Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

nyhet

Har Ring overvåket alle sine kunder?

Selskapet som produserer intelligente overvåkningsløsninger til private hjem har angivelig gitt medarbeidere fri tilgang til kunders private opptak.

Skrevet av / 27.01.19 - 16:00
Har Ring overvåket alle sine kunder?

Ring Electronics har ikke slått gjennom i Norge ennå, men virksomheten er en stor hit i USA – og ble i fjor kjøpt av Amazon for 1 milliard amerikanske dollar, tilsvarende ca 8,5 milliarder norske kroner.

Selskapet lager overvåkningsutstyr til hjemmet – slik som Ring Video Doorbell 2, som vi testet i fjor.

Rings produkter – herav tidligere nevnte Video Doorbell 2 men også Door View Cam, som selskapet nettopp har lansert på CES – er alle ustyrt med vidvinkel-videokameraer samt mikrofon og høyttaler, slik at brukeren ikke bare kan overvåke hjemmet og inngangsdøren med telefonen, men også snakke med folk via overvåkningskameraet. For eks. postbudet som ringer på når man ikke er hjemme.

Ring-medarbeidere følger med

Hvis kunden tegner en «Ring Protect Plan», lagres overvåkningsvideoer på Rings servere, hvor kundene bl.a. kan dele videoer med venner, naboer eller polititet. Det kan være praktisk hvis kameraet har fanget en mistenkelig person som har studert husene litt for nøye fra veien.

Disse serverne befinner seg hos Ring-eieren Amazon, som med sin S3-platform er verdens største leverandør av serverplass i skyen, og det er herfra at en gigantisk krenkelse av brukernes privatliv skal ha funnet sted.

Ifølge The Intercept, som siterer privatlivsbloggen The Information, skal Ring over lengre tid ha gitt medarbeidere fra selskapets avdeling i Ukraina uhindret tilgang til alle videoer fra alle Ring-kunder i hele verden! Videoene var ukrypterte og medarbeidere kunne bla gjennom og se enkeltvideoer med et enkelt museklikk.

Samtidig skriver The Intercept at et utvalg av medarbeidere også skal ha hatt uhindret tilgang til direktesendinger fra kunders overvåkningskameraer.

Kunstig intelligens på skolebenken

Årsaken til at de ukrainske medarbeiderne fikk fri tilgang til kundenes videoer, skulle ifølge The Intercept ha vært at det var nødvendig for å «trene» ny Ring-programvare ved navnet «Neighbours», som skal kunne holde øye med omgivelsene og ved hjelp av kunstig intelligens advare kameraets eier om mistenkelig adferd. Til dette formålet er det viktig at programmet kan se forskjell på en katt og en innbruddstyv, derfor ble de ukrainske medarbeiderne satt til å se på overvåkningsvideoer i en uendelighet for å så markere og kategorisere f.eks. kjøretøy, dyr og mennesker i opptakene. Slik skulle «Neighbours» lære seg å se forskjell på forskjellige objekter.

Rings progrmavare skulle undervises i å se forskjell på ulike typer objekter. Foto: Ring

I tillegg skriver The Intercept at det er ikke bare videoer fra folks ringeklokker som det ukrainske teamet har brukt til «undervisningen» av programvaren, men også innendørs-videoer fra brukernes private hjem.

I en uttalelse til The Intercept nekter Ring via talspersonen Yassi Shahmiri at medarbeidere i Ukraina eller andre steder noen gang skal ha hatt tilgang til private opptak uten brukernes tillatelse. I tillegg avises det også at noen Ring-medarbeidere på et tidspunkt skal ha hatt tilgang til direktesendinger fra brukernes kameraer.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top