Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Sony Bravia KDL-55W905

Fargesprakende LCD-TV

Bravia W905 er Sonys nye toppmodell blant Full HD TVer, og med teknikk hentet fra de nye 4K TV-ene leverer W905 en usedvanlig heftig fargegjengivelse!

Skrevet av / 05.06.13 - 05:54
Sony Bravia KDL-55W905
Audun Hage

Sony sto for en av fjorårets mest imponerende TV-er: Toppmodellen Bravia 55HX955 var med sin imponerende kontrast, svartnivå og fargegjengivelse en ren nytelse å se på. Dessverre fikk flaggskipet kort levetid i det nordiske markedet før Sony trakk modellen til fordel for nye 2013 modeller.

Arvtageren heter Bravia 55W905, og den nye modellen ser unektelig spennende ut, med ny slank design og mange nye finesser om bord. Mest overraskende er det at Sony har bestemt seg for å droppe bak-led teknikken fra forgjengeren, til fordel for et nytt kant-led panel. Det var nettopp bak-led panelet og det meget gode svartnivået som var blant høydepunktene på forgjengeren. Derfor er det lov å stille seg spørsmålet hvorfor Sony har valgt å kutte det ut?

Triluminos
Svaret fra japanerne heter Triluminos, et nytt bildepanel som bruker avansert nanoteknikk for å klemme enda bedre farger ut av den aldrende LCD-teknikken.

LCD og LED har sine fordeler, men fargegjengivelsen har tradisjonelt kommet til kort mot plasmaskjermene som har et bredere og mer naturlig fargespekter å by på. Dette fordi plasmapanelet serverer fargene gjennom individuelle røde/grønne/blå fosforceller, mens LCD-skjermen må gjennomlyses fra baksiden av et hvitt lys.

40W900
Sony har gått vekk fra sitt tradisjonelle monolitt-design og erstattet den heldekkende glassfronten med en tynn metallramme i svart med smaragdgrønn fargeinnslag.

Alle LCD-baserte skjermer er avhengige av en slik lyskilde, og mens eldre LCD-TVer brukte lysstoffrør (CCFL) bruker dagens LED-LCD TV-er hvite lysdioder. Disse lysdiodene er imidlertid ikke helt hvite, men skinner med et blålig fargeskjær, og er derfor dekket av et gult fosforlag for å gi et mest mulig nøytralt hvitt lys.

Det er akkurat dette Sony har forsøkt å forbedre med Triluminos-panelet, hvor de har fått hjelp av det amerikanske selskapet QD Vision med patentet Color IQ. Triluminos-panelet bruker lysdioder dekket med mikroskopiske nanokrystaller som absorberer mer av det blå lyset og forsterker gjengivelsen av rødt og grønt. Dette resulterer i et renere, mer intenst hvitt lys som gjør det mulig å vise et bredere fargespekter enn tradisjonelle lysdioder. Sony fremhver spesielt muligheten til å gjengi smaragdgrønn, og rikere rød – og blåfarger. Triluminos-teknikken brukes foreløpig bare i W905 og i de nye 4K toppmodellene X9005 fra Sony.

X-reality Pro
W905 har arvet Sonys avanserte bildebehandling, X-Reality Pro, i en oppgradert versjon. Denne videprosessoren er lastet med algoritmer som gjenkjenner ulike former videomateriale (enten det er digital TV, streaming film eller blu-ray) og måten de er komprimert på, slik at den kan gjenskape og forbedre bildet med best mulig skarphet og minst mulig støy. Selv om det låter litt for godt til å være sant, har resultatet vært imponerende de gangene vi har sett chipen i aksjon: Kombinasjonen av skarphet og fravær av bildestøy var en av de store styrkene til forgjengeren W955.

Design
Det er ikke bare innmaten som er ny på W905, også utsiden er vesentlig forandret.

Sony har gått vekk fra sitt tradisjonelle monolitt-design og erstattet den heldekkende glassfronten med en tynn metallramme i svart med smaragdgrønt fargeinnslag. En lysdiode under skjermen skinner med samme grønnskjær som rammen. Denne dimmes automatisk etter lyset i rommet eller kan slås helt av. Sony har innført samme svarte/grønne design på sine Blu-ray spillere og surroundanlegg for 2013.

40W9000_0

Den forkrommede foten er også ny, og gjør det mulig å stille TV-en tett opp mot veggen. Skjermen er slank i kantene, men litt tykkere nederst på baksiden: Sony har nemlig laget rom for kraftige høyttalere nede på hver side.

Brukervennlighet og finesser
Sony har også foretatt en ansiktsløftning på betjeningssiden. Borte er de siste levningene av det Playstation-inspirerte menysystemet Xrossmediabar. En ny hurtigmeny gjør det mye raskere å hoppe mellom ulike funksjoner, innganger og innstillinger. Sony har også introdusert en mini-fjernkontroll, den er bitte liten og inneholder kun de mest brukte tastene, samt hurtigtaster. Siden fjernkontrollen bruker BlueTooth behøver man ikke peke den rett mot TV-en. Det eneste vi savner er bakbelyste knapper når vi ser film i mørket.

Sonys smarttjenester er nå samlet under ett tak i Sony Entertainment Network, som byr på et knippe applikasjoner. Ikke alt er like spennende, men det verdt å notere seg at populære apper som Netflix, Skype og Facebook er på plass, i tillegg til Youtube og en rekke lite spennende spill-apps. Generelt oppleves KDL-46W905 som en veldig rask og ukomplisert TV å bruke. Et pluss i margen for de som vil bruke den innebygde TV-mottakeren, er muligheten for å zappe mellom kanalene med nåværende kanal i bildet. En integrert TV-guide med muligheten for å styre opptak til USB er også på plass.

55W9a

Sony-TV-en støtter NFC (Near Field Communication) som gjør at du kan linke opp med støttede telefoner (f.eks Sonys egne Xperia-modeller) bare ved en enkel berøring mot Sony-logoen. Slik kan du for eksempel vise mobilskjermen på TV-skjermen og få tilgang til flere apps på denne måten.

Bildekvalitet
Forgjengeren HX955 hadde kanskje det beste svartnivået vi hadde sett fra en LCD-TV noensinne, og mange (inkludert oss) stusser nok litt over at Sony har gått vekk fra den suverende bak-led teknikken i W905 sitt tilfelle.

Derfor er det med glede vi kan konstatere at W905, på tross av mer konvensjonell kant-led, kan by på imponerende dyp og mørk svart, med glimrende lyskontroll. 55W905 har faktisk en viss grad av lokal dimming takket være flere inndelte soner i kantbelysningen. Det gjør at den kan bevare god gjengivelse av svart, også når det er lys andre steder på skjermen. W905A har ikke det samme avgrunnsdype svartnivået som forgjengeren, og kan heller ikke helt hamle opp med årets plasmakonkurrenter, som Panasonics nye ST60 og VT60 serier. Men blant kant-LED-LCDer er dette noe av det beste vi har sett hittil i år, og betydelig bedre enn Samsungs F8005 LED-modell.  W905 har også arvet forgjengerens gode bildebehandling, og serverer sylskarpe bilder med fravær av støy og grums. I tillegg er bevegelsene svært jevne og sømløse. Kort og godt er skarpheten, kontrasten og bildet generelt helt i toppklassen. Men hva med fargegjengivelsen?

Color like no other?
I standard bildemodus er det tydelig at Sony ønsker å vise frem de nye fargene sine for alt de er verdt. Og ved første øyekast ser det imponerende ut: Detaljer med rød, grønn eller blå farge kommer veldig sterkt frem i bildet, uten at fargebalansen lider for mye av det, noe som er uvanlig for LCD å være. Her kan du altså få en knallsterk rødfarge, uten at hele bildet får et rødskjær, og likeledes kan man se flere nyanser av grønt og blått uten at hele bildet blir kald og blålig. Det er helt klart en uvant følelse å se en LCD-basert TV med så klare og sterke, men likevel balanserte farger!

Sony-skjermen får frem uante nyanser og detaljer man ikke uten videre kan se med konkurrenten Samsungs nye F8005-serie: Med ”Dark Knight Rises” og scenene fra Gothams undergrunn gjengis de fluoriserende lysene med langt mer naturtro blåskjær og realistisk skinn, samtidig som eksplosjonene formelig gløder imot oss. Det er nesten så man kjenner strålevarmen i panna!

Fullstendig nøytralt er det likevel ikke, og vi mistenker Sony for å trikse en del med fargekontrollen i standardmodusen. Catwoman ser litt glamour-brun ut, og muskelbunten Bane ser ut som han har ligget vel lenge i solarium han også…

Ganske riktig, når vi bytter fra Standard til Kinomodus blir den litt overdrevne kuløren borte, og hudtonene ser mer naturlige ut. Men samtidig forsvinner noe av wow-effekten, og de nesten magiske røde, grønne og blå fargenyansene dempes betraktelig. Hvor ble de av?

Forklaringen er at en stor del av de ekstra fargenyansene Sony-skjermen er i stand til å gjengi, ikke finnes i det originale kildematerialet.

Triluminos-teknikken er nemlig utviklet med tanke på fremtidens 4K Ultra HD-format som åpner for langt flere fargenyanser, og strekker seg utenfor dagens HDTV standard (med spesifisert fargerom Rec. 709).

RMF-ED003
Sonys nye mini-fjernkontroll, har kun de viktigste knappene, og bruker BlueTooth slik at du ikke behøver å peke den rett mot TV-en.

For å ta i bruk de ekstra fargene, har Sony nylig lansert spesielle ”Mastered in 4K” Blu-ray filmer, kodet med deres eget fargerom XV Color som har vesentlig flere farger enn standard Blu-ray. (Utvalget er imidlertid begrenset til 10 titler, og det er foreløpig uvisst hvor stor utbredelse denne typen filmer vil få i påvente av en ny, ekte Ultra HD videostandard) I standard bildemodus trylles de fraværende fargene frem ved hjelp av bildebehandlingen Live Color, og det blir derfor ikke helt korrekt i alle tilfeller, enda så imponerende det ser ut. Samtidig er det ingen tvil om at Sony-skjermen har svært god fargegjengivelse i utgangspunktet, og langt på vei nærmer seg plasmaskjermenes naturlige gjengivelse av spesielt rød og grønn. I så måte er fargegjengivelsen fortsatt enestående til LCD å være.

Lydkvalitet
Det er ikke bare fargene som er fyldige: Sony virker å ha gjort seg ekstra flid med lyden på årets modeller. 46W905 har en klar lydgjengivelse med meget bra taleforståelse. I tillegg går det an å skru opp lyden høyt uten at den blir klemt eller anstrengt å høre på. Likevel er det helt klart anbefalt å bruke den digitale lydutgangen og koble til en lydplanke, med mindre du skal bruke skjermen i et fullblods hjemmekinooppsett.

Konklusjon
Sony Bravia 55W905 er en nyskapende TV med til dels suveren fargegjengivelse. Når vi sier ”til dels” er det fordi fargegjengivelsen med alle sine fargesprakende nyanser ikke er 100% korrekt i alle tilfeller, men det ser definitivt imponerende ut, og fargemessig er den definitivt noe av det ”hotteste” vi har opplevd i påvente av neste generasjons OLED TV-er. Når i tillegg svartnivået og kontrasten er helt i toppklassen, fremstår W905 som en TV vi trygt kan anbefale til film, serie og spillentusiastene.

Lyd & Bilde mener

Fenomenal skarphet Meget bra fargegjengivelse Begrenset støtte for ekstra fargenyanser

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Stor test av billige 55-tommere

OLED-TV på billigsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lekker og balansert bildekvalitet

Glimrende gaming-TV

De beste TV-ene på budsjett

Vi tester TCLs største og billigste TV

De beste storskjermene til serier, sport og spill

De beste OLED TV-ene

Større TV på budsjett

Fargesprakende entertainer-TV

Luksuriøs OLED-TV fra Loewe

Lyd & Bilde
Scroll to Top