Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Samsung QE75Q800T

Samsungs 8K-TV er gnistrende god!

Med sin suverene skarphet gir Samsung Q800T en kruttsterk forsmak på fremtidens TV-teknologi.

Skrevet av / 08.05.20 - 08:00
Samsung QE75Q800T
Audun Hage

TV med 8K-oppløsning har til nå vært en eksotisk kuriositet for de aller ivrigste – og rikeste – tech-nerdene der ute. De som har vært gærne nok til å punge ut for en 8K-TV, har blitt avspist med uferdige standarder, og sørgelig liten tilgang på ekte 8K-innhold. Hva er da vitsen, kan man spørre seg?

Vår erfaring er at 8K-TV kan se fantastisk ut, men det er først når du forer dem med ekte 8K-materiale at de virkelig briljerer. De gir ingen stor gevinst med 4K og HD-innhold: Selv om TV-en bruker alskens analyser, algoritmer og prosessorkraft for å fylle inn de manglende pikslene, blir det ingen erstatning for ”the real thing”. Nærmere bestemt: Video som er både skutt, redigert og produsert i 8K-oppløsning. Nettopp derfor sliter de svindyre 8K-skjermene med å forsvare merprisen over allerede svært gode 4K-TV-er.

Slik vil nok situasjonen være en stund fremover også, men samtidig aner vi noen lyspunkt for 2020: Prisen på 8K-TV er på vei nedover, og det blir flere modeller og skjermstørrelser å velge mellom. I tillegg ser ting ut til å ”løsne” på innholdssiden. Hvem vet, kanskje 2020 blir året hvor 8K virkelig begynner å ta av?

 

Samsung Q800T: Billigere 8K-TV

Samsung Q800T
Samsung Q800T ligner til forveksling på 2019-toppmodellen Q90R, men har nå fått 8K-oppløsning! Den flate, midtmonterte foten gjør det enkelt å få plass til en lydplanke. (Foto: Samsung)

Samsung ser i alle fall ut til å mene det: Den koreanske produsenten har til nå reservert den sylskarpe 8K-oppløsningen til sine absolutte toppmodeller, men i år utvider de sortimentet med tre nye serier og senker prisene. Aller billigst er Q800T-serien som koster omtrent like mye som fjorårets 4K toppmodell Q90R, men med en viktig oppgradering på bildesiden i form av et knivskarpt 8K-panel! Den kommer i en rekke skjermstørrelser (65″, 75″, 82″, 98″). Ikke alle variantene er bekreftet til Norden enda, men vi har fått kloa i både 65” og 75” til test!

Design

Samsung Q800T er lillebror til de eksotiske toppmodellene Q900TS og Q950TS, men de har lite felles rent utseendemessig. Mens storebrødrene oser av luksus med sin syltynne, rammeløse design, ser Q800T betydelig mer ordinær ut. Med en tykkere ramme i mørk metall og plast, er det ingenting som røper at vi har med en dyr high-end modell å gjøre. Men det er kanskje like greit?

Derimot vil nok mangelen på Samsungs ”No Gap” veggfeste være et savn for enkelte. Dette betyr at veggmonteringen må gjøres med VESA-kompatibelt feste, og medfører at TV-en stikker litt lengre ut fra veggen. Q800T mangler dessuten Samsungs populære One Connect (ekstern koblingsboks). Dermed må HDMI-kablene inn på baksiden, noe som kan medføre en mer kludrete installasjon. Dersom du ofte kobler utstyr til/fra, er det best å ha TV-en stående på benk, eller velge et veggfeste med svingarm.

Brukervennlighet og finesser

Samsung-skjermen er lett å ta i bruk, samtidig som den byr på mange avanserte muligheter. Brukergrensesnittet Tizen har fått en liten ansiktsløfting i år, med skarpere grafikk og bedre organiserte menyer. TV-en er superenkel å sette opp ved hjelp av mobilen, og menylinjen gjør det lett å finne frem til ulike typer innhold. Du kan selv sortere tjenestene i den rekkefølgen du ønsker.

Utvalget av tjenester er meget bra: Med både Netflix, HBO, Amazon Prime, Rakuten, Apple TV+ og snart også Disney+ i porteføljen, er det plenty med underholdning å velge mellom. Samsung-skjermen har også Airplay 2, som gjør det enkelt å streame iPhone-innhold direkte til TV-skjermen. Q800T har også fått en oppdatert YouTube-app, som tar i bruk den nye videokomprimeringen AV1. Med denne er det nå mulig å se YouTube i 8K-oppløsning!

 

Med Samsung Smart View kan du få mobilskjermen opp ved siden av TV-bildet.

En annen nyhet på 2020-modellene er sidebar-funksjonen Smart view, som gjør at du kan vise mobilskjermen din ved siden av TV-innholdet (men foreløpig kun fra Android-mobiler). Dette kan være nyttig i en del sammenhenger, som når du vil se en ”walkthrough” for TV-spill, følge en chat mens du ser på TV, eller dere rett og slett er to personer som vil se to ting samtidig! Fun fact: Det går også an å lytte til den ene ”skjermen” via hodetelefon-utgangen!

Samsung Q800T har også Ambient Mode, som er Samsungs ”pauseskjerm”. Den kan vise bilder, grafikk, værinformasjon og lignende, når skjermen står i standby. Her er det også fullt mulig å laste opp familiebilder.

Q800T støtter selvfølgelig HDR-video, inkludert det åpne HDR10+ formatet som Samsung selv har vært med å utvikle. Derimot er det – dessverre – FORTSATT ingen tegn til Dolby Vision støtte (HDR med dynamiske metadata). Det innebærer at mye Netflix- og Apple-innhold ikke kan vises fra sin potensielt beste side. Samsung er nå den eneste av de store TV-produsentene som ikke støtter Dolby-formatet, antageligvis av hensyn til lisenskostnader.

HDMI 2.1

Samsung kan nå skilte med fullverdig HDMI 2.1 støtte på 2020-modellene. Dette er særskilt viktig i 8K-sammenheng da det åpner for overføring av videosignaler i 8K/60p format over HDMI-inngangen, noe som kan bli et aktuelt format i fremtiden. I tillegg innebærer det støtte for 4K/120p (High Frame Rate/HFR),  Variable Refresh Rate (VRR) og Auto Low Latency Mode (ALLM). Det lover godt for fremtidig kompatibilitet med neste generasjons spillkonsoller: Både Playstation 5 og Xbox Series X forventes å ta i bruk finesser som krever HDMI 2.1. Man bør imidlertid merke seg at Q800T kun har én HDMI-inngang som støtter full båndbredde, mens de øvrige tre er begrenset til vanlig HDMI 2.0.

Samsung Q800T har også fått flere funksjoner som skal gi bedre spillopplevelse. Real Game Enhancer + kan brukes til å heve detaljnivået i mørke scener, slik at du får lettere øye på motstanderne. Q800T har for øvrig en dedikert spillmodus, med rekordlav forsinkelse. Vi målte såkalt input lag til bare 5 millisekunder!

Samsung Q800T er også forberedt for smarte hjem: Den nye finessen Digital Butler gjør det enklere å søke opp alle dingsene i hjemmet ditt, enten de styres via IR, Bluetooth eller Wi-Fi. På denne måten går det an å kjøre ulike samhandlinger og ”scener” – som at belysningen eller solskjermingen senker seg når du ser TV. Denne funksjonen var imidlertid ikke klar da vi testet Q800T, så den blir vi nødt til å komme tilbake til.

Bildekvalitet

 

Samsung Q800T
KNIVSKARP: Samsung Q800T er simpelthen råskarp, og har rikelig med fargeintensitet, kontrast og lysstyrke. Her fra kortfilmen FORGED tilgjengelig på YouTube.

Samsung Q800T ser kanskje litt tam ut på utsiden, men under panseret glinser det av  svulmende video-muskler. Foruten et sylskarpt 8K LCD-panel, har den også direkte LED-baklys med lokal dimming, pluss et Ultra Black filter som gjør skjermglasset supermatt, uten plagsomme speilbilder.

Til å styre de 33 millioner (!) pikslene bruker Samsung den nyutviklede videoprosessoren Quantum Processor 8K, den samme som sitter i toppmodellen Q950TS. Den nye prosessoren er en skikkelig kraftkar, som bruker maskinlæring og kunstig intelligens for å optimalisere bildekvaliteten. Og bildekvaliteten er definitivt ikke til å kimse av!

Samsung Q800T
De som allerede er kjent med Samsungs Q90R 4K-modell fra i fjor, vil garantert se familiære trekk hos Q800T. Samtidig er nykommeren forbedret på så å si alle punkter.

Det første som slår oss er som forventet den ekstreme bildeskarpheten. 8K-skjermen er utvilsomt blant de skarpeste vi har sett, men ikke ”skarp” for øynene i negativ forstand: Tvert imot er det høyoppløste 8K-bildet veldig behagelig å hvile øynene på. Man opplever å kunne skifte fokus og flytte blikket akkurat som i den virkelige verden.

Med høyoppløste bilder som dette, er det ikke behov for 3D lengre. Samtidig sørger den ekstreme pikseltettheten for et veldig helstøpt bilde, uten de små hullene og ujevnhetene man kan skimte på vanlige TV-skjermer. Her skal du gå kloss inntil før du ser antydning til pikselstruktur!

8K i levende live

Vi startet med noen demosekvenser Samsung hadde levert oss på USB. Og det ser definitivt heftig ut med 8K i full båndbredde. Scener av natur, nærbilder av dyr der du kan skimte alle detaljene ned til det tynneste hårstrået, er definitivt imponerende. Men, disse overproduserte klippene har vi sett mange ganger før, på messer og lignende. Gi oss noe nytt!

Her er det overraskende nok YouTube som kommer oss til unnsetning. På YouTube.com har det faktisk ligget 8K-innhold flere år allerede, men det er først nå det blir teknisk mulig å se det på en kompatibel 8K-TV, gjennom den innebygde YouTube-appen. Dette er utvilsomt en viktig milepæl. Og ja… til tross for hardere komprimering og lavere båndbredde enn USB-klippene, ser det riktig lekkert ut.

Selv om vi finner lite tradisjonell Hollywood-underholdning, er det til gjengjeld mange imponerende videoer av dyr, natur og landskap som nå kan strømmes i 8K-kvalitet. YouTube er en boltreplass for uavhengige filmskapere, og en av disse er filmfotografen Phil Holland, som presenterer noen råheftige klipp på sin YouTube-kanal. Disse filmet med 8K og 12K(!) kameraer fra RED, og har en detaljgrad og realisme som bare må sees. Her har Samsung-skjermen virkelig et ess i ermet sammenlignet med vanlige 4K-TV-er.

Gnistrende farger og kontrast

Samsung Q800T
Intense farger: Samsung Q800T har kraftig lysstyrke og kontrast, som kommer godt med i de heftigste scenene. Vi kan formelig kjenne strålevarmen fra glødende stål! (Foto: Audun Hage)

De mange YouTube-klippene gir oss også en sjanse til å teste Samsungs-skjermens øvrige egenskaper. En LCD med LED-baklys vil kanskje aldri få like god kontrast og svartnivå som en OLED i mørke scener: Når du har en ”lyskanon” på baksiden av LCD-panelet, er noe lys nødt til å lekke ut et sted. Med denne generasjonen har Samsung likevel klart å utligne forskjellen nok et hakk.

Trofaste lesere vil huske at vi var godt fornøyd med fjorårets 4K-toppmodell Q90R (Årets beste TV i high-end klassen 2019). Ettersom Q800T bruker samme type baklys med forbedret strømstyring, er det definitivt mange familiære trekk. Samsung-skjermen har glimrende kontrast og svartnivå, og det er kun når vi torturtester den med små hvite prikker på mørk bakgrunn at vi kan se en liten ”halo” effekt. Levende videomateriale som fyrverkeri, action i mørke tunneler, ser derimot helt uproblematisk ut, og her merker vi en klar forbedring mot Q90R.

Samsung-skjermen har også rikelig med lysstyrke nok til å se TV på høylys dag, mens det matte frontglasset hindrer speilbilder av omgivelsene. Her har Q800T et klart fortrinn mot OLED-skjermene som typisk har lavere lysstyrke og blankere frontglass.

Fargegjengivelsen er også suveren: Intens og fargesprakende, med nyanser av rødt og grønt som er langt fra hverdagskost. Med Q800T kan du velge alt fra nøytral Film-modus til en mer adaptiv Intelligent modus ettersom hva du ser på. Fellesnevneren er at det hele tiden er bra trøkk i fargene.

Selv om Samsung Q800T gir aller størst hakeslepp når vi mater den med ekte 8K-video, må det sies at den gjør en utmerket jobb med vanlig HD og 4K-innhold også. Hurtig panorerende innhold som fotball ser nydelig ut, og Q800T greier å bevare god bildeskarphet selv når det går hett for seg ute på banen. Selv ganske hardt komprimerte nyhetssendinger ser fullt levelig ut på den svære 75-tommeren. Ikke nødvendigvis bedre enn en god 4K-TV, men definitivt ikke noe dårligere heller.

Lydkvalitet

Samsung Q800T kommer utstyrt med et lite arsenal av høyttalere på baksiden av skjermen. Dette er den første modellen vi tester med såkalt Object Tracking Sound + (OTS+) lydsystem, som er en av Samsungs nyheter på lydsiden i år. I stedet for lokalisere alle høyttalerne på undersiden slik de pleier, er høyttalerne nå fordelt i bunnen, på sidene og på toppen av TV-kabinettet for å gi bedre spredning av lyden. TV-en analyserer lydsignalet og fordeler lydeffektene med sikte på å gi en mer realistisk surround-effekt.

Vi testet med både musikk, tale og film, og må si oss relativt imponert over lydbildet, som matcher størrelsen på bildet bedre enn det har gjort på tidligere Samsung-modeller. Talegjengivelsen er både sterk og klar. Når det er sagt, er det ingen revolusjon i ren og skjær lydkvalitet. De små høyttalerne låter litt anstrengt når man skrur opp volumet, og vi kan høre en del resonans fra kabinettet. Bassen er heller ikke spesielt mye å skryte av.

Det er helt klart at en skjerm av Q800T sitt kaliber fortjener en skikkelig lydplanke med subwoofer. Gjerne med Dolby Atmos, som du nå kan hente ut fra TV-en i høy kvalitet via HDMI eARC-kontakten. En annen, og potensielt mer interessant finesse er derfor muligheten til å utnytte TV-ens egne høyttalere i kombinasjon med en lydplanke. Den såkalte Q Symphony synkroniserer lyden fra TV-en og lydplanken, slik at de ekstra høyttalerne kan brukes til å skape større lydbilde. Akkurat denne finessen har vi ikke testet enda, men ser frem til å sjekke den ut med en av Samsungs nye lydplanker.

Samsung Q800T: Konklusjon

TV med 8K-oppløsning har til nå vært for de spesielt interesserte, med lite reelle fortrinn over allerede gode 4K-TVer. Med introduksjonen av bl.a. YouTube i 8K-kvalitet, faller det imidlertid noen viktige viktig brikker på plass, som gjør 8K-TV vesentlig mer interessant! Plutselig finnes det en betydelig mengde innhold der ute, som krever en 8K-TV for å sees i best mulig kvalitet. Sånn sett er det god timing at Samsung kan tilby en kompatibel 8K-modell i lavere prisklasse enn tidligere. Q800T fremstår litt ribbet for utstyr på enkelte områder, særlig når vi tar prisen i betraktning. Men når det kommer til bildekvalitet, leverer den virkelig varene! Samsung Q800T er et sylskarpt startskudd på TV-året 2020, og en TV vi trygt kan anbefale.

Kalibrering av Samsung Q800T

Denne Samsung-modellen har ikke støtte for Calman AutoCal (automatisk kalibrering) slik du finner på de dyrere QLED-modellene. Dermed er man nødt til å kalibrere TV-en ”for hånd” ved hjelp av de manuelle innstillingene. Dette er utvilsomt mer tidkrevende, ettersom Samsungs menysystem er litt knotete for oss avanserte brukere. Det krever for eksempel et 20-talls med klikk for å komme inn og ut av fargerom-kontrollene! Her kunne Samsung ha noe å lære av LG, som i det minste inkluderer en innstillings-snarvei på sin fjernkontroll.

Samsung Q800T

Heldigvis krever det ikke veldig store justeringer for å få Q800T til å se meget korrekt ut. Den måler relativt bra ut av esken, og med vårt testeksemplar holdt det å gjøre en lett justering av gråskalaen for å oppnå gode, nøytrale fargeresultater. Ikke overraskende er det Film-modusen som måler best, , den har kun litt for mye grønt og blått i seg, som gjør at bildet blir litt kaldt. TV-en tracker EOTF gammakurven for HDR veldig bra, med unntak av et litt mørkt parti i bunn. Det vil si at skjermen er litt svartere enn den skal være, i de mørkeste scenene. Til gjengjeld er den helt strøken i de lysere nyansene.

Samsung-skjermen er også meget lyssterk, som man kan se av målingene våre:

Lysstyrke NITS:

2% vindu: 910 nits

5% vindu: 920 nits

10% vindu: 1100 nits

50% vindu: 660 nits

75% vindu: 410 nits

100% vindu: 370 nits

Samsung Q800T

Fargene kunne derimot ha vært enda mer korrekte: Samsung har lagt vekt på å oppnå bra måleresultat ved 100% fargeintensitet (RGB). Men dette medfører samtidig at alle nyanser under 100% blir kraftig undersaturert! Vi ønsker heller å balansere fargemetningen slik at den er litt oversaturert i topp og undersaturert i bunn, for å få en totalt sett jevnest mulig fargebalanse. Vi stusser litt over at Samsung ikke utvikler en mer presis fargedekoder som kan henge med de beste på markedet. Her er blant andre Panasonic et eksempel til etterfølgelse, men det skal nevnes at også LG har oppnådd store forbedringer i senere år. For å oppsummere, gir Samsung Q800T fullt godkjente måleresultater, mer enn god nok til å nyte film hjemme i stua – men det er heller ingen referanse ”color grading” monitor vi snakker om.

All kalibrering er utført av Gorm Sørensen fra ProCal. Gorm Sørensen er en ISF- og THX-sertifisert kalibreringsekspert med årelang erfaring innen TV/AV, kino og kringkasting.

 

 

 

 

Karakter
Samsung QE75Q800T
High End

Lyd & Bilde mener

Samsung Q800T leverer svært høy bildekvalitet, der det selvfølgelig er 8K-skarpheten som imponerer aller mest. I tillegg er både kontrast og svartnivå meget overbevisende. Samsung har spart litt på utstyret enkelte steder, og det er litt synd at en TV i denne klassen ikke støtter HDR-formatet Dolby Vision, eller avanserte kalibreringsmodus som CalMAN AutoCal.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Stor test av billige 55-tommere

OLED-TV på billigsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lekker og balansert bildekvalitet

Glimrende gaming-TV

De beste TV-ene på budsjett

Vi tester TCLs største og billigste TV

De beste storskjermene til serier, sport og spill

De beste OLED TV-ene

Større TV på budsjett

Fargesprakende entertainer-TV

Luksuriøs OLED-TV fra Loewe

Lyd & Bilde
Scroll to Top