annonse
annonse
annonse

PlayStation 5 kommer i tide til jul 2020

Vi spår at PlayStation 5 vil havne under mange juletrær.

Legg til som favoritt

Sony Interactive Entertainment skrev i en bloggpost at PlayStation 5 vil få en helt ny kontrollenhet, med haptisk tilbakemelding (haptic feedback), eller haptikk. Dette betyr at kontrollen gjennom å vibrere med ulike frekvenser og styrkegrader kan simulere ulike strukturer mot fingeren. I teorien kan man ha en helt knappefri kontrollenhet, men gjennom vibrering vil det altså føles som forhøyede knapper.

Økt realisme med ny kontroller

I tilfellet PS5 dreier det seg om en mer realistisk spillopplevelse, ved at følelsen av å krasje racerbilen sin inn i en vegg er veldig annerledes fra en takling på en fotballbane. Men også om at man kan føle ulike teksturer når man løper gjennom gress eller karer seg gjennom gjørme.

En annen nyhet er såkalte adaptive triggere. Som er tilført triggerknappene L2 og R2. Det betyr at spillutviklere kan programmere motstanden i knappene, så følelsen av å spenne en pil og bue, eller å klemme inn gasspedalen på en rallybil gjennom steinterreng kjennes langt mer realistisk.

I kombinasjon med haptikken skal vi da få en enda mer realistisk spillopplevelse. Spillutviklere har allerede mottatt en tidlig versjon av kontrolleren, så de kan planlegge dette når de programmerer spillene sine.

Takket være et intervju Wired gjorde med Mark Cerny, sjefskonstruktøren for PlayStation 4 og altså den kommende PS5, så vet vi litt mer om den kommende konsollen.

SSD

For det første får den en lynrask SSD harddisk, i stedet for de gamle, trege optiske diskene i tidligere konsoller. Dette er ingen overraskelse, da ingen med respekt for seg selv brukere spinnende disker lenger. I tilfellet PS5 kan vi glede oss til at et spill som tidligere tok 15 sekunder å laste inn, nå går på under et sekund! En SSD vil også gjøre spillopplevelsen jevnere og mer sømløs, da miljøene tegnes opp langt raskere, som også gjør at spillkarakterene kan bevege seg lynhurtig. Ventebilder og unødvengige «huber» midt i spill kan også kuttes ut.

Ray tracing

Den nye konsollen vil også støtte ray tracing, eller strålesporing. En teknikk som tegner opp et bilde med større form for realisme. Teknikken har blitt brukt til å lage digitaleffekter i filmproduksjon, men dataspill har ennå ikke tatt den i bruk.

PS5 støtter også 3D-lyd, som Dolby Atmos, som gir mer realistisk lydbilde når man spiller.

8K grafikk?

Når det kommer til dataspill, er vi fortsatt veldig mye i 1080p HD-verden. For mens videostrømming har gått til 4K, så krever denne oppløsningen så mye av grafikkortet, at svært mange gamingskjermer til PC er i oppløsningen 1080p. Men dette er for å kunne realisere en oppdateringsfrekvens på 144 Hz – altså 144 bilder i sekundet! Siden PlayStation først og fremst er en TV-spillkonsoll, er det 50 (EU) eller 60 (US, Japan) bilder i sekundet man har å forholde seg til, som gjør høyere oppløsning relevant.

Men PlayStation 5 vil ikke nøye seg med 4K-oppløsning. For skal vi tro Wired-intervjuet med Mark, vil PS5 støtte 8K-grafikk! Det er fire ganger pikselantallet til 4K. Og 16 ganger 1080p HD! Da snakker vi heftig grafikkort! Det må være lov å tvile på at dette stemmer. Av dagens grafikkort som støtter 8K har vi for eksempel Nvidias Quatro-serie, som koster over 20.000 kroner for Quadro RTX 5000, mens du må opp i svimlende 80.000 kroner for et RTX 8000 grafikkort! Mye kan ha skjedd om et år, men et grafikkort som håndterer 8K gaming vil uansett ikke bli billig.

Om 8K-oppløsning stemmer, mistenker vi at det blir litt som med PS4 og 4K, at den kunne spille video med denne oppløsningen, men spill måtte man vente på Pro-modellen for.

Ingen ord om pris

Prisen blir ikke avslørt, og heller ingen ord om hva vi kan forvente av brukergrensesnitt for strømmetjenester og annen multimedia. Når det gjelder pris, kostet PS3 ca. 5.000 kroner da den ble lansert, mens PS4 ble introdusert til 4.000 kroner. Med dagens kronekurs vil vi anta at rundt 5-6.000 kroner er realistisk som startpris for PS5.

Kommentarfeltet er åpnet mellom 06:30 - 23:00.
Har du noe å tilføye?
Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Denne artikkelen har 4 kommentarer

  1. Herre jesus jeg gleder meg til detta!! og er snart 40 😀 Kjøpern til meg selv under treet om ikke kona gidder.

    1. Enig der, men tipper den blir utsatt til 2021 tidligst!

    2. Samme her😂

  2. Julen 2020?
    – Da har de altså over ett år på gjøre ferdig utviklingsarbeidet med dette produktet, da! Da synes jeg jommen var tidlig å gå ut med dette, allerede nå…

Legg igjen en kommentar

annonse

Les også

IFA 2019: Nye toner fra Philips

IFA 2019: Nye toner fra Philips

Efter en turbulent tid med skiftende eiere er lyddivisionen av Philips tilbake på sporet.
IFA 2019: Få eier smart-hjem-gadgets

IFA 2019: Få eier smart-hjem-gadgets

Mange er interessert i det smarte hjem, men kun 11 prosent eier faktisk et relateret produkt, viser en fersk undersøkelse
IFA 2019: Hodetelefoner fra DALI

IFA 2019: Hodetelefoner fra DALI

DALI overrasker med to trådløse hodetelefoner, henholdsvis med og uten ANC.
IFA 2019: Philips stopper snorkingen og gir deg bedre nattesøvn

IFA 2019: Philips stopper snorkingen og gir deg bedre nattesøvn

Philips SmartSleep Snoring Relief Band er det idiomatiske navnet på et nytt produkt, som skal forhindre snorking
Netgear Orbi WiFi 6 Mesh System

IFA 2019: Mesh-nettverk gir ekte trådløs gigabit-hastighet

Om du ønsker maksimal hastighet på ditt trådløse nettverk, og er villig til å betale for det, har Netgear svaret med Orbi WiFi 6 Mesh System.
Razer Blade Stealth 13 16_9

IFA 2019: Razer er først med gaming ultrabook

Blade Stealth 13 er den første ultrabærbare spill-PC-en. Billig? Nei. Praktisk? Det vil vi tro.
IFA 2019: Acer Swift 5 er verdens letteste 14” bærbar

IFA 2019: Acer Swift 5 er verdens letteste 14” bærbar

Den nyeste generasjonen av Acer Swift 5 har nye 10. generasjons Intel Core- prosessor samt NVIDIA GeForce MX250-grafikk og veier bare 990 gram.
IFA 2019: Smartere komfyrvakt

IFA 2019: Smartere komfyrvakt

En smartere kjøkkensensor, som overvåker komfyren og varsler deg via en app på mobilen.
annonse
Lukk meny