Forhåndslytting

Vi har fått overvære forhåndslyttingen av Bruce Springsteens 18. studioalbum. Vi snakker bluesinspirert, rå rock av den rufsete sorten. Her er en foreløpig - og kort - gjennomgang.
Annonse
Annonse
forfatter

Forhåndslytting av Springsteens nyeste album ble avholdt klokken 14 i dag. Stedet var Neby Hi-Fi Center, anlegget besto av McIntosh diskspiller, Mark Levinson monoforsterkere og JBL Everest høyttalere, med to 15-tommers basser – i hver. Et anlegg til en drøy million kroner totalt. Alt var duket for store øyeblikk.

Og det var det tidvis.

Variabel lyd
Plata låter veldig rufsete, enkelte spor bedre enn andre. Spor fire, ”Just Like Fire Would”, var den som nok låt verst. Med bånn gass hele veien manglet den fullstendig dynamiske kontraster, i et lydbildet hvor alt var presset frem, og med en limiter som har jobbet litt for hardt i studio.

Når det er sagt, er det flere høydepunkter. Roligere låter som den mørke balladen ”The Wall” låt fantastisk, og ”American Skin” med sin beskrivelse av mørke områder i USA hvor du kan bli drept kun på grunn av hudfargen din, setter en støkk.

Et stereoanlegg til drøyt en million kroner er bare rett og rimelig!
Et stereoanlegg til drøyt en million kroner er bare rett og rimelig!

Høydepunktet
Men den definitivt største låten på albumet for min del var ”The Ghost of Tom Joad”. Den første versjonen jeg hørte av denne var i 1997, innspilt av Rage Against the Machine, og gitt ut som CD-singel sammen med en VHS som inneholdt en samling musikkvideoer og liveopptak.

Annonse

RATM-versjonen var grei nok, i sin thrash-hip-hop-stil. Bedre enn Springsteens originale viseversjon, som jeg fikk høre noe senere. Men på ”High Hopes” tar Springsteen & Co. sangen til nye høyder, i en rå og brutal rockeversjon.

Springsteen møter Rage Against the Machine
Med seg på låta har Springsteen faktisk med seg gitaristen fra RATM, Tom Morello, hvor Morello også synger sammen med Springsteen. Morello er for øvrig med på sju andre låter på albumet også, og gjør for min del en bedre figur enn han gjorde med Audioslave. ”The Ghost of Tom Joad” er nok sangen med aller best lyd på plata. Den har både kraftige og stillere partier, som holder på stemningen gjennom sangen. Helt til den bygger seg opp til sluttpartiet, hvor Morello bryter ut i en gitarsolo som overgår alt annet han har gjort siden live-versjonene av ”Bullet in the Head” i Rage Against the Machines midtlivskrise. Dette er kanskje det heftigste jeg har hørt på en Bruce Springsteen-plate noensinne!

En nøyere gjennomgang av albumet kommer i løpet av mandagen. Nå er det fredag ettermiddag, og klart for taco!

Sporliste:

1. “High Hopes” (Tim Scott McConnell) – med Tom Morello 4:57
2. “Harry’s Place” – med Tom Morello 4:04
3. “American Skin (41 Shots)” – med Tom Morello 7:23
4. “Just Like Fire Would” (Chris Bailey) – med Tom Morello 3:56
5. “Down In The Hole” 4:59
6. “Heaven’s Wall” – med Tom Morello 3:50
7. “Frankie Fell In Love” 2:48
8. “This Is Your Sword” 2:52
9. “Hunter Of Invisible Game” – med Tom Morello 4:42
10. “The Ghost of Tom Joad” – duett med Tom Morello 7:33
11. “The Wall” 4:20
12. “Dream Baby Dream” (Martin Rev, Alan Vega) – med Tom Morello 5:00

Annonse
Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Harrison Ford-filmen fra 1986 gjør comeback som TV-serie.
For første gang kan du strømme video i nært tapsfri UHD Blu-ray-kvalitet. Men langt fra alle får tilgang til tjenesten.
Ny, actionmettet, Marvel-trailer er nå sluppet.
Marvel/Disney slipper i dag nok en trailer for Black Widow.
Helelektrisk utgave av X1.
Harrison Ford-filmen fra 1986 gjør comeback som TV-serie.
Nå kan du lete opp ting som ikke er laget av Apple.
Den nye Nokia X-serien av smarttelefoner er utviklet til å oppfordre brukeren til å beholde smarttelefonen i lengre tid med tre års garanti, sikkerhetsoppdateringer og Android-versjoner.
I dag avduker Lenovo den nye versjonen av gaming-mobilen Legion Phone Duel 2. Den byr blant annet på en Snapdragon 888-procsssor, 5G og åtte virtuelle taster.
Lanseres sammen med ny film i Contact Sheet-design
De koster nesten det samme, men Cambridge Evo 150 er dobbelt så kraftig som Evo 75. Her møtes retro og moderne hånd i hånd.
Utstyrt med 3D-bevegelsessensor og fugleperspektiv kan Floodlight Cam Wired Pro gi deg et godt overblikk.
Med trådløse bakhøyttalere og aktiv subwoofer lover Sony-anlegget heftige lydopplevelser.
HP Envy 17 og Envy x360 med 11. generasjons prosessorer og Nvidia-grafikk til hjemmekontoret.
Det blir mulig å spille lyd fra LGs TV-er og lydplanker samtidig.
Helelektrisk med 1000 hk og 14 Bose-høyttalere.