Search
Generic filters

Samsung stoppet av retten – fortsetter salget

Apple fikk nylig stoppet salget av Samsungs nye Galaxy Tab 10.1 i en tysk domstol. Men selv om salget i EU dermed bråstoppet, kan du fremdeles kjøpe nettbrettet i Norge.

Krangelen om patentrettigheter mellom Samsung og Apple over designet på Samsungs Galaxy Tab, som Apple mener er så lik at den nærmest er en kopi av iPad, førte i går til at Apple fikk medhold i en tysk domstol.

Som dermed fulgte i fotsporene til en australsk domstol, som i forrige uke stoppet salget av Galaxy Tab i Australia. Etter at Apple hadde levert en klage om brudd på patentrettigheter.

I går kveld leverte Apple også en klage til domstolen på Motorolas Xoom nettbrett, men foreløpig er ikke salget av Xoom stoppet i Europa.

Kan du se hvilken som er iPad 2 og hvilken som er Galaxy Tab?

Situasjonen er dermed slik at Nederland som ikke er omfattet av samme lovgivning på patentrettigheter, fortsetter å selge Samsungs Galaxy Tab 10.1, som nylig kom i butikkhyllene etter måneder med forsinkelser.

Skulle Samsung likevel fortsette salget av nettbrettet, må de betale en bot på 350 US dollar mer solgte nettbrett.

I Norge fortsetter salget av Galaxy Tab 10.1 hvert fall til lageret er tomt, i følge ITavisen. Som også skriver at Samsungs nordiske PR-sjef, Erik Johannesson, bekrefter at de fortsetter å selge Galaxy Tab 10.1 i Norden, men at de vil ikke bestille nye nettbrett før den juridiske situasjonen er avklart.

Mens Apple på den ene siden mener at Samsungs seneste produkter mer enn ligner på iPad og iPhone, og dermed bryter med patentrettighetene og dermed den intellektuelle eiendommen Apple besitter, mener Samsung på sin side at det ikke finnes juridisk grunnlag for Apple rettslige klage.

Som det nå er opp til domstolene å avgjøre.

Hvis ikke Apple og Samsung blir enige på kammerset om en løsning.

For Apple spiller et høy spill. På den ene siden er komponentdivisjonen til Samsung storleverandør av komponenter til Apples produkter, og skulle Apple få medhold i retten er det vanskelig å si hva som skjer med det samarbeidet. Apple er nemlig storkunde hos Samsung, som neppe ser seg tjent med å miste forretninger for flere millarder årlig.

Skulle Samsung få medhold, vil Apple sannsynligvis måtte punge ut et større beløp i en eventuell erstatningsak.

For et av verdens mest verdifulle selskaper med søkklastet pengebinge – Apple har over 75 milliarder dollar på bok – vil det neppe svi alt for hardt økonomisk på kort sikt, men dersom Apple taper hvis dette kommer opp i retten, kan det få konsekvenser for salget av iPhone og iPad på lang sikt.

Testen av iPad 2 og fire andre nettbrett leser du her, testen av Samsung Galaxy Tab 10.1 og Motorola Xoom – pluss fire andre av de nyeste nettbrettene – leser du i Lyd & Bildes septemberutgave, som er i kioskhyllene 1. september.

Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Snart får vi nordmenn nok en strømmetjeneste å velge imellom.
En mer kompakt og billigere modell av Sony Xperia 1 II. Men med nesten alle de samme spesifikasjonene.
Snart kommer nok en svensk originalserie fra strømmegiganten.
SteelSeries Arctis 9 er et trådløst hodesett med surroundlyd, som funker til både PC og PlayStation-konsollene.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Kompakt high-end med nok krefter.
En nærmere kikk på både innsiden og utsiden av de nye Xbox-ene.
GoPro Hero9 Black har 5K video, enda bedre videostabilisering – og endelig selfie-skjerm.
30. oktober slipper Disney+ sesong 2 av The Mandalorian.
Og prisene blir relativt hyggelige.
Vidvinkelzoom og lyssterk 50mm til Nikon Z.
Med to nye iPads viste Apple ved gårsdagens lansering at verdens mest populære nettbrett, som har ti-års jubileum i år, er kommet for at bli.
Nå måler den også oksygennivået i blodet ditt.
United States Customs and Border Protection har beslaglagt et større parti OnePlus Buds trådløse ørepropper. Myndighetene vurderer at OnePlus har kopiert Apples AirPods.
De fleste spesifikasjonene vet vi allerede. Nå har det kommet nyheter om kameramodulen på den kommende smarttelefonen fra OnePlus.
Med Motorola Razr 5G og Motorola Moto G9 Plus er kinesiske Lenovo klar med mobiler til både store og små lommebøker
Sony lanserer a7C, det minste fullformatkameraet.