Vi kårer: 1883, sesong 1

Mektig westernepos!

Prequel-serien til Yellowstone overgår sin moderserie.

Publisert 01.11.22 - 12:00
1883, sesong 1
Tor Aavatsmark

Yellowstone er satt til dagens Montana og sentrerer rundt kvegdynastiet til den mektige Dutton-familien, og alle dens intriger, konflikter og åpenbare maktbegjær.

Fakta

  • SkyShowtime
  • Release: 10. januar 2022
  • Regi: Taylor Sheridan

 

Nå serverer serieskaper Taylor Sheridan oss den fascinerende forhistorien om Dutton-familien, og deres særs strabasiøse ferd for å etablere seg under nybrottstiden i Montanas ødemark.

Immigrasjonsbølgen fra Europa til Den nye verden eksploderte på midten av 1800-tallet. Amerikanerne (dvs. europeiske immigranter) har «alltid» reist vestover for å søke lykken. Til et ubebygd land, bortenfor de store prærieslettene, med uante muligheter – men også en ferd med store prøvelser, farer og et ventende beinhardt arbeide.

1883 følger Dutton-familien mens de legger ut på nybrottsreisen vestover, via Texas, gjennom de store slettene i Midtvestens USA. De flykter fra usikkerhet og fattigdom, men aner heller ikke hva som venter dem – hverken på ferden eller ved reisens endelige mål.

Seriens protagonist er erkecowboyen Shea Brennan (Sam Elliott). En hardbarket, herdet mann som har fått sin del av motgang og utfordringer. Brennan tar på seg å lede en stor gruppe av grønnskallede tyskere og østeuropeere til det forjettede Montana, med på ferden kommer Dutton-familien, ledet an av James (Tim McGraw) og Margaret Dutton (Faith Hill). Deres smått naive, sterkt romantiserende, eldstedatter Elsa (Isabel May) får en sentral rolle i det dramaet utfolder seg.

I 1883 er han både serieskaper, manusforfatter og regissør; og han beviser nok en gang sitt solide håndverk for karakterutvikling og spenstig dialog, og drevne blikk for menneskelige prøvelser og karakterdrevet drama.

Countrysanger-ekteparet Tim McGraw og Faith Hill ser ut som om de er født inn i denne verdenen, og gjør da også en habil innsats, men er ikke seriens mest engasjerende karakterer. Det er alltid menneskene som står i fokus, og 1883’s sterkeste kort i så måte blir Brennan og Elsa.

Elsa kommer inn i denne brutale verden med en romantisert drøm om et bedre liv og spennende eventyr. Blond og fager, og alltid med et søtt smil om munnen er hun seriens bindeledd mellom den gamle og den nye verden. Brått får hun lære at det ikke bare er vakre soloppganger og gryende romantikk som definerer Det ville vesten, men også menneskelige demoner.

Hver episode skal visstnok ha kostet formidable 90 millioner kroner – og det vises! Det ville vesten er gjenskapt ned til hver minste, autentiske, detalj; og dramaturgi, klipp, foto og musikkspor gjør opplevelsen komplett. Når rollelisten så toppes av Billy Bob Thornton er vi frelst.

Fans av westerngenren vil garantert omfavne dette brutalt vakre eposet, som også bør evne å engasjere nye generasjoner. 6 solide stjerner til årets mest episke serie .

Anmeldelsen er basert på samtlige av de 10 episodene.

Les anmeldelsen her

Drivende god platespiller

Perfekt komposisjon

Mercedes EQE med Dolby Atmos: Wow!

Scroll to Top