annonse
annonse

Test av: Sony 75XD9405

Storeslem

Toppmodellen fra Sony er et monster på alle måter!

Lyd & Bilde mener

Rødglødende kontrastegenskaper, førsteklasses bildebehandling og ikke minst gigantisk bildeareal gjør Sonys toppmodell til en TV-opplevelse utenom det vanlige
Lyden er ikke like fet som bildekvaliteten, og Android-brukergrensesnittet mangler ennå litt innhold og logikk i forhold til de beste smartsystemene.
annonse

Mye vil ha mer, heter det. Etter å ha testet en rekke 65” toppmodeller til fotball-EM, kunne vi konstatere at skjermstørrelsen har mye å si for bildeopplevelsen. En stor TV er alfa og omega for oppnå den etterlengtede kinofølelsen når du ser sport, film og serier! Men kvaliteten er også viktig: Bildeparametre som kontrast, skarphet og farger blir om mulig enda viktigere etter hvert som skjermen vokser.

 

Så da er spørsmålet – hva skjer hvis vi går for noe enda enn større enn 65”? Nysgjerrigheten tok oss, og etter at Sony 65XD9305 stakk av med seieren blant en rekke tøffe utfordrere i 65” klassen, var det naturlig å se på hva storebror på 75 tommer har å by på!

 

Bravia 75XD9405

Sony har lang tradisjon for å levere gode TV-skjermer, helt fra de billigste og opp til de hinsides kostbare. TV-en vi tester her tilhører definitivt den siste kategorien. Med en pris på 70.000 kroner er 75XD9405 en av de dyreste TV-ene på markedet. Men så er det da også snakk om Sonys desiderte flaggskipmodell for 2016: En gigant-TV med en bildekvalitet vi knapt hadde drømt om for få år tilbake!

(Foto: Produsenten)

(Foto: Produsenten)

75XD9405 er tilsynelatende identisk lillebror 65XD9305 på alle måter, bortsett fra størrelsen. Sony har imidlertid utstyrt den med litt ekstra bildemessig «snacks» på innsiden, i form av ekte LED-baklys. Alle LCD-skjermer er avhengig av en form for bakbelysning, og den mest utbredte varianten er såkalt «Edge Led» hvor lysdiodene monteres i kantene, og lyset reflekteres utover skjermen. Denne typen gjør det imidlertid vanskelig å oppnå tilstrekkelig jevn lysfordeling, og en storskjerm på 75 tommer krever tyngre skyts. Det har den også fått, i form av hundrevis av lysdioder fordelt i grupper over hele skjermen. Det gir mulighet for mer nøyaktig lyskontroll, bedre svartnivå og enda saftigere kontrast!

 

Slank storskjerm

Sony har gjort betydelige designendringer på årets toppmodeller. Den mest merkbare er bortfallet av de avanserte Magnetic Fluid høyttalerne, som gjør skjermene betraktelig smalere og lettere. Uten høyttalere på sidene er årets 75-tommer faktisk 3 centimeter smalere enn fjorårets 65” modell, 65X9305C, og hele 25 centimeter smalere enn 75” forgjengeren! Samtidig er vekten skrellet med 18 kilo, noe som er gunstig for deg som ønsker å veggmontere TV-en. Sony har ellers lagt godt til rette for dette ved hjelp av en medfølgende veggbrakett, som er laget spesielt for at skjermen skal kunne monteres tett inntil veggen. Den medfølgende bordsokkelen er også smal nok til å passe de fleste TV-bord, og lar deg skjule ledningene bak et ekstra deksel.

(Foto: Produsenten)

(Foto: Produsenten)

Brukervennlighet, apper og finesser

XD94 er i likhet med andre Sony-skjermer en Android-TV, hvor brukergrensesnittet er utviklet i samarbeide med Google. Og selv om Android er i ferd med å bli en velfungerende smart-plattform, har den et stykke igjen til Samsungs SmartHub og LGs WebOS 3.0 på enkelte områder. Det første man må gjøre ved oppsett av TV-en er å gå gjennom en tidkrevende innstillingsprosess, og selv ikke da er TV-en klar til bruk: Først må en rekke tjenester og programmer oppdateres, noe som igjen tar flere minutter før TV-en må startes på nytt. Dette er ting som går merkbart raskere hos en del av konkurrentene.

 

Etter at første oppsett er unnagjort føles Sony-systemet imidlertid raskt og komfortabelt i bruk, og menyene gir lett adgang til det man se på, enten det er Netflix, Youtube eller direktesendt TV via en av inngangene. Utvalget av brukbare apper er begrenset, og man vil ikke finne like mange lokale tjenester som det Samsung og LG kan skilte med. Tilkoblingsmulighetene er til gjengjeld gode, med 4 HDMI 2.0a innganger og 3 USB. Sony-skjermen har også innebygde TV-mottakere for bakkenett, kabel og satellitt, slik at du i mange tilfeller kan stikke programkort og CAM rett i TV-en.

(Foto: Produsenten)

(Foto: Produsenten)

Bildekvalitet

Fakta & Rating:
 • Sony 75XD9405

  • 75” 4K LED LCD, 3840x2160
  • High Dynamic Range (HDR)
  • CI+ integrert dekoder
  • DVB-C/T2/S2
  • 4 HDMI (2.0)
  • 4K X-reality Pro

   

  Pris: 69990,-

  For å skrive din egen anmeldelse må du være logget inn. Logg inn eller registrer konto.

  Les også:

  Fant ikke noen innlegg.
  annonse
  annonse
  annonse
  annonse
  Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt.