Nyhet

Ratched: Gled dere til «Søster Helvete»

Om 4 uker lanserer Netflix en av årets beste serier.

Skrevet av / 21.08.20 - 11:54
Ratched: Gled dere til «Søster Helvete»

Alle har vi vel en gang eller to bråvåknet, dyvåte av svette, en mørk og lumsk natt, plaget av et fryktelig mareritt om søster Ratched?

Sarah Paulson som Nurse Ratched. Ratched, sesong 1 (Foto: Netflix)

Ikke? Ringer ingen bjeller sier du? Søster Ratched er en av filmhistoriens mest ikoniske karakterer. Den iskalde, kyniske og sterkt sadistiske sykepleieren gjorde alt hun kunne for å forsure livet til smågale R.P. McMurphy (legendariske Jack Nicholson) i Milos Formans One Flew Over the Cuckoos Nest (Gjøkeredet).

Den originale søster Ratched (Louise Fletcher) i «Gjøkeredet». (Foto: Warner Bros./Paramount)

McMurphy erklærte seg mentalt forstyrret for å slippe unna buret, men lite ante han hva som ventet ham bak de golde murene der Mildred Ratched satt i førersetet.

Den 18. september kommer Netflix med serien Ratched, som gir oss bakgrunnshistorien til «Søster Helvete».

 

Ryan Murphy og Ian Brennan står bak serien som forteller oss om søster Ratched innen hun ankommer mentalsykehuset i San Francisco.

Satt til like etter krigen (1947) følger vi Mildred Ratched (Sarah Paulson) i det hun søker jobb på et sanatorium i nordlige California. Institusjonen drives av den sterkt dedikerte Dr. Hanover – en mann med broget og hemmelig fortid. Delvis finansiert av delstaten driver Hanover og hans entusiastiske stab med nybrottsarbeid innen psykiatrisk behandling, som blant annet behandling av homofili.

Metodene de benytter, blant annet med menneskelig eksperimentering og lobotomering på lokalt bedøvde personer, er ikke akkurat noe man finner igjen i dagens helsevesen.

I kjelleren har de innesperret en seriemorder til observasjon, og manipulatoren Ratched har sine helt private grunner for å søke jobb på etablissementet – hun går såvisst ikke av veien for at alle midler helliger målet for å skaffe seg jobben…

Ratched, sesong 1 (Foto: Netflix)

Etter 3 (av 8) episoder kan vi avsløre såpass at vi er fullstendig solgt! Ratched seiler definitivt opp til å bli en av årets beste, mest spennende og interessante serier.

Stjernelaget av skuespillere (som i tillegg til Paulson består av Cynthia Nixon, Judy Davis, Sharon Stone, Jon J. Briones, Finn Wittrock, Charlie Carver, Alice Englert, Amanda Plummer, Corey Stoll, Sophie Okonedo, Vincent D’Onofrio og Rosanna Arquette) er gjennomgående fremragende, det lekre setdesignet er som hentet rett ut ifra en Stanley Kubrick-film og den creepy stemningen er til å ta og føle på.

«Care for a bath, Madame?» Ratched, sesong 1 (Foto: Netflix)

Serien er usedvanlig vellaget, nydelig filmet og klippet og balanserer fortreffelig mellom miksen av sadisme, krypende spenning, «gale» vitenskapsmenn og et sterkt personlig, menneskelig drama, hensatt til vår nære historie.

Les også Disney+ Norge lanseres nå! Fra i dag av kan du tegne abonnement på Disney+ Norge.

Vi teller allerede ned dagene til den 18. september 🙂

Ratched, sesong 1_13 Ratched, sesong 1_10 Ratched, sesong 1_9 Ratched, sesong 1_8 Ratched, sesong 1_7 Ratched, sesong 1_6 Ratched, sesong 1_5 Ratched, sesong 1_3 Ratched, sesong 1_1
<
>
Ratched, sesong 1 (Foto: Netflix)

 

Tor Aavatsmark
(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Se trailer – True Detective, sesong 4

Premiere på kodenavn: Annika

Se Kåre Conradi sløye laks!

Tilbake til filmstudioene?

«IMAX-Barbie» har premiere i dag

Comeback?

Scroll to Top