Search
Generic filters

PlayStation 5 kommer i tide til jul 2020

Vi spår at PlayStation 5 vil havne under mange juletrær.

Sony Interactive Entertainment skrev i en bloggpost at PlayStation 5 vil få en helt ny kontrollenhet, med haptisk tilbakemelding (haptic feedback), eller haptikk. Dette betyr at kontrollen gjennom å vibrere med ulike frekvenser og styrkegrader kan simulere ulike strukturer mot fingeren. I teorien kan man ha en helt knappefri kontrollenhet, men gjennom vibrering vil det altså føles som forhøyede knapper.

Økt realisme med ny kontroller

I tilfellet PS5 dreier det seg om en mer realistisk spillopplevelse, ved at følelsen av å krasje racerbilen sin inn i en vegg er veldig annerledes fra en takling på en fotballbane. Men også om at man kan føle ulike teksturer når man løper gjennom gress eller karer seg gjennom gjørme.

En annen nyhet er såkalte adaptive triggere. Som er tilført triggerknappene L2 og R2. Det betyr at spillutviklere kan programmere motstanden i knappene, så følelsen av å spenne en pil og bue, eller å klemme inn gasspedalen på en rallybil gjennom steinterreng kjennes langt mer realistisk.

I kombinasjon med haptikken skal vi da få en enda mer realistisk spillopplevelse. Spillutviklere har allerede mottatt en tidlig versjon av kontrolleren, så de kan planlegge dette når de programmerer spillene sine.

Takket være et intervju Wired gjorde med Mark Cerny, sjefskonstruktøren for PlayStation 4 og altså den kommende PS5, så vet vi litt mer om den kommende konsollen.

SSD

For det første får den en lynrask SSD harddisk, i stedet for de gamle, trege optiske diskene i tidligere konsoller. Dette er ingen overraskelse, da ingen med respekt for seg selv brukere spinnende disker lenger. I tilfellet PS5 kan vi glede oss til at et spill som tidligere tok 15 sekunder å laste inn, nå går på under et sekund! En SSD vil også gjøre spillopplevelsen jevnere og mer sømløs, da miljøene tegnes opp langt raskere, som også gjør at spillkarakterene kan bevege seg lynhurtig. Ventebilder og unødvengige «huber» midt i spill kan også kuttes ut.

Ray tracing

Den nye konsollen vil også støtte ray tracing, eller strålesporing. En teknikk som tegner opp et bilde med større form for realisme. Teknikken har blitt brukt til å lage digitaleffekter i filmproduksjon, men dataspill har ennå ikke tatt den i bruk.

PS5 støtter også 3D-lyd, som Dolby Atmos, som gir mer realistisk lydbilde når man spiller.

8K grafikk?

Når det kommer til dataspill, er vi fortsatt veldig mye i 1080p HD-verden. For mens videostrømming har gått til 4K, så krever denne oppløsningen så mye av grafikkortet, at svært mange gamingskjermer til PC er i oppløsningen 1080p. Men dette er for å kunne realisere en oppdateringsfrekvens på 144 Hz – altså 144 bilder i sekundet! Siden PlayStation først og fremst er en TV-spillkonsoll, er det 50 (EU) eller 60 (US, Japan) bilder i sekundet man har å forholde seg til, som gjør høyere oppløsning relevant.

Men PlayStation 5 vil ikke nøye seg med 4K-oppløsning. For skal vi tro Wired-intervjuet med Mark, vil PS5 støtte 8K-grafikk! Det er fire ganger pikselantallet til 4K. Og 16 ganger 1080p HD! Da snakker vi heftig grafikkort! Det må være lov å tvile på at dette stemmer. Av dagens grafikkort som støtter 8K har vi for eksempel Nvidias Quatro-serie, som koster over 20.000 kroner for Quadro RTX 5000, mens du må opp i svimlende 80.000 kroner for et RTX 8000 grafikkort! Mye kan ha skjedd om et år, men et grafikkort som håndterer 8K gaming vil uansett ikke bli billig.

Om 8K-oppløsning stemmer, mistenker vi at det blir litt som med PS4 og 4K, at den kunne spille video med denne oppløsningen, men spill måtte man vente på Pro-modellen for.

Ingen ord om pris

Prisen blir ikke avslørt, og heller ingen ord om hva vi kan forvente av brukergrensesnitt for strømmetjenester og annen multimedia. Når det gjelder pris, kostet PS3 ca. 5.000 kroner da den ble lansert, mens PS4 ble introdusert til 4.000 kroner. Med dagens kronekurs vil vi anta at rundt 5-6.000 kroner er realistisk som startpris for PS5.

4 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Les også

Tungvektere slår seg sammen om billyd
Kinesiske Xiaomi har laget en OLED-TV du kan se tvers igjennom!
Takket være valutakursendringer går startprisen på den kompakte SUV-en Xpeng G3 ned hele 40.000 kroner.
Logitechs nye ratt og pedaler er som skapt for semiproffe hjemmekontor-racere!
McIntosh MC1502 og C22 Mk V pirrer sansene.
Reisevennlig entusiastkamera
IONIQ blir eget dedikert undermerke for elbiler, og den kompakte SUV-en IONIQ 5 blir første nye bil ut.
Hvorfor si seg tilfreds med virkeligheten, når fantasien har så mye mer å by på?

Aktuelle tilbud

Annonse

Kasa Smart Light Bulb (Multicolor)

Veil.pris 450 ,- Smart pære uten snikksnakk Sjekk beste pris

Microsoft Surface Pro X

Veil.pris 16990 ,- Hverken fugl eller fisk Sjekk beste pris

Philips Hue Go

Veil.pris 799 ,- Fleksibel og smart både inne og ute Sjekk beste pris

Beurer FT 95

Veil.pris 700 ,- Smidigste febermåling Sjekk beste pris
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.