Nytt liv til laptop-en

Drømmer du om en ny bærbar? Våkne opp! Kanskje er det bare en oppgradering som trengs.

Skrevet av / 28.02.17 - 07:00
Nytt liv til laptop-en

Sender du lange stjålne blikk etter datamaskinannonsene, mens du møysommelig taster på din alt annet enn nye maskin? Og våkner du med dirrende hender, og oppdager at du i søvne har tatt trekket av hodeputen mens du drømte at du pakket ut en ny bærbar?

En av løsningene kan være å skynde seg til den nærmeste databutikken, og slenge kredittkortet på disken. Noe som kan være fristende når det finnes så mange spennende bærbare å velge mellom.

Men en ny PC av god kvalitet koster fortsatt penger. Og du og den bærbare har hatt så mange opplevelser sammen. Kanskje kan mindre drastiske og kostbare midler gi nytt liv til maskinen, og gi deg arbeidsgleden tilbake. Faktisk kan du i mange tilfeller med enkle midler bringe din eksisterende bærbare på nivå med nye PC-er, uten å bruke en formue.

Hvis din bærbare bare er to–tre år gammel, er prosessoren sannsynligvis fortsatt rask nok til å klare nesten alle de nyeste programmene. Skjermen vil også være ganske brukbar ennå. I hvert fall så lenge alternativet er å kjøpe en rimelig bærbar, og du ikke planlegger å redigere 4K-video på maskinen. Den revolusjonen som vi har sett på skjermoppløsning, er fortrinnsvis kommet luksusmodellene til gode.

På en nyere bærbar vil du ofte kunne løse hastighetsproblemene ved å skifte harddisken med en SSD og montere ekstra RAM. Et friskt batteri vil være prikken over i-en, og du vil da ha en PC som føles som ny for omkring halvparten av hva en komplett utskifting ville ha kostet.

Er PC-en av eldre dato ser regnestykket annerledes ut. Her vil prosessor og grafikkort sannsynligvis være så gamle at ekstra RAM og en raskere harddisk ikke vil kunne redde hastigheten. Også når vi tar hensyn til at RAM av utgåtte eller sjeldne typer ofte er så kostbart at forbedringen ikke står i stil med prisen.

RAM er drivkraften til Windows
Mangelen på RAM kan få Windows til å snegle seg av sted. Og de nyeste programmene krever mengder. Derfor er oppgradering av maskinens minne den viktigste investeringen når den bærbare skal kvikkes opp.

Er det ikke nok minne, er Windows nødt til å bruke harddisken som reserveminne, og det koster hastighet, da en vanlig harddisk er tusen ganger langsommere enn RAM. At harddisken kjører nesten hele tiden, er et sikkert tegn på at PC-en har for lite minne.

RAM er ikke bare RAM. Bærbare maskiner bruker moduler av typen SO-DIMM (Small Outline Dual In-line Memory Module). Men det finnes mange varianter med forskjellige teknologier og hastigheter. Så før du kan oppgradere, må du først finne ut av hvilken type minnemoduler som passer på din PC. Og hvor mye RAM det er plass til. Programmet CPU ID kan fortelle deg hvilken type som sitter i maskinen, og om det er ledig plass. Men for å finne ut hvor mye som kan monteres, må du lese manualen.

I dette tilfellet har vi oppgradert en eldre DELL XPS M1330. Den bruker RAM av typen DDR2, og har maksimalt plass til 8 GB, fordelt på to moduler.

RAM-en befinner seg normalt under et deksel på undersiden. Fjern skruene og lukk opp.
I dette tilfellet var det montert en enkelt 512 MB-modul. Ikke rart at det gikk langsomt! Selv om det eventuelt er ledig plass, betaler deg seg sjelden å beholde den gamle RAM-en.
Press den nye RAM-en forsiktig ned mot kontaktene i sokkelen, og vipp den på plass i vannrett stilling. Når du hører et klikk, er den på plass.
Så mye koster det
RAM modulene har i årtier trofast fulgt Moores lov, som beskriver at størrelsen fordobles på 18 måneder. Det betyr også at prisen per megabyte faller konstant. Merk at det er billigere å kjøpe de nyeste standardene fremfor de eldre typene som sjelden er lagervare.

2 x 2 GB Kingston DDR2 800 MHz: ca. 600 kroner
2 x 4 GB Corsair DDR2 800 MHz ca. 2.000 kroner
2 x 4 GB Corsair DDR 1333 MHz ca. 1.100 kroner
2 x 4 GB HyperX DDR4 2133 MHz ca. 450 kroner

Har jeg bruk for mer RAM?
Hvis PC-en er mer enn et eller to år gammel, er svaret mest sannsynlig ja. Og det gjelder for øvrig også for en del splitter nye datamaskiner i den rimeligere enden av skalaen, som alt for ofte leveres med utilstrekkelig minne.

Er det under 4 GB RAM i maskinen, er det en klar flaskehals. Også uansett om det offisielle systemkravet til Windows 7, 8 og 10 er 2 GB. Windows kan kjøre med den mengden, men skal det også være plass til å kjøre andre programmer, får du virkelig mye mer hastighet ved å sette inn 4 og gjerne 8 GB RAM i maskinen.

Hvis hovedkortet kan håndtere så mye RAM, kan du vurdere å gå hele veien til 16 GB. Her vil du imidlertid oppleve en litt mindre forbedring enn på de første gigabytene. Det ekstra minnet vil imidlertid bety at tunge oppgaver, som bildebehandling, går raskere. Skal du kjøre mange programmer på samme tid, blir fordelen mindre merkbar, da antall prosessorkjerner sannsynligvis blir en begrensning før mengden av minnet gjør det.

Et liv borte fra stikkontakten
Mens RAM og prosessor i praksis ikke eldes ved bruk, er batteriet en slitedel. Ved levering hadde vår Dell laptop en batteritid på tre timer. I dag holder strømmen til en halvtimes arbeid. På en god dag. Heldigvis er det lett å skifte batteri i de fleste vanlige bærbare.

Nettopp batteritiden er det punktet hvor forskjellen på en ny og en gammel bærbar er mest merkbar. I dag er det helt vanlig å finne laptoper som skryter av åtte timers bruk på en lading. Det ville ha vært utenkelig for få år siden, og da den lange batteritiden spesielt skyldes energivennlige prosessorer, kan du ikke få superlang batteritid med en enkel oppgradering. Men du kan imidlertid komme et stykke på veien ved å velge et kraftigere batteri med flere celler. Til vår oppgradering har vi funnet et ni-cellers-batteri som lett kan klare selv det lengste møtet.

Det er store prisforskjeller på erstatningsbatterier, så det betaler seg å se seg rundt.

Klikk ut det gamle batteriet.
Sett inn det nye. Vi har valgt et batteri med lang levetid som tar litt større plass enn det opprinnelige. Det hever hele bakdelen av maskinen opp fra bordet, og gir en bedre arbeidsvinkel, og bedre kjøling.
Koble til strømmen og la PC-en lade i noen timer før du tar batteriet i bruk.

6000 mAh batteri til Dell XPS M1330 – ca. 600 kroner.

Start i turbofart med SSD
For virkelig å sette fart på tingene blir den opprinnelige mekaniske harddisken erstattet med en SSD (Solid State Device). En SSD er når alt kommer til alt en stor klump FLASH-RAM (som man finner i en USB-nøkkel og SD-kort), og som oppfører seg som en harddisk.

Med en SSD kan man oppnå overføringshastigheter som ligger langt over hva det er mulig med gammeldagse harddisker. Men der det virkelig går hardt for seg, er når Windows skal søke etter mange små filer, for eksempel ved oppstart, hvor tusenvis av filer skal lastes inn. På en konvensjonell harddisk må lesehodet beveges minst en gang, men ofte flere, for å lese en enkelt fil. En SSD kan stort sett finne filen øyeblikkelig (i praksis ti ganger raskere enn en mekanisk harddisk).

Har du Windows 10 på en maskin med fysisk harddisk, tar det typisk et par minutter før du får log-in-skjermen frem. På en PC med SSD måles tiden i sekunder.

Snu PC-en, og finn den luken som harddisken ligger under. Skru ut skruene.
Her er din gamle harddisk.
Harddisken sitter normalt i en monteringsramme som er laget spesielt. Skru ut skruene, og monter SSD-en med samme beslag.
Sett i den nye harddisken.
Kingston SSD Now 240 GB – ca. 700 kroner

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Scroll to Top