BLACK FRIDAY TILBUD PÅ LYD & BILDE. 50% BARE I DAG! SE TILBUDET HER!

Samsung stoppet av retten – fortsetter salget

Apple fikk nylig stoppet salget av Samsungs nye Galaxy Tab 10.1 i en tysk domstol. Men selv om salget i EU dermed bråstoppet, kan du fremdeles kjøpe nettbrettet i Norge.

Krangelen om patentrettigheter mellom Samsung og Apple over designet på Samsungs Galaxy Tab, som Apple mener er så lik at den nærmest er en kopi av iPad, førte i går til at Apple fikk medhold i en tysk domstol.

Som dermed fulgte i fotsporene til en australsk domstol, som i forrige uke stoppet salget av Galaxy Tab i Australia. Etter at Apple hadde levert en klage om brudd på patentrettigheter.

I går kveld leverte Apple også en klage til domstolen på Motorolas Xoom nettbrett, men foreløpig er ikke salget av Xoom stoppet i Europa.

Kan du se hvilken som er iPad 2 og hvilken som er Galaxy Tab?

Situasjonen er dermed slik at Nederland som ikke er omfattet av samme lovgivning på patentrettigheter, fortsetter å selge Samsungs Galaxy Tab 10.1, som nylig kom i butikkhyllene etter måneder med forsinkelser.

Skulle Samsung likevel fortsette salget av nettbrettet, må de betale en bot på 350 US dollar mer solgte nettbrett.

I Norge fortsetter salget av Galaxy Tab 10.1 hvert fall til lageret er tomt, i følge ITavisen. Som også skriver at Samsungs nordiske PR-sjef, Erik Johannesson, bekrefter at de fortsetter å selge Galaxy Tab 10.1 i Norden, men at de vil ikke bestille nye nettbrett før den juridiske situasjonen er avklart.

Mens Apple på den ene siden mener at Samsungs seneste produkter mer enn ligner på iPad og iPhone, og dermed bryter med patentrettighetene og dermed den intellektuelle eiendommen Apple besitter, mener Samsung på sin side at det ikke finnes juridisk grunnlag for Apple rettslige klage.

Som det nå er opp til domstolene å avgjøre.

Hvis ikke Apple og Samsung blir enige på kammerset om en løsning.

For Apple spiller et høy spill. På den ene siden er komponentdivisjonen til Samsung storleverandør av komponenter til Apples produkter, og skulle Apple få medhold i retten er det vanskelig å si hva som skjer med det samarbeidet. Apple er nemlig storkunde hos Samsung, som neppe ser seg tjent med å miste forretninger for flere millarder årlig.

Skulle Samsung få medhold, vil Apple sannsynligvis måtte punge ut et større beløp i en eventuell erstatningsak.

For et av verdens mest verdifulle selskaper med søkklastet pengebinge – Apple har over 75 milliarder dollar på bok – vil det neppe svi alt for hardt økonomisk på kort sikt, men dersom Apple taper hvis dette kommer opp i retten, kan det få konsekvenser for salget av iPhone og iPad på lang sikt.

Testen av iPad 2 og fire andre nettbrett leser du her, testen av Samsung Galaxy Tab 10.1 og Motorola Xoom – pluss fire andre av de nyeste nettbrettene – leser du i Lyd & Bildes septemberutgave, som er i kioskhyllene 1. september.

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

AKMs DAC-fabrikk har brent ned, som krøpler produsentene i flere måneder. Slik responderer hi-fi-bransjen.
Black Friday er på trappene. Slik holder du deg trygg, mens du sikrer deg de beste kjøpene.
Duoen bak The Rain får fornyet tillit hos strømmegiganten.
Nå er det bare tre uker til vi igjen kan humre og le med sjarmerende Johanne & Co.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Risikoen for å bli snytt er større enn sjansen for å gjøre et kupp.
Light Speaker fra svenske Transparent er ikke som andre trådløse høyttalere.
Popprinsessen går helt nye veier - nå på Disney+.
Fujifilm GFX100 får 400 megapiksler!
Ifølge flere kilder har Samsung ingen planer om en Galaxy Note 21. Note-serien skal erstattes av Galaxy Z Fold 3.
HBO Nordic tar "en dansk en" - lanserer snart sin første danske serie.
Unngå bomkjøp på Black Friday – gå etter testvinnerne!
Den taiwanske produsenten av mopeder og motorsykler vil avduke sin KYMCO F9 elektriske scooter på torsdag.
Dette er hodetelefonene du bør kjøpe i år.
Serien består av seks episoder og er basert på den kritikerroste podcasten Equinox 1985 av Tea Lindeburg og har blant andre Danica Curcic (Broen, Kriger) og Lars Brygmann (Dicte) på rollelisten.
Nedtellingen til Black Friday har startet, her er TV-ene vi anbefaler å ha i kikkerten!
Nå vil også B&O være med i 48-tommer klubben!