Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

Onkyo TX-SR3100: Surroundreceiver med liksom-Atmos

Onkyo TX-SR3100 er en ren 5.1-receiver, som støtter Dolby Atmos og DTS:X – uten ekstra høyttalere. Javel …?

Skrevet av / 08.11.23 - 10:16
Onkyo TX-SR3100: Surroundreceiver med liksom-Atmos

Onkyo ønsker å «revolusjonere hjemmekinoopplevelsen» med TX-SR3100. En ny innstegsmodell, hvor man ønsker å gi så god hjemmekinoopplevelse som mulig for pengene.

Hovedfunksjonen som trekkes frem er støtte for Dolby Atmos og DTS:X, som også støttes over HDMI fra TV-en, gjennom eARC lydreturkanalen.

Onkyo TX-SR3100_angle
Foto: Onkyo

Men siden dette er en ren 5.1-receiver (Onkyo hevder 5.2, men de to subwooferutgangene er i virkeligheten samme kanal), så er det ikke mulig å koble til ekstra takkanaler. Og siden den største fordelen til disse lydformatene er at man også kan plassere objekter i lydbildets høyderetning, så fremstår det hele som ganske merkelig.

Virtuell Dolby Atmos og DTS:X

I stedet for ekstra høyttalerkanaler, benytter receiveren såkalt virtualisering, det betyr at lydinnholdet i høyden gjengis kunstig via programvare. Mange lydplanker uten egne topphøyttalere for Atmos- og DTS:X-innhold gjør det samme, men vår erfaring er blandet – for å si det mildt.

Men det hjelper alltids noe. Hvis du har en 5.1 høyttalerinstallasjon, for eksempel innfelt i veggene eller hengende på veggene, og det ikke kommer på tale å utvide med ekstra høyttalere i taket, så kan det tenkes at det er noe ekstra å hente med en receiver som Onkyo TX-SR3100.

Har du derimot fronthøyttalerne på gulvstativer, eller de er gulvstående i seg selv, er det nok mer å hente på en 7.1-receiver med mulighet for 5.1 pluss to ekstra høyttalere. Disse kan du nemlig plassere oppå fronthøyttalerne, hvorpå de spiller lyden skrått opp mot taket, slik at den reflekteres ned på lytteren – som da i mye større grad vil høre lyden fra oven. Om du ikke vil installere høyttalere i taket, er dette det klart beste alternativet, spør du oss.

Onkyo TX-SR3100_Back
Foto: Onkyo

Andre funksjoner

For alle andre kan fortsatt TX-SR3100 være midt i blinken. Altså som kan leve med kun 5.1-lyd og virtuell høydeinformasjon for Dolby Atmos og DTS:X. Receiveren har støtte for 8K 60 Hz og 4K 120 Hz på HDMI-inngangene, og alle HDR-formater inkludert HDR10+.

5 x 80 watt byr den på, med to kanaler drevet samtidig, og den har romkorreksjon med Onkyos egen AccuEQ-teknologi.

Receiveren har ikke nettverkstilkobling og kan derfor ikkew strømme musikk via internett. Men den har heldigvis Bluetooth.

Onkyo TX-SR3100_Front
Foto: Onkyo

Onkyo TX-SR3100: Tilgjengelighet og pris

Onkyo TX-SR3100 er priset til 399 dollar, som vil si rundt 5000 norske kroner. I USA kan den bestilles nå, vi venter på svar på om den kommer til Europa.

Mer info: onkyo.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Denne får du ikke kjøpt her hjemme

Rimeligere hjemmekino fra Pioneer

Ny subwoofer til de superrike

Drømmer du om egen hjemmekino, lydstudio, gaming-rom?

Hjemmekino-råskinn er inne til test

Nå kommer den endelig

Råere surroundforsterker fra Denon

"Alle" elsker Dolby

Nytt lydformat vil knuse Dolby Atmos

Januarsalg på lydplanker

Sjekk den knøttlille 4K-projektoren

Vil bringe 3D-lyd til "alle"

Lyd & Bilde
Scroll to Top