Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Klassiker

Sony CDP-101 CD-spiller

Den første CD-spilleren så dagens lys i 1982, historien kjenner de fleste, men den første spilleren har mange glemt.

Skrevet av / 10.09.22 - 11:00
Sony CDP-101 CD-spiller

Sony CDP-101 lignet til forveksling en av datidens kassettspillere fra Sony, i et kompakt kabinett bare 35,5 cm bredt. Men i stedet for en kassettluke som vippet ut av kabinettet, kom en skuff ut, med plass for de nye 12 cm kompaktplatene. 

Alt var heldigitalt. Selv om mye av musikken ikke var innspilt digitalt, var alt lagret på platen digitalt. Med små groper som spillerens laserpickup leste av.

Datastrømmen som besto av enere og nuller, genererte et musikksignal i en 16-bits konverteringskrets (Philips CD100 som ble lansert måneden etter hadde 14-bit).

Samtidig med lanseringen av spilleren, fulgte 50 album på CD fra Sony og CBS, blant dem Billy Joels 52nd Street.

Spilleren skilte seg fra prototypen Sony viste i 1981 – kalt Goronta – ved å være kompakt nok til å passe inn i de fleste anlegg, og i motsetning til platespillere på den tiden, var musikken blottet for knitrelyder og hakk. Sony laget et trekabinett til spilleren som økte bredden til 43 cm, slik at spilleren passet sammen med andre komponenter. RM-101

Den digitale tidsalder fikk sin fødsel med CDP-101, som undertegnede husker som en krystallklar musikkformidler med en svært unaturlig og skarptskåren diskantgjengivelse. Bassresponsen var langt raskere og mye mer dynamisk enn noen platespillers, men så hadde CDP-101 et dynamikkområde på 96 dB.

Mens en god platespiller på den tiden knapt tangerte 60 dB.

Frekvensområdet var oppgitt til 5 Hz – 20 kHz og harmonisk forvrengning på 1 kHz, til 0,004%. Også det tall hverken platespillere eller kassettspillere var i nærheten av.

Senere kom det langt bedre spillere fra Sony og andre produsenter, men CDP-101 som var i produksjon til 1985, var den aller første.

SonyCDP101Catalogue
Sony CDP101 Catalogue

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

2 hendelser på “Sony CDP-101 CD-spiller”

 1. Kjøpte denne for dimmepengene mine i 1982. Benyttet den på en Tandberg 3012 og et par Rogers LS3/5a. Husker at diskanten på den var litt skarp.

 2. Husker godt da CD spilleren kom og det låt så krystallklart! Selv om LP’er var ‘varmere’ i lyden, så slapp man her å reise seg for å bytte låt, og man slapp den knitringen som kunne være så irriterende! Kasetter låt ‘slappere’ med langtifra den samme dynamikken! Fine musikalske tider det!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

 • Prøv LB+ i 30 dager
  Kun 49,-

  Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

 • LB+ Total års abonnement
  Kun 137.50 mnd

  Du sparer 288 ,-

5 tips til bedre lydplanke-lyd

Tips til bedre feriebilder

Fem tips til bedre påskebilder

Lyd & Bilde
Scroll to Top