Xbox One S kan spille 4K Blu-ray

Prisen blir lav. Har Microsoft allerede drept fremtiden til 4K UHD Blu-ray-spillere?

Skrevet av / 14.06.16 - 12:07
Xbox One S kan spille 4K Blu-ray

Microsoft hadde sin Xbox-avduking i natt norsk tid, hvor en erstatter til Xbox One allerede var lekket i forkant. One S, som den nye konsollen heter, blir 40 prosent mindre, den får innebygd strømforsyning for et mer snertent utseende og et stativ for vertikal plassering. Harddisken blir dessuten oppgradert fra 512 GB til 2 TB, for lagring av spill og annet innhold.

Slankere, bedre og billigere. Foto: Microsoft
Xbox One S: Slankere, bedre og billigere. Foto: Microsoft

Ellers er nyheten at den nye One S kan spille de nye Ultra HD Blu-ray-filmene, med 4K oppløsning. Fire ganger pikselantallet til Full HD, og dessuten høy dynamisk rekkevidde (HDR) som gir ekstra trøkk og smell i skygger og høylys.

Prisen på One S blir også lavere enn da forgjengeren ble lansert. Til 299 dollar forventer vi en veiledende pris på rundt 3.000 kroner, med mulighet for å kunne få den enda rimeligere, etter den slippes i august.

Konsollkrig kan ta Blu-ray-spillere i dragsuget
Vi vet ikke hva den nye PS4 Neo vil koste, men siden den skal selges side om side med den vanlige PS4 blir den nok noe dyrere. Men det spørs om ikke det fort kan bli en priskrig mellom Sony og Microsoft, vi ser for oss at man etter hvert kan kunne plukke opp en spillkonsoll med 4K Ultra HD Blu-ray-avspilling til langt under 3.000 kroner.

Hittil finnes det to avspillere på markedet som støtter den nye superoppløsningen. Samsung UBD-K8500 til 4.000 kroner, og Panasonic DMP-UB900 til 9.000 kroner. Når man nå kan få en kombinert spillkonsoll og mediaspiller som kan alt disse spillerne kan og mye mer, til en lavere pris, så er det ikke veldig mye å lure på. Det som i hvert fall er sikkert, er at markedet kommer til å kreve billige spillere, akkurat som det har gjort med vanlig Blu-ray. PlayStation 3-konsollen nærmest drepte markedet for dyre spillere i sin tid, og det er ingen grunn til å tro at noe annet vil skje med de nye konsollene.

Nytt flaggskip
De som håpet at Xbox One S skulle få mulighet til å spille spill med 4K Ultra HD-grafikk, og til og med støtte Virtual Reality-spill, ble skuffet. Grafikk-prosessoren på den nye kompakte konsollen er ikke kraftig nok, og her skiller One S seg fra Sonys PS4 Neo.

Men mot slutten av Microsofts presentasjon, dro de esset ut av ermet. En konsoll som hittil går under navnet ”Project Scorpio” kommer i slutten av 2017. En skikkelig ”bad boy” av en konsoll, som kan alt som One S kan, og dessuten håndterer spill med 4K grafikk og Virtual Reality. Som garantert er fremtiden innen seriøs spilling.

Prisen på Scorpio blir garantert en god del høyere, og bare ment for feinschmeckerne. For det store markedet er det derfor One S som gjelder, og vi tror denne vil tvinge Sony til å utstyre sin standardversjon av PS4 med støtte for 4K Blu-ray. Og dermed sette i gang en real priskrig, som danker ut dyre avspillere.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Scroll to Top