TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
HØSTTILBUD PÅ LB+ 5 UKER FOR 5 KR

Høyoppløst Tidal i 2016?

I løpet av neste år kan Tidal åpne for høyoppløst strømming med kodeken MQA.

forfatter
Publisert 03.12.15 - 15:25

Hittil har Tidal tilbudt oss musikk i tapsfritt komprimerte lydformater med ekte CD-kvalitet. Neste år kommer støtte for høyoppløst musikk med den nye MQA-kodeken. Høyoppløst musikk kodet med denne teknologien vil da kunne spilles av i sin opprinnelige form, som den ble mastret i.

Vi har tidligere skrevet om MQA-kodeken.

Genial pakking av lyd
Det er Meridian som står bak MQA, som er en smart måte å pakke sammen lydopptak med høyere frekvenser enn 20 kHz. Kort fortalt tar man utgangspunkt i standard PCM-format med en digital ordlengde på 24-bit. Men siden det bare er de 18 mest signifikante bitene som inneholder musikk – grunnet støygulvet i enhver analog signalvei fra mikrofon til miksebord – så brukes de 6 overflødige minst signifikante bitene i stedet som ”lagringsplass” for de høye frekvensene. En prosess som Meridian kalles innkapsling, og som etter den er tapsfritt komprimert bare krever rundt 1 Mbit/s med båndbredde. Omtrent det samme som CD-kvalitet etter samme tapsfrie komprimering. Og i motsetning til hva man skulle tro, øker ikke datamengden og dermed kravet til båndbredde, jo høyere opp i samplingfrekvens man kommer. De 6 minst signifikante bitene har nemlig mer enn nok kapasitet til å inneholde frekvensene i både et 384 kHz og et 768 kHz lydopptak.

Bedre enn PCM
Videre hevder Meridians Bob Stuart at et 44,1 kHz lydopptak kodet med MQA låter bedre enn et vanlig PCM-opptak med 96 kHz samplingfrekvens, fordi man på en fiffig måte unngår Nyquist-filtrering av de øverste frekvensene. Med dagens PCM-teknologi får man nemlig et forhånds-ekko av lyden akkurat ved filteret, noe som er unaturlig. Som Bob Stuart sier: ”En lyd starter ikke før den begynner”.

Tidal vil støtte MQA
Tidal har hele tiden vært klare på at de ønsker å støtte MQA-kodeken, og da Bob Stuart var på besøk i Norge i våres, kunne Pål Bråtelund meddele at de allerede hadde en utviklerversjon av spilleren som støttet MQA.

Pål Bråtelund fra Tidal sa i følge What Hi-Fi i dag at ”planer for å begynne å strømme høyoppløste filer i MQA-formatet neste år er godt på vei.”

Til oss er han litt mer reservert og sier i en SMS at: ”Vi har jo demonstrert MQA en stund nå. Men jeg har ikke sagt når og hvordan det kommer.”

Vi vet fra før at 2L vil være med på leken, og at Tidal ønsker å tilby rundt 5.000 album til å begynne med, når MQA lanseres.

Om utstyr
På utstyrsfronten trenger du en MQA-kompatibel avspiller. For eksempel en PC eller mobiltelefon med Tidal (når denne får MQA-støtte). DAC-en må også ha MQA-kompatibilitet for å få full master-kvalitet, mens du med enhver annen DAC vil få 16-bit PCM-lyd (CD-kvalitet) på lydstrømmen.

*Oppdatering 8. desember*
Meningene og kommentarene om DAC-en må støtte MQA eller ikke har vært mange. Vi har fått følgende svar fra Per Jørgensen fra MDS Norway, importør av Meridian:

– Musikkfilen pakket med MQA kan spilles av uansett prosessor. Men MQA-delen krever en DAC som støtter MQA. For eksempel Meridian Explorer 2. Du vil derimot få fordelene av MQA også med en ikke-sertifisert DAC. En MQA-fil med 88,2 kHz oppløsning vil du da få spilt av med bare 44,1 kHz oppløsning, men du slipper preringing.

Med andre ord, forhåndsekkoet som har skjedd i analog-til-digital-konverteringen i studio, og som er rettet opp med MQA, vil du også slippe med en ikke-MQA-sertifisert DAC. Men selve oppløsningen er 16-bit / 44,1 kHz, fordi resten av informasjonen er gjemt i en pakke som kun kan pakkes opp gjennom en MQA-sertifisert DAC. Det er dette Bob Stuart mener med at en MQA-fil i 44,1 kHz vil låte bedre enn en vanlig PCM-fil i 96 kHz; nemlig at man slipper dette forhåndsekkoet som oppstår rundt Nyquist-frekvensen.

 

 

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
  • Over 6000 produkt-tester
  • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
  • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Alltid oppdatert på siste nytt
  • Nyhetsbrev rett i innboksen
  • L&B TechCast - en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
  • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Renere strøm gir bedre lyd Stabil strømforsyning for platespiller og phono-trinn.
Jo, du har også råd til et forsterkersett Et forsterkersett med separate komponenter til samme pris som en multiromshøyttaler? Det kan faktisk være mulig!
Kanskje den beste i sin klasse McIntosh har oppdatert MA9000 og gjort favorittforsterkeren vår mer anvendelig, og enda bedre.
Moderne radioteknologi i klassisk design Bordradio i retrodesign med Bluetooth.
Billig strømmeløsning Boksen som gir deg Bluetooth i anlegget.
Nå blir Lyngdorf-forsterkeren enda bedre Med Tidal Connect og full dekoding av MQA-filer blir den kompakte strømmeforsterkeren TDAI-1120 et enda bedre kjøp.
Følg Lyd & Bilde