annonse
annonse

Ny lydteknikk fra Bang & Olufsen

Bang & Olufsen jobber med en ny lydteknikk som kan revolusjonere måten vi lytter på. Lyd & Bilde besøkte B&O-fabrikken i Struer for å høre den danske produsentens siste kreasjon!

Bang & Olufsens akustiske avdeling er kjent for sine slanke og designorienterte høyttalere, men har også bevist at de kan lage fullgode hi-fi høyttalere, som BeoLab 9 og toppmodellen BeoLab 5. For to år siden lanserte de sine første trådløse WiSA høyttalere.

I Struer arbeider de nå med ny teknologi som vil bli tatt i bruk i kommende B&O produkter, som ikke er lansert enda. Lyd & Bilde har fått lytte, og kan bekrefte at dette er spennende saker, som bør få selv de mest erfarne audiofile til å spisse ørene!

Direkte og reflektert lyd

single_case_1380888251I30XO9UX
Bang & Olufsen BeoLab 5

For mange av oss er hi-fiens “hellige gral” det å kunne få en maksimal lytteopplevelse uavhengig av akustikken i lytterommet, uansett hvor man sitter. Dette er noe flere, om ikke alle lydprodusenter forsøker å oppnå, og særlig B&O har fokusert mye på dette i senere år. Både toppmodellen BeoLab 5 og de nye BeoLab 9 er kjent for å ha en romvennlig lydkarakter med jevn horisontal spredning. Den siste tiden har B&O imidlertid jobbet med et nytt prinsipp, hvor de tar nye grep for å kontrollere måten lyden utfolder seg i rommet på.

livingroom01-300x180

Helt konkret dreier det seg om en aktiv justering av forholdet mellom den direkte lyden fra høyttaleren, og refleksjoner fra sideveggene. Refleksjoner oppstår når lydbølgene treffer rommets vegger, gulv og tak og reflekteres tilbake på lytteren, med noe forsinkelse. Selv om hjernen vår er særdeles god til å filtrere ut hva som er hva, vil for mange tidlige refleksjoner redusere den opplevde lydkvaliteten. Det kan best forklares som et “akustisk speilbilde” av høyttaleren som gir en uønsket farging av lyden vi opplever.

studio02-300x259

I profesjonelle lydstudio og lytterom tar man derfor grundige forholdsregler for å kontrollere refleksjoner og etterklang. Noen går til og med så langt som å designe hele rommet rundt høyttalerne og lytteposisjonen, for å oppnå en såkalt ”refleksjonsfri sone” ved miksepulten. Dette krever kostbare fysiske inngrep og akustisk behandling som normalt er forbeholdt spesialiserte lydstudioer eller dedikerte lytterom av den ekstreme sorten. Men nå har B&O funnet på noen triks for å oppnå like god lydgjengivelse i en helt vanlig stue. De kaller løsningene Beam Width Control og Beam Direction Control.

Kontrollert spredning

livingroom021-300x180

Beam Width Control handler om kunne å fokusere lyden, bredt eller smalt, mot din ideelle lytteposisjon (”sweet spot”) mens gjenklangen fra sideveggene reduseres. Med Beam Direction Control kan man også velge å optimalisere lyden for flere lytteposisjoner, eller sågar hele rommet samtidig! Med tidligere B&O høyttalere har man vært nødt til å designe høyttalerne for en slags ”gylden middelvei”. Men med den nye teknikken kan man altså velge.

Lyttedemo i Struer

Farm-07TJ-Lo05

B&O er ikke de første som påstår at de har knekt denne koden, men de var såpass selvsikre at de inviterte oss til fabrikken i Struer for å lytte til nyvinningene i deres eget lytterom, som er designet for å låte som et normalt oppholdsrom. Demonstrasjonen ble holdt av Geoff Martin, B&Os Tonmeister og spesialist i lyddesign.

Tonmeister Geoff Martin (til høyre) forklarer til L&Bs Audun Hage hvordan reflekterte lydbølger kan forstyrre den direkte lyden fra høyttalerne - den såkalte kamfiltereffekten.
Tonmeister Geoff Martin (til høyre) forklarer til L&Bs Audun Hage hvordan reflekterte lydbølger kan forstyrre den direkte lyden fra høyttalerne – den såkalte kamfiltereffekten.

Selve lydenheten var gjemt bak et mørkt, men akustisk transparent sceneteppe. Jeg satte meg ned i stolen for å lytte til min egen medbrakte musikk, spilt via en Auralic Aries musikkspiller og Teac UD-501 DAC for anledningen. Men hva som befant seg bak lerretet ante jeg ingenting om. Geoff fortrakk ikke en mine, men innerst inne var han nok spent på å høre mine lytteinntrykk.

Lydkvaliteten holdt meget høyt nivå, med et massivt, stort og fyldig lydbilde. En ting som slo meg, var en nesten nifst presis plassering av musikere og instrumenter. Bassen var også meget kontrollert og jevn, og gikk kjellerdypt uten den typiske boom-effekten man vanligvis opplever. Hva enn som måtte være på baksiden av lerretet, må det være noe stort, tenkte jeg.

Ikke se, bare høre...
Ikke se, bare høre…

Den største overraskelsen kom likevel etterpå: – Reis deg gjerne og gå litt rundt, sa Geoff, mens han trykket på en knapp på nettbrettet sitt. Jeg gjorde som ble sagt, og ble litt forfjamset. Lydbildet falt ikke sammen slik det pleier å gjøre, men beholdt det samme fokuset. Musikerne sto på akkurat samme sted. Selv når jeg bevegde meg ut i hjørnet, kunne jeg tydelig høre et klippefast stereoperspektiv. Men så trykket Geoff på en knapp igjen, og lydbildet ble mer diffust og udefinerbart, som med vanlige høyttalere. På med bryteren, og vips så var det som høyttalerne forsvant, men musikerne ble tydelige igjen.

– Hva ligger egentlig gjemt bak dette teppet, tenkte jeg, mens jeg ga Geoff den nøkterne tilbakemeldingen “dette høres lovende ut”. Det er nemlig lett å få litt prestasjonsangst når man “blindtester” på denne måten, og jeg måtte anstrenge meg for å ikke virke for ivrig eller imponert. For alt jeg visste, kunne det jo være et par søte små BeoLab 17 jeg hadde lyttet til…

Hva som fysisk befant seg bak teppet, ville ikke B&O avsløre for oss helt enda. Beam Width Control og Beam Direction Control er nemlig på prototypestadiet enda, og vi er spente på hvordan den materialiserer seg i praksis. Vi tør likevel å gjette på at B&O planlegger noe stort i forbindelse med sitt 90 års jubileum!

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Dykke med droner

Glem flyvende droner, undervannsdroner er morsommere.

Reisekameraer med superzoom

Panasonic-kameraer for reiseglade fotografer

Panasonics 2019 TV-modeller får Dolby Vision og HDR10+

Det er bare den aller billigste TV-modellen som uteblir fra det gode selskap, når Panasonic ruller ut forbedrede HDR-formater. Og Dolby Atmos.

gruppetest
Seks 4K-TV-er i budsjettklassen

En god TV nummer 2

På jakt etter en rimelig ekstra-TV? Nå som butikkene skal tømme lageret for fjorårsmodeller, kan du gjøre et regelrett kupp!

Hansker for pekeskjermer

Bruk mobilen uten å fryse på fingrene

Lukket toppmodell og forsterker fra Focal

Den fantastiske Utopia har fått et lukket alternativ i form av Stellia. Focal gir oss også like gjerne hodetelefonforsterkeren Arche.

Lyssterk Nikon-zoom

Nikon Z ble plutselig enda mer interessant.

McIntosh trådløse lydplanke

Se lydplanken som tror den er et anlegg

test
Sonos Amp

Sonos dobler kraften

Endelig en Sonos-forsterker kraftig nok til å drive skikkelige høyttalere med overbevisning. Og selvsagt med full multiromsfunksjon.

Canon kverker speilrefleksen

Med det nye speilløse EOS RP ser vi slutten for speilrefleksen

Helrått reisekamera fra Fujifilm

Fujifilm X-T30 får pris og rå egenskaper

test
Nikon Z6

Fulltreffer med fullformat

Billigst er best i Nikons nye Z-serie med systemkameraer.

Rekordomsetning for elektronikkbransjen

Men kjempefall for lyd- og bildeprodukter

test
Nokia 5.1 Plus

Billig Nokia ­overrasker noe

Nokia 5.1 Plus er på flere punkter bedre enn man med rette kan forvente til prisen. Men man kommer ikke utenom et par kompromisser.

16 x zoom fra Olympus

Kompakt 12-200mm zoom

Audiovector slipper musikken fri

Med jording av høyttalerne har Audiovector lykkes å forbedre lyden.

test
Audeze Mobius

Ut av hodet opplevelse

Audezes luksus-headset gjør om på grunnreglene for hodetelefoner. Og så låter de godt!

anmeldelse
The Truth Matters

Dekkoperasjonen bak Irak-krigen

Bush-regjeringen løy, bevisst, om årsakene til den andre Irak-krigen – og pressen unnlot å stille dem til ansvar.

anmeldelse
BlacKkKlansman

En politisk knyttneve!

Spike Lee leverer en av sine beste filmer – om rasehat da og nå.

Bedre skjermkalibrering

Datacolor har forbedret kalibreringen

anmeldelse
The Predator (2018)

Et gufs fra fortiden

Ikke en remake, men en mislykket fortsettelse og trist homage av originalfilmen fra 1987.

gruppetest
6 trådløse hodetelefoner

Trådløs lyd ­ på alvor

Hodetelefoner for deg som tar lydkvaliteten seriøst, men ikke vil bli helt ruinert av kuppet.

anmeldelse
Peppermint

Fullstendig uengasjerende

Blodtørstig Jennifer Garner i blodfattig actionklisjé.

gruppetest
5 budsjett-pickuper

Den viktigste delen

En ny og bedre pickup er den enkleste og beste løsningen for bedre lyd.

Utendørs- og innebygde høyttalere fra Sonos

Sammen med Sonance har de produsert en serie som er godt egnet til den nye Amp

test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons minianlegg utfordrer Sonos-høyttalere og lydplanker på deres hjemmebane.

test
Marantz NA6006

Flott spiller med en viktig mangel

Denne nettverksspilleren er enkel i bruk, spiller det meste, og låter kjempefint. Men de som strømmer høyoppløst, vil bli skuffet.