Nyhet

6K-skjerm fra Dell: Fotografenes våte drøm?

Iblant er ikke 4K nok. 32-tommeren Dell U3224KBA har 6K oppløsning, og er langt rimeligere enn Apple sin konkurrent.

Skrevet av / 27.05.23 - 08:00
6K-skjerm fra Dell: Fotografenes våte drøm?

Dell U3224KBA er en monitor primært for de som jobber med bilder. Enten stillbilder eller video. Med IPS Black-skjermteknologi loves eksepsjonelt svartnivå og dertil stor kontrast. Og siden dette er et produkt for fotografer og bildebehandlere, så er også fargene helt på stell.

6K ultrahøy oppløsning gir en pikseltetthet på hele 223 PPI, som er 156 % flere enn en tilsvarende 4K-skjerm. Det lar deg se bilder med høyere oppløsning, og til videoredigering gir det dessuten en stor fordel ved at det under redigering og klipping gir plass til en tidslinje med mange flere rader.

Stort fargerom

Skjermen dekker hele 99 prosent av det enorme fargerommet DCI-P3 og Display-P3. Dette er for eksempel det samme som Apples beste monitor Pro Display XDR og Asus PA32UCX-K, og vi vet ikke om noen andre skjermer som har mer enn dette.

Dell U3224KBA laptop
Foto: Dell

Høy kontrast

Dell hevder at monitoren har verdens første 6K IPS Black-panel. Som gir dypere svartnivå og bedre nøyaktighet for gråtoner. Faktisk inntil 41 prosent dypere svart, og 120 prosent bedre fargegjengivelse, enn standard IPS-paneler, i følge Dell.

Kontrasten er ekstrem for IPS å være: 2000:1, og med den brede visningsvinkelen IPS er kjent for, skulle det være duket for et ganske spektakulært bilde, tenker vi!

Nå er riktignok lysstyrken på relativt beskjedne 450 nits med 100% hvitt vindu, noe som er mye lavere enn Apple-skjermens 1000 nits, og som dessuten topper ut på 1600 nits i 1 prosent av vinduet om gangen. Men nå vil en som jobber seriøst med bildebehandling neppe jobbe i det mest opplyste rommet, og da holder 450 i massevis. Faktisk vil vi vedde for at de fleste brukere uansett kalibrerer skjermen ned mot 200 nits og kanskje lavere, og da er det mye viktigere hva den produserer i den mørkeste enden av gråskalaen.

Dell U3224KBA webcam
Et 4K webkamera er innebygd i toppen. Foto: Dell

HDR

VESA DisplayHDR 600 betyr at skjermen er sertifisert for HDR-effekter med inntil 600 nits maksimalt. Det er slettes ikke det høyeste for en monitor, men helt i tråd med en høykvalitets IPS-skjerm uten dimmesoner.

Les også Helt rå PC-skjerm! Acer ConceptD CP7 er en fantastisk skjerm på alle måter. Men det er ikke alle funksjoner du trenger.

Spør du journalisten, er det fornuftig å utelate lokal dimming på en proffskjerm, for når man skal justere bilder, er man avhengig av at monitoren er 100 prosent troverdig i alle sammenhenger, og uansett hvor i bildet man fester blikket. Det går ikke med lokal dimming.

Dell U3224KBA rotate
Skjermen kan dreies til vertikal stilling. Foto: Dell

Flere funksjoner

Bordstativet lar deg dreie skjermen i alle retninger, og den kan også stilles til vertikal visning.

Skjermen har også innebygd webkamera med 4K HDR, to høyttalere og ekkokansellerende mikrofoner. Så du trenger ikke noe ekstra utstyr til digitale møter.

Thunderbolt 4 er innebygd, som gir inntil 140 watt til en tilkoblet laptop. Og det spiller ingen rolle om det er Mac eller Windows-PC som er tilkoblet.

Les også Glimrende videokamera til proffer Blackmagic Pocket Cinema Camera 6K G2 er et fabelaktig kamera for seriøse filmskapere. Men er det ikke litt for tett opp mot storebror – også i pris?

USB-hub med bade A- og -C-kontakter er på plass, det samme er Ethernet-kontakt. Alt du trenger er dermed en laptop med USB-kabel rett inn i skjermen, for å være tilkoblet til alt du trenger.

Dell U3224KBA under
USB-kontakter er godt å ha. Foto: Dell

Dell U3224KBA: Pris og tilgjengelighet

Den ultrahøyoppløste 6K-skjermen fra Dell kan bestilles nå, og koster 32.815 kroner ink. mva.

Mer info: dell.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Tilbud i samarbeid med vår kommersielle partner Prisjakt.no

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 Mnd
    Kun 149,- mnd

    Du sparer 288 ,-

Ønsker du kun tilgang til Lyd & Bilde eller L&B Home?

Klikk her for å bestille tilgang til Lyd & Bilde.

Klikk her for å bestille tilgang til L&B Home.

Denne 6K-skjermen sikler vi etter

Kompakt kamera for vlogging

Leica Q3 med triple resolution

Fuji-kamera legger til videoblogging

Canon senker prisen med EOS R100

Kompakt kamera for bloggere

Scroll to Top