Search
Generic filters

Sony Alpha 850

 itemprop
Sony Alpha 850

Sonys studiokamera

Markedets rimeligste speilrefleks med fullformat bildebrikke skuffer ikke. Det er det heller ingen grunn til med så gode gener.

Lyd & Bilde mener

Ekstrem oppløsning Stor søker Omfattende bildeparametere Mekanisk bildestabilisator Relativt gunstig priset
Synlig kornstøy fra 1600 ISO Kraftig fargestøy over 3200 ISO
 • Type: Speilrefleks
 • Bildesensor/oppløsning: CMOS/24,6 Mpix effektivt
 • Lagring: Memory Stick Duo Pro, CF-kort
 • Skjerm: 3’’ LCD, 921 600 bildepunkter, live view
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 21500 kr

Kameraet er basert på Sony Alpha 900 og har den samme 24,6 megapiksler bildebrikken i fullformat, altså 24 x 36 mm. Like stort som filmruten på 35 mm filmformat. Med gener fra Alpha 900 er Sonys rimeligere A850 fullt ut i stand til å levere samme bildekvalitet som den dyrere toppmodellen. Siden kameraet er helt likt A900 på nesten alle områder, er det et perfekt utgangspunkt for de som trenger høy oppløsning til studio-, portrett-, makro- og landskapsfotografering.

Men noe sportskamera er A850 ikke. Sammenlignet med A900 mister man skuddhastighet som er senket til maks 3 bilder per sekund (fra 5 bps), og opp til 16 råfiler eller 34 JPEG-filer i serie. Alternativt 12 bilder i serie dersom man lagrer råfiler samtidig med JPEG-filer.

Søkeren er fremdeles kjempestor og blant det beste man kan kikke gjennom på noe kamera, men utsnittet i søkeren er redusert til 98 prosent av bildeflaten på A850. Resten av kameraet er helt likt A900 ned til den minste skrue, men koster 21 500 kroner veiledende. Hvilket gjør A850 til det rimeligste speilreflekskameraet med fullformat bildebrikke.

Konstruksjon og brukervennlighet
Det massive kamerahuset er bygget i magnesiumforsterket aluminium og kledd med slitesterk polykarbonatplast som på A900. Og knapper og ratt er gummiforseglet slik at fukt og støv ikke skal trenge inn. Bildebrikken har innebygget støvfjerning og mekanisk bildestabilisator som fungerer med alle påmonterte objektiver, uansett brennvidde.

Siden A850 er basert på A900, har det heller ikke live view eller videoopptak. Den 3 tommer store skjermen har dog skikkelig oppløsning slik at den egner seg godt til å sjekke eksponering, skarphet og hvitbalanse på. Som på de fleste av Sonys Alpha-modeller slukker skjermen når man løfter kameraet til øyet.

Bildekvalitet
Kameraet ble testet med to av Sonys beste objektiver. Portrettobjektivet Sonnar T* 135mm f/1.8, og Planar T* 85mm f/1.4 som vi også testet A900 med. Begge er Carl Zeiss-merkede objektiver i tungvektsklassen. Både hva pris og vekt angår. Selv om A850 er et fullformatkamera, kan det brukes med APS-C-tilpassede objektiver, men da reduseres den anvendte bildeflaten til 11 megapiksler.

Siden CMOS-bildebrikken er den samme på A900 og A850, ventet jeg ingen overraskelser med A850. Sammenlignet med testbildene fra A900 (L&B 1208) var det heller ingen forskjeller i oppløsning, fargegjengivelse, dynamisk omfang eller bildestøy. Om det i det hele tatt eksisterer en forskjell grunnet for eksempel ulikheter i prosessering, er den så marginal at den kun kan måles. Synlig er den i hvert fall ikke. Altså er den av null betydning for 99,99 prosent av fotografene som har behov for høy oppløsning kombinert med fullformat bildebrikke.

annonse

Fargegjengivelsen når alt er skrudd til nøytralt og hele veien fra 100 til 1600 ISO, er fullstendig strålende selv når fin kornstøy dukker opp ved 800 iSO. For Sony har ikke gjort mye for å dempe kornstøyen, som faktisk også er synlig på store forstørrelser ved 400 ISO, men da er kornstøyen så marginal at jeg tviler på om noen vil legge merke til den med mindre de kikker på pikselnivå. Derfor vurderer jeg bildestøyen fra A850 som betydningsløs helt opp til 1600 ISO. Greit nok, man får mer synlig kornstøy og litt smalere fargedybde på 1600 ISO sammenlignet med Canon EOS 5D mk II, men forskjellen er knapt stor nok til at det har noen praktisk betydning. Men 3200 ISO er betydelig verre, men kraftig fall i fargemetning og mer markert kornstøy.

annonse

Råfilene fra kameraet kan man med fordel etterbehandle, men kameraets JPEG-filer virket å være bedre prosessert enn tilsvarende filer fra A900. Et mulig fremskritt altså for A850. Og kameraets automatiske hvitbalanse viste mye av den samme presisjonen med små avvik i blandingslys innendørs. Oppløsningen er uten tvil kameraets største styrke. Med de to Carl Zeiss-merkede objektivene vi brukte under testen, leverte A850 den høyeste oppløsningen til dato fra noe speilreflekskamera. Fordelen med Carl Zeiss-optikk på et kamera med så høy oppløsning kan ikke overdrives. Med CF-optikk av så skarpt kaliber, er A850 i stand til å skape bildefiler med en skarphet og oppløsning du ikke finner andre steder.

Konklusjon
Sony Alpha 850 er et fenomenalt kamera. Skuddhastigheten og aufofokusens hastighet i lite lys kan virke hemmende for noen fotografer, men de som prioriterer høy oppløsning, fargegjengivelse og bildedynamikk får et formidabelt arbeidsverktøy i A850. Som teknisk sett ikke bare er Sonys beste kamera til dato, men definitivt blant de fem beste vi har testet, også prisen tatt i betraktning. Med god optikk, som Carl Zeiss-merkede objektiver fra øverste hylle, får selv kresne fotografer et instrument som ikke hemmer fotografens ambisjoner når den tekniske kvaliteten ikke tillates å stå i veien for resultatet.

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Har du noe å tilføye?
  Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
  Motta varsler
  Varlse meg om
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Alternativer til Sony Alpha 850

  Belyste knapper er en undervurdert finesse.

  Et kamera som er bra på alt er en utopi, men Nikon D850 kommer veldig nært.

  Canon EOS 6D Mark II

  Canons rimeligste fullformat speilrefleks er fullt av kompromisser, men lykkes med det viktigste.

  Værtettet kamerahus med store innstillingshjul, som du kan betjene med hansker på.

  Pentax beviser at man ikke trenger et speilreflekskamera fra Canon eller Nikon, for å få fantastiske bilder.

  (Foto: Produsenten)

  Nikon viser hvorfor det lønner seg å drive med det man er best på.

  (Foto: Produsenten)

  Canon har gjort det enklere å få fine bilder, med et kamera som ikke skuffer.

  (Foto: Produsenten)

  Hvis du trenger et bedre kamera, er Nikon D5600 et godt sted å begynne.

  (Foto: Lasse Svendsen)

  Her er kameraet som gjør det enkelt å lykkes med bildene, selv for novisene.

  (Foto: Produsenten)

  Canons etterlengtede kamera proffkamera vil få proffene til å gråte av glede, og amatørene til å bli grønne av misunnelse.

   data-srcset

  Nikon er dristig som slipper et kamera som sparer deg for 10.000 kr uten at du går glipp av noe.

   data-srcset

  Her er kameraet som er raskere enn det meste og perfekt for actionbilder.

   data-srcset

  Et kamera som har både 16 x zoom og 4K-video, høres perfekt ut i manges ører, og Panasonic treffer nesten blink med FZ1000.

  🔥  Sommertilbud - Full tilgang til hele Lyd & Bilde i 3 uker for 3 kr!
  Prøv i 3 uker
  close-image