Det er den tiden på året når GoPro kommer med en ny toppmodell. Hero7 Black imponerte oss stort, med lynrask tilpasning til lysomgivelsene, men også med en kraftig forbedret digital bildestabilisering kalt HyperSmooth.
Test: GoPro Hero7 Black – actionkameraet du må ha
Med den nye toppmodellen Hero8 Black lover GoPro at bildestabiliseringen har blitt enda bedre. HyperSmooth 2.0 er navnet på stabiliseringen, og i likheten med forgjengeren funker bildestabilisering på alle oppløsninger, helt opp til 4K 60p.
Oppløsning
Kameraet støtter de samme oppløsningene som forgjengeren, altså inntil 4K 60p eller fortfilm med 240 bilderammer i sekundet, i 1080p HD-oppløsning. Men forskjellen er at der hvor Hero7 Black filmet med en bitstrøm på maksimalt 78 Mbit/s, så går Hero8 Black opp til 100 Mbps. Som bør bety færre artefakter, spesielt i mørke scener.
En annen viktig nyhet med Hero8 er at kameraet har fått tre innebygde objektiver, med ulik brennvidde. Om du velger lineær vinkel, vidvinkel eller SuperView-vidvinkel, vil tilsvarende objektiv være aktivt. På tidligere modeller fanges alt egentlig i SuperView, mens bildet deretter blir beskåret til å passe ønsket brennvidde. Som betyr at man kutter ned på pikseloppløsningen. Det slipper du nå.
Man kan også live-kringkaste i 1080p HD, hvor forgjengeren gjorde dette i 720p.
Intervju: Nick Woodman – GoPro-grunnlegger fra konkurs til gigantsuksess
Tidsforløp
Dersom du gjør tidsforløp-fotografering (timelapse) hvor du flytter på kameraet i et landskap, kan denne også bildestabiliseres med HyperSmooth, GoPro kaller dette TimeWarp. Hero8 Black har da også fått TimeWarp 2.0, siden man altså har fått bedre bildestabilisering i HyperSmooth 2.0. TimeWarp 2.0 har også ny hastighet, automatisk hastighetsjustering og hurtigkontrollhastighet.
Med det nye kameraet kan du stille horisontalnivå i appen, det betyr at hvis kameraet er montert litt skjevt, kan du velge å beskjære så du får riktig vinkel. Det går da nødvendigvis utover den endelige bilde- eller videooppløsningen.
Hero8 Black har fire digitale linser for å enkelt kunne velge synsfelt, og på lydsiden har vi fått forbedret undertrykkelse av vindstøy.
Rammeløst
Kameraet har dessuten fått en rammeløs design, det betyr at du ikke trenger noen ramme for å feste det til ulike stativer eller fester. Festeanordningen til disse er nemlig felt inn i bunnen av kameraet, og kan vippes ned ved behov. En stor fordel er at det går langt raskere å skifte batteri og minnekort.
Det lanseres også ulike modifikasjoner til Hero8 Black, som for eksempel Media Mod, et hus som kameraet dokkes i, og som gir kameraet mikrofoninngang og HDMI-ugang. Eller selfie-skjermen Display Mod, eksternt lys og shotgun-mikrofon (super-retningsbestemt zoom-mikrofon), for å nevne noe av det eksterne tilbehøret som kan kjøpes til Hero8 Black.
Max: 360-kamera
I tillegg til Hero8 Black kommer 360-kameraet Max. Det tar over for Fusion, som var GoPros første forsøk på 360-filming i ett enkelt kompakt kamerahus. Fusion ble aldri noen bestselger, men GoPro håper det vil forandre seg med Max. Med lavere pris og forhåpentlig bedre brukervennlighet.
Max har to objektiver og er på en måte tre kameraer i ett. Du kan bruke 360-funksjonen som bruker begge objektivene til å fange omgivelsene rundt deg i 5,6K oppløsning. Da med 30 bilderammer i sekundet (fps). Eller film med bakobjektivet for actionkamera- funksjonalitet, eller velg frontobjektivet for selfievideoer. Også kjent som vlogging. Det sitter nemlig mikrofon på begge sider, og du får dessuten full oversikt med den innebygde skjermen.
Ved 360-filming kan video fra de to kameraene sys sammen i selve kameraet, hvor man tidligere måtte gjøre dette i et redigeringsprogram på PC-en. Keyframe-redigering av 360-innhold kan gjøres i GoPro-appen.
Funksjonelt også til vanlig video
Ønsker du ikke å lage en 360-film, så kan likevel det å filme i 360 grader gi mange interessante muligheter i etterproduksjon. Som reframing. Det betyr at du kan gjøre glidende utsnitt av en scene i etterkant, slik at det for eksempel ser ut som et kamera som følger og panorerer etter et bestemt subjekt.
Siden det sitter et objektiv og mikrofon på hver side, kan den innebygde skjermen brukes både til vanlig videofilming og til selfie-filming (også kalt vlogging). I likhet med Hero-kameraene har Max HyperSmooth videostabilisering.
Tilgjengelighet og priser
GoPro Hero8 og Max kommer i handelen den 11. november, og kan forhåndsbestilles hos gopro.com nå, til henholdsvis 4.699 og 5.699 kroner.