Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

“Umulig” rakettmotor kan endre romfarten

Mikrobølge-plasmamotoren burde slett ikke fungere, men det har flere forsøk bevist at den gjør. Og den kan være billetten til superlange romreiser.

Skrevet av / 11.08.14 - 13:29
“Umulig” rakettmotor kan endre romfarten

En rakettmotor uten brennstoff, og uten noen utstøtning? Det lyder som en umulighet, og den såkalte EmDrive, som bygger på mikrobølger, som kastes rundt i en lukket, lufttom beholder, burde slettes ikke kunne la seg gjøre. Men nå har to uavhengige forsøk, utført av forskjellige forskerteam, bekreftet at den faktisk virker. Og det er godt nytt for romfarten.

Mikrobølgemotoren kan riktignok ikke løfte en rakett fra jordoverflaten. Til det er kreftene altfor små. Men selv et meget lite dytt er likevel nok til å endre retning eller hastighet på et romskip som befinner seg i det ytre rom.

Mannen bak EmDrive, Roger Shawyer, har offentliggjort sin teori på tre vitenskapelige konferanser, i henholdsvis 2005, 2008 og 2009, men uten å oppnå annet enn hån fra den vitenskapelige verden. For mannen var jo tydeligvis på villspor, da hans motor ikke kan forklares ut fra noen elektromekanisk teori.

I 2012 testet imidlertid et kinesisk forskerteam EmDrive, og deres forsøksoppsett leverte angivelig et trykk på hele 720 millinewton. Rapporten kan leses i engelsk oversettelse her (pdf).

Nå har forskere hos den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA gjentatt forsøket, og selv om deres resultat på 30 til 50 millinewton ligger langt fra kinesernes, er det likevel en bekreftelse på at den “umulige” motoren faktisk virker.

Mulighetene i EmDrive er på sikt meget interessante. Da motoren ikke bruker brennstoff overhodet, men forvandler elektrisitet fra solenergi direkte til fysisk kraft, kan den i prinsippet levere fremdrift i en uendelighet.

Kilder: Gizmodo, EmDrive

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Blir det Google-AI i iPhone?

Solcellepaneler i øynene?

Googles AI fantiserar fram spill

Nye funksjoner for Pixel-enheter

Ny AI utfordrer GPT-4

Google lanserer mini-AI

Kinas superdatamaskin slår rekorder

AI-generator lager realistiske videoer

Kan dette pannebåndet kontrollere drømmer?

ISS oppgraderer sine datamaskiner

Nå blir Googles AI mye flinkere - på norsk!

Hyperloop i Italia

0
Scroll to Top