Lexus UX 300e

Lexus UX 300e

Lexus er ikke et merke man forbinder med folkebiler, men med UX 300e har man tydeligvis gjort et unntak. Heldigvis er det ikke på bilstereofronten man har spart på budsjettet. Hvis du er hypp på bilstereo fra Mark Levinson, bør du se nærmere på denne forhjulsdrevne kjerra.

ML-anlegget består blant annet av 13 høyttalere som lover «en slående, konsert-lignende lydopplevelse», og en berøringsflate styrer Lexus Premium-navigasjonen samt Lexus Link-appens tilkoblede tjenester. Skjermen er på voksne 10,3 tommer, og vi loves at Lexus Link er intuitiv å bruke og «byr på praktiske elbil-funksjoner, som ekstern styring av lading og klimaanlegg og lokalisering av ladestasjoner».

Du trenger Luxury-pakken for å få lydanlegget fra Mark Levinson, og totalprisen blir da 495.800 kroner. Så inkluderes også elektrisk bakluke med kick-sensor, parkeringssensor med krysstrafikkvarsel bak, blindsonevarsler, panorama ryggekamera, Head Up Display, Navigasjon med 10,3″ skjerm, trådløs lader, parkeringssensorer, nøkkelfritt dørlåssystem og mye mer. Ikke noe av dette får du i standardutgaven.

Lexus har merkelig nok valgt CHAdeMO-hurtiglading, som er begrenset til 50 kW makseffekt, og normallading er maksimalt 6,6 kW. Batteripakken har bruttokapasitet på 54,3 kWt, og rekkevidden på 400 km er oppgitt etter den gamle og upålitelige NEDC-standarden. Forvent ikke stort mer enn 300 km her. Batteri- og ladekapasitet ligger med andre ord under par hele veien. Men Mark Levinson, da, dere!

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Les også

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

  30 fete stereoanlegg på fire hjul

  Her er over 30 elbiler du kan kjøpe i dag, med oppgradert lydanlegg. Og dette koster de.

  Tidligere var det lekende lett å oppgradere bilens lydanlegg. Og det er bra, for det anlegget bilen ble levert med var kjipe saker. Bare ved å skifte ut hovedenheten (headunit) fikk man mye bedre lyd, og tok du høyttalerne i tillegg begynte det virkelig å svinge. De mest ihuga installerte en subwoofer og effektforsterker, så fikk det være opp til ekstremistene å bygge om hele bilen rundt anlegget, mens rånerne tok steget med blinkende lys og neonskilt.

  Avanserte biler

  Men med tiden har bilene blitt stadig mer avanserte. Den samme skjermen brukes til å vise informasjon om musikken, som til navigasjon og ryggekamera – ja, til og med klimaanlegget vises på denne skjermen. Å få alt dette til å funke sømløst etter å ha skiftet ut hovedenheten, er slettes ikke selvsagt.

  Når du skal kjøpe ny bil, er det derfor smart å bestille premium lyd- og underholdningsanlegg som oppgradering. Skal du kutte i budsjettet, er det mye annet utstyr som kan ettermonteres siden. Ekstra sett hjul, hengerfeste og takstativ er noe av det som i verste fall kan vente. Det kan bli noe dyrere enn å velge det med en gang, men ikke halvparten så knotete som hvis du skulle bli etterpåklok etter å ha kjøpt bilen med det dårligste lydsystemet.

  Bedre lydanlegg kan kreve dyre tilvalg

  I mange tilfeller kan du ikke bare huke av for premium lydanlegget når du bestiller, men må i stedet velge en spesiell utstyrspakke hvor anlegget er inkludert. Som inkluderer mange andre premium funksjoner som for eksempel navigasjon med trafikkskiltgjenkjenning, utvidet parkeringsassistent og filskiftassistent. Dette kan bli ganske mye dyrere enn standardpakken, for eksempel må du ut med 120.000 kroner ekstra for å Luxury-pakken i Lexus UX 300e. Som da inkluderer et lydanlegg fra Mark Levinson.

  I andre tilfeller kan du velge bedre lyd uten å måtte ta med mye annet på kjøpet, så får det være opp til deg hva du ønsker av teknosnacks ved siden av.

  Kjøp bil med oppgradert lydanlegg. Her Harman Kardon lydplanke i Ford Mustang Mach-E. Foto: Ford

  Rimelige biler har også bra lydanlegg

  Nå som det har blitt såpass komplisert å ettermontere lyden, er det ekstra kult å vite at selv rimelige biler tilbys med premiumlyd. Visste du for eksempel at du kan velge Bose lydanlegg i Nissan Leaf? Enda bedre blir det naturligvis i de dyre luksusbilene hvor det dyreste lydanlegget i større grad er skreddersydd kupeen til nettopp den bilmodellen. Pristillegget blir også gjerne deretter.

  Billig oppgradering i elbil

  Det er imidlertid et smutthull her til lands, om du skal kjøpe ny elbil. For visste du at det ikke bare er selve bilen som er avgiftsfri – men også alt av tilleggsutstyr? Det betyr at også lydanlegget er fritatt mva, og dermed 20 prosent rimeligere enn om det samme anlegget skulle velges til en diesel- eller bensinbil. Som gjør det ekstra dumt å ikke velge premiumlyden når du kjøper bilen. Avgiftsfritaket gjelder nemlig kun for forhåndsinstallert tilleggsutstyr. Installer det siden, og du får slenge på både moms og arbeidstimer oppå den opprinnelige prisen.

  Stillere kupé i elbil

  Aller best forutsetning for en god lydopplevelse får du med elbil. Fraværet av motorstøy slår positivt ut med renere lyd, spesielt i hastigheter under 50 km/t. Over dette vil veistøy overta som den verste støykilden, og på motorveien kan du oppleve at en dieselbil med en godt dempet kupé støyer mindre enn en dårligere konstruert elbilkupé. Derfor er det viktig at heller ikke elbilprodusentene sover i støytimen her. Lyd- og musikkentusiaster bør absolutt ta en prøvetur på motorveien før de handler!

  Når det gjelder fremkomstmidler skriver vi i Lyd & Bilde-redaksjonen hovedsakelig om elektrifiserte. Derfor fokuserer vi også på elbiler i denne artikkelen, selv om prinsippet om å huke av for det beste lydanlegget ved nybilkjøp, også gjelder for brenselsmotorer.

  Stadig flere biler tilbys med oppgradert lydanlegg. Under er et utvalg biler som du kan kjøpe i dag.

  Skoda Enyaq iV

  Pris fra: Uvisst kr
  Premium Lydanlegg: Canton
  Tilleggskostnad: Uvisst

  Mazda MX-30

  Pris fra: 249.900 kr
  Premium Lydanlegg: Bose
  Tilleggskostnad: 35.000

  Renault Zoe

  Pris fra: 249.900 kr
  Premium Lydanlegg: Bose
  Tilleggskostnad: 55.000

  Honda E

  Pris fra: 266.200 kr
  Premium Lydanlegg: Honda
  Tilleggskostnad: 28.700 kr (Advance-utgaven)

  Peugeot e-208

  Pris fra: 275.900 kr
  Premium Lydanlegg: Arkamys
  Tilleggskostnad: 0

  Mini Cooper SE

  Pris fra: 285.800 kr
  Premium Lydanlegg: Harman Kardon
  Tilleggskostnad: 20.000

  Hyundai Ioniq Electric

  Pris fra: 287.900 kr
  Premium Lydanlegg: Infinity
  Tilleggskostnad: 30.000

  Kia e-Soul

  Pris fra: 294.900 kr
  Premium Lydanlegg: Harman Kardon
  Tilleggskostnad: 31.000

  Nissan Leaf

  Pris fra: 297.900 kr
  Premium Lydanlegg: Bose
  Tilleggskostnad: 29.500 kr (Tekna utstyrspakke)

  DS 3 Crossback E-Tense

  Pris fra: 334.900 kr
  Premium Lydanlegg: ukjent
  Tilleggskostnad: ukjent

  Opel Ampera-E

  Pris fra: 335.900 kr
  Premium Lydanlegg: Bose
  Tilleggskostnad: 16.000 kr (Komfortpakke)

  Volkswagen ID.3

  Pris fra: 350.000 kr
  Premium Lydanlegg: Beats
  Tilleggskostnad: 100.000 (Max-pakken)

  BMW i3

  Pris fra: 350.320 kr
  Premium Lydanlegg: Harman Kardon
  Tilleggskostnad: 6.400

  Hyundai Kona Electric

  Pris fra: 354.900 kr
  Premium Lydanlegg: KRELL
  Tilleggskostnad: 46.000

  Kia e-Niro

  Pris fra: 379.900 kr
  Premium Lydanlegg: JBL
  Tilleggskostnad: 14.500 kr (Teknikkpakken)

  Xpeng G3

  Pris fra: 398.000 kr
  Premium Lydanlegg: Xpeng
  Tilleggskostnad: 0

  Ford Mustang Mach-E

  Pris fra: 422.000 kr
  Premium Lydanlegg: Bang & Olufsen
  Tilleggskostnad: 22.000

  Tesla Model 3

  Pris fra: 430.900 kr
  Premium Lydanlegg: Tesla
  Tilleggskostnad: 54.000 kr (Long Range-utgaven)

  Xpeng P7

  Pris fra: 450.000 kr
  Premium Lydanlegg: Dynaudio
  Tilleggskostnad: Uvisst

  Byton M-Byte

  Pris fra: 450.000 kr
  Premium Lydanlegg: Harman Kardon
  Tilleggskostnad: Uvisst

  Tesla Cybertruck

  Pris fra: 450.000 kr
  Premium Lydanlegg: ukjent
  Tilleggskostnad: ukjent

  Polestar 2

  Pris fra: 469.000 kr
  Premium Lydanlegg: Harman Kardon
  Tilleggskostnad: 0

  Volvo XC40 Recharge Pure Electric

  Pris fra: 499.900 kr
  Premium Lydanlegg: Harman Kardon
  Tilleggskostnad: 7.120

  Audi e-tron 50 / 55 Quattro

  Pris fra: 500.000 kr
  Premium Lydanlegg: Bang & Olufsen
  Tilleggskostnad: 16.210

  Tesla Model Y

  Pris fra: 534.900 kr
  Premium Lydanlegg: Tesla
  Tilleggskostnad: 0

  Mercedes-Benz EQC

  Pris fra: 636.900 kr
  Premium Lydanlegg: Burmester
  Tilleggskostnad: 23.230

  Jaguar i-Pace

  Pris fra: 649.900 kr
  Premium Lydanlegg: Meridian
  Tilleggskostnad: 8.600

  Tesla Model S

  Pris fra: 809.900 kr
  Premium Lydanlegg: Tesla
  Tilleggskostnad: 0

  Tesla Model X

  Pris fra: 899.900 kr
  Premium Lydanlegg: Tesla
  Tilleggskostnad: 0

  Porsche Taycan

  Pris fra: 959.900 kr
  Premium Lydanlegg: Bose / Burmester
  Tilleggskostnad: 14.200 kr (Bose) / 57.800 kr (Burmester)