Systemkamera

Sony Alpha 99 utfordrer Canon og Nikons fullformatkameraer, med rask skuddtakt og 24 megapiksler i et værtettet hus med OLED-søker.
Annonse
Annonse
forfatter

Sonys serie med Alpha speilreflekser, har sakte men sikkert gått bort fra den tradisjonelle måten å lage kameraer på. Og låst fast et gjennomsiktig speil, i stedet for vippespeilet som definerer speilreflekskameraer.

Alpha 99 er det første av arten med Translucent Mirror Technology, som også er et fullformatkamera. Fullformat defineres av at bildebrikken er like stor som på tradisjonell 135-film, eller 35 mm film som det også kalles. Altså 24 x 36 mm.

Og den naturlige etterfølgeren til Sonys fullformatmodeller, Alpha 900 og 850.

Fordelen med fullformat er muligheten til å spre flere lyssensorer på en større flate, uten å risikere bildestøy, i samme grad som på mindre bildebrikker, men tilsvarende mange megapiksler.

Annonse

Og så beholder man bildevinkelen for eksempel et 24mm vidvinkelobjektiv har.

Kameraet er rettet mot proffer, og er både værtettet mot regn og skitt, og bygget på et magnesiumchassis.

To mikrofoner sørger for stereolyd på video, som her tas opp i full 1080p HD-format, med 50 og 25p bildefrekvens.

Annonse

Alpha 99 har ikke bare fått ny bildebrikke og prosessor i et hus bygget for å tåle juling, det er også bygget for å være kjapt. Det har fått både fase- og kontrasbasert autofokus, med 19 fokussensorer hvor 11 er kryssbaserte og derfor mer presise i lite lys. Sammen med 102-punkts fasebasert autofokus, skal kameraet takle de fleste lyssistuasjoner.

Sony introduserte OLED-søker i NEX-7 og A77, og A99 har også fått tilsvarende søker, i stedet for optisk søker. OLED er overlegen LCD på fargegjengivelse og kontrast, og mer fleksibel under ulike lysforhold, enn optiske søkere.

Skuddhastigheten er oppgitt til opp til 6 bps i full oppløsning, eller 10 bps i telezoommodus, mens maksimal ISO-følsomhet er 25600, og laveste 50 ISO.

Annonse

Lyd & Bilde har for tiden et A99 på prøve og vil rapportere våre inntrykk på lydogbilde.no i nær fremtid.

A99 er ikke i salg før i november 2012, og kamerahuset vil koste 20.000 kroner. Og blir dermed det rimeligste, letteste (733 gr) og minste fullformat systemkameraet i markedet, sammenlignet med Canon EOS 5D III og Nikon D800.

(Nikon D600 med 24,3 Mp er lansert etter A99, og koster 17,390 kr, og dermed det rimeligste fullformat speilreflekskameraet. Red. anm.).

 

Annonse

Fra pressemeldingen:

 • Flagskip-kamera med Translucent Mirror Technology og en nyutviklet fullformats 24.3 megapiksler Exmor CMOS bildebrikke
  Verdens første fullformats kamera1 med dobbel autofokus, 19 sensorer (inkludert 11 kryssensorer)+ 102-punkters AF-system (focal plane) og en ny AF-kontrollfunksjon for å regulere AF-området
  ISO 50-25600 (utvidet følsomhetsfunksjon) og ekstremt lite støy
  Full HD 50p progressivt videoopptak med kontinuerlig autofokus og profesjonelle lydinnstillinger
  XGA OLED Tru-Finder med 100 prosent søkerdekning
  Kamera i entusiastklasse med robust, lett og værbestandig kamerahus i magnesium og Quick Navi Pro

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Canon oppgraderer EOS M50 Mark II med flere videofunksjoner.
Den nye, internasjonale, strømmetjenesten Paramount+ kommer snart til Norden. Nå er prisen (og litt av innholdet) klar.
Ryktet sier at Sony WF-1000XM4 er like rundt hjørnet
Etter en fullstendig mislykket forhåndsreservering av den elektriske SUV-en IONIQ 5 tirsdag, var det ingen som kom igjennom og fikk reservert. Hyundai gjør nå et nytt forsøk.
Med radar og 3D-teknologi får du full kontroll med Ring Video Doorbell Pro 2. Men den har en stor ulempe for oss nordmenn.
Razer Kiyo Pro takler både Zoom-møter om dagen og stemningslys i gamingrommet.
Med lanseringen av Star kan Disney+ tilby 300 "nye" film- og serietitler - inkludert Die Hard og Big Sky.
Sony slipper FX3 for håndholdt proffvideo.
Det har ikke vært en god start for IONIQ 5-lanseringen.
Spotify melder at de snart vil øke lydkvaliteten for Premium-abonnenter.
Hyundais elektriske familie-SUV IONIQ 5 får god plass, og setter sikkerhet i fokus. Lyden er fra Bose!
Sammen med Formlabs skal Sennheiser gi ørepropper perfekt tilpasset brukerens ører.