annonse
annonse

Naim Mu-so Qb

Mai 2016Naim Mu-so Qb

Knallbra kubehøyttaler

Denne høyttaleren vil gi deg hakeslepp, for det skal ikke være mulig å få så mye lyd ut av så lite.

Dynamisk og medrivende lyd som går utenpå det meste. Den kan kobles trådløst med opp til fire høyttalere om man vil ha musikk i flere rom.
Av og til i overkant med bass, og vi ønsker oss bedre oppløst og fokusert mellomtone.

Den lille høyttaleren fra Naim river ned fordommer og etterlater oss møre i ørene. Du vil knapt tro dine egne ører! Oppskriften er mange høyttalere tett i tett og en effektiv forsterker, som får den lille kassen til å spille som en fullvoksen høyttaler.

Aner vi en liten sensasjon?

For vi har egentlig ingen grunn til å være overvettes begeistret over de fleste trådløse høyttalerne vi har testet. Folk flest er neppe like kritiske som oss, for salgstallene vitner om at markedet har omfavnet bekvemmeligheten en trådløs høyttaler kan gi. Når man kan sitte i sofaen og styre musikken fra mobilen, uten å gå veien innom platesjappa og stappe CD-er i spilleren, er det lett å bli godt vant.

Men lyden altså. Den er sjelden bra, og aldri så bra som her. Hvert fall kjenner ikke vi noen singelhøyttaler som er så liten, og som klarer så spille så overbevisende – under 10.000 kr.

Det kan denne. Engelske Naim er kanskje ikke så godt kjent, snarere en godt bevart hemmelighet blant audiofile. De fikk et nytt publikum da de lanserte sin første trådløse bordhøyttaler, kryptisk nok kalt Mu-so, som tok oss med storm. En bedre høyttaler til 12.000 kr, hadde vi ikke hørt i 2014. Ikke siden heller.

Men den er litt for stor og litt for dyr for mange, så de laget likegodt en mindre utgave som de kaller Mu-so Qb – Qb for kube. Som ryster godt i fordommene våre, for den spiller fordømt bra til å være så liten.

Den har faktisk fysiske tilkoblinger også. (Foto: Produsenten)
Den har faktisk fysiske tilkoblinger også. (Foto: Produsenten)

Multirom

Den lille kuben er ikke større enn et par pakker hvetemel, men veier like mye. Det skyldes at den er stappfull med høyttalere og en kraftig forsterker. Høyttalerne dekker hele fronten under den avtakbare grillen, og på sidene sitter det passive basselementer som hjelper til å skuffe ut lydbølger, og bidrar til den massive bassgjengivelsen i kuben.

Du styrer kuben fra berøringsflaten på toppen, mobilen eller nettbrettet og strømmer musikk trådløst med Bluetooth eller med Apples AirPlay, som er strømming over Wifi. Akkurat som den større Mu-so, kan den lille også benytte Wifi selv om mobilen ikke har AirPlay. Slik at man bruke en Android-mobil med Wifi-strømming.

Man trenger bare å laste ned Naims mu-so app, og følge instruksjonene for å sette opp høyttaleren til hjemmenettverket. Høyttaleren kan selvsagt kobles sammen med flere Mu-so-høyttalere. Opp til fem stykker kan kobles trådløst sammen i en multiromsløsning, til småpene 45.000 kr, og styres fra mobilen. Den større Mu-so kan også integreres i multirom, slik at man kan ha den store i stuen, og kuben i et annet rom.

Alt dette er høyttalere, ikke rart den spiller skjorta av det meste. (Foto: Produsenten)
Alt dette er høyttalere, ikke rart den spiller skjorta av det meste. (Foto: Produsenten)

Snur man den, ser man kontakter for andre lydkilder. Som en minijackinngang for analoge lydkilder, en USB-inngang for avspilling fra mobilen eller andre enheter, og en optisk digitalinngang for digitale lydkilder. Som en TV eller en CD-spiller.

Som trådløse høyttalere flest, har den også Spotify Connect og Tidal integrert i appen. Du behøver bare å logge inn med brukernavn og passord.

Kuben har også nettradio integrert, som gir deg tilgang til titusenvis med radiostasjoner over nett.

Det er også mulig å koble den til et kablet nettverk, via ethernetkontakten på undersiden.

Betjeningsflaten med volumkontrollen, er en lekker detalj. (Foto: Produsenten)
Betjeningsflaten med volumkontrollen, er en lekker detalj. (Foto: Produsenten)

Eksplosiv dynamikk

Som den større Mu-so, støtter også kuben høyoppløste lydfiler, opp til 24-bits/96 kHz-filer som gir bedre lydkvalitet enn MP3-filer. De vanligste lydformatene som Wav, FLAC og Apples Lossless, AIFF-filer, MP3, AAC, WMA og Ogg, kan spilles av fra høyttaleren.

Som har 4 x 50 W effekt til rådighet, til å drive to diskanter, to mellomtoneelementer, og 100 W til et ellipseformet basselement, alle på fronten av det helstøpte polykarbonatchassiset. Som er kledd med en avtakbar grill, som kan byttes ut med en grill i andre farger for 750 kr.

Da vi testet den større Mu-so, fant jeg ut at grillen er litt for tett til at alle nyanser i musikken kommer frem. Det er den også her, og det arter seg som at diskanten virker litt tilbaketrukket. For napper man den av hører man at diskanten kommer bedre frem i lydbildet, og mellomtonen klinger friere. Det er ikke noe kritisk for opplevelsen, for den lille høyttaleren spiller særdeles overbevisende, også med grillen på.

Du verden for en bass! Det er nesten ikke til å tro hvor enormt lydbildet fra den lille høyttaleren er, og bassen som dog ikke går veldig dypt, klarer å holde partyfaktoren forbløffende høyt selv når det spilles på et moderate lydvolum.

Får du for mye bass, må du åpne appen og velge avstand til vegg. Da kan du dempe bassen hvis årsaken er at høyttaleren står nært bakveggen. Bassen kan også dempes, eller økes, ved å slå av eller på loudness-funksjonen.

customisation_blk Grillene finnes i flere farger, og er enkle å bytte. (Foto: Produsenten)
Grillene finnes i flere farger, og er enkle å bytte. (Foto: Produsenten)

Jeg kunne dra opp Wolfmothers siste album på Tidal HiFi, til øredøvende lydnivå, selvsagt med en god del forvrengning. Men, dempet jeg volumet bare litt, klarte den likevel å fylle rommet med rock like godt som en et par gode kompakthøyttalere av den vanlige sorten.

Gitarene kom samtidig godt frem i lydbildet, og det eneste jeg savnet var et bredt stereoperspektiv. Det gjaldt ikke bare Wolfmother, men også Rumers siste album – pop for voksne – og klassisk musikk som lød litt grunt fra den lille høyttaleren. Grieg Trios siste album eller Placido Domingos siste samleplate, fikk ikke helt den samme skalaen som et par gode høyttalere lett fikser, men kuben lyder friskt og fokusert slik at man får med seg klangen i instrumentene, og varmen i Domingos aldrende tenor.

 

Bedre blir det ikke

Jeg kan ikke komme på en eneste høyttaler som kombinerer så beskjeden fysikk, med så overbevisende lyd. I prisklassen under 10.000 kr, finnes det mange konkurrenter, men det er kanskje bare Geneva Aerosphere og JBL L8 som leverer samme lydkvalitet. Men de er mye større enn Mu-so Qb, som jeg ikke nøler med å utrope til den beste trådløse singelhøyttaleren i kompaktklassen.

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.
  • Type: Trådløs multiromshøyttaler
  • Strømmetjenester: Spotify Connect, Tidal, nettradio
  • Tilkoblinger: Bluetooth, Wifi, analog 3,5 mm, optisk digital, AirPlay, USB
  • Appstyring: Naim Audio for iOS og Android
  • Mål: 21 x 21,8 x 21,2 cm
Pris: 8995,-

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Dykke med droner

Glem flyvende droner, undervannsdroner er morsommere.

Reisekameraer med superzoom

Panasonic-kameraer for reiseglade fotografer

Panasonics 2019 TV-modeller får Dolby Vision og HDR10+

Det er bare den aller billigste TV-modellen som uteblir fra det gode selskap, når Panasonic ruller ut forbedrede HDR-formater. Og Dolby Atmos.

gruppetest
Seks 4K-TV-er i budsjettklassen

En god TV nummer 2

På jakt etter en rimelig ekstra-TV? Nå som butikkene skal tømme lageret for fjorårsmodeller, kan du gjøre et regelrett kupp!

Hansker for pekeskjermer

Bruk mobilen uten å fryse på fingrene

Lukket toppmodell og forsterker fra Focal

Den fantastiske Utopia har fått et lukket alternativ i form av Stellia. Focal gir oss også like gjerne hodetelefonforsterkeren Arche.

Lyssterk Nikon-zoom

Nikon Z ble plutselig enda mer interessant.

McIntosh trådløse lydplanke

Se lydplanken som tror den er et anlegg

test
Sonos Amp

Sonos dobler kraften

Endelig en Sonos-forsterker kraftig nok til å drive skikkelige høyttalere med overbevisning. Og selvsagt med full multiromsfunksjon.

Canon kverker speilrefleksen

Med det nye speilløse EOS RP ser vi slutten for speilrefleksen

Helrått reisekamera fra Fujifilm

Fujifilm X-T30 får pris og rå egenskaper

test
Nikon Z6

Fulltreffer med fullformat

Billigst er best i Nikons nye Z-serie med systemkameraer.

Rekordomsetning for elektronikkbransjen

Men kjempefall for lyd- og bildeprodukter

test
Nokia 5.1 Plus

Billig Nokia ­overrasker noe

Nokia 5.1 Plus er på flere punkter bedre enn man med rette kan forvente til prisen. Men man kommer ikke utenom et par kompromisser.

16 x zoom fra Olympus

Kompakt 12-200mm zoom

Audiovector slipper musikken fri

Med jording av høyttalerne har Audiovector lykkes å forbedre lyden.

test
Audeze Mobius

Ut av hodet opplevelse

Audezes luksus-headset gjør om på grunnreglene for hodetelefoner. Og så låter de godt!

anmeldelse
The Truth Matters

Dekkoperasjonen bak Irak-krigen

Bush-regjeringen løy, bevisst, om årsakene til den andre Irak-krigen – og pressen unnlot å stille dem til ansvar.

anmeldelse
BlacKkKlansman

En politisk knyttneve!

Spike Lee leverer en av sine beste filmer – om rasehat da og nå.

Bedre skjermkalibrering

Datacolor har forbedret kalibreringen

anmeldelse
The Predator (2018)

Et gufs fra fortiden

Ikke en remake, men en mislykket fortsettelse og trist homage av originalfilmen fra 1987.

gruppetest
6 trådløse hodetelefoner

Trådløs lyd ­ på alvor

Hodetelefoner for deg som tar lydkvaliteten seriøst, men ikke vil bli helt ruinert av kuppet.

anmeldelse
Peppermint

Fullstendig uengasjerende

Blodtørstig Jennifer Garner i blodfattig actionklisjé.

gruppetest
5 budsjett-pickuper

Den viktigste delen

En ny og bedre pickup er den enkleste og beste løsningen for bedre lyd.

Utendørs- og innebygde høyttalere fra Sonos

Sammen med Sonance har de produsert en serie som er godt egnet til den nye Amp

test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons minianlegg utfordrer Sonos-høyttalere og lydplanker på deres hjemmebane.

test
Marantz NA6006

Flott spiller med en viktig mangel

Denne nettverksspilleren er enkel i bruk, spiller det meste, og låter kjempefint. Men de som strømmer høyoppløst, vil bli skuffet.