annonse

Årets beste høyttalere

Høyttalere for alle

Passive? Aktive? Trådløse? Vi leder deg gjennom jungelen!

Med så mange typer høyttalere der ute kan det være vanskelig å vite hva man trenger. Men stopp opp, pust med magen, for det er hjelp å få. Vi kan dele opp høyttalere i tre hovedkategorier: Passive, aktive og trådløse.

Passive høyttalere

Passive høyttalere er den tradisjonelle typen, som kobles til et stereoanlegg eller en forsterker med vanlige kabler. Inntil ganske nylig var dette helt klart den regjerende typen høyttalere, og som mange fortsatt sverger til. Det er da også den enkleste måten å oppgradere stereoanlegget på, for du trenger ikke å skifte ut alt utstyret – bare høyttalerne.

Blant passive høyttalere finnes det to underkategorier: de gulvstående og de kompakte. Også kjent som bokhyllehøyttalere, selv om den beste lyden ikke kommer ved å dytte høyttalerne inn i bokhylla. Men interiørmessig skjønner vi at det er fristende, og velger du et par uten altfor mye bass, kan de fint plasseres slik.

Gulvstående­ ­eller ­kompakte?

Fordelen med gulvhøyttalere er at større kabinetter gir lyden mer volum, og mer bass. Disse er egnet for større rom, eller om du rett og slett er veldig glad i bass som du fysisk kjenner i kroppen, noe kompakthøyttalerne i mindre grad er i stand til. Utfordringen med å lage gode gulvhøyttalere er at det større kabinettet krever mer demping for å ikke få uønskede resonanser (forvrengning). En gulvstående høyttalere med god lydkvalitet blir derfor gjerne noe dyrere enn en kompakthøyttaler med tilsvarende lyd.

Hvis du gir avkall på den dypeste bassen, kan derfor et par kompakthøyttalere gi bedre lyd for pengene, selv om gulvhøyttalerne altså gir mer lyd. En annen fordel med kompakthøyttalere er at de er enklere å plassere både med tanke på best mulig lyd, men også av interiørmessige hensyn.

Aktive høyttalere

Der hvor passive høyttalere trenger en forsterker for å gi lyd fra seg, har aktive høyttalere denne innebygd. Alt du trenger er en kabel fra lydkilden, det være seg en PC, nettverksspiller eller CD-spiller (ja, de finnes fortsatt!). Noen har til og med digitale innganger, og har dertil innebygd digitalkonvertering (DAC). Disse er mer er eller mindre et komplett stereoanlegg forkledt som et par høyttalere.

annonse

Fordelen med aktive høyttalere er at forsterkerdelen er rimeligere, fordi man slipper et fordyrende forsterkerkabinett. Vider er signalveien kortere, fordi man ikke trenger lange høyttalerkabler, og de beste aktive høyttalerne har separate forsterkere til diskant, bass og evt. mellomtone, og da kan man også hoppe bukk over det passive delefilteret som er nødvendig i passive høyttalere. Resultatet kan da bli enda renere og mer dynamisk lyd enn med passive. Man har til og med mulighet for digital, aktiv bassgjengivelse, som gir mer dypbass når man spiller med moderate lydnivåer. Dette gjelder de dyrere høyttalerne.

annonse

Ellers er passive høyttalere også delt inn i gulvstående og kompakte varianter, se avsnittet om passive høyttalere for fordeler og ulemper mellom disse.

Trådløse høytalere

Den aller mest populære høyttalerkategorien for tiden – og den største jungelen å gå seg bort i – er trådløse høyttalere. For skal du ha store høyttalere, eller en liten reisehøyttaler som går i håndbagasjen? Bluetooth eller Wi-Fi? Mono eller stereo? Multirom, eller kanskje en smarthøyttaler du kan snakke til?

Reisehøyttalere

De små reisehøyttalerne er de som man lader opp med USB-kabel og legger i håndbagasjen. Nesten alle bruker Bluetooth i en eller annen variant, du kobler enkelt til med mobiltelefonen og spiller musikk. Dette er den enkleste typen trådløshøyttalere, og det eneste du strengt tatt trenger å tenke på er hvor stor den skal være, og om den må være vanntett. Men det er forskjell på lydkvaliteten også her, og batteritiden er verdt å tenke over.

Trådløse hi-fi-høyttalere

Det finnes også trådløse høyttalere som ser ut som helt vanlige hi-fi-høyttalere. Oftest er de av typen kompakte ”bokhyllehøyttalere”, men kan også være gulvstående. Veldig mange av dem bruker Bluetooth til musikkavspilling. Men de kommer også i mer avanserte former og kan faktisk inneholde både Wi-Fi-tilkobling, digitale innganger og radio. Og er dermed å anse som et komplett stereoanlegg.

annonse

Multiromshøyttalere

En av de mest populære høyttalerkategoriene er multiromshøyttalere. Dette er høyttalere som kobles til det trådløse hjemmenettverket, og de kommuniserer sammen med en app.

Du kan ha høyttalere i stua, på soverommet, badet og kjøkkenet, og velge at alle spiller den samme musikken. Men de kan også spille musikk hver for seg, hvis du ønsker det. Du trenger dessuten ikke å kjøpe mange høyttalere, du kan starte med én og bygge ut hvis og når behovet melder seg.

Fordelen med multiromshøyttalere er at de i beste fall gir en brukervennlig og sømløs måte å spille musikk i flere rom på. Men ikke alle er like brukervennlige, og drømmen kan fort bli et mareritt dersom appen er knotete eller ofte krasjer, eller høyttalerne til stadighet hopper ut og inn av nettverket. Mange av dem mangler dessuten fysisk fjernkontroll, så hvis du ikke vil styre med app hele tiden, bør du sjekke ut om høyttalerne har denne muligheten.

Smarthøyttalere

Sist – men definitivt ikke minst – har vi de smarte høyttalerne. Dette er den raskest voksende høyttalerkategorien. Dette er høyttalere som kobles til hjemmenettverket, og som gjerne fungerer som multiromshøyttalere. Men i tillegg har de innebygd mikrofon som du kan snakke til. Du kan be høyttaleren spille favorittmusikken, få vite om det skal regne i dag, hvordan trafikken ser ut og om nærmeste matbutikk fortsatt er åpen. Men den kan også kommunisere med andre nettverkstilkoblede produkter, som TV-en, robotstøvsugeren, den smarte dørklokken og overvåkningskameraer. For eksempel. Etter hvert som hjemmet blir stadig smartere, vil smarthøyttalerne spille en stadig viktigere rolle i å forene alle tilkoblede produkter.

Mens det finnes konkurrerende systemer innen smarthøyttalere (Alexa, HomeKit), er det så langt bare Google Assistant som snakker norsk. Vi anbefaler derfor å se etter denne logoen når du skal ha en slik.

Smarthøyttalere starter på rundt 500 kroner (Google Home Mini), og kan komme opp i rundt 5.000 kroner. Selve funksjonaliteten er lik, det er størrelsen og lyden som skiller.

Fra budsjettklasse til high-end

Når du skal ut og handle, må du bestemme deg for et budsjett. Det er mye bra å få til en rimelig penge, men den som er villig til å betale mer, vil få utbytte av det i form av enda flottere musikk- (og film-) opplevelser. Derfor har vi i år som i fjor testet produkter i alskens prisklasser.

Et høyttalerpar til 2.000 kroner kan ha flotte kvaliteter innenfor sine begrensninger. Men det er ikke uten grunn at det finnes high-end-høyttalere til sekssifret – for ikke å si sjusifret – beløp. Da blir det som å flytte Berlin Konzerthaus inn i stuen, hvor man ikke bare sitter og hører på hvert eneste tonestrøk med perfekt timing, men også rommet og luften imellom instrumentene! Har du ikke opplevd ekte high-end, så må det prøves!

Det mest fornuftige for de fleste av oss er å legge seg et sted imellom. Bestem deg for et budsjett, og vær gjerne villig til å gå ti-tjue prosent over.

picture1picture1picture3picture4picture5
<
>
Bokhyllehøyttalere er fortsatt populært. Foto: Geir Gråbein Nordby
Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Registrer konto eller abonner for å lese videre.
Allerede abonnent? Logg inn

Ingen bindingstid, si opp når du selv vil!

Kun 49,90 kr måneden. Du sparer 55 kr!

Kun 45,00 kr måneden. Du sparer 170 kr!

Full tilgang til lydogbilde.no i 24 timer!

Andre anbefalte av årets høyttalere

Dali Oberon 7 går langt i å kombinere stor lyd og trøkk, med eleganse og oppløsning som man normalt må betale mer for.
Dalis velvoksne Opticon LCR har kraftfull lyd, rik på bass og med en nydelig oppløsning i tonene. Hva mer kan man ønske seg?
Den nye 600-serien åpner opp og får ut dynamikken på en helt annen måte enn forgjengerne. Toppmodellen 603 er intet unntak.
De spesialbygde høyttalerne fra AVshop er store, og utenpå veggen er de ikke spesielt pene. Men du verden, som de låter!
Dynaudio vekker musikken til live og plasserer artisten midt i stuen. Med et gigantisk rom rundt seg.
Elac leverer en lyd som er like luftig som den er rytmisk og kontant.
Fjorårets kompakte vinner er fremdeles blant de aller beste i sin klasse.
La ikke størrelsen lure deg. Disse høyttalerne spiller forbløffende godt.
JBLs klassiske bestselger er reinkarnert i en av de festligste høyttalerne vi har hørt på lenge.
KEFs nye R11 er skremmende gode, og verdt alle pengene, selv om de koster en del.
De store Klipsch-høyttalerne spiller forbausende friskt og levende til å være 60 år.
Sjeldent har vi hørt høyttalere som vokser så inn i granskauen med oppgaven.
Dette er høyttaleren for alle som vil ha mer trøkk, uten å gi avkall på nyanser og alle klangfargene.
La deg ikke lure av det trauste utseendet og fraværet av eksotiske materialer. Disse høyttalerne får gåsehuden til å reise seg.
Endelig en Yamaha-lydplanke med mulighet for trådløse bakhøyttalere! Men MusicCast BAR 400 kan så mye mer.
Det er få lydplanker som låter så musikalsk som denne.
Lemus TV-møbel kan annet og mer enn bare å se fin ut. Bak stoffet gjemmer det seg et par kompetente aktive høyttalere.

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

annonse