TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
HØSTTILBUD PÅ LB+ 5 UKER FOR 5 KR

Klassiker Sony CDP-101 CD-spiller

Sony CDP-101 CD-spiller

Den første CD-spilleren så dagens lys i 1982, historien kjenner de fleste, men den første spilleren har mange glemt.

forfatter
Publisert 10.09.22 - 11:00

Sony CDP-101 lignet til forveksling en av datidens kassettspillere fra Sony, i et kompakt kabinett bare 35,5 cm bredt. Men i stedet for en kassettluke som vippet ut av kabinettet, kom en skuff ut, med plass for de nye 12 cm kompaktplatene. 

Alt var heldigitalt. Selv om mye av musikken ikke var innspilt digitalt, var alt lagret på platen digitalt. Med små groper som spillerens laserpickup leste av.

Datastrømmen som besto av enere og nuller, genererte et musikksignal i en 16-bits konverteringskrets (Philips CD100 som ble lansert måneden etter hadde 14-bit).

Samtidig med lanseringen av spilleren, fulgte 50 album på CD fra Sony og CBS, blant dem Billy Joels 52nd Street.

Spilleren skilte seg fra prototypen Sony viste i 1981 – kalt Goronta – ved å være kompakt nok til å passe inn i de fleste anlegg, og i motsetning til platespillere på den tiden, var musikken blottet for knitrelyder og hakk. Sony laget et trekabinett til spilleren som økte bredden til 43 cm, slik at spilleren passet sammen med andre komponenter. RM-101

Den digitale tidsalder fikk sin fødsel med CDP-101, som undertegnede husker som en krystallklar musikkformidler med en svært unaturlig og skarptskåren diskantgjengivelse. Bassresponsen var langt raskere og mye mer dynamisk enn noen platespillers, men så hadde CDP-101 et dynamikkområde på 96 dB.

Mens en god platespiller på den tiden knapt tangerte 60 dB.

Frekvensområdet var oppgitt til 5 Hz – 20 kHz og harmonisk forvrengning på 1 kHz, til 0,004%. Også det tall hverken platespillere eller kassettspillere var i nærheten av.

Senere kom det langt bedre spillere fra Sony og andre produsenter, men CDP-101 som var i produksjon til 1985, var den aller første.

SonyCDP101Catalogue
Sony CDP101 Catalogue

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om

2 Kommentarer
nyeste
eldste mest poulære
Inline Feedbacks
View all comments

Kjøpte denne for dimmepengene mine i 1982. Benyttet den på en Tandberg 3012 og et par Rogers LS3/5a. Husker at diskanten på den var litt skarp.

Husker godt da CD spilleren kom og det låt så krystallklart! Selv om LP’er var ‘varmere’ i lyden, så slapp man her å reise seg for å bytte låt, og man slapp den knitringen som kunne være så irriterende! Kasetter låt ‘slappere’ med langtifra den samme dynamikken! Fine musikalske tider det!

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Sony CDP-101 - klassikeren vi ikke glemmer Den første CD-spilleren så dagens lys i 1982, historien kjenner de fleste, men den første spilleren har mange glemt.
Rogers LS3/5A - klassikeren vi ikke glemmer Uten kommersialiseringen av denne unnselige høyttaleren, hadde den forblitt en godt bevart hemmelighet blant BBCs teknikere.
Sommerferien er reddet! Her er dingsene som kan gjøre selv gråværsdager til glade dager.
Electrocompaniet 2 channel Audio Power Amplifier - klassikeren vi ikke glemmer Tandberg og andre får ha oss unnskyldt. Er det noen som virkelig troner øverst som historiens viktigste norske forsterker, er det denne.
De 10 beste high-end forsterkerne nå! Her finner du de 10 av beste high-end forsterkerne akkurat nå.
Hvor stor bør TV-en være? Den definitive guiden til skjermstørrelsen.
Følg Lyd & Bilde