Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

CES 2024: Samsungs brillefrie 3D-skjerm

Det er en stund siden vi så noe spennende på 3D-fronten, men denne Samsung-monitoren virker lovende.

Skrevet av / 15.01.24 - 12:00
CES 2024: Samsungs brillefrie 3D-skjerm

Samsung viste frem en ny, «brillefri» 3D-skjerm under CES 2024, som fikk mange til å stoppe opp.

Skjermen er foreløpig bare et konsept titulert «Samsung 2D/3D-screen» og den lover å gi oss en realistisk, stereoskopisk 3D-effekt uten at du behøver ta på deg briller.

Brillefri 3D-skjerm fra Samsung

Mange husker sikkert tilbake til 3DTV-enes storhetstid, da du måtte ta på deg enten aktive eller passive 3D-briller for å se innholdet i 3D. Ved hjelp av lukkere eller polariserende filter i brilleglassene, klarte de å skape et kunstig dybdesyn.

Senere har vi sett gjentatte forsøk på «brilleløs» 3D hvor man må stå eller sitte på et bestemt punkt for å oppnå 3D-effekten. Det meste vi har sett av den varianten har vært upraktisk og lite overbevisende.

Nå har Samsung funnet en litt annen vri som ser ut til å fungere mye bedre. Skjermen bruker såkalt eye tracking eller øyesporing til å optimalisere 3D-bildet. Ved hjelp av to kameraer på toppen av skjermen sporer den øynene dine, og forskyver bildet akkurat nok til å gi en stereoskopisk 3D-effekt.

Skjermbildet korrigeres altså løpende i forhold til blikket ditt for å bevare 3D-effekten. Denne forsvinner når du flytter blikket fra skjermen, fordi sensorene da mister kontakt med øynene. Til spillformål er det neppe noe problem siden man uansett sitter som klistret til skjermen

Vi fikk anledning til å prøvekjøre skjermen så vidt med spillet Lies of P, og det fungerte overraskende bra, med en realistisk dybdeeffekt når vi beveget oss gjennom byen og hakket ned aggressive motstandere.

Vi fikk prøve 3D-skjermen under Samsungs «First Look» event i Las Vegas. (Foto: Audun Hage)

Kan brukes til VR-innhold

Samsung hevder at skjermen deres støtter eksisterende VR-spill og er kompatibel med Steam VR. Selskapet jobber også med spillutviklere for å lage mer innhold som er kompatibelt med skjermen.

Man trenger ikke engang ekte 3D-innhold: Samsung-skjermen skal angivelig være i stand til å forvandle ethvert spill fra et flatt 2D-bilde til 3D ved ved å analysere og bearbeide bildet ved hjelp av AI-teknologi.

Samsung har ikke avslørt noen pris eller lanseringsdato for 3D-skjermen enda. Den er foreløpig bare et konsept, men vi kunne definitivt tenke oss å se mer av den!

Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Annonsørinnhold: Huawei Watch GT 4

Her er fem ting smartklokken din bør kunne leve opp til

Les mer

Her er testene du leste mest i 2023

Black Week: Let etter Årets Beste produkter!

L&B Home kårer årets beste produkter 2023-2024

Velkommen hjem!

0
Scroll to Top