Droner og helikopter

Fest et kamera på en drone, og verden åpner seg for nye muligheter. Canon tok oss med på en demonstrasjon - og en helikoptertur.

Skrevet av / 02.07.15 - 17:16
Droner og helikopter

Canon inviterte oss for litt siden til å fly over Oslo i helikopter. Undertegnede er glad i sprell, og å ta en flafrende tur over hovedstaden en normal hverdag sier jeg ikke nei til.

En spent journalist i baksetet på helikopteret.
En spent journalist i baksetet på helikopteret.

Grunnen til turen var, foruten å vise frem noen kameraer og da kanskje spesielt 10-årsjubileumsutgaven av det populære fotoapparatet EOS 5D, nå i form av 5DS og 5DS R, å vise hvordan kamera er en viktig del av søkeoperasjoner og andre formål fra luften, enten det dreier seg om helikopter eller drone.

Canon viste frem de nye EOS 5DS og 5DS R.
Canon viste frem de nye EOS 5DS og 5DS R.

Ekstrem kamerarigg
Helikopteret hadde et Canon Cinema EOS C500 PL videokamera med 4K-oppløsning festet til den ene landingsmeien. Dette er relativt kompakt, men la deg ikke lure. Det er et reinspikka proffkamera, brukt på en rekke storslåtte produksjoner verden rundt. Det fanger nemlig video med 4K oppløsning og RAW-format, i full 10-bits 4:4:4 fargeoppløsning. Sensoren er en Super 35mm CMOS. Huset alene får du for et sted mellom 135.000 og 150.000 kroner. Var det noen som sa refinansiering av huslånet? Blant optikk er det bare å velge og vrake fra Canons store utvalg av EF-objektiver. For anledningen helikopterturen hadde valget falt på et Cinema zoom CN-E 30-300. Med zoom fra 30-300 mm og en lysfølsomhet på t/2.95-3.7. Et ganske ekstremt zoomobjektiv, til den nette sum av rundt 450.000 kroner…

Canon Cinema EOS C500 PL er et kompakt men fullproft videokamera som kan filme i 4K.
Canon Cinema EOS C500 PL er et kompakt men fullproft videokamera som kan filme i 4K.
Du må ut med rundt 450.000 kroner for zoomobjektivet CN-E 30-300.
Du må ut med rundt 450.000 kroner for zoomobjektivet CN-E 30-300.

Gyroskop
Man skulle tro kameraet var det dyreste med riggen, men da må man se nærmere på gyroskopet. Det er mye risting i et helikopter, og da trenger man en mekanisk stabilisator av det skikkelige slaget. Her var selskapet Moviebird hyret inn, som monterte et Shotover F1 gyroskop mellom kameraet og landingsmeien. Vi snakker ren karbonfiber med 6-aksers gyrostabilisering, som holder kameraet stabilt selv på maksimal zoom, og dermed gir fullt utbytte av kameraets oppløsning – enten det er 4K eller 8K. Shotover F1 kan rette kameraet i alle retninger, også opp-ned, slik at man ikke går glipp av noen ting. Gyroskopet og kameraet styres fra innsiden av helikopteret med en avansert fjernkontrol, og vi fikk se direktestrømmen på en monitor i helikopteret. Prisen er et par millioner kroner, og kundene er filmproduksjonsselskaper.

Et råere gyroskop enn Shotover F1 med sine 6 stabiliseringsakser, skal du lete lenge etter.
Et råere gyroskop enn Shotover F1 med sine 6 stabiliseringsakser, skal du lete lenge etter.

Du kan se videoen fra turen under.

Droner
I felten har helikopter i flere tilfeller begynt å bli erstattet eller akkompagnert av droner. Fordelene er mange. Det er raskere å mobilisere en drone, hvilket betyr at man raskere kan komme seg til et åsted for å samle informasjon. Søk etter savnede personer kan gå langt mer effektivt for seg, dersom man bruker en drone i tillegg til et helikopter. Spesielt om man søker over en skog, hvor dronen kommer til steder hvor helikopteret ikke kan ferdes. Droner blir i stadig større grad brukt i overvåkning av skogbranner, og i jakt på kriminelle.

Canons dronekamera, rett og slett et EOS 5D mkIII.
Canons dronekamera, rett og slett et EOS 5D mkIII.

Canon ville vise at deres kameraer gjør seg svært godt til filming fra droner. Det er i utgangspunktet ikke lov å fly en drone i samme luftrom som et helikopter, men denne dagen hadde Canon fått særtillatelse, for å ha en liten oppvisning.

Her deler dronen luftrom med helikopteret.
Her deler dronen luftrom med helikopteret.

Vi har ikke fått tak i filmstrømmen fra kameraet som var montert på dronen, et Canon EOS 5D mkIII. Men selv fikk vi låne det nye EOS M3 til å filme dronen med. Et systemkamera som tar gode bilder og filmer i 1080p, og enkelt kan overføre bildene trådløst til mobiltelefonen over direkte Wi-Fi.


Dronen er filmet med Canon EOS M3.

Les for øvrig vår siste gruppetest av kompakte systemkameraer her.

canon.no

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • LB+ Total i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 Mnd
    Kun 149,- mnd

    Du sparer 288 ,-

Ønsker du kun tilgang til Lyd & Bilde eller L&B Home?

Klikk her for å bestille tilgang til Lyd & Bilde.

Klikk her for å bestille tilgang til L&B Home.

Verdens dyreste 50mm

Kamera for tøffinger

Mye mer enn bare en oppdatering

Løser problemet med mellomformatkameraer

Polaroid instant-kamera med autofokus

GoPro Hero12 Black: Det beste actionkameraet?

Scroll to Top