For deg som er på utkikk etter ny stor TV til sesongens mange sportsarrangementer, kan det være flere gode grunner til å sjekke ut TCL MQLED85K. Dette er en av de nye TV-modellene fra 2025-sortimentet til TCL, og må ikke forveksles med 2024-modellen MQLED85X1. Testen viser nemlig at det er relativt store forskjeller mellom generasjonene.
Obs! Vi har testet 75-tommers utgaven 75MQLED85K, men vi vet også at denne modellen deler plattform med TCL C7K, som du kan forvente tilsvarende ytelse fra. Eneste forskjell vi kjenner til er at MQLED85K leveres med en mer påkostet fjernkontroll. Til sammen finnes de i skjermstørrelser fra 50 til hele 115 tommer! Så hvis du har tilstrekkelig plass i stua og nok kroner på kontoen, finnes det mange muligheter.
TCL MQLED85K (C7K)
TCL har blitt et merke som vi assosierer med LCD-skjermer i alle størrelser og prisklasser, og særlig de riktig store variantene. Den kinesiske produsenten har spesialisert seg på LCD-skjermer med moderne MiniLED-baklysteknologi, hvor det brukes tusenvis av små lysdioder for å oppnå imponerende lysstyrke og kontrast.
MiniLED-teknikken har bidratt til at LCD-teknologien fortsatt kan konkurrere med OLED på noen områder, både på lysstyrke og ikke minst pris-per-tomme. For selv om OLED-skjermene har kommet ned i pris, ser vi at kostnadene øker uforholdsmessig mye straks man vil ha noe større enn 65 tommer. Og det vil man jo gjerne, særlig hvis man er en ivrig hjemmekino-entusiast!
Designmessig har TCL fått til et lite løft på 2025-generasjonen. MQLED85K har en relativt slank fasong med buet bakplate i rutete mønster. Dette er fortsatt en TV som vil dominere i stua, men vi liker at den har fått en litt rundere og mindre industriell form. Den midtmonterte foten tar liten plass på bordet, og har en liten luke man kan rute kablene gjennom.
Brukervennlighet og finesser
MQLED85K kommer lastet med Google TV, som er et brukergrensesnitt vi lenge har vært fortrolig med. Det sikrer god tilgang på apper og strømmetjenester og god support på oppdateringer. Startskjermen kan skreddersys til din egen brukerprofil.
MQLED85K er kjapp til å laste apper og menyer, så oppsettet er fort unnagjort. Den har også fått den nyeste premium-fjernkontrollen med børstet overflate og bakbelyste knapper – som definitivt er kjekk å ha i mørke omgivelser (vanlig C7K leveres med en standard svart modell uten bakbelyste knapper).
Modellen støtter de viktigste HDR-formatene, inkludert Dolby Vision og HDR10+, og opptil 144 Hz oppdateringsfrekvens, VRR og ALLM (en dedikert spillmodus med lav forsinkelse). Her er også fire HDMI-innganger, men TCL nøyer seg også i år med at to av inngangene støtter 120/144 Hz.
Ny generasjon MiniLED LCD-paneler
TCL leverte mange gode TV-skjermer i 2024, men for 2025 har de skjerpet spesifikasjonene kraftig. Delvis for å konkurrere med Samsung selvsagt, men også for å øke ytelsen i forhold til deres egne 2024-modeller, som det fortsatt selges mange av.
For 2025 har TCL og panelprodusenten CSOT utviklet en ny generasjon de kaller CrystGlow HVA, som de hevder skal gi bredere innsynsvinkel og bedre panelkontrast enn tidligere.
MiniLED-teknologien er veldig skalerbar, som vil si at det er relativt enkelt å oppnå forbedringer ved å legge til flere lysdioder og kontrollerbare dimming-soner. MQLED85K kan ha mellom 336 og 2880 soner avhengig av skjermstørrelse (1248 angitt for 75″). Det gir bedre kontrast og mindre «halo-effekt» rundt lyse objekter på skjermen.
Men for å styre alle sonene, og samtidig holde en stødig hånd på den øvrige bildebehandlingen – kreves det en kraftig videoprosessor! Hvis ikke blir bildene alt annet enn glatte og sømløse – noe vi har sett eksempler på tidligere. Til dette tar TCL i bruk en ny og kraftigere AIPQ videoprosessor.
Bildekvalitet
Med TCL-skjermen ferdig satt opp på testbenken, tok det ikke lang tid før vi kunne sjekke ut bildekvaliteten. Men aller først måtte vi fjerne «håndbrekket»! Det handlet i praksis om å velge riktig bildemodus og å deaktivere strømsparingsfunksjonene som TV-en er innstilt med fra fabrikk.
Alle TV-er som selges i dag leveres med en type økomodus med kraftig redusert lysstyrke. Dette er åpenbart for å etterleve EU-kravene om å spare energi, men betyr også at TV-en ikke klarer å levere all lysstyrken og kontrasten man forventer, helt i starten.
Heldigvis har TCL utstyrt 2025-generasjonen med en «Eco Dashboard» hvor man enkelt kan regulere de relevante innstillingene og sørge for optimal ytelse.
Med håndbrekket av, er det ingen tvil om at TCL MQLED85K har betydelig mer «hestekrefter» enn 2024-forgjengerne MQLED85X1 og C855, i form av høyere lysstyrke. Med godt over 500 nits i SDR og 2500 nits i HDR har den massevis av lys å rutte med, som er en klar fordel ved TV-titting i lyse rom. Det å titte på sport på høylys dag er null problem. Og det gir naturligvis stor uttelling med HDR videoinnhold.
Samtidig leverer MQLED85K glimrende kontrast. Den lokale dimmingen fungerer effektivt, og slukker de delene av skjermen som ikke trenger være lyse med stor presisjon. Svart blir skikkelig svart i stedet for blågrått. Og det er forsvinnende lite halo-effekt eller skyggeeffekter, selv når vi betrakter bildet i et mørkt rom. Vi vet at storebroren C8K skal ha enda flere dimmingsoner og potensielt enda mer presis dimming, men i praksis ser MQLED85K svært bra ut, med glimrende svartnivå.
Det finnes også gode nyheter for oss som ikke har vært helt fornøyd med TCLs bevegelsesutjevning. Vi kan nemlig tydelig se MQLED85K har fått en mer effektiv interpolering som gir glattere bevegelser og mindre flimmer. I tillegg er innsynsvinkelen blitt noe bedre på denne generasjonen, som hjelper når vi betrakter bildet fra siden. Når det er sagt, er det fortsatt langt unna OLEDs glimrende innsynsvinkel.
Ikke bare det, men MQLED85K klarer også å bevare imponerende nøytrale hvit- og fargetoner. 2025-modellen har dessuten fått en ny Filmmaker mode bildemodus. Forskjellen er ikke kjempestor mot forgjengerne her, men kresne serie- og filmtittere vil sette pris de ekstra detaljene og fargepresisjonen som MQLED85K fremviser.
Glimrende HDR-gjengivelse
Mens MQLED85X1 (2024) henger godt med opp til cirka 2000 nits, klarer MQLED85K altså å gjengi enda lysere nyanser på opptil 2500 nits, takket være høyere lysstyrke og svært effektiv «tone mapping» som vitner om at bildeprosesseringen fungerer bra på denne skjermen.
Det er en utbredt misforståelse at HDR handler om å bli blendet av lyse effekter. Men det er ikke meningen at du skal behøve å se TV med solbriller på! Det hele kommer an på hvordan film- og videoskaperne har gått til verks i produksjonen. De ekstra «nits-ene» brukes som regel bare i svært små områder av gangen.
På HDR-innhold mastret ved 4000 nits, tilgjengelig på YouTube, kan vi tydelig se at MQLED85K gjengir ekstra detaljer og nyanser i de lyseste scenene. Ikke bare i forhold til 2024-modellene C855 og MQLED85X1, men også andre toppmodeller vi har testet. Og det er bare på små partier i bildet at den tar frem de aller hviteste den kan vise. Dette er tydelig på for eksempel bilder av hvite skyer på himmelen. Plutselig ser vi detaljer som vi ikke visste var der!
Til sammenligning har forgjengerne en tendens til å «brenne ut» og viser de samme skyene som en sammenhengende hvit smørje, som om eksponeringen ikke var helt optimal. Ikke bare det, men MQLED85K klarer også bevare mer nøytrale hvit- og fargetoner. Forskjellen er ikke dramatisk, men kresne serie- og filmtittere vil sette pris de ekstra detaljene og presisjonen som MQLED85K fremviser her.
Alt dette gjør at TCL MQLED85K til en sterk kandidat i premium- og high-end segmentet, og en klar utfordrer til Samsung QN90F som vi allerede har god erfaring med. TCL må imidlertid klare seg uten Samsung-modellens matte skjermoverflate, og har et relativt blankt skjermglass i forhold. Det kan ha fordeler og ulemper avhengig av hvordan belysning og vinduer er plassert i rommet du skal bruke TV-en. Samsung kan dessuten skilte med fire fullblods HDMI 2.1 innganger, så har du både to-tre gamingkonsoller og en gaming PC kan det sikkert være fristende å gå for denne.
Lydkvalitet
Lydmessig opplever vi faktisk en stor forbedring fra 2024-generasjonen. TCL har droppet Onkyo, og heller alliert seg med Bang & Olufsen som har bistått med lyd-tuningen på flere av årets modeller. MQLED85K har blant annet fått et lydsystem med doble basshøyttalere og en «Beosonic» lydbehandling . Det kan man også høre i form av en vesentlig dypere og fyldigere klangkarakter.
Finessen som kalles Beosonic er i praksis en trinnløs equalizer eller tonekontroll som du kan trekke i ulike retninger for å gjøre lyden stram og nøytral eller varmere og fyldigere i klangen. Det kommer virkelig godt med på både musikk og lydeffekter, og er en fin måte å tilpasse lyden etter dine egne preferanser, og ikke minst lydforholdene i rommet. Alt dette er med på å heve lydopplevelsen et solid hakk fra forgjengeren.
Ikke dermed sagt at du ikke kan oppnå forbedringer med en lydplanke, men denne lyden er faktisk til å leve med, frem til du får realisert drømmen om et separat lydanlegg!