Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

X-Rite skjerm- og skriverkalibrering

Når fotoutskriftene ikke ligner bildet du ser på skjermen, er det på tide å kalibrere skjerm og skriver. Først da ser du bildene slik kameraet gjorde det.

Skrevet av / 12.03.12 - 05:16
X-Rite skjerm- og skriverkalibrering

Den kontrastrike og lyssterke skjermen du ser bildene på, er ikke i nærheten av å kunne vise fargenyanser like godt som øyet kan oppfatte dem. Det menneskelige øyet er som kjent et finstemt instrument, med høy følsomhet for fargeavvik. Men likevel kan hjernen spille deg et puss. Den kompenserer lett for fargeavvik og tilpasser seg lyset i rommet sånn at det man ser på dataskjermen, ikke behøver å oppfattes likt, hver gang man ser på den.

I sterkt lys vil øyet oppfatte farger annerledes enn i lite lys, legger man til at skjermen viser fargene annerledes enn kameraet så dem, og ikke minst ulikt skriverens utskrifter, er man ute og kjøre. Da er det slett ikke sikkert at bildebehandlingen og utskriftene blir 100 prosent fargekorrekte.

Det er også mulig å kalibrere bildekvaliteten fra en projektor med i1Display Pro.

For profesjonelle fotografer er det en sikker vei mot avgrunnen, når kunden får bilder med gjengrodd sort og for sterke farger. Nå liker mange sterke (les: unaturlige) farger, og i reklame booster man gjerne fargene. Slik at annonsen får mer smell, og oppmerksomhet. Men det er en jobb fotografen skal ta seg av, det skal ikke oppstå på slump i det digitale mørkerommet.

Ta kontroll på kvaliteten
Derfor er fargekalibrering, justering av gråskala, hvitbalanse og kontrast helt nødvendig. Man kommer langt med å kalibrere dataskjermen, men selger man utskrifter uansett format og papirtype, må utskriftene fra skriverne kalibreres slik at det fotografen ser på skjermen, repliseres eksakt likt av fotoskriveren.

Avanserte kameraer lagrer bildene i fargerom kalt sRGB eller Adobe RGB. Disse to bestemmer hvor stort fargespekter man får ut av bildefilene, og hva man kan få ned på et papir, når man velger utskrift på en skriver som støtter begge fargerommene. Adobe RGB har litt bredere fargespekter enn sRGB, men som regel har det ingen hensikt å ta bilder i Adobe RGB, med mindre man skal etterbehandle og skrive ut i samme fargerom på en fotoskriver som støtter Adobe RGB.

Kalibrer fotoutskriftene
Skjerm- og skriverkalibrering er nødvendig også for den ambisiøse amatørfotografen. Særlig for de som av og til selger bildene sine. Enten hobbyen er portretter, bryllup, landskap eller produktfotografering. Hvis kunden, eller like ille, familie og venner sitter igjen med blå- eller gulstikk i bildene fra bryllupet, er det dritflaut for fotografen. Og trist for de som giftet seg. Det er ikke noe man gjentar bare for å få nye bilder.

To veier til Rom
Å få justert opp en skjerm til perfeksjon krever kunnskap og god tid. Med riktig verktøy kreves det lite forkunnskaper, og prosessen tar mye kortere tid. For fotografen som trenger et troverdig oppsett av fargestyringen på dataskjermen og skriveren, er X-Rite i1Display Pro et bra sted å starte. Et colorimeter – fargemåler – i kombinasjon med programvare man installerer på datamaskinen, er alt som skal til.

Fotografen kan finjustere fargepaletten selv i programvaren til ColorMunki Photo.

X-Rite ColorMunki Photo er en mer avansert og tilpasningsdyktig løsning. Mens i1Display Pro til 2.000 kr, er et fleksibelt verktøy for skjermkalibrering, er ColorMunki Photo mer avansert og støtter også skriverkalibrering.

Begge kan forresten brukes til å kalibrere en projektor eller flatskjerm, men det skal vi komme tilbake til i en annen artikkel.

Oppsett
Uansett hvilken av de to man velger, er prosedyren temmelig lik. Installer programvaren, sjekk for oppdateringer, og plugg inn colormeteret i USB-porten på datamaskinen. Følg deretter instruksjonene på skjermen, og etter noen små  minutter er skjermen ferdig kalibrert. Så enkelt er det faktisk. Instruksjonene er veldig ledende, og man kan ikke bomme på oppsettet.

Programvaren til begge tillater at man gjør egne justeringer i etterkant, men ColorMunki Photo har flere funksjoner og omfattende støtte for skriverkalibrering. Man kan lage så mange fargeprofiler til ulike skrivere og papirtyper som man ønsker.

Når man snur linsen måles også lyset i rommet, men det er et poeng å gjøre det når lyset i rommet er sånn det pleier å være når man arbeider. Ellers vil fargene og kontrasten i skjermen lure deg når du kommer og skal jobbe med bilder for eksempel om kvelden når lyset i rommet er dimmet. Colorimeteret støtter alle skjermtyper og kan settes på et bord, eller skrus fast i et kamerastativ når man skal kalibrere en tv eller en projektor.

Under oppsettet kan man kan velge hvitpunkt – bør være D65 – og gammaverdi. I Etter kalibrering kan man gå inn og gjøre endringer og legge til profiler.

Skriverkalibrering er nøkkelen til perfekte fotoutskrifter.

Skriverkalibreringen med ColorMunki Photo er en halvmanuell prosess. Også her bruker man ColorMunki Photos colorimeter hengende over skjermen, under skjermkalibreringen. Når man er guidet gjennom oppsettet for skjermkalibrering, er det tid for å kalibrere utskriftene. Da skriver man ut to testark på den skriveren og papirtypen det skal lages en fargeprofil til. Så fører man ColorMunki Photos colorimeter over stolpemønsteret, følg med på skjermen for bekreftelse under prosessen. Etter noen minutter har man en ICC-profil tilgjengelig i Adobe Photoshop eller Aperture for eksempel. Flere profiler kan lagres og hentes opp i utskriftsoppsettet når man er ferdig med bildebehandlingen. Man kan for eksempel ha en fargeprofil for bryllupsbilder – med hvit kjole og sort sjakett – på tilpasset glanset papir, en annen for portrettbilder i sorthvitt på matt papir. Som man velger før utskrift.

Etter kalibrering
Hvis man skriver ut et bilde før og et etter skjerm- og skriverkalibrering, er det tydelig at det er veldig mye å hente på å legge penger i ColorMunki Photo, eller i1Display Pro. Begge ga mer nøyaktig fargegjengivelse, men også jevnere fargetoner og dypere kontrast fra sorthvittbilder. Skriverkalibreringen med ColorMunki Photo gjorde underverker med fotoutskrifter. Kostbart javel, men resultatet taler for seg. En sammenligning med skjermbildet på en 27-tommers iMac med 2,5K oppløsning, ga meg litt varmere fargebalanse med kalibreringsprofilen til i1 Display Pro, men nær perfekt farge, kontrast, lys og fargetoner når jeg brukte kalibreringsprofilen jeg laget med ColorMunki Photo.

Oppsummering
Den enkleste og rimeligste måten å få bedre bilde på dataskjermen, er å bruke Datacolor Spyder3 Express (nå i versjon 4). Men for viderekomne kan i1Display Pro være et mer anvendelig – og avansert – verktøy som gir mange muligheter for bedre bildekvalitet, og er vel verdt pengene. ColorMunki Photo derimot, stiller i en annen klasse. Den tar seg  av bildekvaliteten både på skjerm og papir, og bør være obligatorisk verktøy for alle som lever av å selge bilder. Selv for ambisiøse amatørfotografer som har en hyggelig biinntekt av å selger bildene sine.

i1 Display Pro

+
Praktisk og fleksibel
Egnet for viderekomne
Mye for pengene

 –
Grensesnittet i programvaren

5 stjerner

 

ColorMunki Photo

+
Enkelt oppsett
Nøyaktig kalibrering
Bra justeringsmuligheter


Kostbar

6 stjerner

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Lyssterk og kompakt zoom

Først med 8K-video

Fleksibel monopod

Panasonic oppgraderer Lumix S5IIX

Fly drone med stikke og goggles

Lyssterk og lett 50mm

Superzoom som kan alt

Nye versjoner av en av våre favoritter

Verdens kuleste øyeblikkskamera?

Nikon Z9 får nye funksjoner

Seriøs bildemaskin fra Leica

Gammelt filmformat får renessanse

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top