Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Intek HDPV-T12CX

Intek HDPV-T12CX

Skrevet av / 21.05.10 - 17:00
Intek HDPV-T12CX
Marius Siste artikler:
Marius

Vi ble positivt overrasket fra første stund av denne nye mottakeren fra INTEK. Bra design, luke over kortleseren og det meste man kunne tenke seg av tilkoblinger var på plass. Vi legger merke til andre typiske koreanske trekk som komponentutgang og en kjølevifte som sørger for god utlufting av mottakeren. Men vi savner en av/på-bryter på baksiden som gjør den helt strømløs. Prisen er også svært gunstig i forhold til sammenlignbare PVR-er som for eksempel Grundig, som koster i overkant av 5000 kroner.

RiksTV strengere?
Det virker som om RiksTV kjører ganske hardt på kravene om dagen, noe som er bra. Vi har sett intet mindre enn et forfall i kvaliteten på digitalbokser i det siste, og spesielt Canal Digital og Viasat har rotet det skikkelig til med dårlig software og middelmådige hardwareløsninger som ikke holder mål. Vårt inntrykk er at problemene satellittdistributørene sliter med ikke eksisterer i samme grad hos RiksTV.

God kvalitetsfølelse
Kvalitetsfølelsen er generelt høy på denne mottakeren. I tillegg til solid byggekvalitet, er det grafiske grensesnittet svært brukervennlig med animerte ikoner. Fronten er dessuten utstyrt med en punktmatrise-tegnrute som viser tekst bedre enn 7-segmentstypen. Mottakeren viser da hele kanalnavnet, og ikke bare nummer som mange av konkurrentene. Kabinettet er i metall mens fronten er i plast, og vekten av den tilsier at den er fullstappet med komponenter. Den er lakkert med en rar gummiaktig lakk vi vanligvis finner på kikkerter og annen optikk. Det er annerledes, men litt kult! Menyer er kjappe og responsive, og det selv om mottakeren jobber hardt med to opptak samtidig! Mottakeren starter opp ganske kjapt, og støyen fra harddisken er minimal. Fjernkontrollen er tettpakket med knapper, men lesbarheten er relativ god. Synd at teksten vil bli slitt bort etter hvert på de mest brukte knappene.  Når det gjelder den daglige betjeningen, så er det noen småbugs som irriterer. Når man henter opp kanallisten ved å taste ”OK”, velger ønsket kanal og taster OK igjen, forsvinner ikke kanallisten, og man må taste ”Exit” for å få den bort. En annen feil er et lite utfall av bildet ca. et sekund etter kanalskifte. Man bytter kanal og bildet kommer på skjermen et sekund eller to, skjermen blir så svart et par sekunder, så kommer bildet tilbake og alt er greit. Dette skjer kun når vi taster kanalnummer direkte eller bruker kanallisten, ikke når en zapper oppover med kanal +/-tastene.

Installasjon
Med gode menyer på norsk er det ingen sak å installere denne mottakeren selv for noviser. Dessverre leveres ikke mottakeren med HDMI-kabel, men en scartledning. Denne kan brukes for alle vanlige kanaler, men skal man ha utbytte av TV2-HD, så er det HDMI som gjelder. En liten irritasjon er at tv-scarten ikke står innstilt på RGB fra fabrikk, noe som gjør at man får komposittsignal ut på scarten som gir vesentlig dårligere bildekvalitet. Bytt straks til RGB dersom du bruker scart til tv-en.

En god oppstartsguide starter når man slår på mottakeren første gang, og man gjør en del enkle valg som språk og tv-format. Deretter gjøres et kanalsøk. Velg automatisk søk, og hvis antennesignalet er tilstrekkelig, raser det inn med radio- og tv-kanaler i RiksTV-pakken. Følsomheten på denne mottakeren er veldig bra. Er man heldig kan man se kanaler fra ulike regioner, noe som bl.a. gir flere lokalkanaler. Vi fikk inn pakkene fra både Østfold, Vestfold og Oslo/Akershus med en liten aktiv Digiality-antenne.

En tydelig signalmåler viser styrken og kvaliteten på det mottatte signalet. Den viser kun signal når den har låst på en gyldig frekvens som sender kanalpakker. Kanalpakkene sender på bestemte frekvenser, og kjenner du ikke til disse for ditt område, er et automatisk søk det du skal bruke. Hvis man noterer seg på hvilke frekvenser (kanalnummer i båndet) mottakeren fant kanaler, kan man foreta et manuelt søk på samme ”kanal” senere, og da bruke signalmåleren som justeringshjelp for å få maksimalt ut av antennen.

Dobbelopptaker
Godkjente mottakere for RiksTV tilbys i to hovedkategorier: med og uten digitalopptaker, såkalt PVR (Personal Video Recorder). Det spesielle med denne mottakeren er at den har to tunere. Disse brukes til å skille kanaler ut fra signalet. Med to tunere kan altså denne mottakeren skille ut to kanaler samtidig, noe som gir vesentlig økt fleksibilitet. Man kan for eksempel ta opp en kanal og se på en annen, eller ta opp to kanaler samtidig, mens man ser på et tidligere opptak! Når man først har oppdaget denne brukervennlige funksjonen trenger man ikke gå glipp av favorittprogrammene. Pauseopptak eller ”Timeshift” er en annen brukervennlig opptaksfunksjon som lar en tilsynelatende pause livesendingen. Bildet stopper, og mottakeren begynner å ta opp. Når man så starter avspillingen igjen 10 minutter senere, er det som om man har pauset sendingen. Denne mottakeren har også ”serieopptak” på plass fra første stund. Dette er en funksjon som med to tastetrykk gjør at mottakeren tar opp alle fremtidige episoder av programmet automatisk. Man slipper masse programmering, og man unngår å gå glipp av en episode hvis man er bortreist. 500 GB gir stor opptakskapasitet som gir mellom 200 og 250 timer med opptak av normale kanaler. Tar man opp HD-innhold tar det dobbelt så mye plass, så opptakstiden vil minske tilsvarende.

USB Jukebox
På fronten bak kortleserluken finner vi en USB-inngang. Denne kan tilkobles en minnepenn med bilder (JPEG), musikk (MP3) eller film i AVI-format. Når man setter inn en minnepenn starter mottakeren en mediaspiller. Denne tar seg av alt som har med avspilling å gjøre. I PVR-menyen på mottakeren er det mulig å endre enkelte innstillinger for bildevisning (slideshow) som for eksempel tiden mellom bildeskift. Ved avspilling av musikk vises et banner i bunnen av tv-skjermen med fullstendig navn på filen (id3-tag) og en tidsakse som viser fremdriften. Avspilling av MP3-filer var helt uproblematisk.

Mottakeren håndterte AVI-filer akseptabelt, men på virkelig store og tunge filer sliter den. I oppstart av filen kan det hakke og stoppe opp litt før det stabiliseres. Men på filer med høyere videokvalitet leser den kontinuerlig, og det hakker i både lyd- og bildegjengivelsen. Vi ser at mottakeren ”buffrer” video ved avspilling ved at den leser støtvis fra minnepennen på lettere filer. Begrensningene som gir ustabilitet ligger helt klart i mottakeren, og ikke i overføringen fra minnepennen. Men vi snakker tross alt om en digitalboks og ikke en fullblods pc, så det er delvis tilgitt! Det er bare å passe på å komprimere nok dersom man ønsker filer som er avspillbare på mottakeren.

Økt kav til antenne
For en tid tilbake startet RiksTV med å sende TV2-HD. HD-kanaler stiller helt andre krav til antennesignal enn standardkanaler. Et digitalt tv-signal inneholder evnen til å rette småfeil i signalet med FEC-systemet (Forward Error Correction). Men blir det for mye pakkedropp, dvs. at små digitale pakker som inneholder bruddstykker av sendingene blir borte, så stopper det hele opp. Utendørsantenner fungerer definitivt best, og man bør unngå innendørsantenner med mindre man har svært sterke signaler. Nå er det en del myter om at reflekser styrker et digitalt bakkenettsignal, og i enkelte tilfeller er dette riktig. Men reflekser som overstiger en viss tid, forvirrer mottakeren, og det kan forstyrre signalet. Er antennesignalene i grenseland, vil dette synliggjøre seg i form av piksellering på HD-kanaler, spesielt ved raske bevegelser eller sceneskift. Dette kan være et varsel om at man bør finjustere eller bytte antennen. Vil man unngå problemer på dager med dårlig vær, så sørg for å ha gode signaler!

Konklusjon
Mottakeren har svært gode tendenser. Den er svært gjennomført og holder høy kvalitet tvers gjennom med lite feil. Noen få irritasjonsmomenter er det, men disse er allerede under utbedring i en kommende programvareoppdatering. Brukergrensesnittet er på norsk, og god grafikk gjør det lett å oppfatte informasjonen på skjermen.

Opptaksmulighetene med to tunere gjør at man slipper å gå glipp av favorittprogrammene. Man kan ta opp to programmer samtidig hvis ønskelig, og se et opptak man har gjort tidligere. Mottakeren har også pauseopptak og serielink. Sistnevnte gjør det mulig å automatisk ta opp alle episoder av et bestemt program. Bunnsolid mottaker med god følsomhet og glimrende brukervennlighet til en meget hyggelig pris.

Lyd & Bilde mener

Pris Opptaksfunksjoner Serielink USB mediaspiller Kanalskifte Ingen MHP Ingen VOD

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

OLED-TV på billigsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lekker og balansert bildekvalitet

Glimrende gaming-TV

De beste TV-ene på budsjett

Vi tester TCLs største og billigste TV

De beste storskjermene til serier, sport og spill

De beste OLED TV-ene

Større TV på budsjett

Fargesprakende entertainer-TV

Luksuriøs OLED-TV fra Loewe

Samsung TQ98Q80C: Kingsize-TV!

Lyd & Bilde
Scroll to Top