Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

Hegel blir endelig Roon Ready

Hegel lovet oss Roon for nesten tre år siden, og nå kommer funksjonen endelig. Først ut er forsterkerne H120 og H190.

Skrevet av / 04.03.22 - 10:37
Hegel blir endelig Roon Ready

Hegel har endelig begynt å rulle ut Roon-oppdatering til sine produkter! Først ut er H120 og H190, og snart kommer skjer det samme med H390 og H590.

Hva er Roon?

Nå lurer du kanskje på hva Roon er. Vel, det er et grensesnitt for avspilling av musikk på PC og Mac. Hvor all din lagrede musikk samles i et deilig, redaksjonelt og nesten avisaktig layout. Og som dessuten binder sammen ditt musikkbibliotek med strømmetjenester som Tidal og Qobuz. Musikksignalet forbipasserer også alt av PC-ens interne lydprosessering, det betyr for eksempel at uansett hva du har satt oppløsningen på lydkortet til, så vil lyden som kommer ut av Roon holde oppløsningen til selve musikkfilen. Stort sett.

Les også Roon Labs Nucleus+ Roon kan meget godt være verdens beste på musikkstrømming og multiromsavspilling. Her er nettverksspilleren som løser det meste.

Ble først lovet i 2019

Første gang vi skrev at Hegel ville få fremtidig Roon-støtte var ved lanseringen av H390 i mai 2019, mens H120 egentlig skulle være Roon Ready allerede ved lansering, noe vi skrev i oktober 2019.

Det er derfor ingen overraskelse at Hegel har måttet tåle en del tyn på Roon-forumet i løpet av de siste par årene. Det gikk så langt at de i august 2020 gikk ut med følgende beklagelse:

«Vi annonserte denne kommende funksjonen til presse og messepublikum for godt over et år siden, og fremdeles er den ikke klar. Det ville vært enkelt å skylde forsinkelsen på en stor ekstern hendelse som korona-helsekrisen, men det ville ikke vært sant. Sannheten er at forsinkelsen ikke er forårsaket av én stor ekstern greie men heller en rekke små interne ting som tilsammen har holdt oss tilbake.»

Video over: Journalistens gjennomgang av Hegel H120, da den ble testet i mars 2020.

H120 og H190 er først ut

Vel, ventetiden er over! I hvert fall for eiere av Hegel H120 og H190, som fra i går kunne oppdatere programvaren over internett, og dermed få Roon Ready-funksjonalitet. Det betyr i praksis at Roon-brukere ikke lenger trenger USB-kabel for å spille av musikken. Det holder med en Ethernet-kabel inn i hjemmenettverket. Tidligere har man måttet bruke AirPlay for å få Roon-tilkobling på denne måten, og da gå glipp av høyoppløst musikkstrømming.

Hegel H120 Roon Ready setup
Vi har prøvd Roon Ready-oppdateringen på Hegel H120. Video: Geir Gråbein Nordby

Vi har prøvd

Vi testet selv ut oppdateringen i går, med Hegel H120. Du finner fastvareoppdateringen i oppsettmenyen, som du får tilgang til ved å holde inne play-knappen på fjernkontrollen. Forsterkeren må være tilkoblet internett med Ethernet-kabel.

Deretter er det bare å gå inn i Roon-programmet, gå inn i Settings og deretter Audio, og du finner nå forsterkeren i Roon Ready-oversikten. Aktiver den og gi den ønsket navn.

Hegel H120 Roon signal path2
Digitalsignalet blir samplet om til 105,47 kHz. Skjermbilde: Roon

Ikke «bit perfect»

Oppmerksomme brukere vil oppdage, ved å klikke på Signal path, at uansett hva oppløsningen på musikkfilen er, blir den omsamplet til 105,47 kHz, før den går inn i forsterkerens DAC. En ganske sær oppløsning, som faktisk er første gang vi har sett. Hegel forklarer selv i en mail:

«Roon vil vise vår, inntil nå, topphemmelige signalbehandling for disse forsterkerne. Dette har vært en av flere nøkkelpunkter for hvordan vi har kunnet lage veldig rimelige men veldig gode DAC-er. Dette kan skape noen kontroverser, så vi har laget en egen nettside om det. Det er en velkjent greie blant de aller beste DAC-utviklerne, så det er ikke bare noe vi har funnet på selv.»

I bunn og grunn går det ut på at det å ha en DAC som spiller av både PCM- og DSD-signaler «bit perfect» er veldig bra i seg selv, men at det ikke nødvendigvis er det mest fornuftige i lavere prisnivåer. At kostnaden ved å lage en «bit perfect» DAC fort kan bli være uforholdsmessig høy, og stjeler budsjett fra viktige komponenter som DAC-chipen eller analogkretsene.

Derfor finner du Hegel Optimized Clock i DAC-delen av forsterkerne H95, H120, H190, mens bit-perfect sitter i dyrere saker.

Fornøyelig lyd

Vi er ingen ingeniører selv, og vil ikke utfordre Hegel på dette. Det eneste vi vet, er at lyden av den allerede glimrende H120 gjennom Roon-avspilleren har blitt enda bedre etter Roon Ready-oppdateringen.

Vi oppfordrer på det sterkeste eiere av H120 og H190 å prøve selv! Roon har en gratisperiode på 14 dager, deretter koster tjenesten 10 dollar i måneden hvis du betaler årlig, eller 13 dollar ved månedlig betaling. Du kan også velge livstidsabonnement, for 700 dollar(!).

Les mer: hegel.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

5 hendelser på “Hegel blir endelig Roon Ready”

  1. Geir Gråbein Nordby

   Hei! Nei, Roon støtter dessverre bare Qobuz, Tidal og lokale musikkfiler.

  2. Hei! Det er teit. Vet du om Roon Labs planlegger å støtte Apple Music? vh Ulf

 1. Må man da ha abonnement på både Roon og Tidal? Og kan man streame direkte fra Tidal, uten å gå via Roon, slik man trenger å betale kun for Tidal?

  1. Geir Gråbein Nordby

   Hei! Roon er en avspiller for PC og Mac, og krever eget abonnement. Skal du spille av fra TIDAL uten Roon, bruk AirPlay, DLNA eller USB-kabel (eller optisk) fra PC-en.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top