


Når Denon lanserer et nytt flaggskip, er det alt annet enn en smågutt det er snakk om. AVC-8500H byr på hele 13 forsterkerkanaler, hvor hver av dem er oppgitt til 150 watt i 8 ohm. Og med et maksimalt strømforbruk på 900 watt er det helt klart at dette er kraftige saker.
Les:Â Test av fire high-end surroundreceivere
Det er ikke bare for å være eplekjekk, for det å ha nok kraft å rutte med i hjemmekinoen er viktig – også når man spiller med moderat lydnivå, fordi det som regel gir lavere forvrengning. Altså renere lyd.
Endelig får vi ekte 4K til under 50.000 kroner! Og Sony tar jobben på alvor.
Endelig får vi ekte 4K til under 50.000 kroner! Og Sony tar jobben på alvor.
I tillegg støtter den alt av snacks og formater som hjemmekinoverdenen kaster mot den. Den kommer med HDMI 2.0b ut av esken, for enda bedre HDR-støtte og dessuten en utvidet lydreturkanal (eARC) som støtter høyoppløst lyd – også Dolby Atmos – tilbake gjennom HDMI-kabelen som går til TV-en. Senere vil man kunne oppgradere forsterkeren til HDMI 2.1, som øker båndbredden fra 18 til 48 Gbps og dermed støtter fremtidens video med 8K-oppløsning.
Test: Sony UBP-X800 – 4K UHD Blu-ray-spiller er perfekt i hjemmekinoen
Med de nye tredimensjonale, objektbaserte surroundlydformatene får lydteknikerne på film- og musikkopptakene mulighet til å plassere objektene fritt i et tredimensjonalt lydlandskap. En lydeffekt, enten det er en pistol eller en kvitrende fugl, vil ikke høres ut som den kommer fra en høyttaler, men fra et hvilket som helst punkt i et tredimensjonalt rom. Til og med over hodene våre! For å få til dette, trenger man mange kanaler, og vi ser gjerne at nyere surroundforsterkere og -receivere har flere kanaler til rådighet enn de eldre modellene.
Mange i høydenFlaggskipene til ulike produsenter har typisk elleve kanaler. Da kan de gi oss 7.1-lyd pluss fire takkanaler, som dermed trekker lyden opp og over oss, og har til hensikt å plassere oss i midten av en perfekt halvkule av lyd. Men med de nye formatene kan man liksom ikke få mange nok høyttalerkanaler, og Denon AVC-8500H har 13 av dem. Den kan drive et 7.1-oppsett pluss seks høyttalere i taket! Takhøyttalerne monteres da i to parallelle tverrader over sitteplassene, hvor de midterste høyttalerne er rett over hodet på publikum.
Alternativt kan man koble opp et 9.1-oppsett, hvor man bruker to separate par med fronthøyttalere. Høyttalerparet lengst ut til sidene kalles gjerne for Front Wide. Med dette oppsettet har man fire takkanaler til rådighet. Dette øker oppløsningen og sømløsheten i rommet i det todimensjonale planet, mens høydedimensjonen derimot skisses opp litt grovere.
Et vell av inn- og utganger! Men ikke la deg skremme: skjermmenyen gir deg en steg-for-steg-innføring i hvordan du kobler den opp. Foto: Denon
Begge disse oppsettene passer fint til lydformatene Dolby Atmos og DTS:X, som til sammen står for så å si alle filmutgivelser med objektbasert 3D-lyd. Men det finnes et tredje format, Auro 3D, som er langt fra like utbredt men som har en del fordeler. Blant annet støtter det høyoppløst lyd. Et annet høyttaleroppsett er optimalt med dette formatet, hvor takhøyttalerne helst skal være rett over hver av hovedhøyttalerne.
Om du ønsker det beste oppsettet for både Dolby Atmos, DTS:X og Auro 3D, kan et 7.1.6-oppsett være å foretrekke.
Før denne forsterkeren kom, het flaggskipet AVR-X6400H. En receiver som kom meget godt ut i vår gruppetest, bare slått av Marantz SR8012. Den manglet bare litt kraft for å komme helt til topps.
AVC-X8500H er kraftigere enn dem begge. Den heter for øvrig AVC og ikke AVR, fordi dette ikke er en receiver men en forsterker. Det betyr bare at den ikke har noen FM-radio innebygd, som her til lands uansett ikke funker, og som ellers i verden også lett kan erstattes med internettradio. Og dette er selvsagt innebygd i det nye flaggskipet.
Foruten en fantasillion av kanaler har forsterkeren alle andre funksjoner den skal ha, inkludert å kunne styres fra mobilen eller et mer avansert kontrollsystem som Control4, Elan eller Crestron. Du kan også styre den fra datamaskinen, ved å skrive dens IP-adresse inn i nettleseren.
I tillegg støttes multiroms musikkstrømming med HEOS, som er Denons konkurrent til Sonos. Dette gjør musikkavspilling fra mobil eller PC langt enklere, jeg vil påstå at med dette systemet så vil alle familiemedlemmene kunne spille av favorittmusikken sin på forsterkeren. Og har du andre HEOS-høyttalere koblet til det samme hjemmenettverket, så kan du spille den samme lyden – eller forskjellig musikk – til alle disse høyttalerne, uansett hvor i huset de måtte være plassert.
Har du en platespiller med MM-pickup (den vanligste typen), så finnes en inngang for dette. Lyden fra denne kan også elegant distribueres rundt til ulike HEOS-høyttalere i huset.
At alle kan bruke den er et viktig poeng, for selv om AVC-X8500H er en svært avansert maskin, så er den også både enkel å koble opp og bruke. Du skulle kanskje ikke tro det når du ser bakpanelet, med like mange kontakter som det finnes sandkorn i Sahara! Men bare skru på forsterkeren første gang, og den vil fortelle deg steg for steg nøyaktig hvilken plugg som skal hvor, og den spiller deretter litt musikk kanal for kanal, slik at du kan høre om du har koblet riktig, etter hvert som musikken flytter seg fra høyttaler til høyttaler.
Menysystemet er også meget enkelt å forholde seg til. Det er både logisk og med fin grafisk utforming.
Effekt: 13 x 150 W (8 ohm, 2 kanaler)
Antall prosessorkanaler: 13.2
HDMI: 8 inn (2.1), 3 ut (eARC)
Lydformater: Dolby TrueHD, Dolby Atmos (7.1.6/9.1.4) DTS-HD MA, DTS:X (9.1.4)
Romkorreksjon: Audyssey MultEQ XT32
Tjenester: Spotify, Tidal, Deezer, TuneIn internettradio
Trådløst: HEOS multirom, AirPlay, DLNA, Bluetooth
Platespillerinngang: Ja (MM)
Appstyring: Denon AVR Remote, HEOS
Vekt: 23,3 kg
Farger: Svart, sølv
NÃ¥r det er ekte gjerrigknarkbudsjett som gjelder, finnes det ingen TV i verden som kan gi deg denne opplevelsen.
Med ekte 4K-oppløsning og blendende bilder, er det ingen tvil om hvilken projektor vi ville hatt.
JVC er kjent for markedets beste svartnivå. Og de skuffer ikke nå heller.
Den ene har markedets mørkeste svartnivå. Den andre har den høyeste oppløsningen som finnes. Det er duket for projektorduell i mesterklassen.
Her får du glimrende lyd i en enkelt lydplanke, som tar seg bra ut med skjermer fra 65 tommer og oppover.
Endelig får vi ekte 4K til under 50.000 kroner! Og Sony tar jobben på alvor.
Overgår alt du har hørt i noen kinosal!
Hvis du vil se favorittfilmene dine i absolutt beste kvalitet, kommer du ikke utenom en 4K Blu-ray spiller som UBP-X800 fra Sony.