Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Apple iPhone 11 Pro Max

Apple har maxet iPhone

Endelig en robust iPhone med bra batteri som også tar fine bilder i mørket.

Skrevet av / 10.10.19 - 13:40
Apple iPhone 11 Pro Max
Jonas Ekelund

Før lanseringen av iPhone 11 hadde det svirret rykter på nettet. Vi var imidlertid klar over at det ikke skulle bli noen drastisk designforandring. Men det var snakk om et trippelkamera, kanskje fingeravtrykkleser bak glasset, eventuelt omvendt trådløs lading, kanskje USB-C lading i stedet for Lightning. I virkeligheten fikk vi bare en av delene. Noe som gjorde at mange følte seg litt snytt, og lurte på hvorfor de skulle bry seg om å oppgradere. Etter to uker sammen med iPhone 11 Pro Max har vi kommet frem til at det er mange små ting som til sammen gjør den interessant.

Utseende og konstruksjon

Kantene på mobilen er av rustfritt stål, og ikke den mykere aluminiumen som mange andre benytter. Hele baksiden består av et enkelt stykke glass, inklusive opphøyningen til kameralinsene. Det finnes altså ingen svake kanter der. En glassbakside er naturligvis ikke uknuselig, så en viss forsiktighet anbefales. Men det er imponerende robust mot riper i våre umilde tester. Det er unektelig et tøffere materiale enn vi har sett på tidligere modeller.

År for år har Apple forbedret robustheten på iPhone. Først snakket man litt forsiktig om at den tålte vann. Med tiden sertifiserte man den slik at iPhone 8 var IP67, og iPhone XS var IP68. Også iPhone 11 Pro har IP68, men det som er litt misvisende med den klassifiseringen, er at produsenten selv får angi hvor dypt den kan gå. iPhone 11 Pro er sertifisert for fire meters dyp i 30 minutter, noe som faktisk er dobbelt så dypt som konkurrentene klarer.

Glassbaksiden i et stykke beskytter de nye kameralinsene. Foto: Apple

Skjerm

Fra tidligere har skjermene vært i toppklasse, men med iPhone 11 skrur Apple opp bildekvaliteten på den såkalte Super Retina XRD-skjermen til nye høyder. En åpenbar forskjell er at den går opp til 800 nits lysstyrke utendørs, slik at den er mer lesbar i sollys. Ser man på HDR-filmer, øker lysstyrken til hele 1200 nits! Men fremfor alt har man tatt fargegjengivelsen til samme nivå som sine beste dataskjermer. Det er vanskelig å finne noen annen mobilskjerm som gir samme bildekvalitet.

Kamera

Det siste året har mer eller mindre alle andre produsenter gått over til tre kameraer, noe som har fått iPhone XS til å føles foreldet. Med iPhone 11 innfører Apple også en ultra vidvinkellinse, og Pro-modellen beholder også den tidligere telelinsen. Ultra-vidvinkelen er på 13 mm, som gir et synsfelt på 120 grader. Det er utmerket for å fange vide naturmotiv eller gruppefoto innendørs der man ikke kan komme lengre bakover for å få med mer av motivet.

Med ultravidvinkel kan man få med hele utsikten i søkeren.

Det andre området hvor iPhone har blitt forbikjørt, gjelder mørkebilder. Produsenter som Samsung og Huawei har gjort enorme fremskritt de siste årene. Heldigvis har ikke Apple ligget på latsidene. Vidvinkellinsen, eller normalkameraet som nok de fleste kaller det, har fått en ny og mer lysfølsom sensor. Men fremfor alt har man benyttet beregningskraften i A13 Bionic til å utføre betydelig mer avansert bildebearbeiding for å fange opp mer lys uten å miste detaljer eller introdusere støy. Nattmodus viser hvor lang eksponering som trengs, og gir virkelig en drastisk forskjell mot tidligere. Det er fullt i klasse med konkurrentene.

Med nattmodus får man dramatisk mye bedre bilder i svakt lys. Foto: Lyd & Bilde

Det området hvor Apple virkelig bruker “computational photography”, er imidlertid for innendørsbilder i normalt til svakt lys. Den såkalte Deep Fusion-modusen legger automatisk sammen et flertall bilder og velger ut det skarpeste for detaljer, mens farge og lys er en blanding av de andre. Dessverre er den fotomodusen fortsatt under utvikling, men sies å komme i iOS 13.2. Vi kommer da tilbake til hvor godt det fungerer i virkeligheten.

For første gang på lenge har også selfie-kameraet fått en ordentlig oppgradering, både når det gjelder sensor, nye muligheter og finesser. Den mest åpenbare er hvis man roterer mobilen, så zoomer det automatisk ut for å få med flere personer på bildet. Mer imponerende er at den nå kan filme i 4K. Med gimmicken “slofie” hevder Apple at man kan ta slow-motion selfies med 120 bilder/s.

Tross flere muligheter er kamera-appen fortsatt enkel og avskallet.

Også kamera-appen har blitt forbedret for enklere fotografering og for at det skal være færre steg for å bytte innstillingene. Fra stillbildemodus er det bare å holde inne avtrekkeren for å ta en kort video, og vil man fortsette å filme, er det bare å svepe til høyre. Meget praktisk! I vidvinkelmodus brukes også ultra-vidvinkelen for å vise hva som havner utenfor bildet. Smidig for å avgjøre om man burde bytte fotomodus.

Lyd

Dette er ikke den første mobilen vi har sett hvor man skryter av støtte for de siste lydformatene. Men hittil har vi ikke sett noen direkte nytte av å ha en mobil som støtter 3D-lyd som Dolby Atmos. Men iPhone 11 Pro har faktisk den beste omgivende lyden vi har hørt. Prøv å spille av et Atmos-filmklipp når du har en i hånden for en litt uvirkelig opplevelse.

Bruk

Da vi ikke fikk noen fingeravtrykkleser bak glasset, er det fortsatt ansiktsgjenkjennelsen FaceID som gjelder. Med foregående modell fungerte den utmerket når man holdt mobilene i hånden, men krevde at man lente seg over den om den lå på bordet. De nye sensorene er 30 prosent raskere og har større vidvinkel, noe som gir betydelig færre mislykkede opplåsinger.

Programvaren har fått hundrevis av forbedringer som sammenlagt gir en bedre og smidigere opplevelse. Heldigvis er de ikke forbeholdt iPhone 11, men iOS 13 kan installeres på eldre modeller helt tilbake til iPhone 6s.

Ytelse

Med den nye A13 Bionic-prosessoren drar Apple ytterligere ifra når det gjelder ytelse. Ifølge våre tester er beregningsytelsen 15 prosent bedre enn på XS Max, noe som er 20–25 prosent bedre enn de nærmeste konkurrentene. Den største forbedringen gjelder imidlertid 3D-grafikk, der vi målte opptil 50 prosent bedre ytelse enn på XS Max, som faktisk hang etter konkurrentene. Nå får Apple i stedet 20–30 prosent bedre resultat. En velkommen forbedring med tanke på lanseringen av Apple Arcade.

Med A13 Bionic har Apple dratt fra igjen på ytelsestoppen. Lyd & Bilde

Et av de vanligste klagene på tidligere iPhone-modeller har vært for dårlig batteritid. En direkte følge av at man hele tiden har forsøkt å gjøre dem tynnere og tynnere for hvert år, til tross for at ingen klaget på tykkelsen. I år har man for første gang våget å gjøre iPhone 11 Pro litt tykkere enn tidligere, og puttet i et mye større batteri. Noe Apple mener gir opptil 5 timer lengre bruk enn XS Max. I våre tester holder batteriet 34 prosent lenger ved full belastning, noe som er en forbedring som gir hakeslepp! Vi får også for første gang med en 18 watts hurtiglader i esken som lader batteriet 50 prosent på 30 minutter.

Konklusjon

Det store problemet med iPhone 11 Pro er at den mangler noen utmerkede egenskaper som får alle til å kaste seg over den. Det den gjør i stedet, er å være litt bedre enn konkurrentene på det meste. Som vanlig er den mye raskere enn alle andre. Den har endelig fått vidvinkellinse, en utmerket nattmodus og videoegenskaper. Skjermen er helt fantastisk, og lyden imponerer. Det er faktisk den mest robuste av de vanlige mobilene. Og endelig har den vettug batteritid og hurtiglading. Jo mer man bruker den, jo mer innser man at helheten er større enn summen av delene. Spørsmålet er likevel om ikke den vanlige iPhone 11 er mer verdt pengene?

Karakter
Apple iPhone 11 Pro Max
High End

Home mener

Overraskende bra batteritid. Fantastisk ytelse og skjerm. Endelig bra nattmodus for bilder. Mangler finesser som konkurrentene har. Vel høy prislapp.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Verdens raskeste og dyreste iPad

Det hele for det halve?

Den nyeste Sony Xperia 1 VI er mindre unik enn forgjengerne

Det beste kinesiske alternativet til Samsung Galaxy S24 Ultra, men …

Hva har skjedd med Edge?

Lang batterilevetid, lav pris og gode funksjoner

Hvor mye Nothing er det over Nothing Phone (2a)

Supermobil på budsjett

Velkommen tilbake, OnePlus!

Liten, men kraftig

AI-begynnelsen er vanskelig

Ikke helt solgt

Scroll to Top