TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
Nyhet

Se alle PC-nyhetene fra CES

Det var selvfølgelig massevis av datanyheter i Las Vegas. Her er de mest spennende av dem.

forfatter
Publisert 07.01.22 - 15:47

Antallet PC-er og dataprodukter som er presentert på techmessen er svimlende, og det er ikke mulig å nevne alle. Men her har vi samlet de mest bemerkelsesverdige

Hele PC’en er en skjerm

Den mest spennende PC-nyheten på CES var det Asus som sto for. ZenBook 17 Fold OLED er helt dekket av skjerm! Den 17 tommer store OLED-touchskjermen kan brettes ut og brukes som nettbrett, eller åpnes slik at den nederste halvdelen kan brukes som tastatur. Når skjermen er brettet sammen, fyller maskinen en kompakt 13″ ultrabærbar. Det følger også med et trådløst tastatur, slik at man kan bruke hele skjermen som skjerm.

Vi har ikke noen andre opplysninger enn skjermoppløsningen, som er 2,5K når den er brettet ut. Eller to 12,5-tommers Full HD-skjermer, når enheten er brettet på midten. ZenBook 17 Fold OLED er ikke klar til salg enda. Men det er likevel snakk om et ordentlig produkt, og ikke bare en konseptmodell. Og vil naturligvis prøve å skaffe oss et eksemplar når maskinen forhåpentligvis kommer til Norden senere på året.

Asus stikker av med prisen stiligste brettbare maskin! En 17″ OLED-skjerm, som kan brettes sammen til en 14-tommers PC. (Foto: Asus)

Ultrabred Lenovo-laptop

Også Lenovo har funnet ut at man trenger så mye skjerm som mulig. ThinkBook Plus Gen 3 har den mest ekstreme widescreen vi har sett på en bærbar PC. Mens andre produsenter utstyrer maskinene sine med 16:10 skjermer for å få plass i høyden, så har Lenovo valgt et 21:10-format. Og siden kabinettet blir hele 41 cm i bredden, takket være den ultrabrede 3K-touchskjermen, så har det blitt plass til en ekstra 8-tommers touchskjerm ved siden av tastaturet. Selv om maskinen er like stor som en amerikanerbil, er vekten fortsatt under to kilo. Prisene starter overraskende lavt på USD 1399.

Lenovo presenterte denne massive maskinen med 21:10-skjerm. Og en ekstra 8″ skjerm ved siden av tastaturet. (Foto: Lenovo)

Superskarp XPS

Dell kom ikke med noen PC-er i overraskende formater. Faktisk var den mest interessante maskinen den med færrest overraskelser. Nemlig en ny generasjon av ultrabooken Dell XPS 13, nå med et Plus til navnet. Den nyeste utgaven har 13,4″ skjerm i (opptil) 4K-oppløsning. Maskinen er 15,3 mm tykk og veier 1,2 kg.

Dell XPS 13 er en gammel kjenning. Den første modellen ble faktisk lansert helt tilbake i 2007. Men den nye generasjonen er den slankeste så langt. (Foto Dell)

Stasjonære HP-er til hjemmekontoret

HP hadde med PC-er til alle grupper. Til bedrifter var det superlette nyheter, nemlig den nye HP Elite Dragonfly G3, som er en 13,5″ PC på litt under en 1 kg. Den fås med opptil 12. generasjons Intel-prosessor, 32 GB RAM og 2 TB lagring. Prisen får vi ikke vite før den kommer til salg i mars.

Til private brukere pleier svaret å være en bærbar. Men her kom det overraskende nok en stasjonær PC, HP Envy Desktop. Den fås med prosessorer fra Intel Core i 5 og opptil i9 og med alt fra 8 GB til 128 GB RAM. Så forvent priser i flere prisklasser.

HP Envy Desktop – sannsynligvis til innholdsprodusenter på hjemmekontoret. (Foto: HP)

 

Hos HP kunne man også finne de nye stasjonære Omen-PC-ene. Toppmodellen er Omen 45L, som kan fås med opptil 12. generasjons Intel Core i9 eller AMD Ryzen 9. Og opptil Nvidia GeForce RTX 3090 (men uten «Ti» på slutten). Det ble ikke annonsert noe nye gaming-laptops men til gjengjeld en 27 tommers HDMI 2.1-skjerm til konsollspillerne. Omen 27u 4K lover 4K-oppløsning med 120 Hz oppdateringshastighet.

Omen 45L stasjonær PC og Omen 27u 4K skjerm. Hos HP kan man nå også se HyperX-tilbehør, da HP kjøpte HyperX i 2021. (Foto: HP)

Et skikkelig databord!

Las Vegas er også hjemstedet for drømmer og fatamorganaer, og hos Razer har de gitt designerne full frihet til å tenke langt utenfor boksen. Project Sophia er et designkonsept for noe som kan bli verdens første helt bokstavelige databord. Bordet skal kunne bygges opp og tilpasses med moduler etter behov. For eksempel ekstra skjermer, lydmiksere, touchpaneler og mer. Og selvfølgelig mer datakraft. De opptil 13 modulene vil i følge visjonen kunne festes magnetisk på undersiden av bordet. Og så skal det selvfølgelig kobles opp med en 65-tommers skjerm. Det er kanskje litt for rått til å kunne bli virkelig – men det er jo lov å håpe. Et av fjorårets visjoner, Project Zephyr, ble senere virkelighet.

Slik ser Razer for seg fremtidets skrivebords-PC. (Grafikk: Razer)

Razer hadde også ordinære ting med seg, som en smartklokke i samarbeid med Fossil og en gamingstol med innebygd haptisk feedback. Og det er ikke bare snakk om noen lette vibrasjoner. Enki Pro HyperSense, som stolen heter, skal være i stand til riste med en kraft på 1G, samtidig som den vipper setet en halvannen tomme frem og tilbake!

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Kom i sentrum på møtet Med 4x zoom lover Creative Live! Cam Sync V3 å sette deg i sentrum på ...Zoom.
Integrert arbeidshest til kontoret Lenovo ThinkCentre neo 50a er en slank arbeidsstasjon til (hjemme)kontoret, som lover å være både kraftig og intelligent.
Ut av mørket Er du lei av bildestøy og matte, kjedelige farger? Da er Logitech Litra Glow et billig alternativ.
Dell-PC'er til hverdagen Fornuft og gjenbruksmaterialer er nøkkelordene for de nye Dell Inspiron-modellene
Dell XPS blir enda mer minimalistisk 2022-generasjonen av ultrabook'en Dell XPS 13 er skåret 1,8 ganger lengere inn til beinet.
Mekanisk tastatur til kreative Den nye MX Master 3S-musen, det nye MX mekaniske trådløse tastaturet og samt det MX mekaniske Mini trådløse tastaturet skal hjelpe avanserte digitale utviklere.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend