TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
HØSTTILBUD PÅ LB+ 5 UKER FOR 5 KR

Samsung stoppet av retten – fortsetter salget

forfatter
Publisert 11.08.11 - 10:48

Apple fikk nylig stoppet salget av Samsungs nye Galaxy Tab 10.1 i en tysk domstol. Men selv om salget i EU dermed bråstoppet, kan du fremdeles kjøpe nettbrettet i Norge.

Krangelen om patentrettigheter mellom Samsung og Apple over designet på Samsungs Galaxy Tab, som Apple mener er så lik at den nærmest er en kopi av iPad, førte i går til at Apple fikk medhold i en tysk domstol.

Som dermed fulgte i fotsporene til en australsk domstol, som i forrige uke stoppet salget av Galaxy Tab i Australia. Etter at Apple hadde levert en klage om brudd på patentrettigheter.

I går kveld leverte Apple også en klage til domstolen på Motorolas Xoom nettbrett, men foreløpig er ikke salget av Xoom stoppet i Europa.

Kan du se hvilken som er iPad 2 og hvilken som er Galaxy Tab?

Situasjonen er dermed slik at Nederland som ikke er omfattet av samme lovgivning på patentrettigheter, fortsetter å selge Samsungs Galaxy Tab 10.1, som nylig kom i butikkhyllene etter måneder med forsinkelser.

Skulle Samsung likevel fortsette salget av nettbrettet, må de betale en bot på 350 US dollar mer solgte nettbrett.

I Norge fortsetter salget av Galaxy Tab 10.1 hvert fall til lageret er tomt, i følge ITavisen. Som også skriver at Samsungs nordiske PR-sjef, Erik Johannesson, bekrefter at de fortsetter å selge Galaxy Tab 10.1 i Norden, men at de vil ikke bestille nye nettbrett før den juridiske situasjonen er avklart.

Mens Apple på den ene siden mener at Samsungs seneste produkter mer enn ligner på iPad og iPhone, og dermed bryter med patentrettighetene og dermed den intellektuelle eiendommen Apple besitter, mener Samsung på sin side at det ikke finnes juridisk grunnlag for Apple rettslige klage.

Som det nå er opp til domstolene å avgjøre.

Hvis ikke Apple og Samsung blir enige på kammerset om en løsning.

For Apple spiller et høy spill. På den ene siden er komponentdivisjonen til Samsung storleverandør av komponenter til Apples produkter, og skulle Apple få medhold i retten er det vanskelig å si hva som skjer med det samarbeidet. Apple er nemlig storkunde hos Samsung, som neppe ser seg tjent med å miste forretninger for flere millarder årlig.

Skulle Samsung få medhold, vil Apple sannsynligvis måtte punge ut et større beløp i en eventuell erstatningsak.

For et av verdens mest verdifulle selskaper med søkklastet pengebinge – Apple har over 75 milliarder dollar på bok – vil det neppe svi alt for hardt økonomisk på kort sikt, men dersom Apple taper hvis dette kommer opp i retten, kan det få konsekvenser for salget av iPhone og iPad på lang sikt.

Testen av iPad 2 og fire andre nettbrett leser du her, testen av Samsung Galaxy Tab 10.1 og Motorola Xoom – pluss fire andre av de nyeste nettbrettene – leser du i Lyd & Bildes septemberutgave, som er i kioskhyllene 1. september.

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Følg Lyd & Bilde