annonse
annonse

Naim Mu-so Qb

Mai 2016Naim Mu-so Qb

Knallbra kubehøyttaler

Denne høyttaleren vil gi deg hakeslepp, for det skal ikke være mulig å få så mye lyd ut av så lite.

Pluss
Dynamisk og medrivende lyd som går utenpå det meste. Den kan kobles trådløst med opp til fire høyttalere om man vil ha musikk i flere rom.
Minus
Av og til i overkant med bass, og vi ønsker oss bedre oppløst og fokusert mellomtone.

Den lille høyttaleren fra Naim river ned fordommer og etterlater oss møre i ørene. Du vil knapt tro dine egne ører! Oppskriften er mange høyttalere tett i tett og en effektiv forsterker, som får den lille kassen til å spille som en fullvoksen høyttaler.

Aner vi en liten sensasjon?

For vi har egentlig ingen grunn til å være overvettes begeistret over de fleste trådløse høyttalerne vi har testet. Folk flest er neppe like kritiske som oss, for salgstallene vitner om at markedet har omfavnet bekvemmeligheten en trådløs høyttaler kan gi. Når man kan sitte i sofaen og styre musikken fra mobilen, uten å gå veien innom platesjappa og stappe CD-er i spilleren, er det lett å bli godt vant.

Men lyden altså. Den er sjelden bra, og aldri så bra som her. Hvert fall kjenner ikke vi noen singelhøyttaler som er så liten, og som klarer så spille så overbevisende – under 10.000 kr.

Det kan denne. Engelske Naim er kanskje ikke så godt kjent, snarere en godt bevart hemmelighet blant audiofile. De fikk et nytt publikum da de lanserte sin første trådløse bordhøyttaler, kryptisk nok kalt Mu-so, som tok oss med storm. En bedre høyttaler til 12.000 kr, hadde vi ikke hørt i 2014. Ikke siden heller.

Men den er litt for stor og litt for dyr for mange, så de laget likegodt en mindre utgave som de kaller Mu-so Qb – Qb for kube. Som ryster godt i fordommene våre, for den spiller fordømt bra til å være så liten.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor
Den har faktisk fysiske tilkoblinger også. (Foto: Produsenten)
Den har faktisk fysiske tilkoblinger også. (Foto: Produsenten)

Multirom

Den lille kuben er ikke større enn et par pakker hvetemel, men veier like mye. Det skyldes at den er stappfull med høyttalere og en kraftig forsterker. Høyttalerne dekker hele fronten under den avtakbare grillen, og på sidene sitter det passive basselementer som hjelper til å skuffe ut lydbølger, og bidrar til den massive bassgjengivelsen i kuben.

Du styrer kuben fra berøringsflaten på toppen, mobilen eller nettbrettet og strømmer musikk trådløst med Bluetooth eller med Apples AirPlay, som er strømming over Wifi. Akkurat som den større Mu-so, kan den lille også benytte Wifi selv om mobilen ikke har AirPlay. Slik at man bruke en Android-mobil med Wifi-strømming.

Man trenger bare å laste ned Naims mu-so app, og følge instruksjonene for å sette opp høyttaleren til hjemmenettverket. Høyttaleren kan selvsagt kobles sammen med flere Mu-so-høyttalere. Opp til fem stykker kan kobles trådløst sammen i en multiromsløsning, til småpene 45.000 kr, og styres fra mobilen. Den større Mu-so kan også integreres i multirom, slik at man kan ha den store i stuen, og kuben i et annet rom.

Alt dette er høyttalere, ikke rart den spiller skjorta av det meste. (Foto: Produsenten)
Alt dette er høyttalere, ikke rart den spiller skjorta av det meste. (Foto: Produsenten)

Snur man den, ser man kontakter for andre lydkilder. Som en minijackinngang for analoge lydkilder, en USB-inngang for avspilling fra mobilen eller andre enheter, og en optisk digitalinngang for digitale lydkilder. Som en TV eller en CD-spiller.

Som trådløse høyttalere flest, har den også Spotify Connect og Tidal integrert i appen. Du behøver bare å logge inn med brukernavn og passord.

Kuben har også nettradio integrert, som gir deg tilgang til titusenvis med radiostasjoner over nett.

Det er også mulig å koble den til et kablet nettverk, via ethernetkontakten på undersiden.

Betjeningsflaten med volumkontrollen, er en lekker detalj. (Foto: Produsenten)
Betjeningsflaten med volumkontrollen, er en lekker detalj. (Foto: Produsenten)

Eksplosiv dynamikk

Som den større Mu-so, støtter også kuben høyoppløste lydfiler, opp til 24-bits/96 kHz-filer som gir bedre lydkvalitet enn MP3-filer. De vanligste lydformatene som Wav, FLAC og Apples Lossless, AIFF-filer, MP3, AAC, WMA og Ogg, kan spilles av fra høyttaleren.

Som har 4 x 50 W effekt til rådighet, til å drive to diskanter, to mellomtoneelementer, og 100 W til et ellipseformet basselement, alle på fronten av det helstøpte polykarbonatchassiset. Som er kledd med en avtakbar grill, som kan byttes ut med en grill i andre farger for 750 kr.

Da vi testet den større Mu-so, fant jeg ut at grillen er litt for tett til at alle nyanser i musikken kommer frem. Det er den også her, og det arter seg som at diskanten virker litt tilbaketrukket. For napper man den av hører man at diskanten kommer bedre frem i lydbildet, og mellomtonen klinger friere. Det er ikke noe kritisk for opplevelsen, for den lille høyttaleren spiller særdeles overbevisende, også med grillen på.

Du verden for en bass! Det er nesten ikke til å tro hvor enormt lydbildet fra den lille høyttaleren er, og bassen som dog ikke går veldig dypt, klarer å holde partyfaktoren forbløffende høyt selv når det spilles på et moderate lydvolum.

Får du for mye bass, må du åpne appen og velge avstand til vegg. Da kan du dempe bassen hvis årsaken er at høyttaleren står nært bakveggen. Bassen kan også dempes, eller økes, ved å slå av eller på loudness-funksjonen.

customisation_blk Grillene finnes i flere farger, og er enkle å bytte. (Foto: Produsenten)
Grillene finnes i flere farger, og er enkle å bytte. (Foto: Produsenten)

Jeg kunne dra opp Wolfmothers siste album på Tidal HiFi, til øredøvende lydnivå, selvsagt med en god del forvrengning. Men, dempet jeg volumet bare litt, klarte den likevel å fylle rommet med rock like godt som en et par gode kompakthøyttalere av den vanlige sorten.

Gitarene kom samtidig godt frem i lydbildet, og det eneste jeg savnet var et bredt stereoperspektiv. Det gjaldt ikke bare Wolfmother, men også Rumers siste album – pop for voksne – og klassisk musikk som lød litt grunt fra den lille høyttaleren. Grieg Trios siste album eller Placido Domingos siste samleplate, fikk ikke helt den samme skalaen som et par gode høyttalere lett fikser, men kuben lyder friskt og fokusert slik at man får med seg klangen i instrumentene, og varmen i Domingos aldrende tenor.

 

Bedre blir det ikke

Jeg kan ikke komme på en eneste høyttaler som kombinerer så beskjeden fysikk, med så overbevisende lyd. I prisklassen under 10.000 kr, finnes det mange konkurrenter, men det er kanskje bare Geneva Aerosphere og JBL L8 som leverer samme lydkvalitet. Men de er mye større enn Mu-so Qb, som jeg ikke nøler med å utrope til den beste trådløse singelhøyttaleren i kompaktklassen.

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.
  • Type: Trådløs multiromshøyttaler
  • Strømmetjenester: Spotify Connect, Tidal, nettradio
  • Tilkoblinger: Bluetooth, Wifi, analog 3,5 mm, optisk digital, AirPlay, USB
  • Appstyring: Naim Audio for iOS og Android
  • Mål: 21 x 21,8 x 21,2 cm
Pris: 8995,-

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
gruppetest
5 partyhøyttalere

Maksimal bass for maksimal fest

Her er de mest høylytte trådløse høyttalerne som setter fart på hjemmefestens dansegulv.

Duell
Smartklokker – Huawei vs. Samsung

Smartklokkeduell: Kina vs. Korea

Både Huawei og Samsung er klar med nye smartklokker med fokus på fitness og trening. Vinneruret er også det smarteste.

Lovende lyd fra B&W

Vi har hørt på Formation-høyttalerne

Annonsørinnhold
Asus Zenbook-serie

Asus går helt til kanten med ny Zenbook-serie

17 timers batteritid, en skjerm som utgjør 95 prosent av overflaten og numerisk tastatur gjemt i laptopens touchpad. Alt sammen testet for å leve opp til militære standarder. Asus flytter grensen for hva man kan forvente av en laptop som veier under 1700 gram.

Formation: Trådløse high-end høyttalere fra B&W

Bowers & Wilkins overrasker med en komplett ny serie med trådløse høyttalere - snakker vi en ny Sonos-killer?

Acer går etter Apple

New York: Etter stor suksess med gaming-PCer, ønsker Acer nå å tiltrekke seg de kreative brukerne.

gruppetest
7 par vegghøyttalere

Lyd, lyd fra veggen der

Hvorfor skal du godta middelmådig lyd, bare fordi du ikke ønsker store, prangende høyttalere i stua?

test
Leica Q2

Verdens beste ­kompaktkamera

Når kun det beste er godt nok, kan Leica Q2 være svaret.

anmeldelse
Quicksand – Störst av allt, sesong 1

Skremmende samtidsdrama

Skremmende drama som bringer den amerikanske våpenkulturen inn i vår egen trygge bakgård.

Her er Samsungs super-selfiekamera

Den nye A-serien går fra budsjett til luksus med heldekkende skjerm og vendbart trippelkamera!

Samsung Galaxy Fold kan bestilles 26. april

Norge er blant de første landene i verden hvor Samsung Galaxy Fold kommer for salg. Prisen? 21.000 kroner.

test
Sony Xperia 10 Plus

Bomskudd i bredformat

Tross 21:9-skjerm har Xperia 10 Plus for mange kompromisser til å overbevise.

Ikeas smarte høyttalere er her

I sommer kommer høyttalerne Symfonisk, som er et resultat av et samarbeid med Sonos.

annonse
test
Motorola moto G7 Plus

Kongen av mellomklassen

Motorola moto G7 Plus snakker til fornuften. Selvfølgelig er flaggskipmodellene på markedet bedre, men de er også tre ganger dyrere.

Beovision Harmony: 77-tommers tryllekunst fra B&O

Går det an skjule en TV på nesten to meter i diagonalmål? Bang & Olufsen gjør et overbevisende forsøk på det.

anmeldelse
I Am the Night, sesong 1

Herlig retromysterium

I svette og varme Nevada vokser Pat opp – som 16-åring snus livet hennes på hodet i det familiebakgrunnen blir kjent.

Åpent kontorlandskap? Disse hodetelefonene lover evig lykke

Logitech lanserer to modeller for deg som sjeneres av støy i kontorlokalene.

anmeldelse
Creed II

Nostalgisk testosteronbombe!

Stallone gjenforener alle kreftene fra «klassikeren» Rocky IV i en pompøs nostalgitripp.

anmeldelse
Widows

Heftig girl power!

Et spektakulært kupp går spektakulært til helvete – enkene viderefører ektemennenes tvilsomme geskjeft.

Klassisk rock på biblioteket

Opplev vintage high-end på biblioteket og lytt til musikk som på kult-barene i Japan.

Hi-fi-vår i hovedstaden

Denne helgen ringes våren inn, med messer og tilbud i flere butikker i hovedstaden.

Speilrefleks? Prøv igjen

Panasonic Lumix G90 er litt utenom det vanlige.

test
Avantgarde Acoustic Zero TA XD

En real storslegge

Kan noen få naboene til å slutte å kjefte? Jeg prøver å høre musikk her!

test
Canon RF 28-70mm f2 L USM

Perfeksjonert og lyssterk zoom

Du har ikke sett maken. Ikke vi heller. Canons massive 28-70mm er rett og slett rå.

anmeldelse
Fabeldyr 2: Grindelwalds forbrytelser

Visuell fantasimagi

Harry Potter-universet veves mer og mer inn i Fabeldyr-universet, i en visuell fest av en film.

anmeldelse
Hunter Killer

Mayday! Mayday!

Filmen ble sluppet den 1. april – vi trodde først det var en aprilspøk…

Vårt kundesenter hjelper deg hvis du har spørsmål eller trenger hjelp vedrørende ditt abonnement.

Du kan sende mail eller ta en telefon.

Åpningstider: mandag – fredag

0900 – 1130 og 1230 – 1500.

Support Tlf: 815 73 510

 

Support email: abo@lydogbilde.no 
×
Motta Lyd & Bilde Nyhetsbrev

×