Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

Pentax 17 filmkamera

Prisgunstig filmkamera med 35mm halvformat.

Skrevet av / 19.06.24 - 10:00
Pentax 17 filmkamera

Å holde bildene i hendene er ikke det samme som å se dem på mobilskjermen. Derfor er instantkameraer, eller øyeblikkskameraer, som printer ut bildene etter at du har tatt dem, enormt populære.

Kvaliteten er dog ikke den beste, og mange som starter med et instantkamera, går etter hvert over til film for å få både den taktile følelsen et papirfoto har, og et utrykk som ikke er så lett å få til digitalt.

Så populært er analog film, at utvalget av film er større enn på lenge. Problemet er bare at det nesten ikke finnes filmkameraer å få kjøpt, unntatt på bruktmarkedet. Som flommer over av analoge kameraer fra Canon, Nikon, Olympus og Pentax.

Det er fullt mulig å få tak i et for eksempel et brukt Pentax, komplett med objektiv og fullt fungerende, for et par tusenlapper. Sett inn en 35mm film, og du er i gang.

 

Foto: Pentax

Etterspørselen etter analoge kameraer er stor nok til at Pentax startet utviklingen av et analogt filmkamera i 2022. Resultatet er Pentax 17. Et virkelig analogt filmkamera for 35mm-film i halvformat. Som betyr at kameraet tar bildene i 24 x 17 mm høydeformat, og ikke 24 x 36 mm, som er vanlig. Formatet er ikke tilfeldig valgt, for høydeformat er det vanligste bildeformatet på SoMe, hvor mobilbilder deles stående.

Bonusen er at en 36 bilders film, plutselig kan inneholde 72 bilder. Dobbelt så mange bilder for pengene altså.

Foto: Pentax

Pentax 17 er laget for å være enkelt å bruke. Det har full eksponeringsautomatikk, og sonefokus. Still fokus etter symbolene på objektivet, og kameraet vil gi deg skarpest bilder innenfor den sonen av seks soner man har valgt. ISO-følsomhet stilles manuelt, og det finnes et innstillingshjul for eksponeringskompensasjon her.

Foto: Pentax

Den innebyggede blitsen kan slås av og på, og kan brukes på lange eksponeringer også, så kalt slow sync.

Som man kan se av bildet over, er det også manuell filmfremtrekk på kameraet. Filmen må også sveives tilbake, når man har tatt det siste bildet.

Kameraet har også en egen bokeh-innstilling, som rett og slett betyr at kameraet prioriterer størst mulig blenderåpning for defokuserte bakgrunner.

Foto: Pentax

Objektivet har fast brennvidde tilsvarende 25mm f3.5 i 35mm-format, som når vi snakker halvformat, gir samme utsnittet som en 37mm vidvinkel.

Kameraet er temmelig kompakt, det måler 127 × 78 × 52 mm, og veier bare 290 gram, uten film og det lille 3V CR2-batteriet som brukes til lysmåling og eksponeringsautomatikk.

Pentax 17 er i butikkene i løpet av juni, priset til 6699 kroner, som er temmelig billig for et nytt analogt filmkamera.

pentax-17-7_596c6f4d-bb94-4d33-973c-9f04a93fa5b7_693x.jpg pentax-17_516d9401-0cd3-4137-a64d-0b9767f80705_693x.jpg
<
>
Les også Pentax K-5 IIs Når man skreller vekk alt overflødig og kun konsentrerer seg om kvaliteten, kan resultatet bli enestående.
Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Sommertilbud

LB+ Total

Få full tilgang i 7 uker for kun 7 kr.

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+ Total år

Tilgang til ALT innhold i et år

7,- / for 7 uker
49,- / for 30 dager
1,650,- / år
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Kanskje det mest avanserte i sin klasse

Billigere med bedre lysstyrke

Kultkameraet er tilbake

Årets kuleste kamera?

Bygget for action

Skred av nyheter fra Canon

Ny bildebrikke og fasebasert autofokus

Åpner flagship store i Oslo

Fargerik og kompakt systemkamera

Se Canons flaggskipkamera

Her kan du spare mye penger

Endelig kommer det mer optikk til Canon

Scroll to Top