Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Anmeldelse: Teheran, sesong 2

Sitrende spenning i fiendens midte

Mossads intrikate skyggekrig mot erkefienden byr fortsatt på en av de absolutt bedre spionseriene.

Publisert 14.05.22 - 00:01
Teheran, sesong 2
Tor Aavatsmark

Apple TV+ har ikke den mest omfattende produksjonen av originalserier, og milevis fra blant annet Netflix’ lanseringstempo. Men, blant det fåtallet av nye serier som utgis, så holder de gjennomgående en svært høy kvalitet.

Blant de aller beste finner vi den israelsk-amerikanske spionserien Teheran.

At israelerne er blant verdens fremste på etterretning og spionasje er viden kjent, en så sentral del av landets identitet og samfunnsliv har de også på vellykket vis maktet å overføre til TV-formatet; med serier som Hatufim/Prisoners of War (den originale Homeland), Fauda og nå Teheran.

 

I førstesesongen ble vi kjent med den ferske Mossad-spionen, med enestående hacker-kunnskaper, Tamra Rabinyan (Niv Sultan), som på dramatisk vis (under falskt flagg) kom seg inn i Iran.

Målet var å infiltrere fienden, og legge til rette for at israelerne kunne bombe et anlegg for utvikling av atomvåpen.

Selvsagt gikk ikke alt etter planen. Tamra ble fritt vilt og fikk den iherdige etterretningssjefen Faraz Kamali (en superb Shaun Toub) på nakken; for å komplisere saken ytterligere forelsket hun seg i en iransk dissident, hackeren Milad (Shervin Alenabi), en umoden jypling som førte henne bak lyset gang på gang.

Les også Sionistene bomber perserne! Apple har produsert en av de bedre spionseriene på mange år.
Teheran sesong 2 14
Teheran, sesong 2 (Foto: Apple TV+)

Vi entrer scenen like etter handlingen i sesong 1 nådde sitt klimaks. Tamra bor nå sammen med Milad og de planlegger å komme seg ut av Iran – ingen av dem stoler på Mossads intensjoner eller lovnader.

Men, fremtidsplanene endres brått i det den erkekonservative ekstremisten Mohammadi (Vassilis Koukalani) tiltrå som sjef for den fryktende Revolusjonsgarden, og sporenstreks tar livet av mistenkte Mossad-infiltratører; blant dem Tamras tante og onkel.

Inn fra sidelinjen kommer den nye Mossad-sjefen i Teheran, den britiske psykiatrikeren Marjan Montazeri (Glenn Close). Hun blir Teherans svar på Claudia fra The Americans. Den erfarne, sindige spionen, som bak sitt kjølige, kontrollerende ytre skjuler en rå kynisme. Både Mossads og Tamras mål sammenfaller, i det de søker å ta livet av mannen som kun har ett mål her i livet: Kaste sionistene ut i Middelhavet!

Teheran sesong 2 7 Teheran sesong 2 2 Teheran sesong 2 11 Teheran sesong 2 10 Teheran sesong 2 9 Teheran sesong 2 8 Teheran sesong 2 5 Teheran sesong 2 4 Teheran sesong 2 13 Teheran sesong 2 3 Teheran sesong 2 15
<
>
Teheran, sesong 2 (Foto: Apple TV+)

Så det er sagt med en gang, om du elsket spenningen, autentisiteten, stilen og karakterene i sesong 1, så er det bare å benke seg foran TV-en for nye syv timer med fortreffelig, politisk, spionbonanza. Den kontrastfylte skildringen av den eklatante nepotismen blant Irans elite, sammenflettet med israelsk etterretnings kynisme og brutale effektivitet byr på fortreffelig kvalitetsunderholdning.

Etter etterretningsfadesen er Kamali permittert, og tilbringer dagen med å ta seg av sin stadig mer pille-knaskende kone, som lider av sosial angst og frynsete nerver. Men i det etterretningstjenesten aner spor etter Mossad blir han kallet tilbake på kontoret. Umiddelbart rettes fokus på de rike, og profilerte vennene og bekjente rundt kretsen til general Mohammadi og hans playboy-sønn, Peyman.

Tamra og Marjan legger ut på en nervepirrende, intens katt-og-mus-lek med iranerne, der de hele tiden kjemper for å ligge et hestehode foran. Med livet som innsats er Tamra manisk bestemt på å fullføre oppdraget; et oppdrag som leder henne rett inn i løvens hule.

Teheran sesong 2 12
Teheran, sesong 2 (Foto: Apple TV+)

Styrkene til serien er de samme som første sesong, men det samme er dessverre også svakhetene. Det er en del grep og handlinger som blir for «kreative», enkle og lite troverdige. I tillegg så tar karakterene flere ganger helt usannsynlig dårlige valg.

Samtidig byr serien på ekte karakterer, der ikke minst komplekse, og høyst menneskelige, Shaun Toub og iskalde Glenn Close får anledning til å skinne; det hele i en dagsaktuell setting fra et område som er en kokende politisk kruttønne. Niv Sultan er fortsatt god som den maniske protagonisten med et uforutsigbart handlingsmønster.

Teheran sesong 2 6
Teheran, sesong 2 (Foto: Apple TV+)

Serien føles aldri langtekkelig eller fylt opp med unødvendige dødpunkter. Her er det høy intensitet, nonstop thrillerpunkter og en intens dramaturgi som foregår over en kort tidsperiode.

Teheran er, til tross for sine skjønnhetssvakheter, fortsatt en av de beste spionseriene du kan strømme akkurat nå. 5 svake stjerner.

Premiereepisoden av sesong 2 ble sluppet på Apple TV+ den 6. mai, mens finaleepisoden kommer den 17. juni. Anmeldelsen er basert på hele sesongen.

Les også Alle nye strømmetitler, mai Disse seriene/filmene kan du strømme i mai - og nå vender Stranger Things tilbake!
Teheran sesong 2 16
Teheran, sesong 2 (Foto: Apple TV+)

Karakter
Teheran, sesong 2

Fakta:

  • Apple TV+
  • Release: 6. mai 2022
  • Regi: Daniel Syrkin
  • Med: Niv Sultan, Shaun Toub, Glenn Close, Shervin Alenabi, Darius Homayoun, Vassilis Koukalani, Arash Marandi, Shila Ommi, Abbas Fasaei
  • Genre: Thriller
  • Land: Israel/USA
  • År: 2022
  • Tid: 6:50 t.
  • Karakter: 5

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Mer enn bare «okidoki»

G(alt)enialt sjarmerende

Anbefalt påskekrim

Lyd & Bilde
Scroll to Top