Lyd by Dissing Copenhagen On Wall

High-end satt til veggs

Ambisiøs dansk konstruksjon vil ta et oppgjør med de tunge, dominerende kjempehøyttalerne som fyller hele stuen.

Pluss
Elegante og plasseringsvennlige som få høyttalere i prisklassen. Ufarget og behagelig lyd.
Minus
Mer pene enn avslørende å lytte til. Bassgjengivelsen er noe begrenset. Og så er de dyre!

Å sette opp et sett seriøse høyttalere i stuen er ikke fullt så lett som det umiddelbart ser ut til. I praksis vil den lydmessige beste plasseringen ofte vise seg å være nettopp der hvor ens livsledsager nedlegger absolutt og ugjenkallelig veto mot å få halvparten av stuen beslaglagt.

Mens montering på eller i veggen er alminnelig i hjemmekino-verdenen, er det langt mellom seriøse hi-fi-konstruksjoner til veggmontering. En av årsakene til miseren er at høyttalere som plasseres tett på rommets flater beregner romresonanser på en måte som sjelden kler lyden.

Steinway Lyngdorf Model S er en av de få unntakene vi kan komme på. Og de er langt dyrere (men det inkluderer til gjengjeld også flere subwoofere og adskillige forsterkere med romkorreksjon i systemet). Og så er det Copenhagen On Wall fra danske Lyd by Dissing. Som navnet tilsier, er høyttalerne beregnet til å bli hengt opp på veggen, noe som gjør dem stort sett usynlige i boliginnredningen. Og da hele det slanke kabinettet, bortsett fra frontplaten, er hvitt, faller høyttaleren visuelt i ett med veggen den henger på.

Copenhagen On Wall er en toveiskonstruksjon med to 5” bass/mellomtoneenheter med aluminiumsmembran og en 1” keramisk domediskant som er montert i en stor hornlignende waveguide. Fronten er i kraftig asketre, men fås for øvrig i flere finisher, og det hele virker nydelig og solid, men uten å ha den overdrevne skrytende designen som kjennetegner (mye dyrere) high-end. Veggmonteringen skjer med et par alminnelige skruer som passer inn i et forsenket beslag på baksiden av høyttaleren. Tilkoblingsforingene er i bunnen av høyttaleren. De forgylte terminalene aksepterer kraftige avisolerte kabelender og spadeplugger, men ikke bananplugger.

Plasseringsprosessen er annerledes enn vanlig, da veggen er gitt, og man kun skal bekymre seg om bredde og høyde. Det krever til gjengjeld skrutrekker, vater og fugemasse til hylle å eksperimentere med plasseringen.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Lyden

Det er alltid spennende å høre det første budet fra en ny høyttalerprodusent, som har vågemot til å utfordre de store i bransjen. Blant de positive overraskelsene har for eksempel vært Buchardt Audio S200 og Nordic Audio Gida, som begge har utmerket seg ved en spesielt presis og avslørende lyd til en pris som man ikke skulle tro var mulig.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Copenhagen On Wall er en litt annen konstruksjon. Konstruktøren Tue Dissing forteller selv at han har prøvd å lage en høyttaler som man kan lytte til i lang tid, uten å bli trøtt. En høyttaler med så lite farging som mulig og uten imponatoreffekt.

Det målet har han oppnådd. Det første inntrykket av de artige, små høyttalerne er rent – og særdeles pent. Med en plate eller en Tidal-spilleliste på anlegget får man lyst til å sette føttene opp på fotskammelen, og slappe av med en bok mens musikken kjører stille og rolig. Det er en ro over feltet som gjør at det er lett å lytte til det meste av musikk. Kanskje litt for lett.

Det er ikke fordi det mangler dynamisk evne. Skarptrommeslagene til Warren Zevons Roland the Headless Thomson Gunner faller med et smell som pistolskudd, og Zevons stemme har den korrekte pågåenhet. Men det mangler likevel følelsen av at vi lytter til rock. Det er rett og slett ikke trøkk nok.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Og selv om oppløsningen er utmerket, og det har lykkes å få de lette aluminiumbassene til å møtes fint med diskanten, savner vi akkurat den graden av avsløring som vi vanligvis forventer når det er snakk om high end. På de små Yamaha NX-500, som vi testet i forrige nummer, kan man høre hvordan The Ballad of Lucy Jordan er et spørsmål om liv og død for Marianne Faithfull, mens samme spor gjengitt på de fire ganger så dyre Copenhagen On Wall mer føles som enda en dag på kontoret.

Selv om veggplasseringen gir et naturlig løft i bunnen, er bassen alt annet enn dominerende på Copenhagen On Wall. Høyttaleren ruller av under 70 Hz, noe som ifølge konstruktøren er med vilje, nettopp for å unngå en ujevn bassgjengivelse preget av romresonanser. I stedet anbefaler Tue Dissing sterkt at man supplerer med en ikke-vegghengt subwoofer i de nederste oktavene.

Det betyr ikke at Copenhagen On Wall er en dårlig høyttaler. Forarbeidet er lekkert, og det er brukt gode deler hele veien. Hvis målet er å få musikkgjengivelse over gjennomsnittet i stuen, uten å gå på kompromiss med innredningen (noe som er like vanskelig som med tradisjonelle høyttalere og livsstilanlegg), er den en av de beste alternativene der ute. Den avslappende spillestilen vil tiltale mange, mens den på den andre siden også vil få andre opp i det røde feltet.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Konklusjon

Den vesle Copenhagen On Wall demonstrerer at man godt kan få god lyd uten å ofre hele boliginnredningen. Hvis plassen er begrenset, eller de estetiske kravene fyller mye, er den et interessant bekjentskap som vil gi en ren lyd i stuen, uten å gjøre særlig mye vesen av seg. Lydtrykksfanatikere og bassnarkomane må imidlertid se i andre retninger.

Å sette opp et sett seriøse høyttalere i stuen er ikke fullt så lett som det umiddelbart ser ut til. I praksis vil den lydmessige beste plasseringen ofte vise seg å være nettopp der hvor ens livsledsager nedlegger absolutt og ugjenkallelig veto mot å få halvparten av stuen beslaglagt. Mens montering på eller i veggen er alminnelig i hjemmekino-verdenen, er det langt mellom seriøse hi-fi-konstruksjoner til veggmontering. En av årsakene til miseren er at høyttalere som plasseres tett på rommets flater beregner romresonanser på en måte som sjelden kler lyden. Steinway Lyngdorf Model S er en av de få unntakene vi kan komme på. Og de er langt dyrere (men det inkluderer til gjengjeld også flere subwoofere og adskillige forsterkere med romkorreksjon i systemet). Og så er det Copenhagen On Wall fra danske Lyd by Dissing. Som navnet tilsier, er høyttalerne beregnet til å bli hengt opp på veggen, noe som gjør dem stort sett usynlige i boliginnredningen. Og da hele det slanke kabinettet, bortsett fra frontplaten, er hvitt, faller høyttaleren visuelt i ett med veggen den henger på. Copenhagen On Wall er en toveiskonstruksjon med to 5” bass/mellomtoneenheter med aluminiumsmembran og en 1” keramisk domediskant som er montert i en stor hornlignende waveguide. Fronten er i kraftig asketre, men fås for øvrig i flere finisher, og det hele virker nydelig og solid, men uten å ha den overdrevne skrytende designen som kjennetegner (mye dyrere) high-end. Veggmonteringen skjer med et par alminnelige skruer som passer inn i et forsenket beslag på baksiden av høyttaleren. Tilkoblingsforingene er i bunnen av høyttaleren. De forgylte terminalene aksepterer kraftige avisolerte kabelender og spadeplugger, men ikke bananplugger. Plasseringsprosessen er annerledes enn vanlig, da veggen er gitt, og man kun skal bekymre seg om bredde og høyde. Det krever til gjengjeld skrutrekker, vater og fugemasse til hylle å eksperimentere med plasseringen. [caption id="attachment_63853" align="alignnone" width="460"](Foto: Produsenten) (Foto: Produsenten)[/caption]

Lyden

Det er alltid spennende å høre det første budet fra en ny høyttalerprodusent, som har vågemot til å utfordre de store i bransjen. Blant de positive overraskelsene har for eksempel vært Buchardt Audio S200 og Nordic Audio Gida, som begge har utmerket seg ved en spesielt presis og avslørende lyd til en pris som man ikke skulle tro var mulig. Copenhagen On Wall er en litt annen konstruksjon. Konstruktøren Tue Dissing forteller selv at han har prøvd å lage en høyttaler som man kan lytte til i lang tid, uten å bli trøtt. En høyttaler med så lite farging som mulig og uten imponatoreffekt. Det målet har han oppnådd. Det første inntrykket av de artige, små høyttalerne er rent – og særdeles pent. Med en plate eller en Tidal-spilleliste på anlegget får man lyst til å sette føttene opp på fotskammelen, og slappe av med en bok mens musikken kjører stille og rolig. Det er en ro over feltet som gjør at det er lett å lytte til det meste av musikk. Kanskje litt for lett. Det er ikke fordi det mangler dynamisk evne. Skarptrommeslagene til Warren Zevons Roland the Headless Thomson Gunner faller med et smell som pistolskudd, og Zevons stemme har den korrekte pågåenhet. Men det mangler likevel følelsen av at vi lytter til rock. Det er rett og slett ikke trøkk nok. [caption id="attachment_63855" align="alignnone" width="460"](Foto: Produsenten) (Foto: Produsenten)[/caption] Og selv om oppløsningen er utmerket, og det har lykkes å få de lette aluminiumbassene til å møtes fint med diskanten, savner vi akkurat den graden av avsløring som vi vanligvis forventer når det er snakk om high end. På de små Yamaha NX-500, som vi testet i forrige nummer, kan man høre hvordan The Ballad of Lucy Jordan er et spørsmål om liv og død for Marianne Faithfull, mens samme spor gjengitt på de fire ganger så dyre Copenhagen On Wall mer føles som enda en dag på kontoret. Selv om veggplasseringen gir et naturlig løft i bunnen, er bassen alt annet enn dominerende på Copenhagen On Wall. Høyttaleren ruller av under 70 Hz, noe som ifølge konstruktøren er med vilje, nettopp for å unngå en ujevn bassgjengivelse preget av romresonanser. I stedet anbefaler Tue Dissing sterkt at man supplerer med en ikke-vegghengt subwoofer i de nederste oktavene. Det betyr ikke at Copenhagen On Wall er en dårlig høyttaler. Forarbeidet er lekkert, og det er brukt gode deler hele veien. Hvis målet er å få musikkgjengivelse over gjennomsnittet i stuen, uten å gå på kompromiss med innredningen (noe som er like vanskelig som med tradisjonelle høyttalere og livsstilanlegg), er den en av de beste alternativene der ute. Den avslappende spillestilen vil tiltale mange, mens den på den andre siden også vil få andre opp i det røde feltet. [caption id="attachment_63854" align="alignnone" width="460"](Foto: Produsenten) (Foto: Produsenten)[/caption]

Konklusjon

Den vesle Copenhagen On Wall demonstrerer at man godt kan få god lyd uten å ofre hele boliginnredningen. Hvis plassen er begrenset, eller de estetiske kravene fyller mye, er den et interessant bekjentskap som vil gi en ren lyd i stuen, uten å gjøre særlig mye vesen av seg. Lydtrykksfanatikere og bassnarkomane må imidlertid se i andre retninger.
Vi tester over 450 produkter i året, les denne testen og få full tilgang til Lyd & Bilde
Allerede abonnent? Logg inn
Prøveabonnement
0,-
Fri tilgang til lydogbilde.no
Bronseabonnement
425,-pr/halvår
1/2 år (6 utgaver) Digitalutgaven Fri tilgang til lydogbilde.no
Sølvabonnement
749,-pr/år
Mest populær
1 år (11 utgaver) Velkomstgave Fri tilgang til lydogbilde.no Digitalutgaven
Gullabonnement
1149,-pr/år
1 år (11 utgaver) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri tilgang til lydogbilde.no Digitalutgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Måned kr 49,-
Med et abonnement på Lyd & Bilde får du:
Fri tilgang til lydogbilde.no Betydelig rabatt Velg selv lengden på ditt abonnement, med eller uten SF Anytime Flott velkomstgave på årsabonnement
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.
  • Bestykning: 2 x 5” bass med aluminiumsmembran, 1” diskant med keramisk membran.
  • Konstruksjonsprinsipp: Lukket, veggmontering
  • Anbefalt forsterkereffekt: 10–-100 W
  • Frekvensområde: 59 Hz–20 kHz (+/- 3 dB)
  • Følsomhet: 91 dB
  • Maks lydtryk: 112 dB
  • Delefrekvens: 2 kHz (24 dB/okt)
  • Mål: 29,0 x 60,0 x 10,5 cm (BxHxD)
  • Vekt: 8 kg/stk
Pris: 31980,-

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Stranger Things 3. sesong – første trailer ute!

Den 4. juli vender Netflix tilbake til Hawkins og Stranger Things.

Apple AirPods får stemmestyring

AirPods får trådløs lading og hei Siri

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Super allround-zoom

Panasonics første fullformat, standardzoom lever opp til ­forventningene.

Apple turbotrimmer iMac

De nye iMac-ene blir dobbelt så rask på krevende oppgaver.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslørt

Her er de første bildene av den nye toppmodellen fra Philips, OLED934!

Nå skal du kjøpe iPad

Hvis du er blant dem som har hatt planer om å kjøpe nytt nettbrett, er tiden inne.

anmeldelse
Billions, sesong 4

Lunken finansakrobatikk

I 4. sesong av Billions begynner slitasjen og idétørken å bli vel fremtredende.

anmeldelse
Bohemian Rhapsody

Imponerende one man show!

Rami Malik stjeler hver eneste scene i en ganske så ordinær musikkbiografi.

Lyssterkt portrettobjektiv for Sony alpha

Stillegående, rask og nydelig boheh er blant egenskapene hos 85mm f1,4 fra Samyang.

test
Canon EOS RP

Røverkjøp fra Canon

Canon EOS RP er ikke uten kompromisser, men er aggressivt priset og meget tilfredsstillende å bruke.

Alt om Samsungs 2019 QLED TV-er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i bildekvalitet, og denne gangen gjelder det ikke bare toppmodellene.

Samsung QE65Q900R

8K mot 4K TV: Teknisk knockout

Er Samsungs minste og billigste 8K-skjerm bedre enn en alminnelig god 4K TV? Vi tester!

gruppetest
5 trådløse støyreduserende hodetelefoner

Stille og fredelig på flyet

Støyreduserende hodetelefoner motvirker tretthet og skåner hørselen på lange flyturer.

Tidal gir studiolyd på iPhone

Tidal-brukere kan glede seg over at iPhone fått MQA-støtte, og dermed kommer nærmere lyden i opptaksstudioet.

anmeldelse
First Man

Enestående romfartshistorie!

Fascinerende historie om de heltmodige romfartspionerene.

anmeldelse
Bad Times at The El Royale

Mørkets hotell

Stilig konsept-film med A-lag av skuespillere, som ikke helt innfrir.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Acer på slankekur

Acer Swift 5 er den letteste ultrabærbare i sin kategori. Men derfor er den likevel ingen lettvekter!

test
Audiovector QR5

Den mest komplette ­høyttaleren

Audiovector QR5 leverer rytmene uten å nøle, gir musikken luft – og slår nesten beina under sine egne toppmodeller.

anmeldelse
Triple Frontier

Greed is good…

Tidligere amerikanske elitesoldater bestemmer seg for å rane søramerikansk narkobaron. Det går definitivt ikke helt etter planen.

test
ikko OH1

Biller i ørene

Kinesiske ikko debuterer med høye ambisjoner til hverdagspris.