SUPERTILBUD PÅ LYD & BILDE. 30% RABATT DENNE UKEN! SE TILBUDET HER!

PlayStation 5 kommer i tide til jul 2020

Vi spår at PlayStation 5 vil havne under mange juletrær.

Sony Interactive Entertainment skrev i en bloggpost at PlayStation 5 vil få en helt ny kontrollenhet, med haptisk tilbakemelding (haptic feedback), eller haptikk. Dette betyr at kontrollen gjennom å vibrere med ulike frekvenser og styrkegrader kan simulere ulike strukturer mot fingeren. I teorien kan man ha en helt knappefri kontrollenhet, men gjennom vibrering vil det altså føles som forhøyede knapper.

Økt realisme med ny kontroller

I tilfellet PS5 dreier det seg om en mer realistisk spillopplevelse, ved at følelsen av å krasje racerbilen sin inn i en vegg er veldig annerledes fra en takling på en fotballbane. Men også om at man kan føle ulike teksturer når man løper gjennom gress eller karer seg gjennom gjørme.

En annen nyhet er såkalte adaptive triggere. Som er tilført triggerknappene L2 og R2. Det betyr at spillutviklere kan programmere motstanden i knappene, så følelsen av å spenne en pil og bue, eller å klemme inn gasspedalen på en rallybil gjennom steinterreng kjennes langt mer realistisk.

I kombinasjon med haptikken skal vi da få en enda mer realistisk spillopplevelse. Spillutviklere har allerede mottatt en tidlig versjon av kontrolleren, så de kan planlegge dette når de programmerer spillene sine.

Takket være et intervju Wired gjorde med Mark Cerny, sjefskonstruktøren for PlayStation 4 og altså den kommende PS5, så vet vi litt mer om den kommende konsollen.

SSD

For det første får den en lynrask SSD harddisk, i stedet for de gamle, trege optiske diskene i tidligere konsoller. Dette er ingen overraskelse, da ingen med respekt for seg selv brukere spinnende disker lenger. I tilfellet PS5 kan vi glede oss til at et spill som tidligere tok 15 sekunder å laste inn, nå går på under et sekund! En SSD vil også gjøre spillopplevelsen jevnere og mer sømløs, da miljøene tegnes opp langt raskere, som også gjør at spillkarakterene kan bevege seg lynhurtig. Ventebilder og unødvengige «huber» midt i spill kan også kuttes ut.

Ray tracing

Den nye konsollen vil også støtte ray tracing, eller strålesporing. En teknikk som tegner opp et bilde med større form for realisme. Teknikken har blitt brukt til å lage digitaleffekter i filmproduksjon, men dataspill har ennå ikke tatt den i bruk.

PS5 støtter også 3D-lyd, som Dolby Atmos, som gir mer realistisk lydbilde når man spiller.

8K grafikk?

Når det kommer til dataspill, er vi fortsatt veldig mye i 1080p HD-verden. For mens videostrømming har gått til 4K, så krever denne oppløsningen så mye av grafikkortet, at svært mange gamingskjermer til PC er i oppløsningen 1080p. Men dette er for å kunne realisere en oppdateringsfrekvens på 144 Hz – altså 144 bilder i sekundet! Siden PlayStation først og fremst er en TV-spillkonsoll, er det 50 (EU) eller 60 (US, Japan) bilder i sekundet man har å forholde seg til, som gjør høyere oppløsning relevant.

Men PlayStation 5 vil ikke nøye seg med 4K-oppløsning. For skal vi tro Wired-intervjuet med Mark, vil PS5 støtte 8K-grafikk! Det er fire ganger pikselantallet til 4K. Og 16 ganger 1080p HD! Da snakker vi heftig grafikkort! Det må være lov å tvile på at dette stemmer. Av dagens grafikkort som støtter 8K har vi for eksempel Nvidias Quatro-serie, som koster over 20.000 kroner for Quadro RTX 5000, mens du må opp i svimlende 80.000 kroner for et RTX 8000 grafikkort! Mye kan ha skjedd om et år, men et grafikkort som håndterer 8K gaming vil uansett ikke bli billig.

Om 8K-oppløsning stemmer, mistenker vi at det blir litt som med PS4 og 4K, at den kunne spille video med denne oppløsningen, men spill måtte man vente på Pro-modellen for.

Ingen ord om pris

Prisen blir ikke avslørt, og heller ingen ord om hva vi kan forvente av brukergrensesnitt for strømmetjenester og annen multimedia. Når det gjelder pris, kostet PS3 ca. 5.000 kroner da den ble lansert, mens PS4 ble introdusert til 4.000 kroner. Med dagens kronekurs vil vi anta at rundt 5-6.000 kroner er realistisk som startpris for PS5.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Lyd & Bilde,
se våre abonnementstilbud her .
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
4 kommentarer

Legg igjen en kommentar

  1. Øivind Holta

    Julen 2020?
    – Da har de altså over ett år på gjøre ferdig utviklingsarbeidet med dette produktet, da! Da synes jeg jommen var tidlig å gå ut med dette, allerede nå…

Les også

Serien består av seks episoder og er basert på den kritikerroste podcasten Equinox 1985 av Tea Lindeburg og har blant andre Danica Curcic (Broen, Kriger) og Lars Brygmann (Dicte) på rollelisten.
Nedtellingen til Black Friday har startet, her er TV-ene vi anbefaler å ha i kikkerten!
Nå vil også B&O være med i 48-tommer klubben!
Black Friday er på trappene. Slik holder du deg trygg, mens du sikrer deg de beste kjøpene.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Den nye spesialmodellen henter deler fra øverste hylle.
De nye TrueControl ANC lar deg velge hvor mye støydemping og eq du vil ha.
Proffkameraet Sony FX6 kombinerer det beste av deres speilløse systemkameraer med det ypperste innen 4K kinematografi.
Logitech har nettopp sluppet det hevder er "verdens letteste trådløse gaming mus for e-sport."
Oppgradert LP12 med ny arm og platelager.
Forsterkere behøver ikke være sorte, bare se her.
Brettbare mobiler har allerede blitt gammelnorsk. Er Oppos sammenrullbare mobilskjerm fremtiden?
En skikkelig Atmos-planke med mange høyttalere til veldig lite penger. Og dessuten noen enda rimeligere lydplanker.
Kraftig telezoom for naturfotografer og sport
SoundBeamer er en lydenhet for skrivebordet, som stråler lyden direkte til hvert øre.
Kommer bl.a. med Snapdragon 875 eller Exynos 2100 prosessor.
Er 5G allerede fortid? I hvert fall har utviklingen av 6G allerede begynt. Huawei er ute i kulden.