Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Vi kårer

Årets beste Mobiler & Nettbrett

Vis meg mobilen din, og jeg skal fortelle deg hvem du er.

Skrevet av / 17.10.19 - 11:59
Årets beste Mobiler & Nettbrett

Nei, jeg tenker ikke på om mobilen er rosa, eller hvilket bakgrunnsbilde du har på skjermen. Poenget er at det i dag er lettere enn noensinne å finne en mobil som dekker akkurat dine behov. Du må bare være bevisst dine egne vaner. På den måten kan du unngå å kjøpe en mobil som kanskje er for billig eller for dyr – eller prioriterer på andre funksjoner enn de som er viktigst for deg.

«Jeg bruker mobilen konstant og hele tiden»

Da bør du nok holde deg unna de aller billigste modellene. De har ofte svært små batterier, og nettopp batteriet er alfa og omega hvis du er typen som ikke kan holde fingrene vekk fra mobilen.

Batteriets «størrelse» måles i mAh (milli-Ampere-Hour), som veldig enkelt forklart angir hvor lenge mobilen har strøm. Jo flere mAh, jo bedre. Som minimum bør du gå etter 3000 mAh, men hvis mobilen har stor skjerm (i området rundt 6″ eller mer), bør tallet være enda høyere. Spesielt hvis skjermen er svært lyssterk.

Du må også se på hvor rask mobilen er å lade. Stadig flere mobiler, spesielt i mellomklassen og selvfølgelig de fleste dyre modellene, kommer med mulighet for hurtiglading og/eller trådløs lading. Man kan leve med at mobilen ikke har strøm til en hel dag, hvis den kan lades fra 0 til 50 prosent på en halv time eller mindre.

«Jeg lever og ånder for Instagram-kontoen min»

Tar du mange bilder? Veldig mange bilder? Da er det greit at kameraet kan mer enn å ta snapshots ved perfekt belysning.

I dag har mange mobiler to eller flere linser, og hvis du gjerne vil ta gode bilder med mobilen, bør du se etter egenskaper som autofokus, vidvinkel og/eller ultravidvinkel, optisk zoom, optisk bildestabilisering, nattmodus, etc. Til gjengjeld må du glemme alt om megapiksler. Det har nesten ingen betydning for hvor gode bildene dine blir.

«Jeg lever i skyen»

Har du lagret alle videoer, bilder og andre dokumenter i skyen hos tjenester som Dropbox, Google Drive eller iCloud? Da kan du kanskje nøye deg med 32 GB innebygget lager. Du kan jo få mye mer lagringsplass hvis du er villig til å betale for det, men du må aldri, aldri, aldri kjøpe en mobil som bare kommer med 8 eller 16 GB ROM. Operativsystemet alene (typisk Android) er så stort at det nesten ikke er plass igjen hvis du ikke har minst 32 GB til rådighet.

Og hvis du har et par store spill liggende på telefonen, tar mange bilder og/eller videoer, samt kanskje laster ned musikk og film//TV-serier hjemmefra for å ikke bruke så mye mobildata underveis, trenger du raskt mer plass.

Mange mobiler lar deg utvide det innebygde lageret via microSD-kort eller lignende, men vær oppmerksom på at eksterne minnekort er en del langsommere enn mobilens egen ROM.

«Jeg er Apple Fanboy»

Det finnes to store mobile operativsystemer på markedet i dag. Apples iOS, som man finner i alle deres iPhone-er, og Android som alle andre merker benytter. I gamle dager var forskjellene på de to systemene ganske store – ikke minst fordi de to plattformene har hver sine økosystemer med app-butikker, musikktjenester, etc. – men i dag er forskjellene mindre. Spotify, Netflix og andre strømmetjenester er en del av årsaken, men faktisk har Android og iOS i dag så mange sentrale funksjoner til felles, at det for de fleste er blitt et spørsmål om smak og behag hvilken plattform man skal velge.

Bruker du iOS, får du gleden av at Apple gjør en del mer for å beskytte dine persondata, mens Android lar deg velge mellom langt flere produsenter av maskinvare.

«Jeg har små hender»

Selv svært store skjermer har blitt lettere å håndtere i dag, siden mange av – og spesielt de dyrere – mobilene er nærmest rammeløse. Men når du kjøper mobil, må du likevel være oppmerksom på om du faktisk klarer å holde rundt mobilen, og om den for eksempel er mulig å betjene med en hånd.

Vær også klar over at en stor skjerm ikke automatisk er ensbetydende med stor plass til apper, osv. Oppløsningen er like viktig, og selv i dag kommer de billigste mobilene med bare HD-oppløsning, mens de dyreste modellene gjerne har 2K-skjermer eller bedre. Når oppløsningen er høyere, blir arbeidsområdet på skjermen desto større, bildekvaliteten bedre og grafikken skarpere. Dette angis typisk med målestokken ppi (pixels per inch, oversatt: bildepunkter per tomme), og også her skal tallet være så høyt som mulig. Alt under 200 ppi er elendig. Når det gjelder bildekvaliteten, bør du også se etter lysstyrken (måles i nits). De dyrere modellene har ofte bildeforbedrende teknologier som HDR10+ som gir bedre kontrast, og det kan du også ta med i betraktningen hvis du jobber mye med video eller bilder på mobilen.

Til slutt kan formatet også spille en rolle. Det finnes avlange mobiler hvor skjermen er i 21:9-format, som tilsvarer det klassiske kinoformatet, men mange kommer også i 18:9-, 16:10- eller 16:9-format. 21:9-formatet (eller til nød 18:9-formatet) er flott hvis du ser mye video (både Netflix og YouTube har innhold som støtter dette formatet), men samtidig er mange apper ikke tilpasset til de avlange formatene, og du må leve med sorte stolper på skjermen.

«Jeg er veldig utålmodig»

En god tommelfingerregel er at hvis mobilen koster under 2000 kroner, er den for langsom. Hvis du bruker å ha mange apper åpne samtidig – noen av dem kanskje tunge apper som større spill eller lignende – så må mobilen kunne følge med. Se derfor på prosessor og RAM. Gå etter minst 4 GB, med mindre du bare bruker mobilen sporadisk.

Prosessoren bør dessuten ha fire kjerner eller mer. Gjerne seks eller åtte. Sammenligner vi en prosessor med en motorvei, betyr flere kjerner at prosessoren har flere veibaner, mens GHz, den andre målestokken du vil se i relasjon til prosessoren, angir hastigheten.

«Jeg er audiofil»

Hvis lydkvaliteten er viktig for deg, er det ikke helt likegyldig hvilken mobil du kjøper. Noen mobiltelefoner er utstyrt med Hi-Res Audio, et høyoppløst lydformat som spesielt Sony har vært forkjemper for.

Hi-Res Audio gir generelt en bedre lydkvalitet, men vær også oppmerksom på om din kommende mobil støtter aptX.

Mange mobiler kommer nemlig uten 3,5 jack-utgang til hodetelefoner, og aptX sørger for å levere bedre lydkvalitet via Bluetooth.

 

Andre anbefalte av årets mobiler & nettbrett

Vinnere av Årets beste Mobiler & Nettbrett

ÅRETS NETTBRETT

Apple iPad Pro 12,9”

Nettbrettenes Supermann

Apples største nettbrett er mer kompakt, moderne, smart og nesten unødvendig raskt.

Med denne tredje generasjonen av iPad Pro får vi for første gang en skikkelig redesign i stedet for bare gradvise oppgraderte spesifikasjoner. Den større modellen, som ærlig talt var litt klumpete å dra rundt på, har blitt betydelig nettere og mer moderne og fått smidigere tilbehør.

Skjerm

For å kunne ha de avrundede hjørnene på skjermen, brukes samme «Liquid Retina»-panel som i iPhone XR. Med den høyere prisen kunne vi ha håpet på en OLED-skjerm som i iPhone XS. Det er imidlertid, som tidligere, den beste skjermen vi har sett på et nettbrett når det kommer til fargegjengivelse, oppdateringshastighet og tilpasning til omgivende lys. Alt som er viktig for den kreative målgruppen som jobber med bilder, film og illustrasjoner.

Bruk

Dette er også første gang en iOS-enhet har USB-C-kontakt i stedet for Lightning. For fremtiden er det selvfølgelig en lysende idé, da man kan koble den til skjermer med opptil 5K-oppløsning, tastatur og faktisk en nettverkskabel. Man kan importere bilder fra lagringsenheter, som for eksempel et kamera. Samt lade mobilen fra porten. Ulempen er at vi trenger nye adaptere, og at man ikke kan bruke ladeledningen fra iPhone.

Ytelse

Ved de første ytelsestestene trodde vi først at noe var feil, for tallene virket altfor høye. Men nye iPad Pro utklasser ikke bare alle Android-nettbrett på markedet, men er også signifikant raskere enn alle Apples enheter. Det er så mange hestekrefter at få kommer til å få bruk for alle.

Konklusjon

Den tidligere nesten komisk store 12,9-tommemodellen av Apples iPad Pro har nå gjenoppstått i en smalere, lettere og mer moderne skikkelse. Hjemknappen er byttet mot Face ID-ansiktsgjenkjenning og svepegester som på nyere iPhone. Ytelsen er så overveldende at man lurer på hvem som kommer til å trenge den! Den nye USB-C-kontakten gir raskere lading og tilkobling av flere tilbehør, men også at man igjen trenger nye adaptere. Nye Apple Pencil er betydelig mer behagelig å bruke og lade. Sammen med det nye tastaturskallet gjør det at det nesten, men ikke fullt ut, kan fungere som en laptop på reisen. JE

ÅRETS KAMERAMOBIL

Huawei P30 Pro

Råeste mobilkamera noensinne!

Huawei P30 Pro er den beste kameramobilen på markedet og plasserer igjen Huawei solid på kameratronen, hvor de har sittet sikkert fra i fjor.

Med en DxOMark Mobile score på 112 slår P30 Pro sine egne forgjengere P20 Pro og Mate 20 Pro samt Samsung Galaxy S10+, som alle har 109 poeng, og er på en delt andreplass. Så det er forståelig at Huawei har vanskelig med å få armene ned, og det er ganske fortjent, for Huawei P30 Pro har uten tvil det beste kameraet vi noensinne har sett på en mobiltelefon!

Huawei kaller sitt nye kamerasystem, som er utviklet i samarbeide med Leica, for et «quad»-kamera, og det består av fire linser:

Kameraet kan selvfølgelig lagre bilder som råfiler, men ut over det byr de fire linsene til sammen på noen spennende nye funksjoner, hvor de to mest imponerende er den hybride zoom-funksjonen og en ny natt-modus, som tar bedre bilder i mørke enn noe annet mobilkamera på markedet.

For å starte med zoom-funksjonen, så er Huawei P30 Pro den eneste mobilen på markedet som tilbyr et teleobjektiv med 5x optisk zoom, hvor konkurrentene bare har 2x. For å få plass til dette har man laget en periskoplignende optikk med en prisme, som vinkler lyset inn i mobilen. En løsning som vi tidligere har sett på vanntette kompaktkameraer. Ved hjelp av programvare kan man til og med oppnå opptil 10x hybridzoom.

Takket være en ny RYB-sensor (i stedet for den tradisjonelle RGB, som sitter i de fleste andre smartmobiler), kan kameraet i P30 Pro gå helt opptil ISO 409.600 (sammenlignet med ISO 102.400 for P20 Pro).

Sammen med en mer lyssterk optikk og bedre bildeprosessering, som trekker kurvene opp for å lysne bildene samtidig med at det kompenseres for støy fra mørket, betyr i praksis at Huawei P30 Pro kan ta bilder i belgmørke

Konklusjon

Huawei P30 Pro er den beste kameramobilen på markedet. Det kan det ikke herske noen tvil om. Med den villeste zoomfunksjonen vi har sett på en mobil, og en nærmest revolusjonerende evne til å ta bilder i bekmørke, er det ingen andre mobiler over eller ved siden av Huawei P30 Pro på det punktet akkurat nå. PGO

ÅRETS BASIC MOBIL

Motorola One Vision

Denne billige Motorola-mobilen har alt du trenger

Til tross for enkelte utfordringer leverer Motorola One Vision mer enn man egentlig kan forvente til denne prisen. Her snakker vi om mellomklasse med superkrefter.

Motorola One Vision har en skjerm i det avlange 21:9-formatet, som vi også kjenner fra kino. Det gir mer plass til feeden i Facebook-appen og visning av nettsider. Både YouTube og Netflix har også en del innhold tilgjengelig i 21:9-formatet. På Netflix gjelder det for eksempel to tredeler av de tilgjengelige filmene. Dessuten tilpasser en rekke spill seg også til 21:9-skjermen. Skjermoppløsningen på 2520 x 1080 piksler (Full HD+, 432 ppi) er høy nok til at mobilen har et ganske skarpt skjermbilde, og med en lysstyrke på 468 nits fungerer One Vision også fint i sollys. Ikke forvent å bli overveldet av denne skjermen, men prisen tatt i betraktning, er resultatet hederlig.

Det primære kameraet har to linser og optisk bildestabilisering (OIS). Hovedsensoren er på 48 Mp og dybdesensoren på 5 Mp. Under helt vanlige forhold tar Motorola One Vision flotte bilder, og kameraet er mer enn godt nok for de fleste.

Under panseret på Motorola One Vision sitter en Exynos-prosessor fra Samsung – fra samme familie som Samsung selv bruker i Samsung Galaxy A50. Men Motorola får mer ut av prosessoren, enn Samsung gjør i sin egen telefon. One Vision klarer seg også bedre i våre Benchmark-tester, enn alle konkurrentene i samme prisklasse, inkludert Sony Xperia 10 Plus og Motorolas egn moto 7 Plus.

Konklusjon

Er Motorola One Vision en bedre mellomklassemobil enn Motorola moto G7 Plus? Ja, det er den nok. Designen er litt kjedeligere, og moto G7 Plus byr faktisk på bedre lyd, men når det kommer til både skjerm, kamera og ytelse vinner Motorola One Vision den innbyrdes konkurransen.

Valget av 21:9-formatet er modig, men riktig for nettopp denne mobilen. Dermed skiller den seg positivt ut fra mange av konkurrentene i prisklassen. Samtidig leverer den på et nivå man egentlig forventer fra langt dyrere mobiler. Er du på utkikk etter en rimelig mobil som kan oppfylle de aller fleste behov på høyt nivå, taler mye for at Motorola One Vision er det riktige valget. PGO

ÅRETS PREMIUM MOBIL

OnePlus 7 Pro

OnePlus i stedet for Huawei?

OnePlus 7 Pro er mobilen du skal velge i stedet for toppmodellene fra Apple, Huawei og Samsung.

Skjermen på OnePlus 7 Pro er et kapittel for seg. Oppløsningen er høy (516 ppi), det samme er lysstyrken. Og AMOLED-teknologien sørger for et knivskarpt skjermbilde og dynamiske farger. Men det er oppdateringshastigheten på 90 Hz som virkelig imponerer. I praksis betyr den høyere oppdateringshastigheten at hele brukergrensesnittet på OnePlus 7 Pro – alle menyer, ikoner og animasjoner – vises med flere bilder i sekundet enn på konkurrerende mobiler.

Med samme HDR 10+-teknologi som sitter i Samsung Galaxy S10+, sørger OnePlus dessuten for at støttet videoinnhold i for eksempel Netflix og YouTube, fremstår med bedre kontrast, mer dybde og mer realisme enn på noen annen mobilskjerm jeg har sett.

OnePlus 7 Pro BYR på en lydopplevelse som – på samme måte som skjermen – er noe helt for seg selv. OnePlus har nærmest innebygget ghettoblaster fra 80-tallet i 7 Pro. Så bra låter mobilen når man spiller spill eller ser på video uten bruk av hodetelefoner. Lyden gir til og med et ekstra lag dybde til den førnevnte så eksellente haptiske motoren, så man nærmest har følelsen av å sitte med en håndholdt spillkonsoll når man gamer.

Samtlige Benchmark-tester bekrefter min subjektive opplevelse av mobilen. Den nye toppmobilen fra OnePlus har den beste ytelsen og er den kraftigste mobilen vi noensinne har testet!

En slik heftig ytelse trekker strømmen ut av batteriet. Heldigvis kommer OnePlus 7 Pro med såkalt Warp Charge, som oversatt til norsk er 30 W hurtiglading som kan lade batteriet til 100 % på under en time.

Konklusjon

Du skal kjøpe OnePlus 7 Pro neste gang du går i butikken etter en ny flaggskipmobil. Så mye er sikkert.

Men OnePlus 7 Pro kommer med markedets suverent beste mobilskjerm, som med en oppdateringshastighet på 90 Hz og ny forbedret haptisk motor byr på en flytende, levende og lynrask brukeropplevelse som er unik. Sammen med et virkelig sterkt lydbilde og en ytelse som er helt i toppen, er det til å leve med at batteriet ikke er det beste på markedet. Spesielt når man ser på prisen. Selv den dyreste utgaven av OnePlus 7 Pro er markant billigere enn konkurrentene. Det må gjøre vondt for Huawei å se seg slått på pris. PGO

ÅRETS HIGH-END MOBIL

Samsung Galaxy Note 10+

Samsung Galaxy Note 10+ slår alt og alle!

Har du store lommer, og leter etter en smartmobil som kan alt? Da trenger du ikke lete lenger. Her er din nye mobiltelefon.

Note-serien, mobiler med kjempeskjerm og stylus-penn, er en kategori Samsung har funnet opp, og stort sett har helt for seg selv. Spesielt for deg som bruker mobilen mye i jobbsammenheng, tilbyr Galaxy Note en rekke forretningsrelevante funksjoner det ikke finnes maken til på noen annen mobil.

Med en skjermdiagonal på hele 6,8″ og en oppløsning på 3040 x 1440 piksler (499 ppi) har Note 10+ i skrivende stund den største skjermen på noen. Når det gjelder lydkvaliteten, byr Samsung Galaxy Note 10+ på en markant forbedring i forhold til Galaxy S10. Samsung har fjernet den fysiske hodetelefoninngangen for å få plass til 100 mAh ekstra batteri, så hvis man bruker hodetelefoner, er det via Bluetooth.

I utgangspunktet har begge Note-modellene fått akkurat samme kamera som Samsung Galaxy S10 – dog med den forskjellen at Galaxy Note 10+ også kommer med en fjerde DepthVision Time-of-Flight-linse til å måle dybde. De tre øvrige linsene er henholdsvis en ordentlig ultravidvinkel, en normal vidvinkel og en 52 millimeter tele. En god kombinasjon av brennvidder som er praktisk å fotografere med til hverdags.

Man kan selvfølgelig ikke skrive om en Galaxy Note-mobil, uten å nevne S Pen, som med Note 10+ har fått en overhaling og mange nye eller forbedrede funksjoner.

Blant annet har pennen nå innebygget Bluetooth, så du kan betjene diverse apper på avstand bare ved hjelp av S Pen.

Konklusjon

Samsung Galaxy Note 10+ er ikke for alle. For mange brukere vil den være for stor (selv om den er krympet i forhold til tidligere Note-versjoner), og mange vet ikke hva de skal bruke S Pen til.

Men totalt sett er Galaxy Note 10+ i skrivende stund den beste smartmobilen du kan kjøpe. Den er slank, lett og veldesignet med en enorm skjerm, fremragende lyd, verdens beste mobilkamera og en ytelse som kan måle seg med, eller på enkelte punkter til og med overgå, alle andre toppmodeller på markedet. Og så finnes den også i en litt mindre og billigere utgave som gir deg nesten alle de samme fordelene som den store modellen.

Hvis Samsung ikke får stor suksess med Galaxy Note 10+, er det rett og slett ingen rettferdighet i verden. PGO

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Nyhet

Bli med i en eksklusiv L&B-gruppe!

Hjelp oss til å bli bedre og mer relevant – vinn flotte premier.
Les mer
Lyd & Bilde
Scroll to Top