TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

Sony Inzone Buds: Helt trådløse ørepropper til spilling

Sony hevder å sette en ny standard for spillopplevelsen, med de trådløse øreproppene Inzone Buds. I tillegg lanseres gaming-hodetelefonene Inzone H5.

Av / 10.10.23 - 18:00
Sony Inzone Buds: Helt trådløse ørepropper til spilling

Sony har bestemt seg for å satse hardt på gaming, etter de lanserte Inzone-brandet i 2021. Blant annet ved å nå sponse et av verdens beste esports-lag, Fnatic. Og de nye øreproppene Inzone Buds er utviklet i samarbeid med nettopp Fnatic, for å lage de aller beste øreproppene til gaming.

Og Sony understreker at øreproppene er ment for gaming på PC, men kan også fungere med PlayStation-konsoller. Er du derimot først og fremst ute etter ørepropper til musikk, er Sony veldig klare på at du bør kjøpe WF-1000XM5 i stedet. Blant annet fordi Inzone Buds ikke tetter like mye i øret, fordi nettopp komfort over lang tid er viktig når man spiller. Men også fordi Inzone Buds kun støtter Bluetooth med LE Audio-kodeken, som betyr utvalgte Android-telefoner – og slettes ikke iPhone.

Sony Inzone Buds GeirNordby Photo Paola Rashid
Sitter godt i ørene. Foto: Lyd & Bilde

Propper mot klokker

Tanken bak ørepropper er at klokker blir for klamme og pressende utover lengre gaming-økter. Og at det må være mulig å gjøre dette bedre.

På en event i Berlin kunne teknisk markedsansvarlig Mike Somerset fortelle:

Tidligere var det så å si umulig å lage ørepropper gode nok til gaming. Men etter å ha forfinet WF-1000X-serien vår, frem til vår nyeste M5-modell, så har vi nå teknologien til å lage et par virkelig gode ørepropper til gaming.»

Annonse

Kort forsinkelse

Der hvor andre trådløse ørepropper har en altfor lang forsinkelse til å fungere godt til spilling, så måler Inzone Buds mindre enn 30 ms, dersom du bruker dem med den medfølgende USB-C-dongelen. Som gjør at lyden føles å komme samtidig med handlingen på skjermen. Noe som selvsagt er viktig for en god opplevelse.

For ordens skyld, så fungerer dongelen med mobiltelefoner. Så selv om mobilen ikke støtter LE Audio-kodeken over Bluetooth, vil det altså funke med dongelen. Og da med den imponerende lave 30 ms forsinkelsen.

Taku Taguchi Sony
Taku Taguchi, General Manager i Sony, åpner ballet. Foto: Geir Gråbein Nordby

Lang levetid

Inzone Buds hevdes å ha bransjens lengste batterilevetid: Hele 12 timer sammenhengende, med 24 timer ekstra fra ladeetuiet. Dette takket være en ny L1 prosessor, med svært lavt strømforbruk. Når øreproppene brukes med mobiltelefon, kan du bruke LE Audio-kodeken og dermed få opptil 24 timers batterilevetid fra proppene alene.

Les også Du vil hate en, og elske den andre To håndholdte konsoller burde kunne mye av det samme. Men Steam Deck og Nintendo Switch OLED er så forskjellige at du med sikkerhet vil hate en av dem.

360 Spatial Sound

For å gi en mest mulig oppslukende spillopplevelse har Inzone Buds innebygd 360 Spatial Sound for Gaming. Romlig lyd, altså, som Sony har utviklet ut ifra sitt arbeid med sin 360 Reality Audio-teknologi, hvor man kan plassere objekter i et tredimensjonalt rom, selv med et par enkelte drivere. 360 Spatial Sound for Gaming, som den nye teknologien heter, tilpasser denne teknologien til spilling. Slik at man hører spesifikke objekter nøyaktig plassert i lydbildet, og dermed både lever seg bedre inn i spillet, men også får en konkurransefordel i spillet. Blant annet ved at man hører mer nøyaktig retningen og avstanden til motstanderne.

Romlig lyd fra Sony hevdes dessuten å være tilpasset brukerens spesifikke ører, og ikke basert på et gjennomsnittlig par ører. Som ingen tross alt har. Dette skjer både ved å ta bilde av ørene gjennom appen Sonys Headphone, men proppene måler også resonansene i øregangen, og kalkulerer lyden ut ifra dette.

Inzone Buds bruker en såkalt Dynamic Driver X, en egenutviklet driver (høyttalerelement) som skal ha lavere forvrengning enn vanlige drivere, slik at du hører «alle lyddetaljene i spillet».

Aktiv støykansellering

Øreproppene har (selvsagt) aktiv støykansellering, som fjerner bakgrunnsstøy under spillingen. Støyreduksjon har også den innebygde mikrofonen du prater gjennom, og her brukes kunstig intelligens til å analysere omgivelsene – slik at man i størst mulig grad demper de riktige lydene, mens stemmen til brukeren holdes mest mulig intakt.

Øreproppene skal være utformet for å redusere kontakt med øret, og dermed gi ekstra komfort under bruk.

Sony Inzone Chronical Fnatics
Spilleren «Chronical» fra Fnatics Valorant-lag forteller hvorfor Inzone Buds er utmerket til gaming. Foto: Geir Gråbein Nordby

Hva synes profesjonelle spillere om ørepropper?

På hvordan «Chronical» fra Fnatic-laget ser på ørepropper mot hodetelefoner, svarer han:

– Måten stereolyden kommer gjennom ørepropper og hodetelefoner er ulik. Du hører lyden bedre gjennom hodetelefonene H5, det er åpenbart. Men den største forskjellen for meg er tilkoblingen. Du kan jo ikke koble ørepropper til med kabel, som du kan med hodetelefoner. Jeg som er esports-utøver trenger god lyd men også lav forsinkelse. Jeg trenger også bommikrofon med god kvalitet. Det har H5. Men hvis jeg bare skal spille singleplayer-spill, eller høre musikk, så fungerer øreproppene glimrende.

Så skal det sies at han slo litt beina under Sonys påstand om at 360-lyden gir en konkurransefordel. Da en fra pressen spurte om konkurrerende spillere bruker stereo eller surround, svarte han bastant:

– Stereo. Du hører det du skal, og blir ikke forvirret av algoritmer som forsøker å gjette seg til hvor ting skal plasseres. Stereolyd er det du skal bruke på konkurransenivå. Det er åpenbart.

Sony Inzone H5
Izone H5. Foto: Sony

Journalistens lytteinntrykk

Den utsendte fikk prøve Inzone Buds på spillet Valorant, og jeg må si lyden var veldig klar og tydelig, og øreproppene sitter veldig behagelig i ørene. Sony er definitivt inne på noe med disse, selv om jeg ikke fikk spilt mot andre spillere online og dermed prøvd de innebygde mikrofonene.

Inzone H5 – hodesett med 28 timers batteri

I tillegg til Inzone Buds lanserer Sony Inzone H5, nevnt lenger opp i artikkelen. Et trådløst spillhodesett med hele 28 timers batterilevetid, som også fungerer med kabel. Også her får du avansert romlig lydgjengivelse. Hodesettet er ment for lange spilløkter, og vi loves krystallklar kommunikasjon med AI-basert støyreduksjon. Og bidireksjonell mikrofon, som lar deg velge om kommunikasjon i spillet skal opp og omgivelsene ned, eller vice versa.

Inzone H5 har ikke aktiv støykansellering, da må du opp til H9.

Som en parentes nevnes at de eksisterende Inzone H9 nå også kommer i sort, i tillegg til den eksisterende hvite.

Les også Disse gamingskjermene gir hakeslepp Nå begynner det endelig å bli et skikkelig utvalg med OLED gamingskjermer. Vi har testet fem – og dette bør du passe på.

Sony Inzone Buds og Inzone H5: Pris og tilgjengelighet

Inzone Buds kommer i fargene svart og hvit. Prisen er 2800 kroner. Hodesettet Inzone H5 kommer i fargene svart og hvit, og koster 2000 kroner. I tillegg nevnes at de eksisterende Inzone H9, som hittil kun har vært tilgjengelig i hvitt, nå også kommer i sort. Prisen er 3500 kroner i begge farger.

Alt kan bestilles nå.

Mer info: sony.no

Lyd & Bilde presiserer at reiseomkostningene til denne reportasjen ble betalt av produsenten.
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Razer gir deg ørefik og spark i ræva

SteelSeries lager nå ørepropper

Sony OLED til e-sportsutøvere

Spillnyheter fra Logitech

PS5 Pro er endelig lansert

Første håndholdte spillkonsoll inngår i spillorgie fra Acer

Concord flopper og stenges

PS5 Pro lanseres snart

Samsung med 3D gaming-skjerm ... uten briller!

Spill i din egen stil med JBL

Alienware-skjermen gir deg både i pose og sekk

Nye gamingskjermer fra Philips