TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
Nyhet

Netflix øker strømmekvaliteten

Netflix tar i bruk det mer effektive AV1 kodeket for å gi bedre strømmekvalitet.

forfatter
Publisert 14.11.21 - 08:00

Netflix har lenge vært blant de flinkeste i klassen når det kommer til strømmekvalitet. Med HDR-formater som Dolby Vision og Dolby Atmos surroundlyd på flere produksjoner er både bilde og lyd som regel godt ivaretatt. Men alt kan forbedres!

Netflix sine filmer og serier har til nå vært enkodet (komprimert) i formatet H. 265 (HEVC), men går nå gradvis over til det mer effektive formatet AV1. Det forteller strømmegiganten i et blogginnlegg. AV1 er utviklet i samarbeid med flere store tek-selskaper gjennom Alliance for Open Media. Formatet brukes i dag av YouTube til strømming av 4K og 8K video.

Netflix og AV1

Netflix har allerede tatt i bruk AV1 kodeket for strømming til Android-mobiler, og nå rulles teknikken ut til kompatible TV-er også. Det betyr trolig at vi kan forvente oss en mer stabil videostrøm i høyere kvalitet, med mindre bufring og mindre synlig kompresjon! Netflix lover 4K-oppløsning og HFR (High Frame Rate) på enkelte produksjoner, mens de holder på utforske mulighetene for HDR. Overgangen til AV1 vil imidlertid skje gradvis, da det tar en viss tid å oppgradere film- og seriearkivet til den nye standarden. Netflix forteller at de vil starte med de mest populære seriene først, for å kunne nå ut til et størst mulig publikum.

Les også Nå får Netflix bedre lyd! Netflix lover lydgjengivelse i "studiokvalitet" med ny oppdatering.

Tilgjengelig på 2020 TV-modeller og nyere

For å kunne se Netflix-serier i det nye formatet, må du ha en kompatibel smart-TV av nyere dato, alternativt en nettverksspiller eller spillkonsoll med innebygd AV1-dekoder. Det omfatter blant annet utvalgte Samsung QLED-modeller fra 2020 og nyere, og enkelte Android TV-er med Android OS 10 eller nyere. Sony PS4 Pro støtter også formatet, melder The Verge.

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Vinner hun kronprinsens hjerte? Netflix slipper trailer til prermiereklar norsk spillefilm.
Dramaet som engasjerte hele verden! En høydramatisk historie fra virkelighetene – men Howard får aldri hevet temperaturen til kokepunktet.
Se trailer for ny Star Wars-serie på Disney+ Der er en ny Star Wars-serie på vei fra Disney+. Se den første fulle traileren her.
Gosling vs. Evans! Russo-brødrene leverer sitt svar på heseblesende spionfilm, men glemmer det menneskelige aspekt.
Sveitsisk splatterfilm tester ny crowdfunding-model Mad Heidi er finansieret avfans, som får del i overskuddet hvis filmen blir en suksess.
Nå kan du strømme Game of Thrones i 4K-kvalitet *OPPDATERT* 4K-versjonene av Game of Thrones sesong 1-8 er nå tilgjengelig på HBO Max.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend