Guide: Derfor er 8K bedre: Grunnen er ikke den du tror

Derfor er 8K bedre: Grunnen er ikke den du tror

2020 blir 8K-TV-enes år. Men hvor store må de være, og hvor nært må du sitte, for at det skal være noe poeng?
Annonse
Annonse
forfatter

Nå kommer 8K for fullt, noe vi garantert vil få se på CES i Las Vegas i dagene som kommer. Hjemmekinoentusiastene jubler, andre er mer skeptiske. For hvor mange piksler trenger vi egentlig?

Da 4K TV-ene kom, hadde vi den samme diskusjonen, med de samme argumentene: «Man må jo sitte helt tett opp i TV-en for å se forskjell. Hvem i all verden gjør det?».

Svar på det første: feil. Svar på det andre: ungene mine.

Derimot, når det kommer til å se forskjell på 4K og 8K, så kan det endelig se ut til at man har et poeng. For hvor stort må bildet bli før man tydelig ser pikslene på en 4K-skjerm?

Hvor stort må bildet bli før man ser forskjell på 4K og 8K?

Rapport

I følge en 2013-rapport fra Den internasjonale telekommunikasjonsunion (ITU) begynner man å se tydelige forskjeller mellom 4K og 8K ved en seeravstand på 1,5 ganger bildehøyden. Med en 65 tommers TV betyr det 1,4 meter eller nærmere, før 4K begynner å bli mindre skarpt. Dette er langt nærmere enn de fleste av oss sitter. En 8K-TV vil derimot beholde bildekvaliteten så nært som 0,7 meter unna. Som jeg sa, upraktisk nærme.

HDR velter lasset

Denne rapporten er derimot for gammel til å ta høyde for HDR-innhold. På en lukket «black box» seanse under CES i Las Vegas i fjor viste Sony frem sine to første 8K-TV-er; en 85-tommer og en 98-tommer. Toshiyuki Ogura, sjefsingeniøren for Sonys TV-avdeling, kom med noen betraktninger. Man kan nemlig ikke bare snakke om skarphet, når man skal beskrive realisme.

Toshiyuki Ogura, sjefsingeniør for Sonys TV-avdeling, forklarer hvorfor 8K gir mer virkelighetstro bilder enn 4K. Foto: Sony

Det viser seg at med HDR-innhold kommer 4K til kort mot 8K på vesentlig større avstand enn man tidligere hadde trodd. Den mye større fargepaletten og lysdynamikken i HDR-innhold nyter nemlig godt av det økte antallet piksler. Med flere piksler får du samtidig flere steg i fargepaletten, slik at sjatteringer blir finere. Med HDR-innhold kan forskjellene i lysstyrke fra en piksel til en annen fort bli større enn bildematerialet dikterer. I forhold til 4K gir 8K en ekstra piksel imellom, som er nok til å gi større realisme i bildet.

I praksis betyr det at du kan doble avstanden av hva man før trodde, før 4K begynner å bli tilsvarende virkelighetsnært som 8K, og det er vanskelig å se forskjell. Med andre ord, selv om man med 4K begynner å se pikslene først når avstanden er 1,5 ganger TV-ens høyde, tapes virkelighetsfølelsen gradvis allerede fra 3 ganger høydeavstanden. Med 8K halveres denne avstanden.

2,5 meter for 65 tommer

Med andre ord melder fordelene med 8K seg allerede ved en sitteavstand på 2,5 meter for et 65-tommers bilde. Det gir 2,8 meter for 75 tommer, og 3,2 meter for 85 tommer. Ja, det er nærme, men ikke overdrevent når man snakker om å få kinofølelse i stuen. Dette er dessuten avstander hvor forskjellene melder seg nesten umiddelbart, mens man over tid kanskje vil kunne sette pris på oppløsningen også ved større avstander.

Demonstrerte forskjeller

Sony demonstrerte 4K mot 8K på fjorårets seanse, og man så tydelig forskjell også fra «praktisk sitteavstand» til TV-ene. Og man trengte ikke ekte 8K videomateriale for å se det. Også oppskalert innhold ga mer virkelighetstro bilder på 8K-skjermen. Når oppløsningen er såpass høy, er det stort sett en enkel affære for prosessoren å vite med høy nøyaktighet hvilken farge og lysintensitet det skal være på de manglende bildepunktene.

Ta frem 8K-skytsene!

Det skulle ikke forundre meg om det er enda flere faktorer som spiller inn enn de nevnte, slik at om noen år når 8K har blitt dagligdags, så blir det like stor nedtur å gå tilbake til 4K, som det i dag er å gå fra 4K til 1080 (Full HD). Selv om 8K helt klart kommer best til sin rett når bildet blir stort.

Det er med andre ord bare å ta frem 8K-skytsene, så kan vi glede oss til innholdet som (forhåpentligvis snart) kommer etter.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 29 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Annonse
Annonse

Les også

Den er ikke sprek, den lader tregt og kjører ikke langt om gangen. Men Mazda MX-30 har et lydanlegg som mange vil misunne den.
Volvos første elbil har alt som skal til for å bli en storselger, men det er to ting man skal huske på.
Volkswagens elektriske fanebærer etter e-Golf har mye å bevise. ID.3 byr på mye bra, men er ikke uten barnesykdommer.
BMWs første helelektriske SUV har alt man trenger, bortsett fra én ting.
OnePlus 9 blir en markant oppgradering i forhold til OnePlus 8, mens skjermene ikke forandrer seg så mye i forhold til i fjor.
Det krever ikke spesielle super-ører for å høre forskjell på hi-fi-utstyret. Enhver med en noenlunde normal hørsel kan få det til. Det handler kun om teknikk og litt øvelse.
Øretelefonene Nova H1 er laget for kvinner og andre som liker å pynte seg med øredobber.
Bitteliten sub med uante krefter.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
En av tidenes mest populære Netflix-filmer får snart sin oppfølger (-e?).
De to kinesiske mobilprodusentene vil utvikle produkter i fellesskap fremover.
Nye smart-låser som du kan snakke til - og som kan snakke med dine andre smart-enheter.
Nå kan du glede deg til mer pomp, prakt, intriger - og sex - blant fiffen fra 1800-tallet.
Reporter-utgave med kevlar
Nok engang flyttes premieren på den 25. James Bond-filmen.
Med enda en global strømmeaktør på det nordiske markedet tiltar kampen om strømmeabonnentene.
Strømmeforsterker som kan alt man ber om, og litt til.
Får økt rekkevidde og bedre plass
Skoda Enyaq iV har ankommet Norge, hvor 25 biler skal turnere rundt hos forhandlere frem til slutten av februar. Løp og se den!
I dag innsettes USA 46. president, og amerikanerne, verden og den frie pressen, kan legge et fire år langt mareritt bak seg.
I dag har den nye kompakt-suven Mercedes-Benz EQA offisiell verdenspremiere. Se video fra lanseringen her!