annonse
annonse

Fra flopp til topp

På en konferanse i Tromsø ble GoPros grunnlegger Nick Woodman intervjuet av selveste Kronprins Håkon om sin korte nedtur og lange opptur. Vi fikk snakke med ham om det nye Hero 4 actionkameraet.

Det var under konferansen SIKT på Universitetet i Tromsø i dag, med årets slagord ”Think Big”, at blant andre GoPros grunnlegger og formann Nick Woodman var til stede for å snakke om sine erfaringer om hva som skal til for å bli en vellykket gründer. Mannen som stilte spørsmålene var ingen ringere enn Kronprins Håkon.

Selveste Kronprinsen intervjuer Nick Woodman.
Selveste Kronprinsen intervjuer Nick Woodman.

Mislykket gründerstart
Woodman snakket litt om sitt mislykkede forsøk på å tjene penger på sitt sosiale nettsted FunBug.com i 1999, og hvordan det å tape 4 millioner dollar av andres penger var et stort personlig nederlag. Men at også det ikke ville vært for GoPro hvis det ikke var for at nettstedet ble en økonomisk flopp.

Bare 22 år gammel var han da han startet opp nettstedet, med visjoner om herredømme på internett. Han var ikke mange månedene eldre da drømmen ble knust, og selskapet lå i økonomiske ruiner.

Deretter brukte Nick seks måneder på å tenke på hva han skulle gjøre.

– Det er viktig å innse at når du feiler med en virksomheten, så er det ikke virksomheten som feiler, men du personlig.

Se videoen hvor Kronprinsen intervjuer Nick Woodman, grunnlegger av GoPro.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Surfe-ferie blir drømmereise
Nick brukte deretter et halvt år å tenke over hva han feilet på. I løpet av disse månedene ble han oppslukt i sin største lidenskap, nemlig surfing. Etter hvert bestemte han seg for å ta en skikkelig surfeferie. En ferie som skulle forandre alt.

– Jeg kom på ideen til GoPro før jeg i det hele tatt hadde reist. Jeg visste at jeg skulle surfe masse, og jeg visste at jeg ønsket å fotografere fra mitt eget perspektiv mens jeg surfet. I ukene før turen lagde jeg ulike prototyper ut av engangskameraer, som jeg festet rundt håndleddet. Det funket så bra, at lyspæren gikk opp for meg. Dette var ideen min. Samtidig tenkte jeg at dette har nok tusenvis av surfere også tenkt ut. Jeg visste ikke da at surfemiljøet var veldig lite, humret han.

Da den første GoPro-modellen ble lansert, var Nick og sine ansatte alene på markedet. De startet med å selge kameraet i surfebutikker.

– Jeg visste at dette måtte behandles som et kunstprosjekt. Hele pakka, markedsføring, kameraet, alt rundt.

Lidenskap
På spørsmål fra Kronprinsen om hvordan man skal klare seg som gründer, svarer Nick bestemt:

– Sunn fornuft får deg langt. GoPro er laget rundt lidenskap, sunn fornuft og engasjement mot å gjennomføre. Stahet er viktig. Vi selvfinansierte GoPro for 265.000 dollar, og drev virksomheten til det den er i dag. Det beviser at du ikke trenger et tonn penger for å bygge en fremgangsrik virksomhet.

Du bygget virksomheten parallelt med YouTube. Hvorfor liker folk å dele alt de gjør? spør Kronprinsen.

– Det har med lidenskap å gjøre. Hver lidenskap er som et fingeravtrykk: alles lidenskap er forskjellig. Jeg har vært heldig nok til å vokse opp i et samfunn og en hverdag hvor jeg kan jakte etter lidenskapen min. Selvrealisering er viktig. Lidenskap får deg ut av stolen, og til å jakte etter drømmen. Lidenskap er et personlig veikart til livet, og å jage den er derfor veldig viktig.

Han fortsetter:

– Hvorfor folk vil filme seg selv og legge ut, er for å vise at de lever ut lidenskapen sin. De vil uttrykke lidenskapene sine, uansett hva de er, på en sosialt akseptert måte. Du gjør det for at andre skal lære deg å kjenne bedre. Jo mer verden deler på denne måten, desto mer lærer verden seg selv å kjenne.

– For eksempel har vi en afghansk skifilm leget i 2013 av en gjeng afghanske jenter, hvor de brukte GoPro-kameraer i en skikonkurranse. Den ble ”Video of the Day” i februar i år på vår hjemmeside. Jentene hadde håndlagd GoPro reklameplakater for at det skulle se ut som at det var en sponset event. Det var noen våte øyekroker da vi så filmen. Dette var klart tenåringer som viste sin lidenskap. Og det er veldig stort å kunne vise hva som skjer i andre deler av verden.

Nick er fast bestemt på at LIDENSKAP er det viktigste nøkkelordet for hva man gjør i livet.

– Hvis våre konkurrenter ikke egentlig har lyst til å jobbe med actionkameraer, er det vanskelig for dem å innovere og lage de beste kameraene. Derfor har GoPro et forsprang. Vi virkelig elsker det vi driver med!

Nick Woodman er lidenskapelig opptatt av å filme fra førstepersonsperspektiv.
Nick Woodman er lidenskapelig opptatt av å filme fra førstepersonsperspektiv.

Undertegnede møter Nick Woodman
Det er lett å bli revet med av motivasjonstaler. Men selv er jeg egentlig mest interessert i å snakke om det nyeste produktet til GoPro, nemlig Hero 4. Og da spesielt toppmodellen, Black Edition. Etter Woodmans samtale med Kronprinsen får jeg møte ham på et eget rom. Før vi kommer i gang med samtalen ordentlig, blir Las Vegas av en eller annen grunn nevnt. Dette får Woodman til å huske et fotoshow han var på, da han lette etter noen som kunne produsere det første GoPro-kameraet.

– Jeg husker jeg tråkket rundt på den fotomessa hver eneste dag. Jeg hadde på forhånd bestemt meg for at jeg skulle snakke med ALLE, og det er jeg veldig glad for at jeg gjorde. For på den aller siste standen, helt bakerst i hallen, der fant jeg det som dannet ideen for det første GoPro-kameraet. Det var den siste dagen, det var 30 minutter igjen av showet. Jeg hadde vært overalt, manglet bare den ene standen. Jeg tenkte at jeg bare måtte komme meg hele veien bak. Der fant jeg en liten produsent med et lite, firkantet videokamera, som en promoteringsgjenstand. Jeg tenkte at dette er jo bare en leke, denne kan ikke ha noe god kvalitet. Så lite kameraet var! Men man vet jo aldri. Det ville være veldig behagelig å ha rundt håndleddet. Jeg begynte å forhandle med produsenten for å kjøpe et par demoenheter. Men selskapet var ikke villig til å prute, så jeg gikk derfra. Jeg tok ti skritt og stanset. Jeg tenkte: ”Hva hvis dette er ”the one”?. Så jeg gikk tilbake og kjøpte to kameaer. Jeg dro tilbake til hotellrommet og testet det. Og for en fantastisk bildekvalitet! Fantastisk på den tiden, det hadde jo tross alt ikke bedre enn VHS-oppløsning. Men du verden, så raske bilder det kunne ta. Og bildekvaliteten var uhørt til å være fra et så lite kamera. Det ville være en fantastisk første GoPro. Dessverre kunne ikke produsenten bygge det etter spesifikasjonene. De var heller ikke ærlige, og lagde ikke det de sa de skulle. Den første GoPro prototypen var dermed ikke veldig imponerende. Men dette møtet ble springbrettet for GoPro videre.

Hero 4
Men fortell meg om det nye Hero 4-kameraet.

– Hva er din store lidenskap? kontrer han.

Jeg er musiker.

– Åå! Da kommer du til å elske det nye kameraet! Det har en fantastisk bildekvalitet i dårlig lys. Bildekvaliteten er bedre enn forgjengeren på alle måter, men spesielt i dårlige lysomgivelser er forskjellen dramatisk.

Bare for å skyte inn: Det første Hero 3 Black Edition-kameraet fikk en Emmy-pris i 2012. Som Nick Woodman selvsagt filmet sin egen mottakelse av med et GoPro-kamera. Deretter kom en forbedret arvtaker. Nå er det 2014, og det nye HD 4 markedsføres som ”dobbelt så bra” som det forrige, Hero 3+.

Hero 4 Black Edition tar opp 4K i 25 fps.
Hero 4 Black Edition tar opp 4K i 25 fps.

Nick fortsetter:

– Som musikkinteressert vil du også like lydkvaliteten. Mikrofonen fanger opp dobbelt så stort frekvensområde som forgjengeren. Skal du ta opp et konsertopptak vil du selvsagt bruke eksterne mikrofoner, men hvis du bare vil spille inn en demo eller ta opp når du øver, så vil du ha god lydkvalitet uten behov for eksterne mikrofoner. Jeg lover deg at du blir imponert over lydkvaliteten av Hero 4!

Så legger jeg merke til at kameraet endelig har fått 4K Ultra HD-oppløsning med brukbar bilderammehastighet.

– Det kommer du også til å digge. For det første, hvis du fanger 4K i 24 bilder i sekundet, fanger du et veldig stort bilde. Om du så bestemmer deg for å nedskalere til 1080p, vil du se at bildet blir skikkelig stramt og skarpt. Men selvsagt er det bedre å se det i ekte 4K.

– En annen fordel med 4K video er at hvert eneste stillbilde du sakser ut av en video har 8,3 megapiksels oppløsning, fortsetter han. Dermed kan du ta ut videostillbilder og bruke dem som fotografier. I motsetning til i 1080-oppløsning, som da gir deg et 2 megapiksels bilde. 4K løser et problem for folk som ellers ville måtte velge mellom å skyte video og foto. Si jeg surfer og vil fange foto og video av den samme bølgen. Det går ikke, jeg kan ikke repetere den bølgen. Da er det fint å ha noe annet enn 2 megapiksler å skille ut et bilde av.

Når man filmer i 4K, får man noen artefakter? Er det situasjoner hvor du heller ville brukt lavere oppløsning?

– Alle situasjoner med mye bevegelse krever høy oppdateringsfrekvens. Med 4K blir det fortsatt litt lavt. Da kan jeg heller anbefale å filme i 1440p, som tar opp video med 50 bilder i sekundet. Det blir det mye jevnere bevegelser av!

Han fortsetter:

Faktisk kan du med Hero 4 ta opp video i ekte 1080 HD-kvalitet med 120 bilderammer i sekundet. Det gjør underverker! Si du har kameraet på brystet og løper. Ved 30 bilderammer i sekundet får du en stor effekt av rullende lukker (flimring ved risting). Med 120 bilderammer i sekundet elimineres denne effekten nesten helt, fordi oppdateringsfrekvensen er så rask at den holder følge med kameralukkeren. Dermed får du ikke artefakter av rullende lukker. Prøv å feste kameraet til hodet med hodebånd, og løp rundt mens du filmer i 30 bilder i sekundet. Du får en ekstrem rullende-lukker-effekt. Sett til 120 bilder i sekundet, og effekten forsvinner.

Kult! For rullende lukker er ganske plagsomt, hevder jeg.

– Det gir et litt amatøraktig inntrykk av filmen. Og det vil man jo ikke.

Batterikapasitet
Alt dette snakket om oppløsning og oppdateringshastighet får meg til å tenke på batterikapasitet. Har den blitt bedre?

– Batterikapasitet er alltid en utfordring. Med det nye kameraet har du, hvis du skrur av Wi-Fi, så får du i underkant av en times filming i 4K. Med 1080 får du rundt to timer. Igjen, det er hvis Wi-Fi er avslått.

Enda bra batteriene deres er billige!

– Det er med vilje. De fleste firmaer tar 30-40 dollar for et batteri. Vi tar bare 20. Alt tilbehøret vårt er rimelig, og det er gjort med vilje. Slik at folk kan eksperimentere og bygge ut sitt utvalg med utstyr uten å bruke tonnevis av penger. Vi vil at folk skal være kreative og kunne bruke kameraet så mye som mulig.

Litt om den firkantede formen
Jeg har lagt merke til at noen lesere setter spørsmålstegn ved den firkantede formen, spesielt hvis man skal hjelmmontere kameraet. Er det ikke mer praktisk med sigarform eller andre former for aerodynamiske, avlange former?

– Vi ønsker de mest allsidige kameraene i verden. Enten du monterer kameraet på hjelmen, brystet, surfebrettet, eller om du er en kirurg som vil feste et GoPro på pannen for å filme en operasjon.

Say what!?

– Ja, min kirurg gjorde faktisk det, sist jeg opererte kneet.

Jeg regner med det var din idé?

– Stemmer! (ler)

– Poenget er at formen på GoPro er den mest anvendelige til alt-mulig-bruk. Det firkantede kameraet kommer av funksjon, som driver form. Ikke omvendt. Det viktigste er at produktene funker og får jobben gjort. Derfor har vårt kamera alltid hatt den formen. Kameraet til Las Vegas-produsenten jeg fortalte om i stad, hadde den firkantede formen, som vi siden har beholdt.

Berøringsskjerm
Jeg lurer litt på hvorfor Silver Edition-kameraet av Hero 4 har berøringsskjerm på baksiden, mens toppversjonen Black Edition mangler dette.

Hero 4 Silver Edition har pekeskjerm på baksiden.
Hero 4 Silver Edition har pekeskjerm på baksiden.

– Sannheten er at med oppløsningene Black Edition kan filme i, altså 4K/30, 1440/50 og 1080/120, så fungerer det ikke med berøringsskjerm på baksiden. Det blir for varmt. Black Edition-modellen har en større ”motor” enn Silver, og for å holde den avkjølt må man fjerne skjermen. Ellers overoppheter kameraet.

Objektiv
Det er ikke bare elektronikken som er oppdatert. Også objektivet er oppgradert!

– Alt er oppgradert, også objektivet. Men vidvinkelen er den samme. 170 grader på maks, og det går i grader av liten, medium og stor vidvinkel.

I virkeligheten brukes digital zoom for å snevre inn vidvinkelen.

– Og vi har fortsatt SuperView! Det er helt rått! Du vet, når du filmer i 16:9 bredskjermformat, så kutter du i virkeligheten bunnen og toppen av bildet. Når du kjører nedover bakken på ski, betyr det at du kutter bildet ved knærne, og du mister kanskje horisonten. Bildebrikken er nemlig en 4:3-brikke, og når man gjør om til 16:9, så kutter man rett og slett toppen og bunnen. Med SuperView utnyttes hele bildebrikken, ved at kameraet i virkeligheten filmer i 4:3. Men deretter ekspanderes bildet ved interpolering, til å fylle en hel 16:9 bilderamme. Når du filmer under raske bevegelser, så blir det helt brilliant!

Men det er vel ikke ideelt i alle situasjoner?

– Det er klart at når du filmer i rolige omgivelser, for eksempel ved å ha kameraet statisk på et stativ, og du for eksempel skulle filmet samtalen vår nå, så ønsker du å filme i 16:9 format, slik at alle forhold blir korrekte.

Kommer inn til test
Før Nick måtte løpe videre, lovte han meg at jeg skulle få et Black Edition-kamera snarest mulig til test. Kan tro jeg gleder meg! Så følg med for en senere gjennomgang av kameraet, straks vi får det i hende!

Hvis videokvaliteten til Hero 4 er så god som i denne introduksjonsfilmen, har vi virkelig noe å glede oss til!

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
gruppetest
7 par vegghøyttalere

Lyd, lyd fra veggen der

Hvorfor skal du godta middelmådig lyd, bare fordi du ikke ønsker store, prangende høyttalere i stua?

test
Leica Q2

Verdens beste ­kompaktkamera

Når kun det beste er godt nok, kan Leica Q2 være svaret.

anmeldelse
Quicksand – Störst av allt, sesong 1

Skremmende samtidsdrama

Skremmende drama som bringer den amerikanske våpenkulturen inn i vår egen trygge bakgård.

Annonsørinnhold
Asus Zenbook-serie

Asus går helt til kanten med ny Zenbook-serie

17 timers batteritid, en skjerm som utgjør 95 prosent av overflaten og numerisk tastatur gjemt i laptopens touchpad. Alt sammen testet for å leve opp til militære standarder. Asus flytter grensen for hva man kan forvente av en laptop som veier under 1700 gram.

Her er Samsungs super-selfiekamera

Den nye A-serien går fra budsjett til luksus med heldekkende skjerm og vendbart trippelkamera!

test
Sony Xperia 10 Plus

Bomskudd i bredformat

Tross 21:9-skjerm har Xperia 10 Plus for mange kompromisser til å overbevise.

Ikeas smarte høyttalere er her

I sommer kommer høyttalerne Symfonisk, som er et resultat av et samarbeid med Sonos.

test
Motorola moto G7 Plus

Kongen av mellomklassen

Motorola moto G7 Plus snakker til fornuften. Selvfølgelig er flaggskipmodellene på markedet bedre, men de er også tre ganger dyrere.

Beovision Harmony: 77-tommers tryllekunst fra B&O

Går det an skjule en TV på nesten to meter i diagonalmål? Bang & Olufsen gjør et overbevisende forsøk på det.

anmeldelse
I Am the Night, sesong 1

Herlig retromysterium

I svette og varme Nevada vokser Pat opp – som 16-åring snus livet hennes på hodet i det familiebakgrunnen blir kjent.

Åpent kontorlandskap? Disse hodetelefonene lover evig lykke

Logitech lanserer to modeller for deg som sjeneres av støy i kontorlokalene.

anmeldelse
Creed II

Nostalgisk testosteronbombe!

Stallone gjenforener alle kreftene fra «klassikeren» Rocky IV i en pompøs nostalgitripp.

anmeldelse
Widows

Heftig girl power!

Et spektakulært kupp går spektakulært til helvete – enkene viderefører ektemennenes tvilsomme geskjeft.

annonse

Klassisk rock på biblioteket

Opplev vintage high-end på biblioteket og lytt til musikk som på kult-barene i Japan.

Hi-fi-vår i hovedstaden

Denne helgen ringes våren inn, med messer og tilbud i flere butikker i hovedstaden.

Speilrefleks? Prøv igjen

Panasonic Lumix G90 er litt utenom det vanlige.

test
Avantgarde Acoustic Zero TA XD

En real storslegge

Kan noen få naboene til å slutte å kjefte? Jeg prøver å høre musikk her!

test
Canon RF 28-70mm f2 L USM

Perfeksjonert og lyssterk zoom

Du har ikke sett maken. Ikke vi heller. Canons massive 28-70mm er rett og slett rå.

anmeldelse
Fabeldyr 2: Grindelwalds forbrytelser

Visuell fantasimagi

Harry Potter-universet veves mer og mer inn i Fabeldyr-universet, i en visuell fest av en film.

anmeldelse
Hunter Killer

Mayday! Mayday!

Filmen ble sluppet den 1. april – vi trodde først det var en aprilspøk…

Ser du hva dette er?

Det er en McIntosh, men ikke en forsterker.

anmeldelse
The Highwaymen

Sober roadmovie

En annerledes, og stillferdig, klappjakt på tidenes mest kjente forbryterpar i USA.

Laptopfølelse på iPad Pro

Beskyttelse og bakbelyst tastatur til de nye iPad Pro-modellene

gruppetest
Tre gaming headsets

Strid i familien

Logitech vs. Logitech. Har du bruk for den dyreste modellen for å vinne, eller er den billigste best i virkeligheten?

test
Rega Aura MC

En analog åpenbaring

Rega Aura MC, er phono-trinnet som lager gull av sort vinyl.

test
Huawei P30 Pro

Råeste mobilkamera noensinne!

Huawei P30 Pro er den beste kameramobilen på markedet, og befester Huaweis plass på kameratronen, hvor de har sittet trygt siden i fjor.

Vårt kundesenter hjelper deg hvis du har spørsmål eller trenger hjelp vedrørende ditt abonnement.

Du kan sende mail eller ta en telefon.

Åpningstider: mandag – fredag

0900 – 1130 og 1230 – 1500.

Support Tlf: 815 73 510

 

Support email: abo@lydogbilde.no 
×
Motta Lyd & Bilde Nyhetsbrev

×