Mye vil ha mer, heter det. Etter å ha testet en rekke 65” toppmodeller til fotball-EM, kunne vi konstatere at skjermstørrelsen har mye å si for bildeopplevelsen. En stor TV er alfa og omega for oppnå den etterlengtede kinofølelsen når du ser sport, film og serier! Men kvaliteten er også viktig: Bildeparametre som kontrast, skarphet og farger blir om mulig enda viktigere etter hvert som skjermen vokser.
Så da er spørsmålet – hva skjer hvis vi går for noe enda enn større enn 65”? Nysgjerrigheten tok oss, og etter at Sony 65XD9305 stakk av med seieren blant en rekke tøffe utfordrere i 65” klassen, var det naturlig å se på hva storebror på 75 tommer har å by på!
Bravia 75XD9405
Sony har lang tradisjon for å levere gode TV-skjermer, helt fra de billigste og opp til de hinsides kostbare. TV-en vi tester her tilhører definitivt den siste kategorien. Med en pris på 70.000 kroner er 75XD9405 en av de dyreste TV-ene på markedet. Men så er det da også snakk om Sonys desiderte flaggskipmodell for 2016: En gigant-TV med en bildekvalitet vi knapt hadde drømt om for få år tilbake!
75XD9405 er tilsynelatende identisk lillebror 65XD9305 på alle måter, bortsett fra størrelsen. Sony har imidlertid utstyrt den med litt ekstra bildemessig «snacks» på innsiden, i form av ekte LED-baklys. Alle LCD-skjermer er avhengig av en form for bakbelysning, og den mest utbredte varianten er såkalt «Edge Led» hvor lysdiodene monteres i kantene, og lyset reflekteres utover skjermen. Denne typen gjør det imidlertid vanskelig å oppnå tilstrekkelig jevn lysfordeling, og en storskjerm på 75 tommer krever tyngre skyts. Det har den også fått, i form av hundrevis av lysdioder fordelt i grupper over hele skjermen. Det gir mulighet for mer nøyaktig lyskontroll, bedre svartnivå og enda saftigere kontrast!
Slank storskjerm
Sony har gjort betydelige designendringer på årets toppmodeller. Den mest merkbare er bortfallet av de avanserte Magnetic Fluid høyttalerne, som gjør skjermene betraktelig smalere og lettere. Uten høyttalere på sidene er årets 75-tommer faktisk 3 centimeter smalere enn fjorårets 65” modell, 65X9305C, og hele 25 centimeter smalere enn 75” forgjengeren! Samtidig er vekten skrellet med 18 kilo, noe som er gunstig for deg som ønsker å veggmontere TV-en. Sony har ellers lagt godt til rette for dette ved hjelp av en medfølgende veggbrakett, som er laget spesielt for at skjermen skal kunne monteres tett inntil veggen. Den medfølgende bordsokkelen er også smal nok til å passe de fleste TV-bord, og lar deg skjule ledningene bak et ekstra deksel.
Brukervennlighet, apper og finesser
XD94 er i likhet med andre Sony-skjermer en Android-TV, hvor brukergrensesnittet er utviklet i samarbeide med Google. Og selv om Android er i ferd med å bli en velfungerende smart-plattform, har den et stykke igjen til Samsungs SmartHub og LGs WebOS 3.0 på enkelte områder. Det første man må gjøre ved oppsett av TV-en er å gå gjennom en tidkrevende innstillingsprosess, og selv ikke da er TV-en klar til bruk: Først må en rekke tjenester og programmer oppdateres, noe som igjen tar flere minutter før TV-en må startes på nytt. Dette er ting som går merkbart raskere hos en del av konkurrentene.
Etter at første oppsett er unnagjort føles Sony-systemet imidlertid raskt og komfortabelt i bruk, og menyene gir lett adgang til det man se på, enten det er Netflix, Youtube eller direktesendt TV via en av inngangene. Utvalget av brukbare apper er begrenset, og man vil ikke finne like mange lokale tjenester som det Samsung og LG kan skilte med. Tilkoblingsmulighetene er til gjengjeld gode, med 4 HDMI 2.0a innganger og 3 USB. Sony-skjermen har også innebygde TV-mottakere for bakkenett, kabel og satellitt, slik at du i mange tilfeller kan stikke programkort og CAM rett i TV-en.
Bildekvalitet
Sony har alltid vært opptatt av å fortelle hvor mye skjermstørrelsen har å si for den totale bildeopplevelsen. Deres aller første Ultra-HD skjerm ble lansert i 2013, og var en koloss på hele 84 tommer! Med en utilgjengelig høy prislapp (og null tilgjengelig innhold) solgte den heller dårlig, men den bidro i det minste til å demonstrere hvor heftig ekte Ultra-HD kan se ut.
Forutsetningene ser langt bedre ut for årets 75-tommer: Når vi nå skriver 2016, ligger forholdene langt bedre til rette for å nyte ekte Ultra-HD underholdning. Vi har fått et nytt UHD Blu-ray format, og både Youtube og Netflix tilbyr strømming i UHD oppløsning. Sony 75XD9405 støtter begge deler, inkludert video med High Dynamic Range (HDR) kvalitet!
Vi startet testingen med Ultra HD Blu-ray filmen The Revenant i skuffen på vår Panasonic UB900, og Sony-skjermen gir et førsteinntrykk som er fullstendig rått. Vi har allerede sett den imponerende åpningsscenen med Leonardo DiCaprio på flukt mellom trærne utallige ganger, men ingen andre skjermer har gitt oss den samme innlevelsen. Det som først og fremst imponerer med Sony-skjermen er den fenomenale kontrasten fra mørkt til lyst. Svartnivået er ikke helt i klasse med OLED-skjermer som LG 65E6, men det ligger overraskende tett på, og lysintensiteten er fullstendig overlegen! Sony-skjermen kan være blendende sterk når bildet krever det, Det bidrar til økt realisme fra filmer og scener som bruker High Dynamic Range – slik som sollyset i The Revenant eller eksplosjonene i Mad Max: Fury Road.
Forskjellen mellom Sony 75XD9405 og andre, mer alminnelige LCD-skjermer er at den kan styre denne lysstyrken langt mer nøyaktig. Vi kan slå fast er at lysfordelingen er meget god, uten plagsomme halo-effekter, og Sony-skjermen kan klemme til med maks lysstyrke i et lite område uten at det påvirker bildet i sin helhet. Dette var et av de få ankepunktene vi hadde mot lillebror 65XD9305, og den er for øvrig en av de beste kant-LED skjermene på området. Av de skjermene vi har sett til nå, er det bare Panasonic 65DX900E, som kan måle seg i ren og skjær lysstyrke og kontrast, og den må altså greie seg med vesentlig mindre bildeareal.
Stor, større, størst
Etter vår erfaring er 55” litt for lite til at skarpheten og de ekstra detaljene fra Ultra-HD kommer til sin fulle rett, og det er først ved 65” at ting blir virkelig moro. Men det er inntil man får prøvd med 75”! Sony-skjermen er i en egen vektklasse når det kommer til realisme, engasjement og innlevelse.
Man behøver ikke en gang ha ekte Ultra-HD videomateriale for å sette pris på det ekstra bildearealet: Etter forrige TV gruppetest hadde vi en rekke 1080i fotballopptak lagret i PVR-boksen, og det er ingen tvil om at 75-tommeren hever opplevelsen betraktelig. Hver enkelt spiller på banen blir mer tydelig, det er lettere å se pasningene, og det føles i det hele tatt mer som å være til stede! Mye av dette er takket være Sony-skjermens innebygde 4K Reality Creation videoprosessor, som gjør en utmerket jobb med å oppskalere vanlig HD-innhold til Ultra-HD.
Lydkvalitet
Et bilde av dette kaliberet fortjener lydkvalitet som matcher. Sony-skjermens innebygde høyttalere kan imidlertid ikke sies å yte bildet full rettferdighet. Lyden er tydelig nedprioritert for å spare penger og plass på årets modeller, og vi må se (lytte) langt etter den spreke, fyldige stereolyden fra forgjengerne. Sony-en har klar og tydelig stemmegjengivelse som duger bra til nyheter og lignende, men til film og serier vil du definitivt behøve et separat lydanlegg.
Konklusjon
Den er stor, tung og uproporsjonalt dyr i forhold til 65-tommerne, men Sonys toppmodell gir da også en bildeopplevelse utenom det vanlige. Det gedigne bildearealet gjør at hver minste detalj kommer bedre til syne, og gir langt større «kinofølelse» med alt av innhold. Legg til råsterk kontrast og blendende lysstyrke, og Sony-skjermen legger lista for resten av konkurrentene. Dette er den totalt sett beste TV-skjermen vi har sett hittil i år!