Samsung stoppet av retten – fortsetter salget

Annonse
Annonse
forfatter

Apple fikk nylig stoppet salget av Samsungs nye Galaxy Tab 10.1 i en tysk domstol. Men selv om salget i EU dermed bråstoppet, kan du fremdeles kjøpe nettbrettet i Norge.

Krangelen om patentrettigheter mellom Samsung og Apple over designet på Samsungs Galaxy Tab, som Apple mener er så lik at den nærmest er en kopi av iPad, førte i går til at Apple fikk medhold i en tysk domstol.

Som dermed fulgte i fotsporene til en australsk domstol, som i forrige uke stoppet salget av Galaxy Tab i Australia. Etter at Apple hadde levert en klage om brudd på patentrettigheter.

I går kveld leverte Apple også en klage til domstolen på Motorolas Xoom nettbrett, men foreløpig er ikke salget av Xoom stoppet i Europa.

Kan du se hvilken som er iPad 2 og hvilken som er Galaxy Tab?

Situasjonen er dermed slik at Nederland som ikke er omfattet av samme lovgivning på patentrettigheter, fortsetter å selge Samsungs Galaxy Tab 10.1, som nylig kom i butikkhyllene etter måneder med forsinkelser.

Annonse

Skulle Samsung likevel fortsette salget av nettbrettet, må de betale en bot på 350 US dollar mer solgte nettbrett.

I Norge fortsetter salget av Galaxy Tab 10.1 hvert fall til lageret er tomt, i følge ITavisen. Som også skriver at Samsungs nordiske PR-sjef, Erik Johannesson, bekrefter at de fortsetter å selge Galaxy Tab 10.1 i Norden, men at de vil ikke bestille nye nettbrett før den juridiske situasjonen er avklart.

Mens Apple på den ene siden mener at Samsungs seneste produkter mer enn ligner på iPad og iPhone, og dermed bryter med patentrettighetene og dermed den intellektuelle eiendommen Apple besitter, mener Samsung på sin side at det ikke finnes juridisk grunnlag for Apple rettslige klage.

Som det nå er opp til domstolene å avgjøre.

Hvis ikke Apple og Samsung blir enige på kammerset om en løsning.

Annonse

For Apple spiller et høy spill. På den ene siden er komponentdivisjonen til Samsung storleverandør av komponenter til Apples produkter, og skulle Apple få medhold i retten er det vanskelig å si hva som skjer med det samarbeidet. Apple er nemlig storkunde hos Samsung, som neppe ser seg tjent med å miste forretninger for flere millarder årlig.

Skulle Samsung få medhold, vil Apple sannsynligvis måtte punge ut et større beløp i en eventuell erstatningsak.

For et av verdens mest verdifulle selskaper med søkklastet pengebinge – Apple har over 75 milliarder dollar på bok – vil det neppe svi alt for hardt økonomisk på kort sikt, men dersom Apple taper hvis dette kommer opp i retten, kan det få konsekvenser for salget av iPhone og iPad på lang sikt.

Testen av iPad 2 og fire andre nettbrett leser du her, testen av Samsung Galaxy Tab 10.1 og Motorola Xoom – pluss fire andre av de nyeste nettbrettene – leser du i Lyd & Bildes septemberutgave, som er i kioskhyllene 1. september.

Annonse
Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

HEDDphone er et virkelig unikum, som baner vei for noe helt nytt innenfor hodetelefoner. Slike har du garantert ikke hørt før!
Med samme finesser som Apples ørepropper er de like låst til Samsungs egne mobiler.
Du kan få AIAIAIs hodetelefoner akkurat som du vil ha dem – for du kombinerer delene selv. Vi har lyttet til toppmodellen.
Audezes gaming-headset nyter godt av planar-teknologien fra selskapets luksushodetelefoner.
Bare husk å velge utgaven med stereolyd.
Elektrostatiske hodetelefoner og drivere fra Stax er bare begynnelsen.
Ryktet sier at Sony WF-1000XM4 er like rundt hjørnet
Sammen med Formlabs skal Sennheiser gi ørepropper perfekt tilpasset brukerens ører.
Full pott for Polestar 2 i krasjtest.
Xaiomi har lansert fire nye mobiler som de aller fleste har råd til. Den billigste har 5G, og den dyreste har 108 megapiksler.
Porsches elektriske crossover er endelig offisiell - sjekk ut lanseringsvideoen her!
Trådløse propper med Marshall-lyd og appstyring.
LG har patentert en ny type OLED-TV som kan skjules når du ikke bruker den.
Disney ryster i selve fundamentet til kinoenes eksklusive filmmonopol.
En ny, heftigere versjon av Samsungs superbrede gaming-monitor skal være på vei.
Lyngdorfs flaggskipsforsterker kan nå spille av de høyoppløste MQA-lydfilene fra blant annet Tidal.
Nå kan du snart høre Wharfedale og Leak Audio hos forhandlere.
Bare husk å velge utgaven med stereolyd.
Samsung slipper en rekke nye TV-modeller i løpet av mars/april.
0-100 km/t under 5 sek, firehjulstrekk og 420 km rekkevidde