Slik forandret han verden

Steve Jobs visjonære kraft er ikke død ved mannens bortgang. Mannen som revolusjonerte hverdagen for mange av oss, har skapt noen av de mest banebrytende produktene milloner av mennesker omgir seg med hver dag.

Å si at Steve Jobs og Apple forandret verden, er kanskje en drøy påstand. Men Jobs har utvilsomt vært en av de mest visjonære lederne av ikke bare IT-industrien, men også musikk- og mobilindustrien.

Alt startet i1984 med verdens første PC for vanlige folk -kalt MacIntosh etter en eplesort-  som fikk snøballen til å rulle. Og en hel verden til å skaffe seg sin egen personlige datamaskin.

I dag har vi datamaskinen i lommen. Takket være Steve Jobs og Apple. Som så noe ingen andre hadde sett. At det var mulig å dytte mye datakraft inn i en mobiltelefon. Som mange hadde i lommen hele tiden, og endre folks hverdag, ved å gi dem tilgang til andre mennesker på en mye bedre måte, enn mobilbransjen noensinne hadde klart.

iPhone som produktet ble kalt, revolusjonerte mobilbransjen, og skapte et helt nytt og hurtig voksende segment.

Men det startet enda tidligere.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

I 1997 var Apple Computer nesten konkurs. Steve Jobs var forlengst skjøvet ut i kulden, av mannen han selv ansatte. Den tidligere Pepsi-sjefen John Sculley ble hentet inn av Steve Jobs noen år tidligere. Jobs hadde spurt Sculley om han ville fortsette å leve av å selge leskedrikker, eller begynne hos Apple og være med på å forandre verden.

Den gang kunne Sculley knapt vite at det var nettopp det han gjorde, indirekte, da han sparket Steve Jobs senere. N0e han senere har uttalt at han angret

Styret i Apple sa takk og farvel til Gil Amelio i 1997, og ansatte Steve Jobs på nytt. Jeg husker at bransjen var lettere i stuss over akkurat det. At grunderen Jobs skulle komme tilbake og redde Apple, var det ikke alle som trodde på.

I 1998 overvar jeg en satelittoverført presentasjon sammen med mange andre journalister, IT-folk og mennesker fra grafiske bedrifter. Som den gang var blant Apple kjernekunder.

Steve Jobs gikk på scenen som den hjemvendte sønn, og folk i salen jublet og klappet. Som de skulle gjøre mange ganger senere. Jobs karismatiske vesen ga presentasjonen et løft som få siden har matchet, og da han introduserte den første iMac-en, med et lite Hello på skjermen, løftet taket seg.

Jobs ble plutselig kjent for folk som aldri hadde hørt om ham tidligere. Han ble intervjuet og portrettert, og iMac-en han lanserte, ble raskt verdens mest solgte datamaskin. Resten er historie som man sier, og i dag er iMac selve begrepet på den personlige integrerte datamaskinen. Ofte kopiert, aldri overgått.

I 2001 tok Apple steget inn i underholdning med den første iPod-en. 20 år etter at Sony hadde revolusjonert bærbar musikk med Walkman-spilleren, gjorde Apple det samme med iPod. Som har solgt i 300 millioner eksemplarer på 10 år.

De karakteristiske hvite øreproppene som leveres med iPod-ene, er å se i ører over alt hvor man måtte befinne seg. Og forteller litt om utbredelsen av den avholdte og ofte kopierte musikkspilleren.

To år senere tok Apple et stort skritt videre, med å gjøre musikk lovlig tigjengelig for nedlastning i iTunes Store. Som er verdens største nettbutikk med musikk, med over 16 milliarder nedlastede låter. Så langt.

Steve Jobs så at man måtte knytte brukerne tettere til produktene, ved å tilby dem noe de villle ha, selv om de kanskje ikke visste det på forhånd.

I retrospekt er det lett å gi Apple og Steve Jobs æren for å ha revolusjonert musikkindustrien med iPod og iTunes. Men Steve Jobs så et stort forbedringspotensiale i en  annen bransje.

Mobilbransjen hadde blitt ganske lat etter Jobs mening. Innovasjonsløse og kjedelige. De flikket på gammelt design, og la til små forbedringer og solgte produktene som nye modeller.

I 2007 satt jeg i Moscone Center i San Francisco, ikke i andre enden av en satellittlink. Steve Jobs gikk på scenen til applaus, som vanlig. Og snakket om hvordan mobiltelefonprodusentene ikke hadde skjønt noen verdens ting, og at mobiltelefonene slik vi kjente dem, var ødelagte i utgangspunktet.

Blant annet latterliggjorde han pekepennen, og løftet sin egen finger mot salen og sa: – Dette er den beste pekepinnen i verden.

Den første iPhone startet revolusjonen vi i dag kjenner som smartmobiler. Jeg husker at noen av oss journalister snakket sammen etter presentasjonen, noen av oss mente at iPhone ville bli den neste store tingen, og at den ville få mobilbransjen til å bråvåkne. Men mange var skeptiske. Vi fikk rett i det første, men tok feil i det andre.

Mobilbransjen våknet slett ikke. I stedet ignorerte de Apple og iPhone.

Det ga iPhone-en et kjempeforsprang som bransjen har slitt med å ta igjen.

En Steve Jobs svekket av sykdom gikk på scenen i 2010. Som med iPhone i 2007 tok han for seg et produkt som sårt trengte en gjennomgående fornyelse.

Nettbrett eller tavle-PC-er hadde vært forsøkt tidligere. Apple gjorde alt på sin egen måte med iPad-en, som fremdeles dominerer nettbrettmarkedet, med en 74 prosent markedsandel.

Sammen med iPhone, iPod touch, er iPad årsaken til Apples dominans på operativsystemer for bærbart, med 43 prosent andel av markedet.

Med Steve Jobs ved roret, har teamet i Apple revolusjonert vår hverdag på mange måter. Selv de som ikke har et eneste Apple-produkt, er berørt av Jobs visjonære kraft og Apples innovasjon.

Uten ville vi neppe hatt smartmobiler, nettbrett og datamaskiner, slik vi kjenner dem i dag.

Steven Paul Jobs forandret vår digitale tidsalder kanskje mer enn noen annen person – arven etter Jobs vil leve lenge i vår fremtidige hverdag. For den neste iPhone-en, den neste Mac-en, den neste one more thing… vil ha Jobs visjoner i seg.

 

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Stranger Things 3. sesong – første trailer ute!

Den 4. juli vender Netflix tilbake til Hawkins og Stranger Things.

Apple AirPods får stemmestyring

AirPods får trådløs lading og hei Siri

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Super allround-zoom

Panasonics første fullformat, standardzoom lever opp til ­forventningene.

Apple turbotrimmer iMac

De nye iMac-ene blir dobbelt så rask på krevende oppgaver.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslørt

Her er de første bildene av den nye toppmodellen fra Philips, OLED934!

Nå skal du kjøpe iPad

Hvis du er blant dem som har hatt planer om å kjøpe nytt nettbrett, er tiden inne.

anmeldelse
Billions, sesong 4

Lunken finansakrobatikk

I 4. sesong av Billions begynner slitasjen og idétørken å bli vel fremtredende.

anmeldelse
Bohemian Rhapsody

Imponerende one man show!

Rami Malik stjeler hver eneste scene i en ganske så ordinær musikkbiografi.

Lyssterkt portrettobjektiv for Sony alpha

Stillegående, rask og nydelig boheh er blant egenskapene hos 85mm f1,4 fra Samyang.

test
Canon EOS RP

Røverkjøp fra Canon

Canon EOS RP er ikke uten kompromisser, men er aggressivt priset og meget tilfredsstillende å bruke.

Alt om Samsungs 2019 QLED TV-er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i bildekvalitet, og denne gangen gjelder det ikke bare toppmodellene.

Samsung QE65Q900R

8K mot 4K TV: Teknisk knockout

Er Samsungs minste og billigste 8K-skjerm bedre enn en alminnelig god 4K TV? Vi tester!

gruppetest
5 trådløse støyreduserende hodetelefoner

Stille og fredelig på flyet

Støyreduserende hodetelefoner motvirker tretthet og skåner hørselen på lange flyturer.

Tidal gir studiolyd på iPhone

Tidal-brukere kan glede seg over at iPhone fått MQA-støtte, og dermed kommer nærmere lyden i opptaksstudioet.

anmeldelse
First Man

Enestående romfartshistorie!

Fascinerende historie om de heltmodige romfartspionerene.

anmeldelse
Bad Times at The El Royale

Mørkets hotell

Stilig konsept-film med A-lag av skuespillere, som ikke helt innfrir.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Acer på slankekur

Acer Swift 5 er den letteste ultrabærbare i sin kategori. Men derfor er den likevel ingen lettvekter!

test
Audiovector QR5

Den mest komplette ­høyttaleren

Audiovector QR5 leverer rytmene uten å nøle, gir musikken luft – og slår nesten beina under sine egne toppmodeller.

anmeldelse
Triple Frontier

Greed is good…

Tidligere amerikanske elitesoldater bestemmer seg for å rane søramerikansk narkobaron. Det går definitivt ikke helt etter planen.

test
ikko OH1

Biller i ørene

Kinesiske ikko debuterer med høye ambisjoner til hverdagspris.