annonse
annonse

Test: Panasonic Lumix GH5

Panasonic Lumix GH5

Panasonics råeste kamera er ikke for hvem som helst, men så er det ikke et hvilket som helst kamera.

Lyd & Bilde mener

Rask og responsiv med svært høy bilde- og videokvalitet, fremragende ergonomi og endeløst med egenskaper. Solid bygget med værtetting, pekeskjerm og stor søker.
Bratt lærekurve og innfløkte funksjoner.

Sider: 1 2

La meg fjerne all tvil. Dette er et av de beste kameraene der ute nå, uansett kategori, men det er ikke et kamera for hvem som helst. Skal du få mest mulig ut av Panasonic Lumix GH5, er det en fordel med erfaring.

Man kan selvsagt gi det til en nybegynner, som sikkert får finfine bilder med kameraet, men på samme måte som en sportsbil er raskere med en erfaren sjåfør, er dette kameraet på sitt beste når man vet hva man gjør.

Grunnen til det er like enkel som den er komplisert. Lumix GH5 er fullstappet med avansert teknologi, særlig på videosiden, og det er et komplekst kamera å bruke.

Kameraet er det femte i rekken av Panasonic profforienterte systemkameraer. Det startet med Lumix GH1 i 2009, sammen med Canon EOS 5D mark II, var det det første systemkameraet med seriøse videomuligheter.

Det var i HD-tiden, hvor 1080-video var det store. Nå har både Panasonic og Canon gått over til 4K-video, og som GH4 før det har også GH5 4K DCI og UHD-videoopptak.

GH5 er så avansert at vi er nødt til å ta for oss det viktigste ved kameraet. Å gå gjennom alle menyvalgene og innstillingsmulighetene, vil dekke flere kapitler, så her skal vi vurdere egenskapene, ytelsen og bilde- og videokvaliteten.

På en lukket visning i 2016, snakket vi med Panasonics Michiharu Uematsu, som fortalte at GH5 ikke bare er den naturlige etterfølgeren til de kritikerroste GH4, men den største oppgraderingen i serien siden 4K ble introdusert.

(Foto: Produsenten)

Her er noen av funksjonene:

Wi-Fi/NFC
Bluetooth
6K-stillbilder
4K-video UHD/DCI 10-bit/400 Mbps 30/24p
DFD-fokus
8 cm vribar pekeskjerm
3,68 Mp søker
12 bilder/s, 9 bps m. kont. autofokus
Femaksers bildestabilisator
To SD-kortplasser UHC-II
410 b/batteritid, 1000 med strømsparing
Værtettet kamerahus

(Foto: Produsenten)

Noen av de viktigste egenskapene i det nye kameraet er, innebygget femaksers bildestabilisator som fungerer i tandem med optisk stabilisator (kun Panasonic-optikk), 6K-stillbilder fra 30 fps opptak i 18 megapiksler, 4K-stillbilder fra 60 fps, 4K-video samplet fra alle fotosensorene (gir høyere filkvalitet), 10-bits video internt (finere graderinger), auto ISO under opptak, fullstørrelse HDMI-kontakt og en stor elektronisk søker med 3,68 Mp oppløsning.

Puh!

Ikke småtterier, og vi har så vidt skrapet i overflaten på alle egenskapene til kameraet.

Det er verdt å nevne at de nærmeste konkurrentene til GH5, de med likest egenskaper, er Olympus OMD EM1 II, Canon EOS 5D Mark IV, Nikon D500, Sony a7s II og Fujifilm X-T2.

Avansert video

Selv om det er fristende å gå rett på bildekvaliteten, må vi ta for oss videoegenskapene. Hvert fall de viktigste av dem. Dette er tross alt et fullblods videokamera, for viderekomne så vel som profesjonelle.

Det solide, værtettede kamerahuset er endret sammenlignet med forgjengeren. Kameraet har vokst i alle retninger. Det har gitt plass til en stor HDMI-kontakt, større knapper, større innstillingshjul og et mye bedre håndgrep.

For ikke å glemme en vribar pekeskjerm med høy oppløsning, to SD-kortplasser og en stor søker med sylskarp oppløsning. De som er vant med GH4, vil likevel finne seg raskt til rette her, for svært få av knappene er flyttet eller endret. Bortsett fra opptaksknappen, funksjonsknappen foran og en ny styrepinne på baksiden på GH5.

(Foto: Produsenten)

Størrelsen gjør det mer brukervennlig, og det er lettere å håndtere når ekstrautstyr som Panasonics XLR-adapter DMW-XLR1 er påmontert med eksterne mikrofoner. Enn så lenge fungerer den bare på GH5, og der kan du ta opp lyden i 24-bit/96 kHz høyoppløst lydformat.

Bildebrikken uten lavpassfilter, er hentet fra Lumix GX8. Et kamera vi har skrytt av tidligere, men her er lesehastigheten sterkt forbedret, og prosessoren takler 4K-video i ubegrenset tidsrom, i følge Uematsu.

Man også kan ta opp video til et av minnekortene, så fortsetter kameraet sømløst opptak på det neste når det første er fullt. Da kan fotografen erstatte det første SD-kortet, mens opptaket pågår på SD-kort 2.

6K stillbilder

Type:            20 Mp systemkamera med mFT bildebrikke
Optikk:         Micro Four Thirds
Skjerm:        8 cm LCD, 1,62 Mp billedpunkter
Søker:            Elektronisk 3,68 Mp, 0,76 x forstørrelse
Høydepunkt:        Wi-Fi, Bluetooth, 6K-stillbilder, 4K-video, DFD-fokus, vribar pekeskjerm, 12 bilder/s, 2 SD-kortplasser, 410 b/batteritid

Pris: 22499,-

Flere tester:

GoPro Hero6 Black

Actionkameraenes lysmester

GoPro Hero6 Black mestrer lys og mørke langt bedre enn sin forgjenger.

Panasonic Lumix GX9

Kompakt reisekamera(t)

Canon EOS M50

Canon for nybegynnere

Glem speilrefleks, for de fleste er Canon EOS M50 et mye bedre valg.

Hasselblad X1D

Bildekvalitet i en klasse for seg

Sony DSC-RX0

Verdens minste proffkamera

Olympus PEN E-PL9

Systemkamera for stilbevisste

annonse