TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Anmeldelse Funny Woman, sesong 1

Ujevn retrokomikk – med en sprudlende Arterton

Basert på Nick Hornbys roman, tar Arterton oss med til '60-tallets «Swinging London».

forfatter
Publisert 09.02.23 - 00:01
Karakter
Komedie
Funny Woman, sesong 1

Den erkebritiske forfatteren (og musikknerden) Nick Hornby er nok mest kjent for den fortreffelige kjærlighetsromanen til rocken, High Fidelity, som i 2000 ble filmatisert med en glimrende John Cusack i hovedrollen.

I 2014 utgav han romanen Funny Girl, som nå manusforfatter M. Banks og regissør Oliver Parker bringer til torgs som Funny Woman på SkyShowtime. En tidvis fornøyelig, lettbent, farseaktig komedie. Dessverre er den hakket for ujevn, og vinglete, til å gjøre seg fortjent de største superlativene.

 

Billedskjønne Barbara Parker (Gemma Arterton) er en helt vanlig jente, med arbeiderklassebakgrunn, som (noget motvillig) kåres til «Miss Blackpool Belle – 1964». Etter sexistiske, og nedverdigende, kommentarer, sier hun like godt fra seg missetittelen på podiet; og vender så nesen mot hovedstaden.

Drømmen er noe innen underholdningsbransjen, og Barbara har definitivt et umiskjennelig komisk talent; samt ben i nesen. Men hun ender opp i en sliten leilighet, og livnærer seg som selger i dameavdelingen på et av byens finere varemagasiner. Etter å ha inngått samarbeide med den rufsete manageren Debenham (en ugjenkjennelig Rupert Everett), befinner hun seg plutselig som «eksotisk» danser på en av storbyens mer lugubre klubber. Men Barbara takker nei til roller, fordi, som hun så fornøyelig sier: «doesn’t want everything to be about my knockers».

Funny Woman, sesong 1 (Foto: SkyShowtime)

Etter mange nedturer, slibrige menn og lange, tårevåte telefonsamtaler hjem til far og nebbete tanter, så smiler til slutt lykken, og hun lander en hovedrolle i en ny sitcom. Hennes rå, upolerte småbyhumor viser seg å være nøkkelen til seriens suksess. Motspilleren er den egosentriske stjernen Clive (Tom Bateman).

Funny Woman her mye på hjerte – veldig mye. Serien er tidvis drama, et portrett at det vovete 1960-tallets svingende London, tidvis slapstick komedie, for deretter å fremstå i rollen som samfunnsrefser og fremheve hvor undertrykte kvinner (særlig fra «distriktene») ble for 70 år siden. At handlingen ikke er direkte uforutsigbar kan vi tillegge genren, og tilgi serieskaperne.

Funny Woman, sesong 1 (Foto: SkyShowtime)

Serien er definitivt hensatt til 1960-tallet i atmosfære, tidskoloritten, kjønnsroller, klesstil og rekvisitter. Men litt for ofte fremstår dialogen, og tematikken som tas opp som hentet rett ut ifra nåtid. Her kolliderer dessverre virkelighetene, med litt påtatt «gode» intensjoner.

Arterton (Quantum of Solace) har en befriende naturlig komisk rolletolkning, og gjør det beste hun kan med et ujevnt, og ofte plagsomt vinglete, manus. Dessverre får hun lite hjelp fra relativt flate og stereotype biroller. Og, til å være såpass oppegående intellektuelt, fremstilles Barbara ofte som håpløst naiv og troskyldig.

Funny Woman Funny Woman Funny Woman Funny Woman Funny Woman Funny Woman Funny Woman, sesong 1_1 (2) Funny Woman, sesong 1_1 (3)
<
>
Funny Woman, sesong 1 (Foto: SkyShowtime)

Sine åpenbare svakheter til tross, premieresesongen løfter seg mot slutten, der Barbara plutselig gjenoppstår som en britisk versjon av Midge Maisel; og så var det musikksporet da – et spor som bugner over av klassikere fra tiåret da rocken hadde vidunderlige kår og bugnet over av originalitet og kreativitet.

Les også Rappkjeftede Maisel returnerer! I sin fjerde sesong begynner en av våre favorittserier å vise trøtthetstegn.

Alt i en litt over gjennomsnittlig grei tidtrøyte, som til tross for et «hengende», slapt midtparti premieres med 3 sterke stjerner. Vi har forhåpninger til andresesongen.

Funny Woman får premiere på SkyShowtime den 10. februar; da slippes de tre første episodene. Anmeldelsen er basert på hele sesongen.

Les også Her ser du Yellowstone! Serieskaper Taylor Sheridan er blant de hottesteste navnene innen strømmebransjen om dagen - men hvor (og hvordan) får du sett alle hans eminente serier?
Funny Woman, sesong 1 (Foto: SkyShowtime)

Fakta
  • SkyShowtime
  • Release: 10. februar 2023
  • Regi: Oliver Parker
  • Med: Gemma Arterton, Tom Bateman, Arsher Ali, David Threlfall, Rupert Everett, Clare-Hope Ashitey, Alexa Davies, Alistair Petrie, Matthew Beard, Leo Bill
  • Genre: Komedie
  • Land: UK
  • År: 2023
  • Tid: 4:35 t.
  • Karakter: 3
  • IMDb

Legg igjen en kommentar

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.
MSI RTX 40: Nye prisbelønte serier av bærbare datamaskiner Ta spranget til et helt nytt nivå med de nye grafikkortene i GeForce RTX 40-serien og 13. generasjon Intel® Core™-prosessorer.
Se Havfruen gjenoppstå! Nok en live spillefilm fra Walt Disneys rikholdige animasjonsskattkiste står på trappene.
And the Oscar Goes to... Ruben Östlund mottok i januar tre anerkjennende nominasjons-nikk fra Oscar-akademiet for Triangle of Sadness. I natt gikk han (og resten av Norden) slukøret hjem.
Ny dansk Netflix-thriller Netflix annonserer premieredatoen for nok en dansk originalserier.
Gratulerer med kvinndagen! Vi hyller kvinnedagen - og gir deg i den anledning noen gode tips om fabelaktige serier og filmer med knallsterke kvinner!
Nytt liv for nordiske serier! Beforeigners, Lust og Kamikaze gjenoppstår hos SkyShowtime.
Følg Lyd & Bilde