annonse
annonse
Juni/Juli 2016
Panasonic Lumix GX80
Juni/Juli 2016
Panasonic Lumix GX80

Test av: Panasonic Lumix GX80

Fremragende folkekamera

Panasonics mest anvendelige systemkamera gir deg skarpe stillbilder og sylskarp 4K-video.

Lyd & Bilde mener

Høy bildekvalitet med rask autofokus, gir detaljrike bilder, og 4K-video er en velkommen bonus i et kamera som er like bra for amatører, som entusiaster.
Mangler værtetting, mikrofoninngang, og søkeren kunne vært større.
annonse

Med stadig økende priser, er det gledelig å se at Panasonic klarer å lage et komplett kamera, som kan tilfredsstille både amatører og entusiaster. Uten at det koster skjorta.

De nyeste systemkameraene er mer avanserte enn før, altså dyrere å lage, og det har vært med på å føre prisene i været. For både Panasonic og konkurrentene, betyr det at de beste kameraene de lager, koster over 10.000 kr. Det er i seg selv ikke oppsiktsvekkende at de beste er de dyreste, men det har vært lite nytt å melde i lavere prisklasse. Det blir det endring på nå.

Panasonics nye Lumix GX80 er det første kameraet under 10.000 på lenge, som vi uforbeholdent anbefaler for alt fra småbarnsfamilier, til entusiaster med større fotobudsjett.

Det finnes langt billigere systemkameraer – kameraer med utskiftbar optikk – men ingen som kombinerer 4K-video med stillbildeegenskaper av så høy kvalitet som GX80. Et kamera som noen vil mene ligner på Panasonics dyrere GX8, Olympus PEN-F eller Sonys nye a6300. De er alle noen tusenlapper dyrere, men det store spørsmålet er om de er bedre.

Jeg er ikke så sikker på det. For se bare her: I GX80 får du full pakke. En ny 16 megapiksler bildebrikke uten lavpassfilter, og alle vet at uten filter blir skarpheten bedre. Kameraet har også 4K-video, og du kan skyte en rask 30 bilder/s-serie med 8,3 Mp (4K-oppløsning), og plukke stillbilder fra den ved å føre fingeren langs pekeskjermen på baksiden, og lagre det beste bildet som stillbilde på minnekortet.

Det har også vippbar pekeskjerm, elektronisk søker med 2,76 Mp oppløsning, og valgbar fokus etter at bildet er tatt.

Det er enda mer, men dette er noen av de viktigste argumentene for å velge akkurat dette kameraet foran de nevnte konkurrentene.

Vippbar pekeskjerm øker brukervennligheten, det samme gjør søkeren. (Foto: Produsenten)

Vippbar pekeskjerm øker brukervennligheten, det samme gjør søkeren. (Foto: Produsenten)

Enkelt og komplekst

Å kjøpe et systemkamera kan fortone seg som en uoversiktlig prosess, men faktum er at de aller fleste av dem leverer meget fin bildekvalitet enten de koster 5.000, 10.000 eller 15.000 kr. Det er gjerne større forskjeller på utstyrsnivået og kameraets egenskaper, som værtetting, skuddtakt og ergonomi.

De aller nyeste har 4K-video i tillegg til vanlig HD-video. Det gir mye skarpere videoopptak, som kan vises i 8 megapiksler oppløsning på en 4K-TV i stua. Foreløpig er GX80 de eneste systemkameraet i denne prisklassen med 4K-video. Det har også Panasonics postfokus hvor du velger hvor bildet skal være skarpest etter at det er tatt. Man trykker bare på skjermen der du ønsker bildet skarpt, så lagrer man bildet.

Med et synlig slektskap til Panasonics, større, dyrere og tyngre GX8, er det naturlig at man også her får flere knapper som kan programmeres til å aktivere en foretrukken funksjon. Det samme gjelder på pekeskjermen, som har fem i tillegg til de fire fysiske programmerbare knappene på kamerahuset.

Hvilket leder meg til ergonomi. I motsetning til storebror, er det ingen vippbar, men fastmontert søker her. Det gjør kameraet mindre og lettere, og søkeren er faktisk bedre – lysere, skarpere og mindre flimmer – enn på det dyrere kameraet. Personlig ville jeg foretrukket et litt større håndgrep, men det er milevis bedre enn på Olympus PEN-F, i høyere prisklasse. Med den vippbare pekeskjermen kan du velge fokusområde og innstillinger, bla i bilder og som nevnt velge bilde fra 4K-Photo og Postfocus. Men skjermen har ingen utløserfunksjon, som på Olympus-kameraer.

Det er ingen værtetting her, men kameraet virker solid bygget med raskt tilgang til de to innstillingshjulene. Det finnes også en innebygget 90 graders vippbar blits her, blitssko, og selvsagt Wifi for enkel trådløs deling av bilder til mobilen.

Lumix Gx80 kan leveres i sort, sort/sølv, eller brunt/sølv, fra 6.000 kr. (Foto: Produsenten)

Lumix Gx80 kan leveres i sort, sort/sølv, eller brunt/sølv, fra 6.000 kr. (Foto: Produsenten)

Kameraet er det første fra Panasonic som kombinerer innebygget femaksers bildestabilisator, med objektiver som har optisk bildestabilisator. Den kombinasjonen gjør kameraet bedre egnet sammen med objektiver som har ulik brennvidde. Den elektroniske er optimal på videoopptak og stillbilder med korte brennvidder, men den optiske er bedre egnet på optikk med lange brennvidder.

Den korteste lukkertiden er bare 1/4000s, men 1/16.000s med elektronisk lukker, og Panasonic sier at en ny elektronisk lukkerstyring skal gi mindre lukkervibrasjoner. Det antar vi er en fordel på lengre lukkertider, om ikke annet.

Skuddtakten er ikke ueffen med opp til åtte bilder/s i serie, eller seks om man skal bruke fokussporing med fokus mellom hvert bilde. Batteritiden er oppgitt til 300 bilder per lading, noe moderat selvsagt, og det mangler merkelig nok mikrofoninngang.

 

Solid bildekvalitet

Kameraet kan leveres uten objektiv for de som allerede har tilpassede objektiver. Standard-objektivet er den lille Lumix 12-32mm zoomen, men det kan leveres med en 14-140mm zoom, eller Panasonics nydelige 20mm f1,7. Under testen brukte jeg flere objektiver, standardzoomen og Lumix 15mm f1,7 blant andre, og det ga fremragende bildekvalitet.

Uten lavpassfilteret er det mulig å hente litt bedre detaljskarphet, og GX80 er det klart beste av Panasonics systemkameraer så langt, bare slått av GH4 og GX8 på bildekvalitet. I utvidet sammenheng, betyr det at kameraet er på høyde med speilreflekser fra Canon og Nikon i tilsvarende prisklasse.

Skarpheten selv med den enkle standardzoomen er utmerket. Den er jevn over store deler av bildeflaten, og gir en tiltalende dybde i bildene som skaper et naturlig uttrykk. Bildedynamikken er ikke fullt på høyde med det beste jeg har sett, med litt gjengrodde skyggepartier og lysmålingen hadde en hang til å undereksponere, slik at bildene ble litt mørkere enn virkeligheten. Det er enkelt å kompensere for, og slik sett ikke noe alvorlig ankepunkt.

GX80_illustrasjon

Bildestøy er godt kontrollert opp til 3200 ISO lysfølsomhet, og grensen går ved 6400 ISO, i godt lys, noe mindre i lite lys for da ser man fargestøyen litt for godt. For eksempel på bilder tatt innendørs med varierende belysning.

Bytter man fra HD-video, til 4K, ser man hvor mye bedre videoopptakene blir på en god TV. HD-video ser grumsete ut sammenlignet med 4K, og kameraets prosessering gjør en utmerket jobb med 4K-filene, som er knivskarpe, fargerike og med lite flimmer.

Kameraets autofokus er som ventet meget stillegående og rask, og følgefokusen fungerer utmerket når det er nok lys. På objektiver med begrenset lysstyrke, kan det være en utfordring å bruke følgefokusen i omgivelser med lite lys. Da kan manuell fokus være å foretrekke, og kameraet har gode hjelpemidler med fokuslinjer (peaking) som hjelper deg å stille skarpt.

Det finnes også en stor 14-140mm zoom for de som ønsker et praktisk reiseobjektiv. (Foto: Produsenten)

Det finnes også en stor 14-140mm zoom for de som ønsker et praktisk reiseobjektiv. (Foto: Produsenten)

Folkekameraet

Panasonic Lumix GX80 er kanskje ikke verdens aller beste kamera, men det er definitivt et av de beste kjøpene under 10.000 kr. Det kan det aller meste, og det kan det godt, faktisk er dette Panasonics beste allroundkamera etter vår mening. Et kamera som kan brukes av amatører så vel som entusiaster, og som vil gi mye fotoglede uansett hvor kresen man er på bildekvalitet. Et bedre kjøp enn dette er det vanskelig å finne, blant de små systemkameraene i dagens marked.

Men nå er det på tide med norskspråklige menyer, Panasonic.

Fakta & Rating:
  • Type: 16 Mp systemkamera med MFT bildebrikke
  • Optikk: 12-32mm f3,5-5,6 (tils. 24-64mm)
  • Skjerm: 7,6 cm LCD, 1 Mp billedpunkter
  • Søker: 2,76 Mp elektronisk, 1,39 x forstørrelse
  • Høydepunkt: Wi-Fi, 4K-video, DFD-fokus, pekeskjerm, 8 bilder/s, bildestabilisator
  Produsent:
  Panasonic
  Pris:
  8.145,-
  Importør:
  Panasonic Norge AS

  Les også:

  Verdens minste proffkamera

  Sonys minste videokamera er en kraftpakke for videoproffer.

  Bildekvalitet i en klasse for seg

  Hasselblad stiller nesten i en egen klasse, med et speilløst mellomformatkamera som skiller seg ut.

  Prisgunstig kvalitetskamera

  Fujifilms lille systemkamera er en råtass med skjulte egenskaper, som gjør det til et utmerket alternativ til dyre kameraer.

  Systemkamera for stilbevisste

  Størrelsen tatt i betraktning, er Olympus nye PEN-kamera en liten kraftpakke

  Guide til valg av kameraobjektiver

  Glasset er viktigere enn megapiksler, så her er en kjapp guide til de vanligste kameraobjektivene.

  Ekstrem portrettele

  Olympus lille 45mm er et av de skarpeste og mest lyssterke objektivene vi har testet.

  Spesialobjektiv for portretter

  Hvis man kan gi avkall på litt lysstyrke,er dette Sony- zoomen man skal ha.

  Nikon-tele i en klasse for seg

  Prisen er vanskelig å svelge, men bildekvaliteten veier opp for den høye prisen.

  Anvendelig makrotele

  Makroobjektiver behøver ikke å ha begrensninger. Bare seg på Fujifilms makrotele.

  Fortreffelig Fujifilm-optikk

  Den lille 23mm vidvinkelen leverer skarpe bilder under alle forhold.

  Superb reisezoom for Sony

  Hvis man kan gi avkall på litt lysstyrke,er dette Sony-zoomen man skal ha.

  Nikon-tele i en klasse for seg

  Prisen er vanskelig å svelge, men bildekvaliteten veier opp for den høye prisen.

  Anbefalte tester

  Test av Kygo A6/500

  Da jeg testet hodetelefonen Kygo A9/600 for et par måneder siden, var jeg overrasket over lydkvaliteten. I stedet for å...

  Test: EC Living Tana SL-1 og L-1

  Når man tenker stereoanlegg faller tankene automatisk på to høyttalere, med en forsterker imellom seg. Men hvorfor ikke sløyfe hele...

  På forsiden nå

  4 Gaming-tastaturer

  Gaming er hot, og tilbehør til spill selger som varmt hvetebrød. Vi har i det siste testet gaming-mus, gaming-headset og...

  Jabra Elite 65T

  Siden Apple friga sine AirPods i desember 2016, er det skjedd mye, og det har kommet mange konkurrenter på markedet...

  Se så liten den er

  Den er kanskje bedre egnet til presentasjoner enn film, men det er lov å håpe. Den 280 gram lette Sony-projektoren...

  Dette er faktisk en radio

  Siden FM-sendingene forsvant fra riksdekkende radio i desember 2017, har mange byttet til og eller oppgradert til DAB+ radio. Utvalget...

  Philips 65OLED873

  Mens de andre TV-produsentene er opptatt med finpussen, har Philips rukket å få sine første 2018-modeller klare i butikk. Førstemann...

  annonse
  annonse
  annonse
  annonse
  -

  Konkurranse!

  Nå lanseres en av tidenes mest suksessrike
  filmserier på 4K UHD Blu-ray: «Harry Potter 1-7B».

  DELTA HER

  I samarbeid med Fox/Paramount gir Lyd & Bilde DEG nå sjansen til å vinne alle de 8 nye filmene på Blu-ray/4K UHD.