Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

NYHET

Nå får Netflix bedre lyd!

Netflix lover lydgjengivelse i "studiokvalitet" med ny oppdatering.

Skrevet av / 02.05.19 - 10:02
Nå får Netflix bedre lyd!

At lyden er halve opplevelsen er noe alle Lyd & Bilde lesere vil nikke gjenkjennende til. I blant kan den også være mer enn det! Godzilla kan se fryktinngytende ut som han bare vil på skjermen, men det nytter ikke hvis han låter som en liten firfisle gjennom høyttalerne…

Netflix er allerede blant de flinkeste i streaming-klassen når det kommer til kvalitet på bilde og lyd, med Dolby Digital og attpåtil Dolby Atmos surroundlyd på enkelte produksjoner. Produsentene av Stranger Things, Duffer-brødrene, var imidlertid ikke helt fornøyd første gang de hørte Stranger Things sesong 2 i hjemmemiljø. Lydmiksen i åpningssekvensen (den berømte «Boom» biljakten) låt overraskende tamt, sammenlignet med det man hadde hørt i studio under produksjon.

Alarm! Produsentene var langt fra tilfredstilt, og Netflix satte sine egne lydeksperter på saken. Resultatet ble rett og slett at Stranger Things streames med høyere bitrate, for å yte lydsporet rettferdighet. Dette prosjektet ga tydeligvis mersmak, for nå kunngjør Netflix at de vil gjøre alt innholdet sitt tilgjengelig med høyere lydkvalitet.

Bedre lydkvalitet

Netflix kaller konseptet high-quality audio, hvor motivasjonen er å levere lyd som ligger så tett som mulig på det  produsenter og regissører hører i lydstudio, ned til de aller mest finkornede detaljene. I praksis handler det om økt bitrate og mindre komprimerte lydspor. Netflix har ingen intensjoner om å streame den originale studiomiksen på 24 bit/48kHz (det ville krevd for mye data!), men gjennom egne tester har de funnet frem til et bra kompromiss. Fra nå av vil Dolby Digital Plus lydspor streames med opptil 640kbps bitrate (opp fra 192 kbps), mens Dolby Atmos lydmikser kan leveres med opptil 768 kbps (opp fra 448 kbps). På dette nivået vil lydkvaliteten oppleves identisk med originalen, hevder Netflix.

For å nyte godt av den økte lydkvaliteten må du ha et såkalt Premium-abonnement. Lydkvaliteten vil for øvrig være adaptiv og tilpasses netthastigheten din, slik det gjøres med bildekvaliteten. 

Dette er utvilsomt gode nyheter for alle ivrige Netflix-bingere, spesielt de som har et bra lydanlegg til TV-en eller hjemmekinoen. Det kan også være et godt argument for å kjøpe en Atmos-kompatibel lydplanke, om du ikke har det allerede!

Mer om Netflix’ jakt på bedre lydkvalitet i denne videoen:

Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hel-MAX?

Se trailer!

Premiere i dag!

Følelsene er tilbake!

Netflix slår tilbake!

Premiere i dag!

And the Oscar Goes to...

Nå er traileren her!

Se traileren til den nye serien fra skaperne av Game of Thrones

The Netflix Slam: Nadal vs. Alcaraz

Ny svensk/norsk Netflix-serie

Taylor Swift kommer hjem til deg!

0
Scroll to Top