Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

Vi har testet Disney+

Disneys nye strømmetjeneste er på vei til Norge. Her er hva du kan forvente.

Skrevet av / Oppdatert: 14.08.20 - 11:36 // Først publisert: 15.06.20
Vi har testet Disney+

*OPPDATERING 14. aug. 2020*

Ventetiden er snart over! Vi har allerede testet Disney+, dette er vårt førsteinntrykk.
Den 15. september lanseres strømmetjenesten i Skandinavia, men allerede fra i dag av kan du tegne deg for norsk abonnement på tjenesten.

Disney tilbyr nå en introduksjonspris: 590,- for et årsabonnement (tilsvarende 49,- per måned).

(Opprinnelig sak fortsetter under)

Disneys nye strømmetjeneste skulle ha vært lansert i alle de nordiske landene i sommer. Men i begynnelsen av mai annonserte Disney plutselig at planene var blitt endret. Nå må vi i stedet vente til september før Disney+ åpner dørene.

Årsaken er selvfølgelig corona-krisen, som ikke bare har forsinket lanseringen av Disney+ i mange land, men også produksjonen av flere av de originale filmene og seriene som skulle vært trekkplaster for den nye strømmetjenesten. Blant annet er produksjonen av Marvel-serien Falcon and the Winter Soldier utsatt på ubestemt tid, og det samme gjelder andre sesong av den populære Star Wars-serien The Mandalorian.

Mens vi altså her til lands må vente litt lenger enn forventet på Disney+, er tjenesten til gjengjeld allerede tilgjengelig i europeiske land som Frankrike, Spania, Storbritannia og Tyskland.

Og siden undertegnede for tiden bor og jobber fra Berlin i Tyskland, var det selvfølgelig opplagt å opprette et prøveabonnement for å kunne gi dere en forsmak på hva vi har i vente når Disney+ etter en sommer i corona-virusets tegn, endelig blir tilgjengelig for brukere i Norge.

The Mandalorian er den første og mest kjente originale serien fra Disney+. Dessverre har produksjonen av seriens andre sesong blitt utsatt på ubestemt tid på grunn av corona-krisen. (Foto: Disney)

Pris og plattform

Disney vet godt at Disney+ er den nye eleven i klassen i et marked hvor mange allerede abonnerer på konkurrerende tjenester som Netflix, HBO Nordic eller Amazon Prime Video. Derfor er prisen spesielt attraktiv.

Den norske prisen blir 69,- per måned, men Disney har nå et introduksjonstilbud.

Til den prisen får man mulighet til å opprette opptil syv forskjellige brukerprofiler. I tillegg er det mulig å se Disney+ fra en konto på fire forskjellige enheter samtidig. Med i prisen er også strømming i 4K UHD og HDR10-kvalitet samt lyd i opptil Dolby Atmos-format.

Alt dette kan man også få med Netflix, men da koster abonnementet mer enn det dobbelte i måneden.

Netflix’ billigste abonnement til 111 kroner per måned tilbyr bare SD-kvalitet, og strømming til en enhet av gangen.

Les også Disney+ Norge lanseres nå! Fra i dag av kan du tegne abonnement på Disney+ Norge.

Som Netflix er Disney+ tilgjengelig på et bredt utvalg forskjellige plattformer. Man kan da strømme innhold på PC eller Mac via browseren, og Smart TV-er fra blant annet LG og Samsung har Disney+ innebygd. I tillegg støttes tjenesten av Apple TV, PlayStation 4 og Xbox One, og man kan naturligvis laste ned Disney+ som app fra både App Store og Google Play.

Slik ser Disney+ ut på et Samsung Smart TV. (Foto: Peter Gotschalk)

Brukergrensesnitt og funksjoner

Uansett om man bruker Disney+ på Smart TV, mobil eller nettbrett, eller for den saks skyld via browseren på datamaskinen, møtes man stort sett av det samme grensesnittet.

Og kort fortalt ser det ut som en litt enkel kopi av Netflix. Øverst i appens eller browserens vindu ser man da valgte filmer og serier, mens det under følger en rekke anbefalinger i forskjellige kategorier.

Hvor vi i Netflix’ verden er vant til kategorier som Sci-Fi & Fantasy, US TV Horror og Stand Up, blir man med Disney+ møtt av kategorier som Nostalgic Movies, Musicals og Disney Junior Serier. I tillegg kommer selvfølgelig nytt innhold, og anbefalinger basert på det innholdet man allerede har sett.

En viktig forskjell er imidlertid at Disney+ også gir brukeren mulighet til å velge mellom fem primære innholdsunivers: Disney, Pixar, Marvel, Star Wars og National Geographic. Velger man en av disse hovedkategoriene, havner man på en ny hovedside med egne underkategorier, hvor alt innholdet stammer fra det gjeldende universet.

Men ellers er Netflix og Disney+ nærmest identiske. Man kan laste ned offline-innhold til mobilen eller nettbrettet for å se det senere når man ikke har noen internettilkobling (nedlastet innhold i Disney+ har ingen utløpsdato), og man kan lage sin egen “Watchlist” med innhold man gjerne vil se senere, bare ved å trykke på + ved siden av Play-knappen når man har valgt en konkret film eller serie.

Det er også mulig å velge hvilken strømmehastighet appen skal benytte. Her har man valget mellom Automatic, som strømmer i den høyest mulig oppløsingen (opptil 4K UHD, 4,2 GB per time), Moderate (HD-kvalitet, 1,2 GB per time) og Save Data (SD-kvalitet, 0,6 GB per time).

Som nevnt i forrige avsnitt kan man legge til hele syv forskjellige profiler til en brukerkonto på Disney+. Her er det mulig å gjøre en profil barnevennlig, noe som filtrerer innholdet på den gitte profilen, så junior ikke blir konfrontert med voldelig actionfilm og annet innhold som er uegnet for de minste. Vær imidlertid oppmerksom på at et kvikt barn bare kan skifte fra sin barneprofil til en voksenprofil, for det er ikke mulig å legge til en PIN-kode i Disney-appen

Grensesnittet ser likt ut, uansett om man bruker Smart TV eller – som her – web-browseren. (Foto: Peter Gotschalk)

Innhold

Som nevnt består innholdet i Disney+ primært av filmer og serier (500 filmer og 350 serier i skrivende stund) fra Disney, Pixar, Marvel, Star Wards-universet og National Geographic. I tillegg kommer innhold fra Fox, som alle 30 sesongene av The Simpsons og tidligere blockbuster-filmer som Avatar og Home Alone.

Men ellers er det fullt av Disney-filmer (både de klassiske tegnefilmene og nyere filmer som The Lion King, Dumbo og The Jungle Book), Marvel-filmer (Avengers Endgame, Captain Marvel, Black Panther, etc.), Star Wars (alle Star Wars-filmene samt serier som The Clone Wars og den helt nye The Mandalorian), Pixar (Toy Story, Monsters, Inc., Finding Nemo, etc.) samt dokumentar- og naturfilmer fra National Geographic.

Eller iPaden. Imidlertid har man kun adgang til nedlastingsfunksjonen på mobile enheter som mobil og nettbrett. (Foto: Peter Gotschalk)

Det er verdt å merke seg at Disney har lagt ut hele sin bak-katalog helt tilbake fra 20-tallet og frem til i dag, til fri benyttelse på Disney+. Så uansett om man har lyst til å se Steamboat Willie (den aller første tegnefilmen med Mickey Mouse) eller High School Musikal, er det en mulighet.

Til gjengjeld er utvalget av nytt og originalt innhold ganske tynt. Utover Star Wars-serien The Mandalorian er det ganske få nye titler å velge mellom. Og det må nok mer til enn en musikal-serie som Encore! eller en dokumentarserie som The Word According to Jeff Goldblum hvis Disney+ vil tiltrekke andre nye brukere enn de barnefamiliene som i første omgang får mest ut av appens barnevennlige bak-katalog.

Disney+ støtter opptil syv forskjellige profiler. Velger man å gjøre en profil barnevennlig, blir grensesnittet mer lyst og rundt, mens innholdet blir filtrert. (Foto: Peter Gotschalk)

Lyd & bilde

Som en rekke andre strømmetilbydere reduserte Disney+ bildekvaliteten i løpet av mars måned på grunn av corona-krisen. Men nå når det verste later til å være overstått, kan man igjen se en masse innhold på Disney+ i den best mulige kvaliteten.

Det inkluderer mye både nytt og eldre remastret innhold (som Toy Story, Beauty and the Beast og The Lion King) i 4K HDR (HDR 10 eller Dolby Vision), der Disney+ på lydsiden støtter både Dolby Atmos og 5.1 Surround Sound med Dolby Digital Plus. Og det er ikke bare strømmingen som støttes i den høyeste oppløsningen. Laster man ned innhold, skjer det også i 4K-kvalitet, avhengig av tilgjengelighet.

Med 4K-oppløsning blir bildet sylskarpt, mens HDR10 leverer detaljert og spillevende fargegjengivelse og sortnivå.

Det er ganske enkelt å opprette en barneprofil. Til gjengjeld kan de alminnelige profilene ikke låses med en PIN-kode. (Foto: Peter Gotschalk)

Konklusjon

Disney+ vil nok få et raskt fotfeste på det norske markedet. Filmarkivet er imponerende, og det er helt klart ikke dyrt å bare betale 69 kroner i måneden for å få adgang til alle Marvel-, Pixar- og Star Wars-filmene på mobilen eller hjemme i stuen.

Først og fremst for barnefamilier vil Disney+ være et perfekt supplement til Netflix, mens fraværet av nytt innhold gjør det det derimot usannsynlig at mange brukere nok vil si opp sitt nåværende strømmeabonnement og utelukkende satse på Disney+.

Om Disney+ med tiden kan bli et reelt alternativ til Netflix, HBO Nordic eller Amazon Prime Video, vil tiden vise, men det krever at det kommer vesentlig mer nytt innhold i et vesentlig høyere tempo enn tilfellet er akkurat nå.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

5 hendelser på “Vi har testet Disney+”

 1. Tor Aavatsmark

  Hei!

  Disney+ på mobil ser du via appen. NB! Den er ikke klar for nedlasting i Norge ennå.

  Når det gjelder spesifikt innhold (som for eksempel backlog til National Geographic), så holder Disney kortene usedvanlig tett til brystet.

  De vil på nåværende tidspunkt ikke bekrefte eller avkrefte spesifikt innhold på Disney+ i Skandinavia, ei heller om vi her på berget får mulighet til å kjøpe “Mulan” fra lanseringsdagen.

  en ting vi helt sikkert vet er at serien “Mandalorian” blir tilgjengelig fra dag én 🙂 , og at mer innhold (også eldre titler) fortløpende vil slippes.

 2. Kristoffer Hertaas

  Når man bruker Disney+ på mobil, bruker man da en app eller nettleser?

 3. Jeg vet ikke helt .er amazon prime egentlig en konkurrent. Jo da noen bra . Men hovedårsaken for mange at de abb på prime er jo gran tour som nå ser ut til å svinne hen

 4. Trond Michelsen

  Bare et lite pirk angående bak-katalogen. Disney har ikke lagt ut hele bak-katalogen ennå. Det er veldig mye som gjenstår. Men, det virker i hvert fall som at det er et mål å få lagt ut så godt som alt (med noen få velkjente unntak)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Annonsørinnhold: Huawei Watch Fit 3

Den riktige smartklokken er den perfekte treningskameraten

Les mer

Kommer til høsten!

Slipp dragene løs!

Spionoppfølger

To Infinity and Beyond!

RIP Wheeler?

Tid for mer fransk romantikk

No more Netflix... !

Ny trailer fra kostymedramaverdenen

Nå er traileren her!

Komilegenden vender tilbake til røttene!

Ventetiden er over!

Premiere til høsten!

Scroll to Top