Search
Generic filters

Sigma dropper prisen

Sigma SD1 er et av de mest spennende systemkamerane vi ikke har testet. Men nå faller prisen til en tredjedel, og da begynner det virkelig å smake av fugl.

Sigma er kanskje ikke det første man tenker på når man tenker systemkamera. De er først og fremst en storprodusent av kvalitetesoptikk, men kameraene er virkelig spennende. De bruker nemlig en helt unik bildebrikke. Men først litt om de nye kameramodellene.

SD1 Merrill heter systemkameraet nå. Merrill er etternavnet til Richard Merrill, mannen bak den unike Foveon bildebrikken. Som SD1 M bruker. Til nå har kamerahuset kostet 49.995 kroner, men med lanseringen av Merrill-versjonen kuttes prisen til 15.995 kroner.

Et prisfall som er like gledelig som det er oppsiktsvekkende. For det betyr at SD1 M endelig er priset på nivå med konkurrentene.

Kameraets Foveon bildebrikke bruker tre sjikt – rødt, grønt og blått, med 15,3 megapiksler på hver.

Foveon bildebrikken har  ikke et klassisk Bayer-mønster hvor sensorene ligger ved siden av hver andre i en pikselmosaikk. I stedet har Foveon X3-brikken tre delvis transparente sjikt med R, G og B-sensorer, liggende over hver andre. Og siden Foveon-brikken ikke har et ”Bayer-mønster” trenger den heller ikke et anti-alias-filter foran for å redusere moaré i bildene. Dermed fanger sensorene opp lyset uten at glassfilteret reduserer kontrast eller skarphet.

Alt dette sitter i SD1, som er solid bygget kamera i magnesiumlegering med værtetting, og et høyt funksjonsnivå. For eksempel 11 punkts autfokus med kryssensorer, 77 segmets lysmåling og en lukker testet til 100 000 eksponeringer.

Det eneste det ikke har, er videoopptak.

Det har de to nye kompaktmodellene DP1 Merrill og DP2 Merrill, men bare i VGA-oppløsning.

De er helt like med den samme Foveon bildebrikken, men mens DP! M har et 19mm F2.8 objektiv (tilsv. 28,5mm), har DP2 M et 30mm F2.8 objektiv (tilsv. 45mm).

Begge har blitssko, og en høyoppløst skjerm på 0,9 Mp, og enkel betjening. Som forgjengerene i DP-serien, kan de lagre råfiler for etterbehandling.

Les testen av Sigma DP2 her.

Prisene på kompaktmodellene er ikke klare i skrivende stund. Følg med på fotovideo.no for oppdateringer om de nye Sigma-kameraene.

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Nytt Omen-tilbehør med Warp Wireless teknologi
Etter å ha trukket tilbake første Sleepbuds på grunn av problemer med batteriene, er det nye propper på vei.
Med optiske brytere i stedet for mekaniske skal Roccat Vulcan Pro tastaturer være hele 40 ganger raskere enn konkurrentene.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Blir Canons billigste pro-videokamera.
Skal forbedre lyden betydelig med ny teknologi.
Samsung Galaxy S20 Fan Edition kan være den perfekte kombinasjonen av spesifikasjoner og pris.
– Det eneste raskere enn Ludicrous er Plaid.
Men Volkswagen holder fortsatt tett om mulighetene for oppgradert lyd!
Panasonic starter utrullingen av sin første Android-TV i november!
Så er det offisielt. OnePlus lanserer sin neste mobil om tre uker.
Kun 50 par, og de blir ikke akkurat billige.
I tillegg til Elite 85t slipper Jabra aktiv støydemping til den eksisterende Elite 75t.
I dag slipper Netflix traileren til sin første norske originalfilm: Kadaver.
Med Netatmo Smart Videoringeklokke ser du hvem som ringer på og kan snakke med dem fra hvor som helst.
Bestill og spesifiser din egen Mustang Mach-E. Pris fra 412.000 kroner, mulighet for firehjulstrekk og rekkevidde opptil 610 km.