Sony 55HX923

Feinschmecker-TV

Sonys nye toppmodell har alt som skal til for å fortjene status som drømme-TV.

Pluss
Superb svartnivå og kontrast Sylskarpe 2D-bilder
Minus
Noe crosstalk og lysrefleksjoner

Det er ingen hemmelighet at vi anså fjorårets toppmodeller fra Sony for å være blant de beste LCD-baserte 3D-skjermene på markedet. Sony var ikke like plaget med crosstalk og bildestøy som konkurrentene, og var i fjor den eneste som virkelig kunne hevde seg mot Panasonics 3D plasmamodeller. I år har konkurransen tilspisset seg kraftig, og vi er naturligvis nysgjerrige på om Sony har hevet lista enda et hakk eller to, og om det er nok til å bevare forspranget?

HX923
I fjor testet vi design-toppmodellen LX900 med godt resultat, men rakk aldri å teste filmskjermen HX900 før den ble tatt av markedet. Mens LX var en supertynn skjerm med kantmonterte lysdioder (Edge LED) hadde HX-serien fullblods LED-baklys med lokal dimming, i en noe tykkere innpakning. Med den nye 55HX923 får man på mange måter  det beste fra begge disse modellene. Den er bare 3,8 centimeter tykk, men har likevel ekte LED-baklys på innsiden. 55HX923 har selvfølgelig også oppgradert bildebehandling med Motionflow XR 800  (400 Hz + såkalt ”sweeping backlight”), forbedret 3D-gjengivelse og ikke minst en rekke smarte internett-funksjoner. USB-opptak er også på plass, og ved å plugge inn en USB-harddisk kan du både pause og ta opp programmer. HX923 er godkjent av både RiksTV og Canal Digital for bruk med deres programkort.

Design og brukervennlighet
Utseendemessig er det ikke store forandringene å spore fra fjorårsmodellene. Sony var tidlig ute med å benytte heldekkende glassfront på sine modeller, en look blant annet Panasonic har adoptert i år. Den glatte overflaten uten ramme som stikker ut gir TV-en veldig rene og behagelige linjer. Sony har også sett sitt snitt til å rydde opp på baksiden av TV-en. Tilkoblingene er nå arrangert med sidevendte og nedovervendte kontakter, slik at det går an å montere skjermen tett mot veggen. Den kommer standard med en vridbar glassfot, men du kan også kjøpe en sølvfarget sokkel som ekstrautstyr. Denne tillater TV-en å vinkles oppover og kan være kjekk om skjermen skal stå på et lavt bord.

Mens tilkoblingene er blitt langt mer praktiske, er monolitt-fjernkontrollen fortsatt litt mursteinsaktig og mangler baklys, noe vi hadde forventet i denne prisklassen. Selv i artikkelforfatterens voksne hender føles den klumpete og lite ergonomisk i utformingen. Kanskje den er designet for Hulken?

Brukervennlighet
Sony har derimot passet på å gi menysystemet sitt en real ansiktsløfting, og for oss som  ble godt vant til det Playstation-inspirerte Xrossbar-systemet tar det litt tid å bli vant til den nye menystrukturen. Heldigvis har Sony utstyrt 55HX923 med sin egen brukermanual som kommer rett på skjermen – et klart pluss, for her er det mange funksjoner å sette seg inn i.

55HX923 kommer med en såkalt Intelligent tilstede-sensor. Denne funksjonen bruker et lite kamera til å registrere brukerens bevegelser for redusert strømforbruk og komfortabel TV-titting. Hvis ingen seer er registrert, blir skjermen mørkere eller bildet slås av med lyden på. Den varsler også hvis barn sitter for nær skjermen, justerer volumbalansen mellom venstre og høyre høyttalere og optimerer TV-bildet for lysforholdene i rommet.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Internett
TV-en kan kobles til både trådløst og kablet internett, og gir tilgang til en rekke typer innhold. Foruten internettleser og applikasjoner som YouTube og Facebook kommer den med Skype. Den ekstra kamera- og mikrofonenheten CMU-BR100 følger med i esken når du kjøper 55HX923, og kan kjøpes som tilbehør til flere Sony-modeller. Med denne innkoblet i USB-inngangen åpnes det for videosamtaler via Skype, og du kan betjene skype og motta anrop mens du ser TV bilde-i-bilde.

En annen kul funksjon som Sony har implementert er trackID musikkgjenkjenning. Denne kan brukes til å finne info om musikk du hører i TV-programmene, det være seg kjenningsmelodier, filmmusikk eller musikkvideoer. TrackID kjenner igjen musikken, og kan også brukes til finne informasjon om filmer.

HX923 har fått økt prosessorkraft mot forgjengerne, og det merkes at betjeningen av internettfunksjonene går merkbart kjappere enn før. Nettsidene laster raskere og videokvaliteten er klart godkjent. YouTube-funksjonen fungerer også bra, med skarpe og glatte videoer.

Når man blir litt ivrig med søkefunksjonen melder behovet seg for å kunne taste inn bokstavene raskere enn det går med fjernkontrollen. Til dette formålet har Sony laget en egen fjernkontroll-app til Android og iOS. Da kan du navigere og taste inn søkeordene via mobilen.

Bildekvalitet 2D
LED-baklyset til Sony-skjermen viser seg å fungere svært effektivt: 55HX923 har et formidabelt svartnivå! Dunkle filmscener serveres alt fra mørke som svarteste natta til blendende hvite når det kreves, og gir Sony-skjermen en fenomenal kontrast og dybde selv ved vanlig 2D-titting. Svartnivået er råere enn selv Pioneer Kuro kunne vise til i sine glansdager, og selv ikke nåtidens konkurrenter fra Panasonic er helt på nivå med Sony-skjermen.

Det er ikke bare kontrasten som er i plasma-klassen – betraktningsvinkelen er også svært god til LCD å være. Sonys baklysteknikk må også sies å fungere adskillig bedre på mørke scener enn Samsungs Precision Dimming teknikk, som bruker kantbelyste lysdioder (Edge LED). 55HX923 er langt mer nøyaktig til å styre lyset dit det trengs, uten å etterlate gråskjær der bildet skal være mørkt. Sony-skjermen har også et frontglass som er merkbart mindre plaget av refleksjoner og speilbilder enn Toshiba 55WL68.

Et hakk oppover i gråtoneskalaen har Sony-skjermen derimot ikke like nøyaktige graderinger som Panasonics toppmodell 55VT30. Det er derfor ikke like mange detaljer i det mørke, og alt under et visst nivå blir helt svart. Slik sett kan svartnivået bli litt overdrevet i noen tilfeller. Sony-skjermen har heldigvis gode kalibreringsmuligheter for den som vil inn og justere bildet.

Det kanskje mest imponerende ved Sony-skjermen er den store roen i bildet. Bevegelser gjengis sømløst og det er ikke antydning til flimmer eller støy. Den klarer også å bevare skarpheten overraskende bra under bevegelser, og er faktisk fullt på høyde med vår favoritt Panasonic 55VT30 på dette området.

3D
Alt det ovennevnte kommer godt med når vi tar på oss 3D-brillene og putter Tron Legacy inn i Blu-ray skuffen. 3D-bildene er godt fokusert og gir en veldig nøyaktig dybdeeffekt, samtidig som bildene er behagelige å se på. 3D-bildet er sylskarpt, og den potente lysstyrken fra panelet bidrar til et bilde med skikkelig punsj i fargene. Her har Sony en klar fordel mot Panasonics 3D-plasma som tross de siste nyvinningene ikke er i nærheten av den samme lysstyrken, og som kjent favoriserer de mørke 3D-brillene lyssterke skjermer. Når det er sagt, har HX923 fortsatt ikke helt den samme rå skarpheten og mengden av detaljer som Panasonic, og preges litt mer av doble bilder (crosstalk) enn plasmakonkurrenten, selv om den kommer nærmere enn fjorårets modeller. Vi skal heller ikke glemme LGs 3D-skjerm LW650 med passive 3D-briller, som er langt mindre følsom for lys fra omgivelsene. 55HX923 er likevel med en viss margin den beste LED-baserte 3D-skjermen med aktive briller vi har sett hittil i år.

Konklusjon
Sonys 55HX923 har alt man kan forvente fra en vaskeekte toppmodell. Med flott design, fullt av finesser og med fet bildekvalitet er dette en TV for de kresne. Det er slett ikke alle som kan levere en TV i denne kvalitetsklassen akkurat nå, og Samsung D8005 er tross sitt syltynne design ikke helt på høyde med Sony bildemessig. 2D-bildene er i klar referanseklasse, og HX923 puster til og med vår plasmareferanse Panasonic 55VT30 i nakken på en rekke områder. Med unntak av litt crosstalk i 3D-bildene finner vi fint lite å trekke for denne gangen.

Tre alternative 3D-TV-er

Panasonic TX-P55VT30
LG 47LW650
Samsung UE55D8005

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.
  • 55” LED-LCD 3DTV, 1920 x 1080
  • 4 HDMI
  • 2 x USB
  • Wi-Fi, Ethernet
  • Skype Videochat
Pris: 30000,-

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Nå kan du koble to i stereo

Devialet Phantom Reactor har fått stereofunksjon. Dobbelt så dyrt, men forhåpentligvis også dobbelt så gøy!

gruppetest
Tre high-end hodetelefoner

Gjentatte øregasmer

Vi hadde aldri forestilt oss at lukkede hodetelefoner kunne låte noe så inn i granskauen bra!

test
Corsair K83 Wireless Entertainment Keyboard

Taster til sofasurfere

Smart-TV-en din har en hel datamaskin innebygget – Corsair vil gi den et ordentlig tastatur.

Stranger Things 3. sesong – første trailer ute!

Den 4. juli vender Netflix tilbake til Hawkins og Stranger Things.

Apple AirPods får stemmestyring

AirPods får trådløs lading og hei Siri

test
Panasonic Lumix DC-S1R

Det råeste kameraet

Panasonic Lumix S1R er et overflødighetshorn av et kamera, og blant de aller råeste vi har testet.

gruppetest
Seks kompakthøyttalere

Sinnssyk lyd på liten plass

Du vil ikke tro hvor bra lyd du kan få fra en kompakt høyttaler, om du er villig til å gå opp i pris.

Duell
Gaming laptops

Ny sheriff i byen

De første maskinene med Nvidias hittil raskeste PC-grafikkprosessor er ankommet. Hvem kommer først over målstreken?

Nå skal du kjøpe iPad

Hvis du er blant dem som har hatt planer om å kjøpe nytt nettbrett, er tiden inne.

anmeldelse
Billions, sesong 4

Lunken finansakrobatikk

I 4. sesong av Billions begynner slitasjen og idétørken å bli vel fremtredende.

anmeldelse
Bohemian Rhapsody

Imponerende one man show!

Rami Malik stjeler hver eneste scene i en ganske så ordinær musikkbiografi.

Lyssterkt portrettobjektiv for Sony alpha

Stillegående, rask og nydelig boheh er blant egenskapene hos 85mm f1,4 fra Samyang.

test
Canon EOS RP

Røverkjøp fra Canon

Canon EOS RP er ikke uten kompromisser, men er aggressivt priset og meget tilfredsstillende å bruke.

Alt om Samsungs 2019 QLED TV-er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i bildekvalitet, og denne gangen gjelder det ikke bare toppmodellene.

Samsung QE65Q900R

8K mot 4K TV: Teknisk knockout

Er Samsungs minste og billigste 8K-skjerm bedre enn en alminnelig god 4K TV? Vi tester!

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glødende klangmester

Fordommer står for fall med en av de beste rørforsterkerne vi har testet.

Favorittkameraet vårt blir bedre

Leica Q2 er kanskje det perfekte reisekameraet

Sonos One får ny innmat

Brukeropplevelsen på Sonos One Gen 2 er den samme som før. Så hva er egentlig nytt og annerledes?

anmeldelse
Bad Times at The El Royale

Mørkets hotell

Stilig konsept-film med A-lag av skuespillere, som ikke helt innfrir.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Acer på slankekur

Acer Swift 5 er den letteste ultrabærbare i sin kategori. Men derfor er den likevel ingen lettvekter!